Dodaj do ulubionych

Okulary dla dziecka

06.03.18, 13:21
Młody miał sprawdzony wzrok w szkole (reception) i okazało się, że bardzo słabo widzi na jedno oko i do tego to samo oko trochę "odjeżdża" dostaliśmy "urgent" wizytę w szpitalu na jutro i na 100% będą okulary (możliwe, że "patch" też). Poza tym, ze czuje się jak najgorsza matka na świecie bo nic nie zauważyłam i ryczę jak bóbr to grzebię w internecie po jakieś info i się gubię (sama okularów nigdy nie nosiłam i kompletnie się na tym nie znam). Wiem, ze jutro się dowiem ale jakieś praktyczne rady, ktoś coś? Którego optyka najlepiej wybrać? Jak jest z ewentualnymi naprawami? Jak często można wymieniać okulary na NHS, jakie ogólnie koszta? Praktyczne porady na co zwracać uwagę przy doborze oprawek, szkieł itd... Za co warto dodatkowo zapłacić?
Obserwuj wątek
    • yadrall Re: Okulary dla dziecka 06.03.18, 15:42
      Specsavers-masz dwie pary za jedna recepta. Maja duzy wybor oprawek dla dzieci i to takich,ktrych cene w calosci pokrywa NHS. I wwiekszosci optykow (tak jak wszedzie w UK) musisz zamowic wizyte na konkretny dzien i godzine. Jedna para z tych dwoch (ta,ktora wybierzesz jako glowna) bedzie miala ubezpieczenie NHS i zadne kosztynapraw Cie nie interesuja-idziesz do optyka, zabieraja okulary na kilka dni (czasem 1dzien, czasem tydzien-zalezy jaki jest problem) i odbierasz (z dzieckiem,bo sprawdzaja czy wszystko gra).
      Dla dziecka nie oplaca sie doplacac za nic-wymieniasz jak dziecko wyrosnie (zwykle 2 lata).
    • alannda Re: Okulary dla dziecka 06.03.18, 18:19
      My bylismy w boots, jedna para za darmo z voucherem NHS, wybor spory, akurat mlodemu najbardziej pasowaly takie do ktorych nie trzeba bylo doplacac, ale mozna i £150 doplacic za oprawki Ray Ban. Szkla raczej takie same, nie bylo opcji doplacanie za jakies dodatkowe udogodnienia. Druga para byla za polowe ceny, wyszlo cale £20. Okres oczekiwania ponad tydzien, w sobote idziemy odebrac. Ja tez nigdy nie mialam okularow, jedyna rada jaka dostalam od mojego partnera to pozwolic dziecku wybrac oprawki samemu tak zeby nie bylo problemow z noszeniem:) Ja sie tam bardziej zastanawiam kto mojemu synowi w szkole przypomni ze ma te okulary zalozyc, haha.
    • polkawuk Re: Okulary dla dziecka 06.03.18, 23:35
      Okulary dla dzieci są bezpłatne, naprawa lub wymiana kiedy trzeba. Można dopłacić za powłokę antyrefleksyjną, szczególnie jeśli dziecko będzie w okularach korzystało z komputera. Można za okulary dopłacić, ale jest z czego wybierać wśród tych bezpłatnych. Dobry optyk sam dobierze, jeśli go poprosisz. Nie polecam dużych sieciówek.
      • noelka1984 Re: Okulary dla dziecka 07.03.18, 07:40
        ja tez polecam mniejsze sklepy optyczne :)
        • yadrall Re: Okulary dla dziecka 07.03.18, 08:25
          Ja osobiscie nie dalam rady dobrac malemu oprawek w malych optykach-mieli b.maly wybor dzieciecych,a ceny z kosmosu (te co byly wymagaly doplaty). Dopiero w specsavers bez problemu zalatwilam 2 pary okularow za jedna recepta-b.wygode przy malej psuji.
          • polkawuk Re: Okulary dla dziecka 07.03.18, 18:31
            Prywatne zakłady są różne, dlatego trzeba się rozejrzeć. Ja trafiłam z polecenia do takiego, który ma duży wybór i świetną obsługę. Mam porównanie, bo korzystałam i z tego i z tego. Specsavers to dla mnie fabryka, nie potrafią doradzić, ludzie którzy zajmują się sprzedażą oprawek nie mają doświadczenia, cierpliwości ani nie potrafią doradzić. Oprawek dużo, ale jak dla mnie bardzo mały wybór, większość na jedno kopyto.
    • kaka-llina Re: Okulary dla dziecka 07.03.18, 10:45
      Dzięki za rady właśnie jedziemy do szpitala. Uderzymy pewnie do specsavers bo małych optyków ja tu w okolicy w ogóle nie kojarzę. Trzymajcie kciuki ;-)
      • polkawuk Re: Okulary dla dziecka 07.03.18, 18:34
        Jak poszło? Małe zakłady są często mało widoczne, spróbuj na google. Zakład, który mi polecono często mijałam przejeżdżając obok samochodem, nie miałam pojęcia że tam jest.
        • kaka-llina Re: Okulary dla dziecka 07.03.18, 21:14
          Lewe oko zdrowe (trochę nadwyrężone), prawe -6.5. Dopłaciliśmy za cieńsze szkła, żeby było mu łatwiej... oprawki wybrane, specsavers do odebranie za tydzień. Dziecko w czasie wszystkich badań absolutnie idealne ( to nie jest normalne :-)) Przeżyliśmy dzisiaj to ok. Okulary ma nosić non stop, zobaczymy jak zareaguje jak założy.. wygląda na to, ze on całe życie prawie nic na jedno oko nie widział :-/ nie wiem jak zareaguje jak nagle zobaczy prawa stronę. Nic, trzeba czekać...
          • polkawuk Re: Okulary dla dziecka 07.03.18, 21:45
            Na pewno trochę czasu będzie potrzebował, żeby się przyzwyczaić:) dobrze, że wada została wykryta stosunkowo wcześnie, bo jeśli z tego powodu ma jakieś zaległości w szkole, to nadgoni.
          • yumemi Re: Okulary dla dziecka 07.03.18, 22:36
            Ja mialam wade -6 na oba oczy - jesli ma jedno zdrowe to sobie radzilo, czlowiek sie dostosowuje.
            Moja corka tez nosi okulary, ma juz -3 na oba oczy i pewnie dojdzie do tego co ja mialam. Za pare lat zalatwi sie szkla kontaktowe do sportu zeby jej bylo wygodniej (teraz zamawiam jej goggle do plywania na jej wade -3), a jak dorosnie, moze sobie zrobic operacje laserem tak jak ja, od 10 lat mam dzieki temu idealny wzrok :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka