Dodaj do ulubionych

Badanie krwi prywatnie

24.04.19, 13:34
Gdzie mozna zrobić? Nie korzystałm nigdy z prywatnyh usług medycznych poza dentystą więc nie wiem. Mam często niedobory zelaza i witmainy D, ostatnio miałam badanie krwi rok temu. Poprosiłam w przychodni o skierowanie i odmówiono mi zapraszając na badanie w lipcu.
Obserwuj wątek
    • boo-boo Re: Badanie krwi prywatnie 24.04.19, 15:03
      Może napisz w jakim mieście....
      • elle-joan Re: Badanie krwi prywatnie 24.04.19, 19:18
        Nie chodzi mi o konkretny adres, tylko jakieś podpowiedzi gdzie szukać. Znalazłam coś w internecie, ale drogo.
        • boo-boo Re: Badanie krwi prywatnie 24.04.19, 20:42
          No ale jak rzucisz hasłem Manchester to jednak łatwiej będzie czegoś szukać. Trudno też ci coś polecić np z południowego Londynu jak się okaże, że w północnym mieszkasz. Przecież o dokładny adres nie pytam bo nie mam zamiaru na kawę wpaść.
        • wiwi1 Re: Badanie krwi prywatnie 24.04.19, 21:33
          Jest niestety bardzo drogo prywatnie. Ja bylam kiedys z synem na wizycie w prywatnym szpitalu i dostalam liste badan do zrobienia to z cennika wynikalo, ze ceny kazdej jednej badanej rzeczy sa od kikudziesieciu funtow do powyzej setki, caly panel by mnie kosztowal kolo tysiaca funtow. Mi na tym nie zalezalo jednak, bo skierowanie na badania krwi biore od mojego GP. Patrz prywatne szpitale w okolicy, prywatni GP
          • elle-joan Re: Badanie krwi prywatnie 24.04.19, 23:24
            No właśnie, dziwne ze mi nie dali. Poprosilam przez recepcjonistke, bo nie chcialam czekać na wizyte bo długi czas. Mam od kilku lat regularnie niedobory i jestem rok po powaznej operacji. No i zaskoczyla mnie ta odmowa. Chciałam napisać do managera przychodni, ale juz zaczekam chyba do lata.
            • wiwi1 Re: Badanie krwi prywatnie 24.04.19, 23:45
              Jesli masz niedobor zelaza to te trzy miesiace czekania na badanie krwi to dlugo, pisz do managera. Mnie w mojej przychodni kilka razy wkurzyli i od tej pory tez albo list do mojego gp i kopia z potwierdzeniem dla mnie, ze list zostawilam w recepcji albo email do GP wysylam.
              • jofin Re: Badanie krwi prywatnie 25.04.19, 01:10
                Recepcjonistka nie wypisuje skierowań. Musisz umówić się na wizytę ze swoim GP, albo tak jak u mnie w przychodni na rozmowe telefoniczną z lekarzem. Różne przychodnie mają różne praktyki. Niemniej jednak tylko lekarz może Ci zlecić takie badanie. A niedobór żelaza jest traktownay dośc poważnie i nie powinnaś mieć ze skierowaniem żadnych problemów.
                • wiwi1 Re: Badanie krwi prywatnie 25.04.19, 07:58
                  W mojej przychodni recepcjonistka moze wydac skierowanie na badanie krwii (domyslam sie, ze kontaktuje sie w tej sprawie z lekarzem), ale wiele razy mi przy mnie wypisywala jak powiedzialam, ze potrzebuje, bys moze sprawdza w systemie jakie byly ustalenia z lekarzem.
                • elle-joan Re: Badanie krwi prywatnie 25.04.19, 08:29
                  O matko. Jestem w tej przychodni od 10 lat. Wiem, co kto robi. Jak chce sie zalatwic sprawę wczesniej niz dostępny termin na wizyte lekarską, to sie mowi recepcjonistce jaki problem i ona przekazuje lekarzowi, a on dalej decyduje- albo odzwania do pajenta, zaprasza na wizytę, albo jak w tym przypadku przekazal przez recepcjonistke informacje.
            • saskia44 Re: Badanie krwi prywatnie 26.04.19, 07:41
              elle-joan napisała:

> No właśnie, dziwne ze mi nie dali. Poprosilam przez recepcjonistke, bo nie chci
              > alam czekać na wizyte bo długi czas. Mam od kilku lat regularnie niedobory i je
              > stem rok po powaznej operacji. No i zaskoczyla mnie ta odmowa. Chciałam napisać
              > do managera przychodni, ale juz zaczekam chyba do lata.

Jesli odmowa cie zaskoczyla to sa powody? Pytanie jakie? Skoro jak napisalas jestes po powaznej operacji I masz regularnie niedobory to znaczy ze gp o tym wie I mialas niejedno spotkanie z nim. Jakies ustalenia, plan postepowania pewnie zrobiliscie? Jesli tak to jaki? Kiedy masz zglaszac sie na testy? Zrobilas to w ustalonym terminie czy wczesniej (domyslam sie ze wczesniej skoro masz poczekac do lipca)? Masz niepokojace objawy? To ma znaczenie I jak widzisz testy kosztuja wiec raczej robi sie je z powodu. Jesli cos cie niepokoi to idz do gp i poroznawiaj, zdecyduje czy zrobic testy.
              Nie widze powodu do pisania skargi.
    • botu Re: Badanie krwi prywatnie 25.04.19, 06:58
      Też uważam, że lekarz Cię powinien skierować.
      Jeśliby jednak nie wyszło - nie wiem jak żelazo ale wit D można zbadać wysyłkowo www.vitamindtest.org.uk/
      Normalny NHSowski szpital prowadzący poboczną odpłatną działalność dla szerokiej publiki. Niestety 29 funtów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka