Dodaj do ulubionych

paszport dla dziecka, notariusz

17.07.06, 16:44
Mam pytanie do tych, ktore maja za soba wyrobienie paszportu dla dziecka
tutaj. My wszystko bedziemy zalatwiac listownie bo do Londynu mamy ponad 500
km. Wiem, ze bedzie potrzebne potwierdzenie notarialne naszej (czyli mojej i
meza) zgody na wyrobienie malej paszportu. I moje pytanie. Jak tutaj nazywa
sie notariusz? Ile mniej wiecej moze kosztowac wydanie takiego dokumentu?
Obserwuj wątek
    • eliss2 Re: paszport dla dziecka, notariusz 17.07.06, 17:08
      Jezeli zalatwiasz to w uk to musisz miec taka zgoda wystawiona przez konsulat w
      uk nie przez notariusza.
      • paola_k2 Re: paszport dla dziecka, notariusz 17.07.06, 17:47
        To cytat ze strony konsulatu:

"Pisemna zgodę obojga rodziców na wystawienie dziecku paszportu (dotyczy to
        również ponownego wydania paszportu dla dziecka). Poswiadczenie własnoręcznosci
        podpisu nie jest wymagane, jeżeli oboje rodzice stawia się w Konsulacie celem
        podpisania zgody przed urzędnikiem konsularnym, legitymujšc się ważnymi
        paszportami lub dowodami osobistymi. W przeciwnym przypadku podpis rodziców
        powinien być poswiadczony przez notariusza lub adwokata".

Chodzi mi o ostatnie zdanie bo, jak napisalam, wszystko bedziemy zalatwiac
        listownie.
        Bylabym rowniez wdzieczna, gdyby na ten post odpowiedzialy osoby, ktore wiedza
        cos konkretnego.
        • eliss2 Re: paszport dla dziecka, notariusz 17.07.06, 20:56
          skoro bylas na stronie konsulatu to pewno znalazlas to
          www.polishconsulate.co.uk/_pl/paszportowy_pass_dziecko.php
          Zle zrozumialam 1-post myslalam ze chcesz potwierdzenie waszych podpisow do PL.

Notariusz -NOTARY
        • mysza501 Re: paszport dla dziecka, notariusz 17.07.06, 21:16
          Paola bardzo bede wdzieczna jesli mi napiszesz od czego zaczeliscie starania o
          paszport . My dla naszej mal;ej tez chcemy wyrobic paszport i jesli nie bede
          musiała jechac do Londynu i mozna to wszystko załatwic listownie to prosze
          napisz mi co i jak co potrzeba no i podstawa adres konsulatu bede wdzieczna
          • paola_k2 Re: paszport dla dziecka, notariusz 18.07.06, 23:51
            www.polishconsulate.co.uk/
            To jest adres strony konsulatu. Znajdziesz tam informacje na temat wyrobienia
            paszportu. Z tego co czytalam na roznych forach wszystko mozna zalatwic
            listownie. Trzeba wyslac do konsulatu list z prosba o przeslanie wniosku
            paszportowego. Trzeba zalaczyc koperte zaadresowana i ze znaczkiem koperte
            zwrotna. Jesli masz jeszcze jakis pytania to chetnie pomoge. Caly czas czekam
            czy moze ktos napisze jak wyglada to potwierdzenie zgody na wydanie paszportu.
    • ika8 Re: paszport dla dziecka, notariusz 19.07.06, 16:01
      Notariusz nazywa sie notary public, albo po prostu notary, nie ma roznicy.
      My zaplacilismy 50 funtow za potwierdzenie podpisow na zgodzie na wyrobienie
      paszportu dla dziecka.
      Pozniej wyslalismy ten wniosek do Legalisation Office, zeby potwierdzic
      zgodnosc pieczeci i podpisu notariusza, kosztowalo to 19 funtow. Nie wiem czy
      bylo potrzebne, ale tak mnie poinformowano w Konsulacie w Edynburgu (do Londynu
      sie nie moglam dodzwonic).
      • joa33 Re: paszport dla dziecka, notariusz 28.07.06, 10:29
        a ile czekalas na wnioski na zlozenie paszportu? u mnie juz 2 tyg a
        odpowiedzinie ma a zalezy nam na czasie. pozdrowienia
    • pati.zop78 Re: paszport dla dziecka, notariusz 28.07.06, 14:09
      my podpisalismy zgode przed notariuszem. w dwoch kopiach - po polsku i
      angielsku. pozniej on to jeszcze dal tlumaczowi przysieglemu do potwierdzenia,
      ze teksty w obu jezykach sa jednakowe. wszystko wyslalismy do konsulatu. nie
      bylo zastrzezen. nie wiem ile to zwykle kosztuje, bo prawnik jest naszym
      znajomym wiec nie musielismy placic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka