Dodaj do ulubionych

Wybory prezydenckie

02.06.25, 14:57
Warto pociagnac watek?

Maj rodzinnie byl bardzo intensywny. Dopiero teraz nadrabiam zaleglosci z polskiej sceny politycznej. W polskich wyborach nie biore udzialu gdzies od 20 lat, bo uwazam, ze nie mam prawa decydowac o tym jak ma sie im tam zyc. Ale wiem, ze sporo z Was glosowalo. Jestescie zalamane? Widzicie podobienstwa z glosowaniem na Brexit I z wyborow prezydenckich w Ameryce?
Obserwuj wątek
    • niyaa Re: Wybory prezydenckie 02.06.25, 16:14
      Załamana nie jestem. Nie głosowałabym na Trzaskowskiego. Na Nawrockiego też nie bo jest mi zupełnie nieznana postacią.
      Wśród kandydatów głosowałabym na Mentzena.
      Podobieństwo do wyborów amerykańskich widzę ale do Brexitu nie bardzo. O ile w tych wyborach zagłosowałabym na Trumpa to wciąż uważam Brexit za strzał w kolano -zwłaszcza że mieszkam w NI.
      • wiwi1 Re: Wybory prezydenckie 02.06.25, 18:50
        Nie glosuje w wyborach w Polsce, ale gdybym glosowala w drugiej turze to na Trzaskowskiego. Prezydent z taka kryminalna przeszloscia - niewyobrazalne, jak to sie stalo?
        • ta_ruda Re: Wybory prezydenckie 02.06.25, 19:41
          ale jaką Nawrocki ma kryminalna przeszłość?

wiwi1 napisała:

> Nie glosuje w wyborach w Polsce, ale gdybym glosowala w drugiej turze to na Trz
          > askowskiego. Prezydent z taka kryminalna przeszloscia - niewyobrazalne, jak to
          > sie stalo?
          >
        • glasscraft Re: Wybory prezydenckie 02.06.25, 21:04
          Tak samo jak w stanach - ludzie, ktorzy pewnie jakby ich zapytac, czy poszliby sobie kobitki za tylek lapac albo robic biznesowe przekrety, to by sie bardzo obruszyli, ze no oczywiscie nie - zaglosowali na kryminaliste, ktory tak wlasnie robil. Bo im obiecal, ze jajka beda tansze w supermarketach.
          • wiwi1 Re: Wybory prezydenckie 05.06.25, 16:09
            dokladnie tak, to jest niewiarygodne
        • ilonka45 Re: Wybory prezydenckie 03.06.25, 11:26
          Raz w życiu głosowałam, bo prosił mnie bratanek ( poprzednie wybory) wszyscy moi znajomi glosowali na Trzaskowskiego. Widać nadal ciemnota w Polsce, zamiast inteligentnego polityka władającego paroma językami, wybrali kryminalistę.
          • aniaheasley Re: Wybory prezydenckie 03.06.25, 14:30
            Gdyby to bylo takie czarno-biale, to wystarczyloby sie nauczyc biegle hiszpanskiego i mniej biegle paru innych jezykow, i prezydentura w kieszeni. Nie zebym 'bronila' Nawrockiego, bo oni mi sa obaj rownowaznie obojetni totalnie, ale Nawrocki tez po studiach, Uniwersytet Gdanski, historia.

Ludzie glosowali przeciwko Trzaskowskiemu, no i nie zapominajmy, ze Nawrocki wygral minimalnie, nawet bardziej minimalnie niz nasz Brexit vote, ale glosowali przeciwko Trzaskowskiemu, z wielu powodow. Nie chcieli centralizacji calej wladzy w jednych rekach, to byla spora grupa. Umiejetna manipulacja naprawde sprawila ze tysiace (miliony?) uwierzyly ze jak wygra Trzaskowski to zaleje Polske fala imigrantow spoza Europy, no i te nieszczesne pary gejowskie zaczna brac sluby, robiac sobie kpiny (w ich oczach, podkreslam w ich oczach) z instytucji malzenstwa. Dla ogromnych obszarow Polski te dwie sprawy, plus aborcja, to sa naprawde byc albo nie byc dla Polski.
            Mam osobiscie znajomych, wyksztalconych, inteligentnych skadinad ludzi, ktorym majaczy sie Wielka Polska, po prostu totalna powtorka z kampanii Trumpa. Nawet widzialam tiktoki z Polakami tanczacymi w rytm YMCA dokladnie jak Trump. Husaria, Wieden, przedmurze, rok 1920, to wszystko dla nich jest wiecznie zywe w sercach i w pamieci, jakby to bylo wczoraj. Katyn, Wolyn, powstania, to jest dla nich pozywka codzienna.
            • ilonka45 Re: Wybory prezydenckie 03.06.25, 17:07
              Ok ja nie mam takich znajomych i to, że ktoś wykształcony, nie znaczy, że jest inteligentny. Nie, nie wystarczy nauczyć sie paru jezykow, jak to ujęłaś, trzeba trochę obycia i kultury, które to cechy Trzaskowski posiada, no i przystojny jest 😀
              • aniaheasley Re: Wybory prezydenckie 03.06.25, 17:26
                Nie chce rozpoczynac przepychanki, czy trzeba miec chociaz troche czegos tam w glowie, zeby skonczyc studia, bo jednak nie wszyscy sa w stanie to osiagnac, wiec z ta inteligencja i wyksztalceniem to nie jest chyba zupelnie tak, ze nie musi byc punktow stycznosci. Zwlaszcza jezeli chodzi o chyba dosyc przyzwoity uniwersytet i w miare porzadny kierunek. Trzaskowski pod tym wzgledem ma zyciorys perfekcyjny, stypendium w Oxfordzie i te jezyki, nie da sie zaprzeczyc. Ale to nie byl konkurs na najlepszy zyciorys akademicki. W koncu Walesa tez kiedys wygral.
                • ilonka45 Re: Wybory prezydenckie 03.06.25, 20:04
                  “Trzaskowski pod tym wzgledem ma zyciorys perfekcyjny, stypendium w Oxfordzie i te jezyki, nie da sie zaprzeczyc. Ale to nie byl konkurs na najlepszy zyciorys akademicki. W koncu Walesa tez “
                  Wałęsa został wykreowany na bohatera, inne czasy.
                  Sama sobie zaprzeczasz, piszesz, że Trzaskowski ma życiorys perfekcyjny, ale to nie konkurs?????? Poniekąd to konkur….Chyba właśnie o to chodzi, żeby wybrać kogoś uczciwego będącego w stanie reprezentować interesy kraju a do tego świetna znajomość języków obcych jest w dzisiejszych czasach niezbędna.
                  • aniaheasley Re: Wybory prezydenckie 04.06.25, 13:21
                    Nie, nie zaprzeczam sobie. Ma perfekcyjny zyciorys akademicki, ale to nie byl konkurs na najlepsze wyksztalcenie. Gdzie tu zaprzeczanie sobie?
                    Trzaskowski po prostu nie przemowil na tyle silnie, zeby wygrac. Ale pomijajac juz za i przeciw kazdego kandydata, to roznica miedzy wynikami obu panow byla tak minimalna, ze niektorzy nawet teraz pisza o granicy bledu statystycznego.
                    Jezeli chodzi o znajomosc jezykow to pewnie znalazlby sie w Polsce lepszy poliglota niz Trzaskowski. Wiekszosc politykow brytyjskich nie zna zadnego jezyka obcego, poza francuskim na poziomie dawnon zapomnianego GCSE, i jakos daja rade na arenach swiatowych.
                    • ilonka45 Re: Wybory prezydenckie 04.06.25, 19:09
                      “Wiekszosc politykow brytyjskich nie zna zadnego jezyka obcego, poza francuskim na poziomie dawnon zapomnianego GCSE, i jakos daja rade na arenach swiatowych.“
                      Politycy brytyjscy nie muszą znać języków obcych, bo w EU obowiązuje angielski i w większości krajów ludzie mówią po angielsku. Sorry, wszyscy moi znajomi przeżywają te wybory, zamiast wybrać postępowego, inteligentnego człowieka , wybrano pozującego z trumpem zacofanego pisowca Wszystkie artykuły w gazetach angielskich, krytykują Nawrockiego, Adam’s Family jest jednym z delikatniejszych określeń.
                      • aniaheasley Re: Wybory prezydenckie 04.06.25, 20:15
                        Ja bym pewnie nie poszla w ogole glosowac, bo mnie ani jeden ani drugi nie podchodzi zupelnie. Jestem w stanie zrozumiec ze Nawrocki razi tymi szemranymi niejasnosciami z przeszlosci, i snusem na wizji ostatnio, ale potrafie, choc z daleka dojrzec dlaczego wsrod szerokich kregow polskiego spoleczenstwa Trzaskowski to kandydat celebrytow i warszawskiej banki, nie przemawiajacy do prostych ludzi z wsi i miasteczek. Ilonka, Twoje argumenty ze brytyjscy politycy nie potrzebuja znac jezykow, a 6 jezykow Trzaskowskiego to jakis wielki atut, to troche nielogiczna naiwnosc wypowiedzi. To wystarczyloby zeby Trzaskowski znal tylko jeden jezyk, angielski. A jednak te jego 6 jezykow sie przytaczalo czesto jako jakis ogromny atut. I znowu, jestem pewna ze ten atut mial zerowa wartosc dla Polski malomiasteczkowej, co to kogo obchodzilo czy Rafal Trzaskowski zna hiszpanski czy francuski.
                        • ilonka45 Re: Wybory prezydenckie 05.06.25, 15:51
                          Ania, sama piszesz, że Brytyjczycy nie znają języków i dają rade…. Dlatego wytknęłam Ci nielogiczność wypowiedzi, w EU obowiązuje angielski język. Nadal uważam, że ktoś płynnie mówiący paroma językami o wiele lepiej reprezentowałby Polskę na arenie międzynarodowej niż ktoś kto „ pod publiczkę „ ględzi o jakiś krzywdach i wierzę, aborcji i imigrantach. Zgadzam się z tym, że Polacy w większości zamiast patrzeć w przyszłość i doceniać rozwój gospodarki, ciągle lamentują i narzekają. Sama znajomość języków obcych bez umiejętności prowadzenia rzeczowej dyskusji, bez charyzmy i dyplomacji jest mało warta, oglądając Trzaskowskiego jasno widać, że posiada on nie tylko znajomość języków, ale to „coś” W czasach wojny w Ukrainie i biorąc pod uwagę położenie geograficzne Polski, uważam Trzaskowskiego za o niebo lepszego kandydata niż kogoś kto jest eurosceptykiem i chce wprowadzać „stary ład „
                          • aniaheasley Re: Wybory prezydenckie 05.06.25, 19:36
                            Ja uwazam, ze obaj byli dosyc fatalnymi kandydatami, kazdy z innych powodow. Nawrocki szemrany chuligan, urwany z choinki, nieznany wczesniej nikomu, wykradajacy mieszkanie emerytowi, itd, itp. Trzaskowski nie byl relatable dla ogromnej czesci spoleczenstwa, jego postepowosc w Polsce po prostu nie trafia na podatny grunt, nie ma sie co zloscic na wyborcow, ze sa konserwatywni spolecznie, po prostu sa i juz. Poza tym byl taki jakis za obly, too smooth, za piekniusi. Tak, wiem, ze to nie jest dobry argument, ale charyzmy to ja jakos u niego nie moglam sie dopatrzec. Mial dobrotliwy usmiech, to wszystko.
          • ta_ruda Re: Wybory prezydenckie 03.06.25, 16:04
            a Nawrocki ma jakieś kryminalne wyroki?

ilonka45 napisała:

> Raz w życiu głosowałam, bo prosił mnie bratanek ( poprzednie wybory) wszyscy mo
            > i znajomi glosowali na Trzaskowskiego. Widać nadal ciemnota w Polsce, zamiast i
            > nteligentnego polityka władającego paroma językami, wybrali kryminalistę.
            • aniaheasley Re: Wybory prezydenckie 03.06.25, 16:29
              Wyrokow nie ma jako takich. Ma 'barwna' przeszlosc, w ktorej jest wiele niedopowiedzen i niejasnosci, ktorych nigdy nie pokwapil sie wyjasnic chyba. Ostatnio wyszla sprawa jakiegos mieszkania ktore kupil a potem przywlaszczyl sobie od jakiegos schorowanego emeryta, tak do konca nie rozumiem o co tam chodzilo, ale dobrze to nie wyglada. W porownaniu z nim Trzaskowski jest czysty jak lza, no i jaki piekny do tego.
              Na plus Nawrockiego przytacza sie to ze zaadoptowal syna swojej zony z poprzedniego zwiazku, ze taki bohater i to w mlodym wieku to zrobil.
              Powiazania z polswiatkiem gangsterskim ostatnio w jakims tak dosyc zenujacym wywiadzie zarzucal mu sam wielce w Polsce panujacy pan Tusk Donald.
              Im wiecej ogladalam tych roznych przedwyborczych filmow, tiktokow, i innych nagran tym bardziej czulam sie wciagnieta gleboko w jakis matrix tudziez krolicza nore z Alicji w K.Cz.
              • ta_ruda Re: Wybory prezydenckie 03.06.25, 18:54
                a, chodzi o te plotki, pomówienia, niby uwikłania z młodości itd.

ja na niego głosowalam ale ten numer ze snus-ami mi bardzo nie pasował. reszta to jakies plotki i brudy wyciągane przed wyborami (normalne). jak najbardziej moga byc prawdą, ale jak na razie to plotki.

aniaheasley napisała:

> Wyrokow nie ma jako takich. Ma 'barwna' przeszlosc, w ktorej jest wiele niedopo
                > wiedzen i niejasnosci, ktorych nigdy nie pokwapil sie wyjasnic chyba. Ostatnio
                > wyszla sprawa jakiegos mieszkania ktore kupil a potem przywlaszczyl sobie od ja
                > kiegos schorowanego emeryta, tak do konca nie rozumiem o co tam chodzilo, ale d
                > obrze to nie wyglada. W porownaniu z nim Trzaskowski jest czysty jak lza, no i
                > jaki piekny do tego.
                > Na plus Nawrockiego przytacza sie to ze zaadoptowal syna swojej zony z poprzedn
                > iego zwiazku, ze taki bohater i to w mlodym wieku to zrobil.
                > Powiazania z polswiatkiem gangsterskim ostatnio w jakims tak dosyc zenujacym wy
                > wiadzie zarzucal mu sam wielce w Polsce panujacy pan Tusk Donald.
                > Im wiecej ogladalam tych roznych przedwyborczych filmow, tiktokow, i innych nag
                > ran tym bardziej czulam sie wciagnieta gleboko w jakis matrix tudziez krolicza
                > nore z Alicji w K.Cz.
                >
                • glasscraft Re: Wybory prezydenckie 04.06.25, 10:37
                  Jak to mowia - nie ma dymu bez ognia. Syf do ludzi tak po prostu sie nie przyczepia - plotki i pomowienia daje sie prawnikom do "odplotkowiania".
          • niyaa Re: Wybory prezydenckie 04.06.25, 08:44
            Ilonka , kryminalista to z kryminału czyli karany z odbyta kara więzienia . Tak więc nie jest kryminalistą. Jest szemrany 🤣 bo z kilkoma niejasnościami . Używaj poprawnej polszczyzny 🤣

• ilonka45 Re: Wybory prezydenckie 04.06.25, 09:42
              Jest wielce szemrany 😀 ok nie kryminalista, ale (zaznaczam prawdopodobnie) i złodziej i sutener 😀 jakby nie było w sam raz na prezydenta w Polsce i USA 😀
            • niyaa Re: Wybory prezydenckie 04.06.25, 16:21
              Złodziej? Czy poprostu oportunista?
              Sutener to ten co go zatrudnił , on podobno kierowca i ochroniarz a to inna pozycja zawodowa 🤣🤣🤣

Także tego…
              Osobiście do czasu wygrania wyborów nie wiele wiedziałam o jego istnieniu i generalnie jest mi tak obcy że nigdy bym na niego nie zagłosowała.

Jak gdzieś jakiś politolog powiedział - Trzaskowski przegrał bo manwizerunek prezydenta celebrytów zaś Nawrockiemu bliżej do zwykłego człowieka , takiego jak my
              • ilonka45 Re: Wybory prezydenckie 04.06.25, 19:19
                Ja tez o nim nie słyszałam, dopiero ostatnio o tym mieszkaniu i ochroniarzu, jak to nazwałaś 😀 Moja terminologia zwykłego człowieka odbiega od tego, co w Polsce uważają za normalne. Przyjaciółka z Warszawy poszła się upić ze znajomymi😀 mąż jej tak te wybory przeżył, że się nie odzywa do nikogo….
                • lucasa Re: Wybory prezydenckie 04.06.25, 23:51
                  Nie wiem czy czytalyscie, ale niektore opinie sa bardzo mocne I dramatyczne Sama jestem ciekawa czy bym tak przezywala bedac w PL

Lech Wałęsa:
                  - Taki głos podnosi na duchu i zobowiązuje do działania....,
                  Nie będę was pocieszał. Musimy zderzyć się z rzeczywistością. Te wybory ukazały całą prawdę o polskim społeczeństwie. W Polsce 1 czerwca 2025 roku upadła demokracja. Nie dlatego, że nie ma wolnych wyborów. Nie dlatego, że połowa społeczeństwa ma prawicowe i konserwatywne poglądy. Demokracja oparta jest na takich wartościach, jak: uczciwość, prawda, przyzwoitość, szacunek. Połowa polskiego społeczeństwa wybrała sobie natomiast po raz pierwszy w historii prezydenta sutenera, alfonsa, kibola, oszusta, lichwiarza, kłamcę i ćpuna z dużym poparciem kościoła katolickiego, który rzekomo głosi wartości ewangeliczne. To nie jest mój prezydent i nigdy nim nie będzie. To nie jest też mój kościół. Dalej będzie w Polsce kwitło bezprawie. Współczuję kobietom, osobom LGBT+, profesorom, którzy od takiego osobnika będą musieli odbierać swoje naukowe tytuły, inteligencji i wszystkim myślącym i wrażliwym osobom. Musimy pogodzić się z tym, że za dwa lata za praworządność będzie odpowiadał Czarnek, za edukację Kowalski, za armię Braun, a za gospodarkę Mentzen. I wtedy już w pełni, bez wojny, staniemy się ruskim landem. Polska to moja Ojczyzna, ale to nie jest już mój kraj. Na razie udaję się na wewnętrzną emigrację w świat przyrody, muzyki i książek. Co dalej nie wiem. Dla zdrowia psychicznego przestaję czytać o tym, co w Polsce będzie się działo. Przestaję komentować bieżące zdarzenia. Muszę zadbać o siebie. Żegnaj Polsko.
                  • lucasa Re: Wybory prezydenckie 04.06.25, 23:52
                    Ale sporo tez wywazonych - np PigOut

Są dwie Polski, więc przywitania w tym poście też powinny być dwa. Wybierzcie swoje.
                    1. Dzień dobry
                    2. A idź pan w uj
                    Sytuacja wygląda tak, że połowa z was właśnie chodzi po domu w szlafroku, z kubkiem zimnej kawy i łzami w oczach, a druga połowa radośnie nuci sobie pod nosem „Bjutiful day” U2 i karmi się tweetami, które śmiesznie się zestarzały. I teraz najciekawsze: niezależnie od tego, w której jesteście połowie, pewnie wydaje wam się, że decydujące głosy zostały oddane gdzieś, gdzie kończy się asfalt, a Tinder pokazuje: „brak użytkowników w promieniu 50 km”. Nie wasza bańka, nie wasi ludzie.
                    Hmm jakby wam to powiedzieć? Chodzi o to, że statystyka jest brutalna niczym opinie Magdy Gessler w "Kuchennych rewolucjach" i wynika z niej, że to nie byli ludzie z odległej galaktyki. To twój sąsiad spod trójki, który zawsze podlewa ci kwiatki, jak jesteś na wakacjach. To twoja matka. Twój konkubent. Typ z open space'u, od którego codziennie "pożyczasz" mleko do kawy. Sorka, ale musicie wziąć na klatę, że ci ludzie są od was na wyciągnięcie ręki.
                    Ale dobra, skupmy się na liczbach. Mamy 51 do 49 i da się z tego wyczytać dwie zupełnie odrębne historie.
                    Pierwsza jest taka, że Polska to kraj wielkich możliwości.
                    Kiedy pierwszy raz usłyszeliście o Nawrockim? Kiedy przestał być randomową twarzą i przyswoiliście jego nazwisko? To jest kwestia kilku miesięcy, podczas których okazało się, że chłop jest jak Harry Potter, Ron i Hermiona, czyli zawsze jak coś się dzieje, to muszą być oni… wróć, to musi być on. A i tak wygrał. Czyli American Dream nie tylko w Ameryce. Ta historia to dowód, że nieważne kim jesteś i co tam w życiu nawywijałeś – nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś wziął najbardziej (przynajmniej na papierze) prestiżową robotę w tym kraju. "Łobuz kocha najbardziej" jeszcze nigdy nie było tak true story.
                    Z kolei spojrzysz na te liczby z perspektywy Trzaskowskiego, trafiasz na motto - „Jak ktoś ma pecha, to i palec w dupie złamie”.
                    Pół życia poświęcone na robienie gruntu pod tę prezydenturę. Osiem lat podstawówki. Cztery liceum. Potem pięć, bite, studiów. Dyplom z wyróżnieniem. Sześć języków. Korale od Senyszyn, piwo z Mentzenem, stempel od dziesiątek znanych twarzy… a i tak wszystko kutas. Z całej tej „podróży” najdłużej będzie pamiętany mem, jak to Rafał po ogłoszeniu Exit Pollu uznał, że to już i zapodał zwycięski speech zakończony prośbą do tłumu o poskandowanie imienia pierwszej damy. Oesu, ale tam musi być teraz niezręczna sytuacja.
                    I obawiam się, że to nie koniec złych wiadomości. Prince Polo już pewnie szykuje pozew, bo przez Rafała ich wafelek wzbogacił się o nowy smak – smak goryczy porażki. Snusy o smaku Prince Polo to jest to!
                    No dobra, ale co teraz? Jak sobie radzić z wynikami wyborów, jeśli nie są po waszej myśli?
                    Na początek nie robić gwałtownych ruchów, wszak to nie jest wasze pierwsze rodeo. Już to przerabialiście. Poza tym pięć lat to nie jest aż tak długo, zleci. Zresztą sami wiecie najlepiej, bo 5 i 10 lat temu też się tej myśli łapaliście. Chyba idzie przywyknąć, nie?
                    No i dokąd się przeprowadzicie? Zatęsknicie się za kabanosami, pierogami, memuszkami, oparami absurdu i tym niepowtarzalnym klimatem, w którym przez 9 miesięcy ciemno i piździ.
                    Po drugie... żyć dalej? Mamy piękny dzień, który według kalendarza jest Światowym Dniem Prostytucji, więc ideolo się złożyło, Netflix nadal działa, w Żabce wciąż pytają jaki sos wariacie. Nie wiem jak jutro, ale wygląda na to, że dziś jeszcze końca świata nie będzie.
                    Po trzecie i tak wszyscy umrzemy, a kolejnych wyborów nie doczekamy, bo w międzyczasie AI się zbuntuje i będziemy żyć pod dyktando iRobootów Rumba. I to jest chyba najlepsza wiadomość.
                  • aniaheasley Re: Wybory prezydenckie 05.06.25, 10:40
                    Polacy uwielbiaja dramatyzm sytuacji, i kochaja podkrecac, nakrecac i przesadzac daleko poza granice rozsadku. Te wszystkie lata zaborow, okupacji, komunizmu, ciaglej walki my i oni, patrioci i ci drudzy, to Polacy w Polsce maja we krwi i tak juz pewnie zostanie nad kilka jeszcze pokolen, az moze wymra wszyscy ktorych chociaz w najmniejszym stopniu obchodza lustracje, rozliczenia, wyliczenia i kary, kary straszliwe za winy dziadow i ojcow.
                    W Polsce potrzeba konspiracji i symboli jest zakrzewiona jak nigdzie juz chyba. Te czerwone korale wszedzie przed wyborami, po co to na co to. Ludzie to widzieli jak nowy znak Polski Walczacej, to jest im potrzebne jak mnie poranne cappuccino i egg&avo na sourdough.
                    Polacy nie potrafia zyc normalnie, musi byc dramatyzm, musi byc 'walka', bez walki, bez manifestacji, demonstracji, protestow dzien sie nie liczy.
                    • wiwi1 Re: Wybory prezydenckie 05.06.25, 15:54
                      Prawda jest niestety taka, ze Polacy w Polsce maja o co walczyc. Latwo sie mowi z pozycji mieszkania w kraju, gdzie kobieta moze legalnie na NHS miec aborcje i jest to jej wybor co sie dzieie z jej cialem w przeciwienstwie do Polski, gdzie kobieta ze wskazaniami do aborcji jest zmuszana do porodu. I tak sie dzieje w wielu dziedzinach niestey, rowniez pod wzgledem tolerancji innosci LGBTQ, niepoelnoscprawnosci itd. I tak poki sie to nie zmieni sa manifestacje, protesty itd i dobrze, ze sa.
      • lucasa Re: Wybory prezydenckie 03.06.25, 21:14
        ***Nie wiem gdzie sie podczepic z takim ogolnym komentarzem ***
        - nie uwazacie, ze w dzisiejszych czasach w ogole brakuje taking charyzmatycznych postaci / takich mezow stanu (obojga plci).
        Zaczynajac od prezydentow a konczac na glowach organizacji miedzynarodowych.
        Ja jestem anty-royalistka, ale jak sie zastanawialam kogo bym chciala na miejsce Charlsa, aby reprezentowal(a) UK to nie wiem czy latwo by bylo znalezc kandydata.
        • glasscraft Re: Wybory prezydenckie 03.06.25, 21:45
          No niektorzy to maja "charyzmy" az nawet za duzo niestety. Zgadzam sie, ze brakuje mezow stanu w tradycyjnym pojeciu, ale chyba do takich to juz nam sie nie uda wrocic.

Moim zdaniem jestesmy tak przeladowani informacjami, w szerokim znaczeniu tego pojecia, ze nie jestesmy w stanie ich przefiltrowac, o analizie juz nie mowiac. Na dodatek, wiadomosci nie sa nam przekazywane w postaci wiadomosci, tylko w postaci zdania osoby, ktora je przekazuje i to zdanie jest jedynym obowiazujacym w czasie tego przekazu. Poniewaz jest ich za duzo a czasu za malo, zeby samemu sobie zdanie sobie wyrobic - bierzemy pierwsze z brzeg, a skutek jest jaki jest.
    • aniaheasley Re: Wybory prezydenckie 02.06.25, 18:49
      Nie glosuje w polskich wyborach odkad tutaj zamieszkalam. Zainteresowalam sie tym razem wyborami, bo mam sporo, glownie internetowych, znajomych w Polsce ktorzy straszliwie powaznie to przezywali, dramatycznie i jedni i drudzy rwali szaty w stylu, to juz koniec, przepadniemy, zginiemy.
      Widze podobienstwa i z Trumpem i z Brexitem. Z Brexitem w tym np. sensie, ze spora czesc elektoratu nie oglaszala publicznie, czy nawet czasami w swojej rodzinie, na kogo bedzie glosowac, zeby nie byc okrzyknietym debilem, idiota i ciemnogrodem.
      W Polsce nie mam zadnych interesow absolutnie, nie mam tam juz rodziny poza dalekimi krewnymi z ktorymi od dawna nie utrzymuje kontaktow, wiec obserwowalam to wszystko absolutnie bez emocji.
      Probowalam zrozumiec fenomen niecheci do Trzaskowskiego, ale nie bylo to dla mnie zbyt czytelne.
      Nawrocki, no coz, jaki kraj taki Trump.
      A tak w ogole, to jestem pewna ze te wszystkie czarne najczarniejsze scenariusze na pewno sie nie spelnia, bedzie po prostu impas w polityce, i co najwyzej przedwczesne wybory, ale zadnych rejtanowskich tragedii nie przewiduje.
      • lucasa Re: Wybory prezydenckie 02.06.25, 23:24
        O, wlasnie - bardzo sie zgadzam z tym, ze "jaki kraj taki Trump"

Watek powstal po wiadomosci dzisiaj rano od przyjaciolki (bynajmniej nie z wioski z Podlasia) ze glosowala na Nawrockiego. Ale raczej tym sie nie bedzie chwalic w towarzystwie znajomych ze studiow. Wlasnie te przedwyborcze sondaze i komentarze o glosujacej Polsce B bardzo przypominaly wysmiewanie tych, ktorzy chcieli zaglosowac za Brexitem.

Juz kiedys pisalam, ze najwiekszy polityczny szok to dla mnie byl wybor Kwasniewskiego na prezydenta. Do tej pory pamietam szok i niedowierzenie, nie moglam sie otrzasnac, mimo, ze jakos w polityka super sie nie interesowalam. Mam nadzieje, ze gorszego szoku politycznego nie doswiadcze.
        • lucasa Re: Wybory prezydenckie 02.06.25, 23:31
          A jeszcze dopisze. W takich wyborach 50/50, szczegolnie jak kandydaci sa z totalnie przeciwnych obozow, jak sie glosuje nie za, tylko wybierajac mniejsze zlo, ciezko potem sie spoleczenstwu pozbierac, bo nie ma punktow wspolnych pomiedzy tymi kandydatami. Mysle, ze bedzie kolejny wysyp kolorowych przymiotnikow i jezyka nieparlamentarnego w parlamencie. Szkoda, bo zamiast budowania bedzie ciagnienie w dol.
        • wiwi1 Re: Wybory prezydenckie 05.06.25, 16:32
          Ja Kwasniewskiego lubilam jako prezydenta, dla mnie politycznym szokiem natomiast bylo, ze cala wladza W Polsce spoczywala w rekach, tej samej rodziny, braci blizniakow
    • ta_ruda Re: Wybory prezydenckie 02.06.25, 19:43
      Ja głosuje od 2023 roku. Głosowałam na Nawrockiego. Nie jestem załamana ani teraz, ani wcześńiej. Tak wygląda demokracja że nie zawsze wygrywa nasz preferowany kandydat.

Polexitu nie będzie - Polacy wiedzą że w Unii lepiej niż poza nią, a że Unia nie jest idealna to większość Polaków wie.

Dobrze że będzie prezydent z opzycji, równowaga będzie.
    • plain-vanilla Re: Wybory prezydenckie 04.06.25, 11:04
      Nie śledzę polskiej polityki od wielu lat. Mój brat do mnie wysłał jakiegoś mema na temat Nawrockiego, więc poczytałam. Tiktoka nie mam w ogóle, nie oglądam.
      Uważam, że sprawa z mieszkaniem jest moralnie szemrana, skomentowałam do mojego nastoletniego syna o wysoce wyrobionych poglądach politycznych. Na co dostałam odpowiedź, że nie głosuje się na moralność kandydata, tylko na program. Ja jestem zwolenniczką systemu państwa sekularnego. U mnie w domu jest definitywny podział polityczny w związku z tym o polityce polskiej w ogóle nie rozmawiamy. Mój mąż zna moje poglądy, ja jego o tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka