13.12.20, 16:15
No, wlsnie co?
Chcialabym zrobic jakas odmiane Christmas dinner (zakladam,ze to rost),ale my oboje Polacy,wiec szukam pomocy.
No wiec jakie mieso? Nie indyk,bo nawet najmniejszego bedziemy w 3 jesc do Nowego Roku... co innego kupic? Tak bym mogla to wrzucic do piekarnika, na drugiej tacy warzywa (jakie poza marchewka i parsley?) i do tego ziemniaczki tez z piekarnika. Jakie miesko kupic? Jak przygotpwac do pieczenia? Ile piec i w jakiej temperaturze?
Chce zrobic smacznie i sie nie narobic :)
Obserwuj wątek
    • alannda Re: Roast 13.12.20, 16:27
      To kup turkey crown czy cos w tym stylu w M&S i problem z glowy. My tak robimy. Warzywa tez stamtad, wszystko na tackach gotowe do wlozenia do piekarnika, trzeba tylko pilnowac czasu i wkladac po kolei. A w miedzyczasie mozna pic wino i malowac paznokcie;-)
    • glasscraft Re: Roast 13.12.20, 16:38
      Indyka da sie tylko trzeba oszukac. Kupic plasty cyca, rozbic/zbic je razem na folii, na srodek rolka stuffing (jaki smak Ci pasuje byle nie za wielka, zeby miala sie czas upiec, jak zostanie do zrobic kulki i same jako dodatek upiec), zwinac w roladerolke, rolade zawinac w streaky bacon (bo cyc indyczy jest suchy), w folie alu (tak wiem, samo zuo), upiec w folii (niestety na oko re temperatura i czas ale dlugo nie musi byc bo cyc nie potrzebuje wiec troche po srodku pomiedzy tym, co na paczce indyka i stuffingu, ) i na koniec pare minut, zeby bekon sie zrumienil. Ciac na plastry i jest indyk jak ta lala. Gravy kupne :-)
      Brukselka, jezeli gotowanej nie lubisz, to poszatkowac, i podsmazyc na patelni z kostkami bekonu/boczku. Jak dla odwaznych to na koniec mozna posypac pokruszonymi orzechami wloskimi. Parsnips podgotowac ciut (kilka minut), obtoczyc w mace i polac troche miodem i do pieca. Ziemniaki tak samo podgotowac, na brytfanke z rozgrzanym kaczym tluszczem. Marchewki u mnie tylko parowane ida, ale sama bym sie nie obrazila za mieszanke marchewki, slodkiego ziemniaka, pasternaku (parsnip), normalnego ziemniaka - pociete na taki sam rozmiar (taka wieksza kostka), polane oliwa/olejem, sypniete ziolami, sola i pieprzem i troche zmielonego czosnku do tego zamiast odzielnych warzyw.
      • glasscraft Re: Roast 13.12.20, 17:08
        Na koniec pare minut bez folii mialo byc.
    • illegal.alien Re: Roast 14.12.20, 11:40
      Moze jakis mniejszy ptak? My lubimy guinea fowl (perliczka). Drob najlepiej wrzucic do osolonej wody na noc i piec w niskiej temperaturze przez kilka godzin (naprawde niskiej - 60-100 stopni). Na koniec podkrecic na wysoka, zeby skorka byla chrupiaca.
      Z warzyw my robimy pasternak, marchewke, ziemniaki, buraki i co tam jeszcze - wszystko surowe kroimy w paski/slupki/czastki, do tego sol, czosnek, jakies ziola i oliwa.
      My lubimy do tego sos pieczeniowy - robimy sami, za kazdym razem wychodzi inaczej, zalezy co tam sie nawinie ;) Swiateczny pewnie bedzie na bazie jakiegos alkoholu, sokow z ptaka, zurawiny i tymianku/rozmarynu. Do tego yorkshire puddings - tez robimy sami, bo dzieci sklepowych nie tkna, od kiedy raz postanowilam sprobowac zrobic sama.
      • lucasa Re: Roast 14.12.20, 13:36
        Illegal, jak przeczytalam, o mniejszym ptaku to przypomnialo mi sie, ze raz probowalam zrobic nie-tradycyjnie i kupilam kaczke. Niby duza a 6 os bylo glodnych :)
        • illegal.alien Re: Roast 14.12.20, 23:31
          U nas kaczka na rodzine 2+2 to jest jeden obiad :)
    • lucasa Re: Roast 14.12.20, 13:25
      A ja wlasnie kupuje najwiekszego indyka, to, co zostaje kroje w plastry na nastepny dzien, nastepna porcje w plastry i do zamrazalnika (na kanapki), czesc w kostke do zamrazalnika (do salatki, do risotto, do sosow, do jajecznicy itd). My nie jemy duzo miesa, wiec potem takie porcjowanie starcza nam na dlugo.

Ja marynuje indyka dzien wczesniej, zawijam w folie aluminiowa, potem tylko wrzucam do piekarnika. Pozniej ziemniaki do podpieczenia (w tluszczu gesim), warzywa przygotowane w garnku aby tylko chwile potrzymac na parze (mini marchewka, kalafior i brukselka). Sos borowkowy przygotowany duzo wczesniej, sos pieczeniowy z Waitrose, sos chlebowy zrobiony rano. Brukselka zrobiona razem z innymi warzywami na parze, potem tylko podduszona z chudym boczkiem i/albo kasztanami czy orzechami. Nie robimy Yorkshire pudding bo juz sie nie zmiesci w piekarniku. Jak mam czas to jeszcze dodaje salatke z czerwonej kapusty,

Co innego kupic? Gammon albo beef? (tez duzy kawalek aby mozna bylo zamrozic ;P) - ja bym je gotowala w slowcookerze, nie w piekarniku.

Wiecej czasu mi zajmuje pieczenie niz ten obiad, bo lubie jak jest wybor roznych ciast.
      • ilonka45 Re: Roast 14.12.20, 21:52
        Ja zawsze bardzo tradycyjnie, moj syn od malego, kiedykolwiek chcialam zmienic menu, zlosliwie komentowal: kaczka, ges??? a moze do Francji sie przeprowadzimy??? raz z saisiadami obchodzilismy I byl indyk, jerk, I nie skometowal, bo bardzo lubi I jerk I sasiadow, , nigdy nie zmienialam dodatkow, wszystko tak jak w poprzednich wpisach, parsnips, z dodatkiem miodu, pieczone ziemniaki w kaczym/gesim smalcu, brukselki ugotowane I obsmazone kawalkami boczku I kasztanow, farsz oddzielnie upieczony I w indyku, swinki pod kocykiem, czasami devils on horseback, bo ja lubie, sos chlebowy I normalny z dodatkiem sosu zurawinowego ...rozmarzylam sie… w tym roku mala piers kupie I na 1 osobe swieta beda.
        • lucasa Re: Roast 14.12.20, 22:35
          O, zapomnialam, ze I swinki juz mam I skladniki na farsz.
          Na swieta wyciagam najwieksze talerze, aby wszystkie go po troszku sie zmiescilo
    • eutyfrona Re: Roast 15.12.20, 15:26
      U nas najczęściej jest kaczka, bo mąż nie lubi indyka. Mąż zawsze przygotowuje, więc nie wiem, jak. Z boku nie wygląda na bardzo skomplikowane, a jest pyszne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka