niki02 22.06.06, 00:48 ja tez chce tego autocada.skad mam go wziasc???? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wyspowamatka Re: AUTOCAD 22.06.06, 07:24 Porzadna szkola powinna zapewnic oprogramowanie tz. trial z ograniczeniem na uzytkowanie np do 60, 90, 180 dni. Moze byc takze dostepne takie oprogramowanie ze stronny interetowej producenta takze wersja nie komercyjna. Co do kupienia aby sie uczyc w domu to raczej duza inwestycja bo podstawowy program to ok £3500,- plus dodatkowe biblioteki i pod programy to ok £ 2000,-. Producentem oprogramowania jest firma autodesk i mozesz tak zanalesc ja w necie np www.autodesk.co.uk A tu jest lista wszystkich autoryzowanych osrdokow szkoleniowych w uk: tiny.pl/tw2p Ale powiem ci jeszcze jedno w polsce sa takze takie centra szkoleniowe i robia kyrsy np. dwu tygodniowe jednen poziom a poziomow jest np. trzy. Certyfikat jest takze miedzynarodowy i autoryzowany przez producenta. Tyle ze jezeli chodzi o to jak ktos by chcial pracowac w UK w tym zawodzie to powinien jednak tutaj go zrobic poniewaz bedzie mu duzo latwiej zaprezentowac swoje umiejetnosci np na sptokaniu o prace z brytyjskim pracodawca. Dodatkowa sprawa jest jeszcze jeden aspekt tu w UK specjaliste od autocad mozna podzielic na dwa typy tz. jest poprostu ktos kto skonczyl kurs autocad i ma certyfikat umiejetnosci poslugiwania sie ale jest tez certyfikat z goevermentu city&guilds dajacy ci zawod kreslarza z wyszczegolniona specjalizacja autocad. Tak wiec taka szkola trwa ok rok jeden full dzien w tygodniu i daje ci uprawnienia zawodowe. Ucza cie tam np obowiazujacych przepisow w branzy kreslarskiej itd. A na kursie w autoryzowanym punkie ucza cie tylko obslugi oprogramowania. Tak wiec jezeli kto kolwiek jest zainteresowany takim kierunkiem powinien myslec raczej city&guilds (np AutoCAD City & Guilds 4351-01) bo to jest prawdziwy zawod ktory daje wieksze mozliwosci niz poprostu operator oprogramowania. Tu dodatkowe linki do city&guilds: www.cityandguilds.com.my/cg4351.asp Odpowiedz Link
aznar33 Re: AUTOCAD 24.09.06, 15:44 > no to namieszałyśmy z autocadem;) No właśnie. Zanim któraś z Pań zacznie się przekwalifikowywać na 'operatora Autocada', proponuję dobrze zapoznać się z tym, czym tak naprawdę to oprogramowanie jest. Autocad to jeden z wielu programów służących do komputerowego wspomagania oprogramowania. Uważany w branży jest za swojego rodzaju standard. W skrócie można napisać, że służy do wykonywania rysunków technicznych (głównie). Mój ojciec na codzień wykorzystuje go w swojej pracy do projektowania kanalizacji i wodociągów. Uprawnienia do wykonywania zawodu zdobył po kilkuletniej praktyce uzupełniającej studia magisterskie na Politechnice Krakowskiej. Po kursie Autocada będziecie Panie miłe potrafiły stanąć przy nowoczesnym odpowiedniku deski kreślarskiej i wykonać projekt... czegośtam. Jeśli komuś natomiast wydaje się, że przy okazji zdobył uprawnienia dajmy na to architekta, to cóż... może się srodze rozczarować. Autocad natomiast rewelacyjnie nadaje się do wykonania projektu balustradki do własnego domu, co już któraś z forumowiczek trafnie zauważyła. ... można też udzielać korepetycji studentom... Odpowiedz Link
wyspowamatka Re: AUTOCAD 24.09.06, 20:06 Chciala bym stwierdzic ze Pan Panie aznar33 sromotnie myli pojecia czym jest wykonywanie zawodu w polsce a wykonywanie powyzszego w UK. W tz Rzeczypospolitej polskiej nie ma tych samych 100% odpowiednikow uprawnien co mozna zdobyc w UK. Chcialabym takze stwierdzic ze niema nawet odpowiednika uprawnien City & guilds w powyzszym fachu. A jak Pan zapewne zauwazyl temetem postu jest Autocad a nie zawod architekta o ktorym Pan wspomina. Tak wiec jezeli ktos chce posiadac uprawnienia brytyjskie do wykonywania zawodu kreslarza w programie Autocad to bardzo zachecam bo to jest prawdziwy zawod a nie nauka jak zrobic projekt wlasnej barierki na balkon. Odpowiedz Link
aznar33 Re: AUTOCAD 29.09.06, 17:32 Najmocniej przepraszam za swoją ignorancję. Mogę zapytać co takiego można kreślić w rzeczonym AutoCadzie po takim kursie? ... oczywiście poza barierką na balkon. Odpowiedz Link
jagienkaa Re: AUTOCAD 29.09.06, 17:48 u mojego męża w pracy niektórzy CAD Technicians nie mają żadnego technicznego doświadczenia czy wykształcenia, po prostu kilka kursów. A to duża firma inżynierska. Odpowiedz Link
hopplik Re: AUTOCAD 22.06.06, 09:11 na pl politechnikach większość studentów się z testowej (nieznacznie okrojonej ;) wersjii uczy, musisz być jednak przygotowana na to ,że 3d to dość trudny program dla laika jeśli chcesz poszukam wersji 2004 i kodów do niej (moi kuzyni niedawno kończyli studia ;), zaznaczam,że zajmie mi to trochę czasu Odpowiedz Link
jagienkaa Re: AUTOCAD 22.06.06, 10:13 ja jednak poszłabym na kurs! gdy pracowałam w biurze projektowym miałam Autocada na pulpicie i z ciekawości sobie włączyłam (a dodam że raczej jestem dobra w technicznych rzeczach) i nie mogłam się za bardzo połapać, wiem że są specjalne komendy i skróty. Ogólnie widziałam że nie było to skomplikowane ale jeśli miałabym pracować w biurze jako technician to na pewno nie chciałabym polegać wyłącznie na własnej nauce. Poza tym myślę że samonauka nie wygląda dobrze na CV... Odpowiedz Link
jennifer1 Re: AUTOCAD 22.06.06, 15:44 Ja też bym raczej poszła na kurs. Znam trochę Auto CADa, rysowałam w nim trochę projektów, ale rzeczywiście jest on dosyć skomplikowany, począwszy od ustawień początkowych, skończywszy na rysowaniu w różnych warstwach, myślę, że samemu dosyć trudno go się dobrze nauczyć. Odpowiedz Link
niki02 Re: AUTOCAD 22.06.06, 10:15 Kochane-wielkie dzieki.Mam umysł scisly i dobra wyobraznie przestrzenna wiec jak HOPPLIK dasz rade to znajdz wersje 2004 i wyslij na maila:nf02@wp.pl dzieki Odpowiedz Link
hopplik Re: AUTOCAD 22.06.06, 10:38 Nie wiem, czy program zmieści się na jednym cd-r, to nie jakiś drobiażdzek, tylko poważne narzędzie ;) Uważam,że Jagienka dobrze radzi, ten testowy to tylko do pierwszego kontaktu z tematem, po to by się zdecydować,czy wchodzić w to. W 3d mąż rysował kiedyś poważne urządzenia - dla niego easy, dla mnie prawdziwa magia. Jeśli odnajdę w stercie płyt, to wypalę i odezwę sie do ciebie, no problem. W domu inżyniera to znajdzie się wszystko - jak trzeba było balustradę zrobić, to rysunek w autocad, od ręki nie uchodzi ;) Odpowiedz Link
netimka ECDL CAD 30.06.06, 12:44 moze sie komus przyda, akurat natknelam sie na ten certyfikat... if you are an engineering or architectural student, or just wanting to gain a general grounding in Computer Aided Design, ECDL CAD is the qualification for you. The internationally recognized ECDL CAD covers the core requirements of 2D Computer Aided Design using standard software and features found in almost all CAD applications. It is an introductory level syllabus which can provide the basis towards further studies or professional development in a CAD related field. www.bcs.org/server.php?show=nav.7839 Odpowiedz Link
aari Re: AUTOCAD 30.06.06, 22:05 No dobra, fajnie. Ale ile kosztuje taka impreska jak te kursy AC? Wiecie ziewczyny może? Jestem co prawda jeszcze cały czas w Polsce i szukamy możliwości, ale chcialabym sięnarazie tutaj AC nauczyć a potem może jeszcze w UK zrobić kurs. Ale chciałabym wiedzieć jakiego rzędu jest to inwestycja. Odpowiedz Link
niki02 Re: AUTOCAD 01.07.06, 08:24 Dzieki dziewczyny za pomoc.Własnie dzwoniłam do firmy AutoDesk do Wawy i oni robia kursy .Wszystkie stopnie autocada .zaczynam w sierpniu bo teraz lece do Włoch.Miłych wakacji dziewczyny. jeszcze raz dzieki za pomoc. pa pa pa Odpowiedz Link
wyspowamatka Re: AUTOCAD 15.08.06, 07:09 Ja jeszcze raz w temcie. Kilka mam pytalo sie mnie na temat AutoCad wiec dyskutujemy sobie poza forum ale chcialam zalaczyc link do takiego kursu (gdziec w UK). Zalaczam tak tylko pogladowo dla waszej orientacji abyscie wiedzialy czego szukac i jak to jesc. www.tcat.ac.uk/course/view/1302 Odpowiedz Link
noemii0211 Re: AUTOCAD 23.09.06, 13:00 Ja skonczylam budownictwo- spec. architektura- tak, ze mam autocada opanowanego. Pracowalam przez kilka miesięcy w biurze architektonicznym, jednak teraz jestem w 8m-cu ciązy...i strasznie nudzę sie w domu...czy ktos sie orientuje czy istnieje mozliwosc wykonywania zlecen (rysunków) w domu?? bardzo by mi to odpowiadalo- teraz i jak juz urodzę córeczkę :)- pracuję w autocadzie 2006- ale znam tez wczesniejsze wersje...A moze ktos potrzebuje korepetycji z Cada?Jak by co to to znam tez photoshopa ;) pozdrawiam Odpowiedz Link