Dodaj do ulubionych

Wyniki SATS z tego roku

15.12.17, 10:46
Na zamkniwtym forum szkoly starszego jest goraca dyskusja na temat wynikow SATS z maja. Wyniki sa znacznie gorsze niz rok temu i dyrekcja sie tlumaczy,ze to ze wzgledu na to,ze sie zmienil zakres materialu i kryteria oceny.
A wiecie jak Wasze szkoly sobie radza z nowymi wymaganiami SATS? Tez spadly?
Ja osobiscie mam wrazenie,ze tak jak z czytania to moj syn (y3) faktycznie cos robi-ksiazki z coraz trudniejszym slownictwem, coraz to nowe slowka itp. tak z matematyki jak we wrzesniu utkneli na tabliczce mnozenia do (chyba 5) to tak tkwi na tym samym poziomie do dzis dnia-on juz z zamknietymi oczami rozwiazuje homeworks,a pani twierdzi,ze nadal potrzebuje praktyki... Wiec odwalamy zadania domowe i sami siadamy do zadan z 11+...
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Wyniki SATS z tego roku 15.12.17, 11:13
      przepraszam ze nie odpowiem, ale zadam pytanie, w Uk 10 latki nadal walkuja tabliczke mnozenia i nadal... sie ucza sie czytac?
      • alannda Re: Wyniki SATS z tego roku 15.12.17, 13:19
        Ale czemu sie wlasciwie dziwisz? Moj syn ma 9 lat i tak, nadal walkuje tabliczke mnozenia i przynosi do domu ksiazki do czytania.
        • princesswhitewolf Re: Wyniki SATS z tego roku 15.12.17, 14:02
          no ale czytanie w sensie przynoszenia ksiazek to cos innego niz nauka czytania. Czytac to beda cala szkole itd

no 9 lat to jeszcze tabliczka mnozenia moze i tak, ale pozniej juz chyba nie?
          • julek_i_ja Re: Wyniki SATS z tego roku 15.12.17, 19:40
            8-latki (year 3) cwicza tabliczke mnozenia do 12 na zmiane z innymi rzeczami z matematyki (dodawanie, odejmowanie powyzej 100, ulamki, pieniadze, zegar, miary i wagi). Z czytania jest comprehension, czyli czytanie ze zrozumieniem i odpowiedzi na pytania do tekstu, i czytanie na glos z wlasciwa intonacja glosu.
            • julek_i_ja Re: Wyniki SATS z tego roku 15.12.17, 19:42
              Aha i nasza szkola miala bardzo dobre wyniki w zeszlym roku, nawet lepsze niz przed zmianami.
              • princesswhitewolf Re: Wyniki SATS z tego roku 16.12.17, 23:42
                w Polsce za komuny to tabliczke mnozenia mielismy gdzies w 3 klasie. W 4tej juz mnozenie ulamkow chyba, o ile dobrze pamietam bo to wieki temu bylo
                • julek_i_ja Re: Wyniki SATS z tego roku 18.12.17, 10:54
                  Za komuny bylo w 2 klasie, przynajmniej u mnie, czyli 8 latki. Tutaj zaczeli w year 2, czyli prawie 7 latki, ale tylko do 5 i razy 10.
      • yadrall Re: Wyniki SATS z tego roku 15.12.17, 14:55
        Ja nie wiem co robia 10 latki,bo moj mlody ma lat 8 dopiero od kilku dni. I tak jak z ta tabliczka mnozenia to kompletne przegiecie tak z czytaniem ciagle czytaja trudniejsze ksiazki, z bardziej skaplikowanymi formami gramatycznymi, rozbudowana fabula itp.
        • princesswhitewolf Re: Wyniki SATS z tego roku 15.12.17, 17:29
          a to rozumiem i to co innego. czyli czytac umieja tylko coraz trudniejsze sa te ksiazki po prostu. Bo myslalam ze oni w kolko nauke czytania im walkuja.
          • princesswhitewolf Re: Wyniki SATS z tego roku 15.12.17, 17:34
            ... i sie wystraszylam ze potomek bedzie zdychal z nudow walkujac to samo
            • yadrall Re: Wyniki SATS z tego roku 15.12.17, 23:18
              Tak. Moj mlody teraz walkuje np.umiejetnosc czytania fiction i komiksow fiction. Bo ksiazki o np.zyciu dzieciakow typu diary czy real story to czyta samodzielnie przed snem-takie ksiazki po 120-200 stron.
              • princesswhitewolf Re: Wyniki SATS z tego roku 16.12.17, 23:40
                to brzmi normalnie.
    • alannda Re: Wyniki SATS z tego roku 15.12.17, 13:22
      Mieszkam co prawda w Szkocji, wiec z wymaganiami SATS nie pomoge, ale tez sie czesto za glowe lapie ze, zwlaszcza z matematyki, homework jest czesto za latwy. Moj syn ma 9 lat, tabliczke mnozenia robia do 12.
    • eutyfrona Re: Wyniki SATS z tego roku 15.12.17, 16:40
      SATs KS1 czy KS2?
      • yadrall Re: Wyniki SATS z tego roku 15.12.17, 16:50
        Ks1
        • eutyfrona Re: Wyniki SATS z tego roku 15.12.17, 16:59
          U nas był problem z KS2 w poprzednim roku, kiedy wprowadzono zmiany, z KS1 nie było problemu.
          A jak był z KS2 to nie mogliśmy się tłumaczyć tylko tym, ze były zmiany, bo były szkoły, które miałaby bardzo dobre wyniki mimo zmian. Bardziej szukaliśmy przyczyny w tym, ze dzieci nie były przygotowane do warunków egzaminowania.
    • karolina_zet Re: Wyniki SATS z tego roku 15.12.17, 23:35
      Tak, dziś opublikowali i nasza szkoła wypadła świetnie. Uff! Ale rzeczywiście poziom jest wyższy. Jedno moje dziecko kończy podstawówkę a drugie jest w y2 i wymagania poszły w górę.
      • monika_i Re: Wyniki SATS z tego roku 16.12.17, 20:49
        Była Szkoła młodego ma bardzo dobre wyniki, well above average. Wyniki stats jednak nie mają żadnego wpływu na to, do jakiej średniej szkoły dzieci trafią, więc nie ma co się nimi przejmować.

Mój jest od września w domu i widzę że uczy się więcej, szybciej i w krótszym czasie. Byłby teraz w piątej klasie, a przerabiamy matematykę z klasy 6 i niektóre elementy szkoły średniej. Młody czasami wspomina że chciałby pójść do szkoły średniej 🤔 ale tylko prywatnej żeby mieć pewność dobrych wyników GCSE i A levels. Na chwilę obecną chce być architektem... Co będzie za dwa lata, zobaczymy.
        • yadrall Re: Wyniki SATS z tego roku 16.12.17, 21:40
          Ja wiem,ze nie ma to wplywu na to do jakiej szkoly dzieci pojda,ale oczekuje,ze szkola podstawowa da mu dobre podstawy,a nie zaleglosci. Ten egzamin jest taka dosc obiektywna ocena tego jak szkola uczy.
          • monika_i Re: Wyniki SATS z tego roku 17.12.17, 10:05
            Rozumiem, ale twoje dziecko moze byc przeciez tym, ktore srednia ciagnie do gory a nie zaniza. Jezeli chcesz go obiektywnie sprawdzic, to daj mu zadania z testu KS1 do rozwiazania, cwicz tabliczke mnozenia itp.
            Ty najlepiej znasz swojego syna i wiesz, czy sie w szkole nudzi czy poziom mu odpowiada. Jezeli widzisz, ze pracuje za malo i sie nie rozwija, to zachec go do pracy w domu. Nie sugeruje , bron Boze , prac domowych jak w Pl, ale dodatkowe 20 minut dziennie cwiczen nikomu jeszcze nie zaszkodzilo (mowie oczywiscie o dzieciach, ktore nie maja szkolnej traumy, SEN itp).

• yadrall Re: Wyniki SATS z tego roku 17.12.17, 11:59
              Mlody jest SEN,ale akurat matma jest jego pozywywna strona i na pewno z matmy byl powyzej sredniej (wiem od nauczycieka).
              A testy z KS1 sa gdzies dostepne?
              • monika_i Re: Wyniki SATS z tego roku 19.12.17, 09:18
                www.satspapers.org.uk/Page.aspx?TId=4

Prosze bardzo. Jezeli matma jest jego mocna strona, moge ci wyslac dodatkowe cwiczenia dla uzdolnionych dzieci na maila. Mam kilka roznych.

Edukacja dzieci to obowiazek rodzicow, a nie szkoly :)
                • yadrall Re: Wyniki SATS z tego roku 19.12.17, 13:57
                  Dzieki.
                  Chetnie przyjme dodatkowe cwiczenia z matmy-mail gazetowy jest aktywny

A skoro edukacja to obowiazek rodzicow to po co sa szkoly? Ja rozumiem,ze moim obowiazkiem jest wychowanie,ale edukacje wole powierzyc specjalistom-nauczycielom.
                  • monika_i Re: Wyniki SATS z tego roku 19.12.17, 22:43
                    The parent of every child of compulsory school age shall cause him to receive efficient
                    full-time education suitable -
                    (a) to his age, ability and aptitude, and
                    (b) to any special educational needs he may have,
                    either by regular attendance at school or otherwise."

To cytat z Education Act, edukacja domowa to wlasnie education otherwise. Masz wybor- albo posylac dziecko do szkoly, albo edukowac je w inny sposob, ale uczyc sie musi.

Wyslalam maila. Polecam tez cwiczenia z serii Bond, non verbal i verbal reasoning. Nie mam zadnych w PDF, ale jezeli znajde gdzies na grupie HE to podesle.
          • yumemi Re: Wyniki SATS z tego roku 17.12.17, 18:47
            Wyniki szkoly jesli chodzi o SATs nie maja nic wspolnego z ogolna obiektywna ocena szkoly. Znam szkoly z super wynikami SATs gdzie bym dziecka nie poslala bo atmosfera niefajna.
            Szkola mojego syna miala bardzo srednie wyniki SATs, na szczescie nie po tym szkole ocenialam tylko po tym czy jest przyjazna atmosfera, etc - bo dla mnie to jest najwazniejsze w podstawowce. Nic mi po SATs jesli dziecko opusci szkole nie lubiac sie uczyc. Moj syn jako jeden z dwoch chyba zrobil najwyzszy level z SATs, i szkola mu to umozliwila. Statystyki by tego nie wykazaly, srednia jest jaka jest :-) Dlatego u corki tak samo, w ogole nie patrzylam na wyniki SATs, tylko czy chetnie mi dziecko do szkoly idzie, czy szkola przyjazna, wrecz przytulna, czy lubi sie uczyc etc.
            A szkola moze uczyc super, a jesli maja grupe dzieci gdzie rodzice maja wszystko gdzies, to na wyniki bedzie mialo to wplyw, co nie przeszkadza innym dzieciom radzic sobie super :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka