Dodaj do ulubionych

Jogurt domowej roboty

30.08.17, 20:46
Ktos robi?
Jakich uzywacie sitek jakie sloiczki/pojemniki.

Ja mialam kiedys torebke- sitko, ale niewygodne bylo bo trzeba je bylo zawiesic. A teraz mi je gdzies wcielo.

Jakies rady?
Znowu zaczynam.sie bawic w kuchni. Matka Polka 😀
Obserwuj wątek
    • wiwi1 Re: Jogurt domowej roboty 30.08.17, 21:34
      Ja robilam daaaawno temu i uzywalam joghurt maker, tego:
      www.amazon.co.uk/dp/B008KZVLUU/ref=twister_B009H57XWM?_encoding=UTF8&psc=1
      Sprawdzal sie, bylam bardzo zadowolona, szybko i prosto.
      Pozdrawiam:)
      • 7oz Re: Jogurt domowej roboty 07.09.17, 17:24
        Tez mam tej firmy, tylko inny model i u mnie tez sie sprawdzil. Podoba mi sie ze jest od razu w sloiczkach bo jak kupowalam duze jogurty nikt ich w domu nie jadl a jak sa takie male, na jedna porcje to kazdy na przekaske z lodówki wyciaga i momentalnie wszystkie jogurty znikaja.
    • glasscraft Re: Jogurt domowej roboty 30.08.17, 22:35
      Robie czesto, uzywam jogurtownice z lakeland'a (www.lakeland.co.uk/3440/Lakeland-Electric-1L-Yogurt-Maker), mleko long life milk I na poczatek jogurt naturalny yeo valley. Potem uzywam ostatni kubek zrobionego jogurtu jako zaczyn do nastepnego. Pogrzewam litr mleka w mikrofali, dodaje kubek jogurtu I do jogurtownicy (rano/w poludnie nastawiam, nastepnego dnia rano do lodowki, jak chce "grecki"/twarozek jogurtowy to albo na pieluche albo uzywam pudelka z sitem z lakelanda'). Moze bez odsaczenia nie jest taki gesty jak sklepowe (trzeba wymieszac troche) ale moim zdaniem do smoothies/mieszania z owocami/platkami jest super. Wychodzi tez niezly z koziego mleka.
      • lucasa Re: Jogurt domowej roboty 01.09.17, 08:01
        Glasscraft - wlasnie lakeland juz nie sprzedaje tego pudelka - pododobne/takie samo? znalazlam na Amazonie ale w komentarzach jest podane, ze to jest tylko na pol litra. Wiec troche male.
        www.amazon.co.uk/gp/aw/d/B000064841/ref=mp_s_a_1_4?ie=UTF8&qid=1504245301&sr=8-4&pi=AC_SX236_SY340_FMwebp_QL65&keywords=yoghurt+strainers&dpPl=1&dpID=3121F6JDS0L&ref=plSrch

Znalazlam tez duze na ebuy - ale troche drogie jak na plastykowe pudelko

m.ebay.co.uk/itm/Euro-Cuisine-GY50-2-Quart-Plain-Greek-Yogurt-Cheese-Maker-Strainer-w-Recipes-/263055457459?epid=710100291&hash=item3d3f53bcb3%3Ag%3AJ-cAAOSwceNZTzpK&_trkparms=pageci%253A06016a3c-8dc1-11e7-9d53-74dbd180a400%257Cparentrq%253A34cfbb0c15e0ab10a81ae2b5fffc6992%257Ciid%253A1
        • princesswhitewolf Re: Jogurt domowej roboty 07.09.17, 18:28
          no ono jest male i nieco niepraktyczne. ( ja nie glasscraft ale sie odezwe bo mam takie samo) Problem polega na tym ze aby powstala taki kawalek to potrzeba duzo wiecej mleka niz serwatki jest w stanie pomiescic pojemnik pod. Dlatego tak naprawde to sie nadaje na moze pol litra mleka i serek wychodzi malutki.
          Ja to uzywam jak robie sery twarde na podpuszczce. Wyciskam gdzie indziej w cheese cloth tudziez pielucha a potem jak juz odsaczy sie to tam wciskam co zostaje.

No ten wlasnie co wkleilas mam i jest duzo lepszy ale niestety zaplacilam za clo £12 poza cena produktu i przesylka bo to idzie z USA
          • princesswhitewolf Re: Jogurt domowej roboty 07.09.17, 18:32
            ludzie kombinuja nowe produkty i na kickstarter juz conieco sie pokazuje

www.kickstarter.com/projects/353596452/kefirko-cheese-maker-probiotic-cheese-preparation

• princesswhitewolf Re: Jogurt domowej roboty 31.08.17, 11:04
      Ja robie praktycznie co pare dni. Mam 3 jogurtownice. Jedno to ustrojstwo co sie nazywa InstantPot ( jogurtownica, wolnowar szybkowar i pare innych funkcji w jednym) znajdziesz na amazonie. I to jest najlepsze urzadzenie.

Poza tym mam na sloiczki taki Tefala https://imgcrm.groupeseb.com/catalog_prod/IMS_DOCS/E1/E11B300A99FC35F1A178B8AC6F8FE9F2.png
      mozna tam tez serki robic bo ma sitka i puddingi. Zima jak mi ciasto drozdzowe kiepsko rosnie to tez go uzywam bo jest plaski i na nim blache z ciastem mozna polozyc.

No i mam jeden moulinexu litrowy plastikus gar podgrzewany na prad ( taka tradycyjna jogurowanica) ale gdzies w szopie lezy bo zastapil go InstantPot

• cherrie Re: Jogurt domowej roboty 31.08.17, 13:11
        A czy slow cooker sie nadaje?
        • glasscraft Re: Jogurt domowej roboty 31.08.17, 19:09
          Nadaje sie jezeli nie jest za goracy, bo zabije bakterie. Jogurt podobno mozna zrobic w termosie, wazne to "cos" w czym sie robi trzymalo stale cieplo przez dlugi czas. I zeby zaczyn byl swiezy (czyli przy kupnym jogurcie na zaczyn - z jak najdluzsza data waznosci I najmniejsza iloscia dodatkow).
        • princesswhitewolf Re: Jogurt domowej roboty 31.08.17, 22:42
          ... no ba, kwestia jakie ma opcje temperatury hehe....ludzie nawet robia w piekarniku jogurt przy zalozeniu ze maja 40C funkcje
      • lucasa Re: Jogurt domowej roboty 01.09.17, 08:03
        Ja wlasnie nie chce kupowac jogurtownicy bo nie mam gdzie trzymac kolejnego gadzetu. Bede robic w instant pot ale wychodzi dosyc rzadki i dlatego szukam sitka.
        • glasscraft Re: Jogurt domowej roboty 01.09.17, 08:48
          Ja mam to www.amazon.co.uk/Cuisipro-837426-Yogurt-Cheese-Maker/dp/B000064841/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1504248350&sr=8-2&keywords=cream+cheese+maker
          Wychodzi naprawde gesty jogurt/serek. Lakeland ma jogurtownice polaczona z sitkiem za troche nizsza cene.
          • lucasa Re: Jogurt domowej roboty 01.09.17, 08:53
            To ta z mojego linku :)
            A jaka ma pojemnosc?
            • glasscraft Re: Jogurt domowej roboty 01.09.17, 09:25
              Nie wiem dokladnie ale: robie w jogurtownicy z litra mleka plus kubek jogurtu-zaczynu. Zostawiam sobie z tego zrobionego jogurtu 200-250ml na nastepny jogurt. Reszta idzie do pudelka I chyba wejdzie tylko, ze trzeba "dokladac" jak z pudelku zacznie odciekac, bo od razu sie nie zmiesci. Co mnie akurat nie przeszkadza, bo w miedzyczasie najczesciej I tak idzie na smoothie. Wiem, ze zawieszanie Cie nie bardzo bawi, ale moze po prostu przecedzic przez gruba pieluche na duzym durszlaku nad garnkiem? Ja tak robie bialy ser, pielucha, durszlak nad garnkiem I dziala jak ta lala. Serwatke dodaje do chleba zamiast wody.
              • lucasa Re: Jogurt domowej roboty 01.09.17, 10:20
                O! Z serwatka to super pomysl!

Ja robie z 2 l wiec bym miala troche zabawy z dokladaniem - wiec dla nas to pudelko troche male... durszlak tez na 2 l troche maly - sprobuje moze 1,5l...

Ale dzieki za pomysly. Moze bede robic codziennie (!)(uff)

Aha - jeszcze jedno- dlaczego robisz z long life? Ja zawsze robilam ze swiezego...
                • princesswhitewolf Re: Jogurt domowej roboty 01.09.17, 10:30
                  no wlasnie problem z tym gadzetem jest taki ( tez takowy mam) ze jest nieco maly i moim skromnym zdaniem przepuszcza za duzo. Na wielkosc rozwiazaniem jest to www.amazon.com/Euro-Cuisine-GY50-Greek-Yogurt/dp/B0091XNL0I ale obawiam sie ze tez przepuszcza za duzo...

Duzo lepiej mi sie sprawdza mi sie cheese sieve albo cheese straining bag tez na amazonie mozna kupic. Bo material jest gesty i przepuszcza tylko serwatke. Do tego wysokie naczynie by mialo gdzie odciekac.
                  • glasscraft Re: Jogurt domowej roboty 01.09.17, 11:21
                    U mnie odcieka tylko serwatka w tym pudle, moze to zalezy od tego, jak gesty byl oryginalny jogurt?
                    • princesswhitewolf Re: Jogurt domowej roboty 01.09.17, 11:46
                      na pewno. W sumie gestosc to chyba tylko kwestia tego jak dlugo wczesniej "sie kisi", bo nie dodajemy zadnych maczek zgestniajacych i jest to czysty jogurt. Jedyna zmienna moze byc ilosc tluszczu w mleku.
                  • klimea Re: Jogurt domowej roboty 07.09.17, 21:06
                    princess, ja mam wlasnie taki jak z Twojego linka i jest super, ja takze robie w Instant Pot z 3 l mleka i spokojnie ubie zrobic na raz z wiekszej ilosci. Po paru godzinach, jak odcieknie przekladam do malych sloiczkow :-)
                • glasscraft Re: Jogurt domowej roboty 01.09.17, 11:20
                  Ja mam 3l durszlak (rodem z Tesco, wiec tani byl jak barszcz). Robie z longlife bo gdzies przeczytalam, ze wychodzi najlepszy (ladnie sie scina I gesty) - nie pamietam, czy to bylo w instrukcji, czy w komentarzach osob, ktore kupily. Plus czasami, jak ktos (!!!) zapomni kupic mleko, to mam zawsze plan B, zeby rano nie zostac bez kawy (z duuuza iloscia mleka). Nie robilam ze swiezego, wiec nie wiem, czy robiloby to jakakolwiek roznice.
                  • princesswhitewolf Re: Jogurt domowej roboty 01.09.17, 12:05
                    no ale problem z durszlakiem polega na tym ze ma duze dziurki i w zasadzie za duzo "tresci" przeplywa. Chyba ze w srodek durszlaka wsadzic cheese cloth/pieluche tetrowa co by zatrzymal co trzeba.

ja robie zazwyczaj z lyzki rachels czy total tudziez onken bo niby nic nie zawieraja. Awaryjnie mam tez w proszku

a co to za longlife? gdzie to sie kupuje? szto eto?
                    • glasscraft Re: Jogurt domowej roboty 01.09.17, 12:17
                      Sorka, dokladnie o to mi chodzilo - durszlak wylozony pielucha. Longlife - albo UHT, nie potrzebuje lodowki dopoki nie jest otwarte.
                      • princesswhitewolf Re: Jogurt domowej roboty 01.09.17, 12:26
                        A.... Longlife milk... aaa rozumiem teraz

nie lubie go niestety. Jakas wybredna jestem jesli chodzi o smak mleka. Ja tylko A2 toleruje albo Guernsey , cornish swieze
                        • klimea Re: Jogurt domowej roboty 07.09.17, 21:09
                          ja mleka w ogole nie pije, ale w domu kupujemy tylko organiczne, zwyczajne z supermarketu. Natomiast czytalam ostatnio na ktoryms forum, ze ludzie robie wlasnie z UHT, longlife bez podgrzewania i studzenia, wiec jest to jakas opcja dla spieszacych sie :-)
        • princesswhitewolf Re: Jogurt domowej roboty 01.09.17, 10:23
          dluzej trzymaj lucasa niz przewidziana ilosc godzin, lucasa
    • mama-123 Re: Jogurt domowej roboty 07.09.17, 21:58
      Gdy jeszcze robilam, to uzywalam zwyklego termosu do kawy, takiego, co trzymal cieplo i nic wiecej.
      My uzywalismy czegos podobnego do tego:
      www.amazon.co.uk/Thermos-ThermoCafe-Stainless-Steel-Flask/dp/B000TAOWC8/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1504814211&sr=8-1&keywords=thermos
      • glasscraft Re: Jogurt domowej roboty 07.09.17, 22:09
        Bo to wlasnie o trzymanie ciepla, zeby bakterie mogly sie rozwinac, chodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka