Dodaj do ulubionych

Child Benefit - czy musimy być w UK?

04.04.06, 21:23
Złożyłam wniosek o child benefit, bo mała ma już trzy miesiące, a zwracają
tylko za trzy wstecz. Ale chciałam posiedzieć jeszcze w Polsce, bo mam obronę
magisterki w tym semestrze, a nie chce mi się małej wozić tam i spowrotem.
Mąż jest na miejscu w Anglii. Ja chciałam wrócić dopiero w lipcu, ale
słyszałam, że coś sprawdzają. Czy muszę jechać teraz? Czy coś u was
sprawdzali? Dodam, że niunię rodziłam w Polsce, więc nie jest zarejestrowana
nigdzie w UK.
Obserwuj wątek
    • 101krotka Re: Child Benefit - czy musimy być w UK? 04.04.06, 21:50
      Ja tam nie wiem na pewno ale nie slyszalam zeby sprawdzali.Zreszta nawet jak
      sprawdza to co,nie mozesz byc akurat na wakacjach w Polsce?Moze najpierw
      upewnij sie ze dziecko jest zarejestrowane u angielskiego GP.
      • honorcia77 Re: Child Benefit - czy musimy być w UK? 04.04.06, 23:00
        A gdzie się rejestruje dziecko w GP? Proszę pomóżcie, bo zupełnie nie wiem co
        robić!
        • jagienkaa Re: Child Benefit - czy musimy być w UK? 04.04.06, 23:12
          GP - General Practitioner= lekarz. Po prostu zapisz dziecko w przychodni.
          • honorcia77 Re: Child Benefit - czy musimy być w UK? 04.04.06, 23:19
            No tak, ale czy zapisać może tata jak dziecko jest w Polsce? Chyba nie... :(
            • eliss2 Re: Child Benefit - czy musimy być w UK? 04.04.06, 23:53
              a po co chcesz zapisac dziecko do GP skoro jest w Polsce?

O Childe benefit mozna sie starac jesli dziecko jest w Polsce cjodzi tam do
              szkoly i nie sa tam pobierane zadne zasilki na dziecko.(glownie chodzi o rodzinne
              • eliss2 Re: Child Benefit - czy musimy być w UK? 04.04.06, 23:55
                sorry na maluchy tez -(chodzi tam do szkoly ) chodzilo mi glownie o to ,ze jesli
                ma 16 lat i nie chodzi do szkoly to child benefit nie bedzie przyznany.
                • honorcia77 Re: Child Benefit - czy musimy być w UK? 05.04.06, 00:09
                  Tylko ja w formularzu napisałam na wyrost, że wszyscy (ja, mąż i dzidzia)
                  mieszkamy w Anglii. A potem znajoma powiedziała, że źle zrobiliśmy, że nie
                  poczekaliśmy, bo oni sprawdzają(i nie wiem czy jej wierzyć, bo jakaś dziwna
                  jest). Nie chcę mieć kłopotów przez własną głupotę, jeśli mają sprawdzać to
                  pojadę wcześniej, zarejestruję Alę w przychodni jeśli trzeba. Trudno pomęczę
                  naszą niunię(i siebie) podróżami. A jak było u was? Sprawdzali coś?
                  • wyspowamatka Re: Child Benefit - czy musimy być w UK? 05.04.06, 07:18
                    Przedewszystkim nie potrzebny jest GP. Bo GP to lekarz a co lekarz ma do
                    zasilku na dziecko. Potrzebna jest metryka urodzenia dziecka i dane twojego
                    meza o jego pracy itp.

Do rejestracji na CHB mozesz byc poza granicami bo tak jak ktos napisal moglas
                    pojechac na wakacje tyle ze jezeli ten pobyt jest dluzszy niz .... i tu niewiem
                    chyba trzy mesiace (jak ktos wie to niech dopisze) nalezy to zglosic. Ale
                    uwazam ze nie masz sie co martwic bo przeciez dzidzia nie musi miec paszportu
                    wiec nie ma konkretnej informacji o jej przekraczaniu granicy.

Tu raczej nie ma masowych kontroli gdzie jest dziecko. Faktem jest ze ono jest
                    i ze nie bierzecie zasilkow w Polsce na nie wiec macie prawo do do niego ale
                    macie takze prawo do swobodnego poruszania sie po kuli ziemskiej wiec wazne
                    jest gdzie jest wasze teoretyczne miejsce zamieszkania ktore przeciez jest w UK
                    tyle ze chwilowo tam nie przebywasz.

Co do GP to maz moze isc sam zarejestrowac dzidzie do osrodka zdrowia.
                    • honorcia77 Re: Child Benefit - czy musimy być w UK? 05.04.06, 09:12
                      No to trochę mnie pocieszyłaś :)
    • dorotus76 Re: Child Benefit - czy musimy być w UK? 05.04.06, 07:41
      Zgadzam siez przedmówczynią. GP z Child Benefit nie ma nic wspólnego.
      Powiem Ci jak jest u mnie sytuacja. Aktualnie jestem w Polsce, tutaj się
      urodziły nasze dzieci, mąż od roku pracuje w UK. Jedziemy do niego w sierpniu.
      O child benefit starał się w styczniu, jeszcze go nie przyznali, ale
      czekamy.Wszystko jest na dobrej drodze, bo jeszcze nie odmówili. Zgodnie z
      unijnymi przepisami, możemy dostać na dzieci przebywające w Polsce, jeśli mąż
      tam pracuje. To jest napisane na oficjalnej stronie InlandRevenue. Jedynym
      wymogiem jest to, że mąż musi utrzymywać nasze dzieci, a to chyba normalne, a
      można to zawsze sprawdzić, bo przesyła pieniądze do Polski. Dzieci nie muszą
      być z nim. To tyle. Jak ja jestem dobrej myśli, tym bardziej powinnaś być ty:).
      Owszem, mogą sprawdzić, ale tylko zgodność aktów urodzenia dzieci ze stanem
      rzeczywistym ,czyli czy są to wasze dzieci i czy wszystko się zgadza (w naszym
      przypadku muszą je odesłać na sprawdzenie do Polski).
      Tu ci zacytuję, ze strony Inlandrevenue:
      You do not have to be the child's parent to get Child Benefit. You may get
      Child Benefit if you pay towards bringing up a child who does not live with you
      and no one else is claiming the benefit for them.
      A wię widzisz, że nawet nie trzeba być rodzicem dziecka, wystarczy chcieć je
      utrzymywać!!!A więc się nie martw, cała procedura musi po prostu trochę
      potrwać...
      Jak chcesz poczytać
      więcej:www.hmrc.gov.uk/childbenefit/eligible.htm#whatisit
      • honorcia77 Re: Child Benefit - czy musimy być w UK? 05.04.06, 09:15
        Ech, teorii to ja się dużo naczytałam, chciałam wiedzieć jak jest w praktyce ;)
        A u Was to aż tak długo trwa? Od stycznia jeszcze nie przyznali? To normalne,
        że to tak długo?
        • dorotus76 Re: Child Benefit - czy musimy być w UK? 05.04.06, 10:25
          Mąż składał w połowie stycznia, dwukrotnie wypełniał jakieś papiery, które mu
          odsyłali i raz do niego dzwonili i jeszcze nie przyznali. Ale czekamy, bo z
          tego co czytałam na forum, niektórzy dostają szybciej, a niektórzy czekali aż
          pół roku. Sama nie wiem od czego zależy ten czas oczekiwania.
        • dorotus76 Re: Child Benefit - czy musimy być w UK? 05.04.06, 10:33
          A tak w ogóle to bedziemy miały niedaleko bo maz pracuje pod Stratford upon
          Avon, a ja urodziłam sie w Słupsku i mieszkałam tam az do momentu studiów,
          czyli mamy wspólne korzonki...
          • honorcia77 Re: Child Benefit - czy musimy być w UK? 05.04.06, 11:08
            :) no to napewno się spotkamy
      • vierablu Re: Child Benefit - czy musimy być w UK? 14.06.06, 22:35
        > O child benefit starał się w styczniu, jeszcze go nie przyznali, ale
        > czekamy

Jakos dlugo.... Mnie odpowiadali dosc szybko i zaltwienie wszystkiego trwalo
        moze troche wiecej niz miesiac.
    • dorotus76 Re: Child Benefit - czy musimy być w UK? 09.05.06, 19:11
      Witaj Honorcia77, odkopałam stary wątek.
      Dostaliśmy ChB, czyli wniosek z tego taki, że przyznają nawet jeśli dzieci i
      matka są w Polsce. Czekaliśmy 16 tygodni, ale cofają się o 3 miesiące wstecz od
      daty złożenia wniosku.
      A więc to naprawdę działa. Pozdrowienia i do zobaczenia w Stratford! :-)))
      • wolkam Re: Child Benefit - czy musimy być w UK? 09.05.06, 21:20
        dorotus76 mam pytanie. A co wpisaliście w formularzu w rubryce nt. od kiedy
        dzieci przebywają w Anglii? Przepraszam, że pytam - oczywiście nie musisz
        odpowiadać, ale mój mąż twierdzi, że gdzieś tam była adnotacja dotycząca
        zgłaszania wyjazdów dziecka z Anglii, jeśli na dłużej niż 2 miesiące. Wynika z
        tego, że jednak dzieci powinny być tu na miejscu. Interesuje mnie to, bo
        planuje dłuższy pobyt w Polsce zimą. Przyznam, że ja do formularza nie
        zaglądałam więc za bardzo nie znam szczegółów.
        Pozdrawiam
        Agnieszka
        Agnieszka
        • dorotus76 Re: Child Benefit - czy musimy być w UK? 10.05.06, 06:16
          Witaj,
          widzisz ja sobie nie przypominam takiej rubryki. Formularz wysyłaliśmy przez
          internet, 2 razy dosyłali mężowi papiery do uzupełnienia, potem odesłali akty
          urodzenia dzieci (nie musieliśmy tłumaczyć).Aha, jeszcze raz do niego dzwonili
          i pytali gdzie są dzieci, to potwierdził, że w Polsce.
          A jeśli była taka rubryka to na pewno wpisaliśmy zgodnie z prawdą, że nas tam
          nie ma i w sumie nie liczyłam na to że nam teraz dadzą ChB, myślałam że w
          sierpniu jak tam pojedziemy z dziećmi to wszystko załatwimy od nowa. A tu taka
          niespodzianka.
          Napisali w liście tak:
          w związku z tym, że mąż pracuje w UK i jest narodowości polskiej należy się ChB
          na 2 córki, tylko musi im odesłać nasz dokładny adres w Polsce. No i jak
          przyjedziemy do UK mamy to zgłosić nasz przyjazd do biura ChB. I tyle :-).
          Także niestety nie mogę Ci pomóc, bo nie wiem co wpisać w tej rubryce, jak
          planujesz wyjazd, ale w sumie chyba każdemu można wyjechać na wakacje? :-), nic
          niestety nie wiem o tej adnotacji.
          trzymaj się ciepło, pozdrófka
          • wolkam Re: Child Benefit - czy musimy być w UK? 10.05.06, 11:01
            Dziękuję za odpowiedź.Jest bardzo pocieszająca. Wynika z tego, że rzeczywiście
            pobyt dzieciaczków w UK nie jest konieczny. Muszę sama przejrzeć te formularze.
            Po przyjeździe tutaj było tyle spraw do załatwienia i mnóstwo tzw. papierów, że
            może te adnotacje wcale nie odnosiły się do ChB. Dzięki jeszcze raz.
            Pozdrawiam
            Agnieszka
      • honorcia77 Re: Child Benefit - czy musimy być w UK? 28.05.06, 18:15
        Nam też przyznali, niepotrzebnie się martwiłam ;) Bez problemów, bardzo
        szybko.Trochę tu rzadziej zaglądam, bo piszę pracę mgr. Pozdrawiam
        • dorotus76 do Honorci77 28.05.06, 19:45
          Oj, no to przyjemnej i szybkiej obrony życzymy!
          No i zaglądaj na forum, by sie troszkę odstresować :)

pozdrófka
    • wielorybek Re: Child Benefit - czy musimy być w UK? 14.06.06, 02:13
      a ja tylko dodam, że ode mnie chcieli paszport mój i młodego.
      Wysyłaliśmy je do IR.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka