Dodaj do ulubionych

Jakie dobre dostepne srodki antykoncepcyjne w UK?

02.03.06, 22:08
Co moglybyscie polecic cos z "anty" poza tabletkami? Moze ktos cos przyjmuje
i jest zadowolony z efektow ubocznych (cera,wlosy, itp). Wiem ze sa jakies
zastrzyki ale kto je wydziela takze "Planing Family"?

Odstawilam tabletki Yasmin miesiac temu bo mezu mial pretensje ze mam brak
zainteresowania sexem. :) Chcem zrobic sobie przerwe 6 miesiecy i przerzucic
sie na cos innego.
Obserwuj wątek
    • wyspowamatka Re: Jakie dobre dostepne srodki antykoncepcyjne w 02.03.06, 22:12
      Tak dla niewiedzacych matek to w UK jest taka poradnia "Planing Family" ktora
      daje tabletki anty za darmo lub darmowe recepty. W ilosci do woli wraz z torba
      pelna balonikow (czyli ubranek dla panow).

O poradnie pytaj u swojego lekarza GP.
      • ewika-uk Re: Jakie dobre dostepne srodki antykoncepcyjne w 03.03.06, 11:17
        a moze wkladka Mirena.....spokoj na kilka lat,w Uk za darmo w polsce droga,a
        mozesz sie jej pozbyc kiedy chcesz...
      • jagienkaa Re: Jakie dobre dostepne srodki antykoncepcyjne w 03.03.06, 16:27
        GP też przepisuje darmowe środki antykoncepcyjne.
        • uk2005 Do ewika-uk 03.03.06, 17:04
          ewika co to za wkladka? Napisz cos wiecej o tym
          • myszka785 Re: Do ewika-uk 03.03.06, 17:16
            ja też jestem zainteresowana, wprawdzie nie teraz ale w sierpniu po ciąży
            będzie to bardzo na czasie!!!
            po pierwszej ciąży brałam mini-pill Microval > czułam się po niej żle i nie
            wyglądałam najlepiej...
            zastanawiam się nad wkładką, bo ją też można stosować kiedy się karmi piersią,
            prawda?
            proszę o informacje! czy znasz tą wkładkę z autopsji???
    • aga863 Re: Jakie dobre dostepne srodki antykoncepcyjne w 03.03.06, 19:06
      czesc dziewczyny,wkladka mirena jest wkladka hormonalna co oznacza ze nie
      dopuszcza do zaplodnienia ,mozna ja zalozyc jak sie karmi piersia ale uwaga
      jezeli nie wrocila jeszcze miesiaczka cholernie boli ,wiem z autopsji.Duzo na
      jej temat mozna znalesc w necie,tutaj jest bezplatna a w Polsce okolo 1000 zl z
      zalozeniem .A i jeszcze jedno na stronie producenta zalecaja skontrolowanie USG
      po bodajze 6 tygodniach a tu jedynie piejegniarka sprawdza po czterech
      tygodniach tylko nie wiem co bo nie poszlam ,wolalam USG a ze jechalam do
      Polski to skorzystalam .
      • ewika-uk Re: Jakie dobre dostepne srodki antykoncepcyjne w 03.03.06, 19:30
        dokladnie to co napisalas,no i poza tymi dobrymi skutkami,sa rowniez skutki
        uboczne..do ktorych ja sie zaliczam,przyrost wagi,rozdraznienie,miesiaczka z 3
        dni przerodzila sie w tygodniowke,ogolne zmeczenie.....ale tak ogolnie polecam
        stronka gdzie mozna wiecej poczytac....
        www.pfm.pl/u235/navi/197119/back/169025
        • hanula Re: Jakie dobre dostepne srodki antykoncepcyjne w 04.03.06, 01:04
          > przyrost wagi,rozdraznienie,miesiaczka z 3
          > dni przerodzila sie w tygodniowke,ogolne zmeczenie...

Mam być gruba, zła i wyczerpana? To ja dziękuję, i bez wkładki jestem na
          najlepszej drodze... Ewika, czemu ci ten sposób antykoncepcji mimo wszystko
          odpowiada najbardziej? Też mnie kusi trwalsze rozwiązanie problemu niż pigułki,
          ale się boję skutków ubocznych. Czytałam oficjalne informacje o różnych
          wkładkach, ale w sumie nie wiem, jak silne są te skutki i jak często występują.
          Napisz coś więcej.
          • ewika-uk Re: Jakie dobre dostepne srodki antykoncepcyjne w 07.03.06, 18:02
            hanula,wcale mi nie odpowiada,poczekam jeszcze miesiac,bo do pol roku moga
            takie rzeczy sie dziac,organizm sie przyzwyczaja,ale jesli nie ustapi to sie z
            wkladka pozegnamy..i niewiem co zrobie bo ja o tabletkach wiecznie zapominam,a
            jeszcze nie jestem gotowa na 2 dziecko..buu
            • hanula Re: Jakie dobre dostepne srodki antykoncepcyjne w 07.03.06, 18:10
              No właśnie ja też mam problem z pamiętaniem o tabletkach. Trochę się boję tej
              wkładki. No, ale przynajmniej w razie komplikacji można ją wyjąć. Na trzecie
              dziecko gotowa nie jestem i raczej już nie będę. :-)
              • wyspowamatka Sposob na pamietanie o tabletkach 08.03.06, 21:05
                Ja mam niezawodny sposob na pamietanie o anty tabletce. Ja mam ustawiona
                komorke (tz. zegarek w niej) ze dzwoni o godzinie 19.00 i zawsze nie zapominam.

No to znaczy ze bralam bo wlasnie pierwszy miesiac nie biore.
                • ewika-uk Re: Sposob na pamietanie o tabletkach 08.03.06, 22:19
                  ja to testowalam,kupilam nawet zegarek,i tak sobie dzwonilo najpierw zegarek
                  pozniej komorka,a ja bylam w kropce bo np.bylismy u znajomych a ja zapomnialam
                  o tabletkach tz nie mialam przy sobie..taka zapominalska jestem
                  • hanula Re: Sposob na pamietanie o tabletkach 08.03.06, 22:26
                    Ja bym przede wszystkim zapomniała komórki. :-)))
                • ika8 Re: Sposob na pamietanie o tabletkach 26.03.06, 09:39
                  A mi sie komorka rozladowala i nie zadzwonila, a ja zapomnialam. A ze to byla
                  mini pill, to bylo jeszcze gorzej, bo moge sie spoznic z pigulka tylko 3
                  godziny, w przeciwnym razie nie ma zabezpieczenia przez tydzien:(
                  A mi sie jakos zawsze przypomina o tej zapomnianej tabletce nad ranem.
    • myszka785 no to żeście mnie odstraszyły... :) 03.03.06, 22:21
      sama nie wiem co zastosować!
      jeszcze mam czas na podjęcie decyzji... :)
      • wyspowamatka Re: no to żeście mnie odstraszyły... :) 03.03.06, 22:59
        Ja to wlasnie odstawilam tabletki bo stresy i zmeczenie mnie nachodzily.
        Potrzebuje cos aby nie dzialalo na moje samopoczucie.

Jest takie cos ale to trzeba meza wykastrowac! :)))

Tutaj mezczyzn pozbawiaja mozliwosci zaplodnienia. Swoja droga dziwne ze w
        Polsce jest to zabronione. Ale mezu chce byc nadal bykiem rozplodowym wiec to
        nie wchodzi w rachube.
        • hanula Re: no to żeście mnie odstraszyły... :) 04.03.06, 01:00
          > Jest takie cos ale to trzeba meza wykastrowac! :)))
          >
          > Tutaj mezczyzn pozbawiaja mozliwosci zaplodnienia.

Nie tylko mężczyzn, kobiety też. Mężczyźni mają wazektomię (przecięcie i
          podwiązanie nasieniowodów), kobiety podwiązanie jajowodów. Mężczyźni częściej
          się na taki zabieg decydują, bo u nich jest dużo prostszy, u kobiety to cała
          operacja. Ale znam jedną parę, gdzie to kobieta poszła na zabieg, bo facet nie
          chciał.
          • wyspowamatka Re: no to żeście mnie odstraszyły... :) 10.03.06, 06:54
            Tak znam jedna parke gdzie ON zdecydowal sie na przeciecie nasieniowodow.
            Zabieg podobno bardzo prosty pojechal chlopak taxi i za dwie godziny wrocil i
            juz gotowe.

No moj mezu to wolaby sie juz nie kochac jak by mu mieli cos tam przecinac. :))
            Ale i mi by nie pozwolil na jakies tam ingerencje operacyjo-zabiegowe w cialo.
            Moze faktycznie zatrzymac sie tylko na pocalunkach. :))))))
    • szymama Re: Jakie dobre dostepne srodki antykoncepcyjne w 06.03.06, 21:43
      ja mam juz druga wkladke, zakladalam w Polsce. Wprawdzie to nie mrena, ale
      jestem baaaaardzo zadowolona. Po tabletkach moje libido siegalo dna, a teraz
      wrocilo do normy. Nie martwie sie, ze zapomne o tabletkach. Luz blues, kiedy
      chce i jak chce:)
      • wyspowamatka Re: Jakie dobre dostepne srodki antykoncepcyjne w 06.03.06, 22:32
        szymama napisała:
        > Luz blues, kiedy
        > chce i jak chce:)

A jak chcesz? Hi,hi.... :)))
        • stala2 Re: Jakie dobre dostepne srodki antykoncepcyjne w 07.03.06, 16:28
          Miałam też spirale załozona ale jeszcze w PL.I nie wiem czy ja
          jestem "inna",czy poprostu moja pani dr.nie potrafiła mi ja porządnie założyć
          bo dwa razy mi wypadła.Według USG zawsze było wszystko ok, za pierwszym razem
          wyleciała po 2 dniach a za 2 po miesiącu.
    • kingaolsz Re: Jakie dobre dostepne srodki antykoncepcyjne w 07.03.06, 16:16
      Ja wczoraj drugi raz mialam zakladana Mirene ( wkladke hormonami).
      Pierwszy raz mialam ja po pierwszej ciazy , ale po 8 tygodniach poszlam na
      wyjecie bo plamilam non-stop ( wiec i tak nie bylo przed czym chronic, bo seks
      nie wchodzil w gre), no i mialam migreny.
      Teraz moje migreny sie zmienily nalepsze na razie i postanowilam jeszcze raz
      sprobowac. Poszlam wczoraj na kontrole 8 tyg po porodzie i lekarka uslyszawszy,
      ze sie na tym zastanawiam, od razy polozyla mnie na kozetke i zaistalowala mi
      Mirene. Nie mialam jeszcze okresu, ale nie bolalo wcale bardziej.
      Aha i ma ona tez dzialanie na okres, czyli ma zmniejszac krwawienia ( ja mam
      bardzo mocne zawsze).
      Zobaczymy za kilka tygodni ( miesiecy) jak bedzie sie sprawowac.
      Aha, karmie piersia i lekarka mowila, ze wydzielane przez wkladke sa tak
      sladowe ilosci hormonow i dzialaja one bardziej miejscowo , ze nie mam sie co
      martwic, ze beda w mleku i zaszkodza w jakis sposob.

Pozdr
      Kinga
      • myszka785 zdawaj relację na bieżąco... 07.03.06, 17:56
        po porodzie też muszę się na coś zdecydować a do pigułek jakoś się zraziłam...
        • g35 Re: bez badania??? 10.03.06, 00:37
          A ja mam takie pytanko czy przed zalozeniem takiej wkladki nie jest wskazane badanie cytologiczne? moja Gp chciala mi zalozyc dwa miesiace po porodzie kazala mi sie klasc i chciala zakladac ,a ja jak bez badania tak z biegu ? wykrecilam sie i powiedzialam ze sie zastanowie i minelo pol roku i mysle o zalozeniu ,ale boje sie tak bez badania .
          • mamiii a Depo - Provera? 25.03.06, 23:31
            Czy ktoras z was stosuje te zastrzyki? Jakie skutki uboczne wystepuja u was?Ja
            wzielam drugi zastrzyk i czuje sie okropnie: zawroty glowy, mdlosci, obolale
            dziasla,. depresja, a do tego jeszcze plamienia od 3 tyg.? Powiedzcie mi czy to
            normalne, czy tylko ja tak to znosze?
            • vereena Re: a Depo - Provera? 15.06.06, 19:55
              Kiedyś, kilka lat temu wzięłam dwa zastrzyki. Po drugim objawy miałam podobne
              do Twoich plus migreny i koszmarnie wypadały mi włosy, pogorszyła się cera.
              Zdecydowałam, że nie wezmę kolejnego zastrzyku. Po bodajże 8 miesiącach lekarz
              przepisał mi tabletki na wywołanie miesiączki, bo Depo wciąż trzymała
              (teoretycznie wszystko powinno wrócić do normy po trzech miesiącach). Odradzam
              Depo, głównie dlatego, że nie można tego odstawić z dnia na dzień, jak inne
              środki. A skutki trudno przewidzieć. Z drugiej strony - mam kuzynkę, która
              bierze te zastrzyki od trzech lat i bardzo sobie chwali.
          • kingaolsz Re: bez badania??? 26.03.06, 15:18
            Akurat moja GP pobrala cytologie ( zakladajac wkladke), ale tylko dlatego, ze
            za kilka miesiecy mam termin nastepnej cytologii i chciala "za jednym
            zamachem". Tez zakladala mi z zaskoczenia, tak sobie gadalysmy o mozliwych
            zabezpieczeniach, powiedzialam, ze zastanawialam sie juz nad Mirena, a lekarka
            do mnie to skacz na kozetke ;) po 10 minutach mialam wszystko z glowy.
            Nie wiem do czego mialabym miec robione badania... przeciez nadzerek w tym
            kraju i tak sie z reguly nie leczy ( bardzo rzadko). Z reszta i tak regularnie
            w Polsce robie rutynowe badania jak jestem.

A z "relacji" to czuje sie spoko, jeszcze plamie, ale to moze trwac do 3
            miesiecy... a potem juz luzik. ( mi jutro tuknie 3 tygodnie)

Pozdr
            Kinga
            • szymama Re: bez badania??? 15.06.06, 12:00
              przed zalozeniem wkladki mialam robiona cytologie. Gin nie zalozy (w PL)
              wkladki jesli jest jakis stan zapalny- wtedy trzeba najpierw go wylezcyc. Przed
              samym zalozeniem dokladne badanie ginekologiczne i fru, 3 minuty i po
              wszystkim. Ta metode antykoncepcji baaardzo polecam.
              Buziaki
              • balbi6 Mirena 15.06.06, 15:08
                A ja Mirene mam od 10ciu miesiecy.
                Lekarka powiedziala , ze po szesciu miesiacach lub wczesniej bade miala mniej
                obfite i krotsze miesiaczki a zrobily sie dluzsze ( z 8 do 12 dni ).
                Mialam byc mniej zmeczona i senna niz po mini pigulkach a jest tak samo czyli
                spie na zawolanie. I coraz czesciej mysle nad pozbyciem sie Mireny.
                • azbestowestringi implant 24.07.06, 22:38
                  mial byc super, mialo nie by miesiaczek
                  jest do dupy, czuje sie opuchnieta, miesiaczki sa i trwaja jak sama nazwa
                  wskazuje MIESIAC :((((((((((((((((((((((

w srode ide sobie te cholere wydlubac

pozostaje szklanka wody zamiast :(
          • zobrien Re: bez badania??? 13.12.06, 18:18
            JEst jak najbardziej. Powinno sie zrobic cytologie (smear test) i tzw swab. Ja
            wlasnie dostalam wyniki i chyba pojde droga zwolenniczek sprezyn, bo do
            tabletek nie chce wracac.
    • myszka785 mam Mirenę! 08.12.06, 18:18
      założyli mi 10 dni temu - samopoczucie ogólnie dobre, tylko że plamienia i
      krawawienia dalej się utrzymują... mogłyby się już skończyć...
      no i mam nadzieję, że nie utyję...
      pozdro!
    • gypsi Re: Jakie dobre dostepne srodki antykoncepcyjne w 13.12.06, 21:28
      Troche na temat badan przed zalozeniem spirali. Cytologia jest niepotrzebna,
      jesli robiona regularnie, ale HVS czyli "high vaginal swab" czyli stopien
      czystosci pochwy moim zdaniem powinno sie robic, zwlaszcza przed zalozeniem
      miedzianej wkladki, ktora sama z siebie dziala anty poprzez wywolywanie i
      utrzymywanie zapalenia sluzowki macicy. Tak na zdrowy rozum biorac, bo
      guidelines na pamiec nie znam. U mnie w praktyce sie robi, moze inni nie uwazaja
      za sluszne albo oszczedzaja?
      Jesli chodzi o nadzerki, to nie wiem czy tu sie nie leczy. Jesli cytologia jest
      dobra, to wlasciwie po co? Zwlaszcza u nierodek - blizny na szyjce zostawiac
      przed porodem?
      U nasz we wiosce wprowadzili od grudnia system kierowania na kolposkopie w
      przypadku podejrzanego wyniku cytologii bez posrednictwa GP, prosto z
      laboratorium. I dobrze, sekretarka bedzie miala mniej roboty z pisaniem, a i
      szybciej to sie odbedzie.
      A w ogole dowiedzialam sie dzis, ze dostalam dofinansowanie szkolen, wiec w
      styczniu zaczynam kurs Diploma in Family Planning:) 3 dni teorii, potem
      praktyka, a potem dorobie jeszcze specjalny kursy zakladania wkladek i
      implantow. I bede ekspertem;)
      Pozdrawiam:)
      • katarzynka-z Re: Jakie dobre dostepne srodki antykoncepcyjne w 14.12.06, 00:53
        dziewczyny czy orientujecie sie moze czy sexual health center czy Planing
        Family dostane Diane 35 niedlugo moje zapasy sie skoncza i co wtedy....... do
        polski sie nie wybieram(do lipca przynajmniej), zadnej zaprzyjaznionej kobitki
        w karaju nie mam co moglaby to bez jakis wiekszych problemow zalatwic-jedna
        przyjaciolka sie deklarowala ale...... Naprawde nie chce zmieniac tabletek,te
        sa dla mnie najlepsze, bede wdzieczna za pomoc Ps. wiem ze sama powinnam pojsc
        i zapytac jednak ciagle na wszystko brakuje czasu :))0
        • gypsi Re: Jakie dobre dostepne srodki antykoncepcyjne w 14.12.06, 10:51
          Tu nazywa sie Dianette. Ostatnio pojawila sie informacja, ze jest z nia zwiazane
          stosunkowo wyzsze ryzyko powiklan zakrzepowych i powinno sie po kilku latach
          rozwazyc zmiane na inna. Ale zadna z moich pacjentek nie chciala, w zwiazku ze
          swietnym dzialaniem na skore.
          • doriiss1 Re: Jakie dobre dostepne srodki antykoncepcyjne w 25.01.07, 19:09
            ostatnio bylam u GP w sprawie antykoncepcji i zaproponowala mi do wyboru
            mirene, zastrzyki i czipa w reke ale wlasnie o tym nigdzie nie moge znalezc
            informacji. Wiecie cos na temat tego czipa, ja tylko tyle ze zaklada sie go
            operacynie.
            • myszka785 Re: Jakie dobre dostepne srodki antykoncepcyjne w 25.01.07, 20:35
              a może ten czip to plaster? :)
              • azbestowestringi to wlasnie ten implant brrrrrr 25.01.07, 21:16
                nazywa sie implanon
                • doriiss1 Re: to wlasnie ten implant brrrrrr 25.01.07, 22:25
                  a cos wiecej na ten temat? jak wyglada jego zalozenie, na jak dlugo i czy mozna
                  wczesniej zrezygnowac
                  • doriiss1 implanon 26.01.07, 12:58
                    w necie bardzo malo jest informacji na ten temat chyba ze ja szukac nie umiem
                    • gypsi Re: implanon 26.01.07, 13:12
                      A co dokladnie chcesz wiedziec?

Tu masz pare linkow:

www.implanon.com/index.asp?C=53299391085485648148
                      www.implanon.com/index.asp?C=53299391085485648148 (w ogole polecam te
                      strone www.patient.co.uk jest bardzo dobra)

www.netdoctor.co.uk/medicines/100004325.html
                      www.organon.com/products/gynecology/contraception/implanon.asp
                      Pozdrawiam:)
                      • doriiss1 Re: implanon 26.01.07, 13:39
                        interesuja mnie doswiadczenia osob ktore maja wszczepiony implanon
                        • gypsi Re: implanon 26.01.07, 13:45
                          Mam pare pacjentek na nim. Zadna nie zrezygnowala poki co. Oprocz niewielkich
                          dolegliwosci bolowych w miejscu wszczepienia, nie spotkalam sie z zadnymi innymi
                          dzialaniami ubocznymi. Poza efektami samego hormonu oczywiscie, ale te sa takie
                          same jak w przypadku mini pill, zastrzykow czy Mireny, bo to ten sam hormon.
                          Ta cala "operacyjna" procedura to niewielkie naciecie wewnetrznej strony
                          ramienia i zaszycie implantu, powinno sie zagoic jak kazda rana. Oczywiscie, ze
                          mozna go usunac wczesniej, przed uplywem 3 lat, jesli sie chce.
                          • doriiss1 Re: implanon 26.01.07, 14:25
                            a moge mies wszczepiony jesli moja mama miala raka piersi bo czytam ze trzeba
                            zwrocic na to uwage. I jak wyglada miesiaczka po wszczepieniu? jest normalnie
                            czy zanika?
                            • gypsi Re: implanon 26.01.07, 16:00
                              Rak piersi w rodzinie, nawet u mamy, nie jest przeciwwskazaniem bezwzglednym.
                              Musisz po prostu miec swiadomosc, ze u osob bioracych hormony ryzyko raka piersi
                              jest wyzsze niz przecietne. Podyskutuj ze swoim GP o skierowaniu do Family
                              History Clinic - dla osob z nowotworem w rodzinie, zobacza Cie przynajmniej raz,
                              wypytaja dokladnie, moze wysla na badania. A przede wszystkim okresla czy
                              powinnas byc badana profilaktycznie wczesniej lub czesciej niz rowiesnice.

Miesiaczki... Hmm... trudno odpowiedziec. Na poczatku bywa roznie, moga byc
                              nieregularne, dluzsze (ale raczej lzejsze), moga wystapic dodatkowe
                              krwawienia/plamienia. Moze tez zaniknac calkowicie po jakims czasie. Nie da sie
                              przewidziec. Wszystko zalezy od Twojego podejscia, co jestes w stanie
                              zaakceptowac. Najwazniejsze, ze Implanon mozna usunac i od razu przestaje
                              dzialac, nie tak jak zastrzyk, ktory podany dziala jeszcze przez 12 tygodni.

Jeszcze jakies watpliwosci? :)
                              • doriiss1 Re: implanon 26.01.07, 16:11
                                dziekuje bardzo za pomoc chyba sie zdecyduje ;))) pozdrawiam
                                • jozeffina Re: implanon 27.01.07, 16:28
                                  ja mam implant i bardzo sobie chwale,bralam tabletki i byl to dlamnie wielki
                                  dyskomfort,ciagle pamietac itd.,lekarz zaproponowal mi implant,zrobil niewielkie
                                  naciecie(nie trzeba bylo szyc)takie zeby wlozyc wieksz igle,teraz juz nie musze
                                  sie martwic!na poczatku czulam sie dziwnie ale szybko minelo,co prawda
                                  miesiaczka jest niereguralna,ale wolo to niz pamietac o tabletkach:)))
                        • azbestowestringi moje doswiadczenia 26.01.07, 20:26
                          to pomieszanie z poplataniem jezeli chodzi o dlugosc okresow - do 6 tygodni
                          krwawienia/plamienia (to sie nazywa antykkoncepcja estetyczna ;p ), spadek
                          libido (praktycznie zero seksu bo mi sie nie chcialo wogole), straszne
                          przymulenie (jak na glupim jasiu), wahania nastrojow (jezus,jak moj chlop to
                          przezyl), zatrzymanie wody w organizmie (momentalnie po jakims tygodniu od
                          zalozenia tego paskudztwa zaczelam cholernie tyc), trudnosci z wyjeciem go
                          przez gp i skierowanie do specjalisty, ktory potem dlubal mi w reku przez
                          poltorej godziny i mam 3 blizny o cieciach.
                          doswiadczen dobrych nie mialam.
                          zgadalam sie kiedys z sasiadka, ktora po 3 miesiacach wyjela bo swira dostawala
                          z tych samych powodow co i ja
                          • doriiss1 Re: moje doswiadczenia 26.01.07, 20:48
                            no to mi namieszalas, teraz juz nie wiem ;((((
                            • azbestowestringi Re: moje doswiadczenia 26.01.07, 21:03
                              ja juz wiecej hormonow uzywac nie bede.
    • agnimagni-wroc Re: Jakie dobre dostepne srodki antykoncepcyjne w 27.01.07, 00:06
      U mnie ten temat tez jest wlasnie na topie. Nawiedzilam 2 tygodnie temu owe Family Planning, pobrali mi cytologie i we wtorek dowiem sie czy moge zakldac spiralke. Jak wyniki bez zarzutu to moge i kazali wrocic w 1-2 dniu okresu.
      Pracuje wiec znalazlam taka klinike ktora jest otwarta od 18:30 do 20. Na salford w kazdy dzien tygodnia ktoras z klinik ma taki dyzur - mam ulotke informacyjna ktora w jaki dzien jak ktos chce.
      Ja wybralam spiralke z hormonami i w sumie na temat antykoncepcji wiedzialam tyle co doradzajace tam pielegniarki (intrenet!). Ale oni robia dokladne badanie, wywiad etc.Co wiecej - nic nie kosztuje wiec cokolwiek ci zrobia mogo ci potem wyciagnac (implat/spirala) jak nie pasuje i nie lapie sie czlowiek za kieszen - dla mnie w Polsce gdzie Mirena kosztuje 600zl to byl duzy odstraszacz.
      Jak mi angielski system zdrowia nie odpowiada to ta instytucja przypadla mi do gustu.
    • elajna7 Re: Jakie dobre dostepne srodki antykoncepcyjne w 27.01.07, 18:08
      wyspowamatka napisała:

> Co moglybyscie polecic cos z "anty" poza tabletkami?

Bardzo zabudowana, flanelowa koszula nocna do kostek:)
      • myszka785 dobre! 27.01.07, 18:46
        hehehhehe
        • ewika-uk Mirenka;-) 28.01.07, 00:18
          myszko,i jak tam Mirena,jak sie czujesz???
          u mnie wszystko sie ustabilizowalo,jesli chodzi o takie plamienia,skurcze,jest
          ok,cicho...ale za to okres mam 7-dniowy a kiedys mialam zaledwie 3 dni, tak nie
          powinno byc..buuuu
          • izka10 Re: Mirenka;-) 28.01.07, 11:31
            Czesc dziewczyny.Myszka wlasnie mialam do Ciebie pisac na ten temat:)Tez mysle o
            Mirenie,juz sama nie wiem...Jak sie ogolnie czujesz?Najbardziej martwia mnie te
            plamienia.Kiedys bralam tabletki trojfazowe i te plamienia przy nich to bylo
            okropienstwo.Napisz cos wiecej,prosze.
            Pozdrowienia z Newry:)
            • myszka785 Re: Mirenka;-) 29.01.07, 17:59
              mam Mirenę dwa miesiące i jest ok! plamię cały czas, ale coraz mniej i mniej -
              podobno to może trwać do 3 miesięcy, więc jeszcze miesiąc czasu sobie daję :)
              założenie mnie nie bolało - było raczej nieprzyjemne niż bolesne...
              po założeniu przez około 3 dni miałam skurcze, ale szybko minęły - jako, że
              karmię piersią mogłam brać tylko paracetamol...
              ogólnie ok! narazie nie utyłam, stan skóry mi się nie pogorszył, włosy i tak
              lecą bo to norma po ciąży...
              samopoczucie dobre! depresji nie mam... nie muszę pamietać o żadnych pigułkach
              pod godzinami, ostatnio przez tydzień brałam antybiotyk (angina) i nie musiałam
              myśleć o dodatkowym zabezpieczaniu się... narazie widzę same plusy!
              bogusia
              p.s. i z ochotą na sex bez zmian/zakłoceń :)
              • izka10 Re: Mirenka;-) 29.01.07, 18:57
                No to widze ze nie jest tak zle z ta Mirena.Chyba sie na to zdecyduje.Zawsze
                mozna zrezygnowac jakby co:)
    • nataliadance Re: Jakie dobre dostepne srodki antykoncepcyjne w 24.06.07, 18:00
      mam pytanie : gdzie moge dostać w uk recpete na tablety anty ? musze iść do GP
      do lekarza rodzinnego i przepisze mi ? czy moge poprosić o darmowe recepty
      ponoć takie są?
      • nataliadance Re: Jakie dobre dostepne srodki antykoncepcyjne w 24.06.07, 18:01
        dodam że w mieście bedford
        • gypsi Re: Jakie dobre dostepne srodki antykoncepcyjne w 24.06.07, 22:23
          Do swojego GP albo do Family Planning Clinic. Cala antykoncepcja jest bezplatna,
          bez wzgledu na miejsce wystawienia recepty.
          • azbestowestringi gypsi 24.06.07, 22:47
            jaka jest procedura przy podwiazaniu jajowodow? najpierw do GP? czy do FPC?
            • jusienka Re: gypsi 25.06.07, 00:17
              ja tez sie podlacze z pytaniem do gypsi: co miesiac przez 10 dni musze brac
              duphaston. bede miala tutaj z tym klopoty? z dostaniem recepty, wykupieniem
              leku? jakies tam zapasy mam, ale juz zaczynam myslec co dalej.
              • gypsi Re: gypsi 25.06.07, 18:53
                Duphaston jest tu dostepny, powiedz GP, ze bierzesz, jesli bedzie mial
                watpliwosci, to zawsze moze Cie do gina skierowac.
                • jusienka Re: gypsi 25.06.07, 19:17
                  bardzo ladnie dziekuje :O)
              • edda79 Implant 25.06.07, 19:10
                Dziewczyny mam pytanie .... Czy moze miec IMPLANT kobieta ktora nie miala
                jeszcze dziecka ?? Czy to nie zaszkodzi w pozniejszym planowaniu dziecka ??
                Pozdrawiam
                • gypsi Re: Implant 25.06.07, 21:16
                  Moze. To taki sam hormon jak w tzw. mini pill, zastrzykach Depo czy Mirenie.
                  Generalnie dla nierodek nie poleca sie tylko spiral, ale bezwzgledne p/wskazanie
                  to nie jest.
            • gypsi Re: gypsi 25.06.07, 18:56
              Nie wiem, czy z FPC kieruja do Gynae Clinic, a to tam sie idzie po sterylizacje.
              Niektorzy ginekolodzy najpierw namawiaja na dlugotrwala antykoncepcje, zwlaszcza
              przed 40-tka. W zyciu roznie bywa, a sterylizacja, zwlaszcza kobiet, jest
              praktycznie nieodwracalna. A jesli nawet ktos sie decyduje na odwrocenie (a mam
              takiego pacjenta, ma nowa zone i chca miec dzieci), to NHS nie sfinansuje tego.
              • azbestowestringi Re: gypsi 25.06.07, 21:12
                :)
                tak sie zastanawiam jak taka procedura wyglada. moze to glupie porownywac do
                sterylizacji zwierzat, bo z taka mam do czynienia na codzien - ale na to
                wystarczy jedna wizyta, jeden telefon i potem zdjecie szwow. takie niby-nic :)
                i tak latwo sie o tym decyduje. probowalam sie wlasnie postawic w roli kobiety,
                ktora ma za siebie zdecydowac czy ma sie poddac sterylizacji czy nie i nie jest
                to tak latwe jak myslalam :)
                i do tego jak piszesz, trwa to duzo wiecej czasu niz to, do czego jestem
                przyzwyczajona :)
                weterynaria mnie zezwierzecila chyba :DDDD
                • gypsi Nieludzki doktór... 25.06.07, 23:04
                  jestes znaczy? ;)
                  • azbestowestringi Re: Nieludzki doktór... 25.06.07, 23:15
                    ano ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka