Dodaj do ulubionych

Kurs Early Bird Plus

29.03.18, 12:13
Z racji,ze moj mlody wreszcie ma oficjalna diagnoze ASD chcialam sie zapisac na kurs Early Bired Plus. Gadalam z babka przez telefon i obiecala wyslac aplikacje plus mowa byla o kursie zaczynajacym sie we wrzesniu.
Dzis dostalam list,a tam stoji,ze jest waiting list i kurs mozemy zaczac w styczniu 2019. Mi to w sumie za jedno,ale mlody 26 listopada ma 9 urodziny,a kurs jest dla rodzicow dzieci przed ukonczeniem 9 lat. Babeczka juz na urlopie,a ja sie zastanawiam czy to oznacza,ze nie damy rady tego kursu zrobic??? Czy przed tymi 9 urodzinami trzeba byc wpisanym na liste?
Wie ktoras?
Ps. wydaje mi sie,ze ktos tu sie orientowal w zasadach tego kursu,ale nie pamietam nicka :(
Obserwuj wątek
    • derka1 Re: Kurs Early Bird Plus 29.03.18, 19:02
      Ja sie orientuje :-). Rzeczywiscie EB Plus jest dla rodzicow dzieci, ktore w chwili rozpoczecia programu (a nie wpisania na liste!) nie skonczyly jeszcze 9 lat (ale moga miec 8 lat 11 miesiecy i 29 dni). W praktyce wszystko zalezy od osoby prowadzacej. Jezeli przymkna na to oko to Cie zaprosza mimo tego, ze Twoje dziecko w styczniu 2019 bedzie niestety oficjalnie "za stare" (przepraszam za wyrazenie). Z drugiej strony, po zakonczeniu programu prowadzacy musza wyslac dokumentacje do NAS EB a tam trzeba deklarowac wiek dzieci - ja notorycznie im "podpadam" i lamie reguly, bo jest mi zwyczajnie szkoda rodzicow, ktorzy musza czekac wieki cale na miejsce, ale czy osoby prowadzace ten program w Twoim miescie beda chcialy ryzykowac, trudno mi powiedziec. Mysle, ze musisz poczekac az pani wroci z urlopu i probowac ja przekonac zeby wcisnela Cie na wczesniejsze zajecia, o ile takie sa, tak na wszelki wypadek.

Gdybys mieszkala blizej zaprosilabym Cie do nas - najblizszy kurs mamy we wrzesniu.

Gdyby sie okazalo, ze Cie jednak nie zaprosza, poszukaj - moze ktos w okolicy prowadzi program Cygnet. www.barnardos.org.uk/cygnet/yk_cygnet-parents_carers_support_programme.htm
      • yadrall Re: Kurs Early Bird Plus 29.03.18, 19:33
        Dzieki! Ogolnie popaprane to wszystko,bo kurs nam polecil pediatra wydajacy diagnoze. I naprawde to nie moja wina,ze na diagnoze w uk (polska mamy od lat) czekalismy tak dlugo. Tak samo jak pozostawienie nas bez pomocy,bo dziecko skonczy 9 lat,a jest waiting list jest absurdem!
        Co ciekawe w sasiednich miastach tez sa te kursy,ale nas nie moga wziac,bo tam nie mieszkamy!
        Odnosze wrazenie,ze zakladaja-radziles robie do tej pory, radz sobie dalej :(
        Tyle,ze mlody rosnie i problemy sie zmieniaja-fajnie by bylo miec kogos madrego co podsunie jakies rady ulatwiajacezycie...
        • derka1 Re: Kurs Early Bird Plus 29.03.18, 20:02
          To prawda, te kursy czesto sa polecane przez pediatrow, ktorzy rzadko sie orientuja jak cala organizacja wyglada od podszewki. Na EB Plus oprocz rodzicow zaprasza sie rowniez kogos ze szkoly dziecka, zazwyczaj SENCo lub LSA, ktora na co dzien pracuje z dzieckiem. Ma to gleboki sens i zazwyczaj ta wspolpraca rodzica z pracownikiem w trakcie zajec, pozniej jeszcze fajniej sie rozwija. To pewnie dlatego "inne miasta" nie chca Cie zaprosic. Moze zadzwon bezposrednio do EB Plus w Barnsley (tylko, ze oni tez teraz maja wakacje)? Chociaz podejrzewam, ze wg nich w styczniu dla Was bedzie juz za pozno.
          • derka1 Re: Kurs Early Bird Plus 29.03.18, 20:04
            A, tak sobie jeszcze pomyslalam, ze moze szkoda, ze nie "pchalas" wczesniej polskiej diagnozy. Na kurs zaprasza sie rodzicow dzieci zdiagnozowanych ale nigdzie nie jest powiedziane, ze to musi byc diagnoza wystawiona w UK.
            • yadrall Re: Kurs Early Bird Plus 29.03.18, 21:10
              Pchalam, pchalam,ale pl diagnoza nic nie dala :(
              • derka1 Re: Kurs Early Bird Plus 29.03.18, 21:40
                No tak, zawsze wszystko zalezy od tego kto po drugiej stronie stoi... :-(
                • yadrall Re: Kurs Early Bird Plus 02.05.18, 21:08
                  Idziemy na kurs za tydzien! Znalezli nam miejsce tak abysmy sie zalapali przed urodzinami mlodego.
                  Pytalam w szkole,ale nie chca nikogo wyslac-ponoc ta,ktorzy beda w y4 juz na tym kursie byli...
                  • derka1 Re: Kurs Early Bird Plus 02.05.18, 21:50
                    yadrall napisała:

> Idziemy na kurs za tydzien! Znalezli nam miejsce tak abysmy sie zalapali przed
                    > urodzinami mlodego.
                    > Pytalam w szkole,ale nie chca nikogo wyslac-ponoc ta,ktorzy beda w y4 juz na ty
                    > m kursie byli...

O to fajnie - (to, ze miejsce znalezli a nie, ze szkola nikogo nie chce wyslac rzecz jasna. Szkoda, bo zawsze lepiej jak masz na zajeciach kogos ze szkoly).
                    Daj znac jakie bedziesz miala wrazenia z zajec.

• yadrall Re: Kurs Early Bird Plus 23.05.18, 22:39
                      Jestesmy po dwoch zajeciach-w teori,bo w praktyce to mamy taka rozgadana grupe,ze temat komunikacji dopiero zaczelismy
                      Na zajeciach najwiecej sie dowiaduje moj maz-ja od lat zglebiam temat,ale dla niego to wiele nowosci.
                      Ja za to zobaczylam (uslyszalam) jakie wsparcie moze miec dziecko z Asd w szkole. Dodatkowo sie dowiedzialam,ze fakt iz dziecko nie sprawia klopotow nie jest powodem by szkola nie pomagala mu np.w nauce komunikacji spolecznej itp.
                      Wiec zbieram sily na dyskusje z senco w szkole.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka