Dodaj do ulubionych

Interview na teaching assistant.

22.02.07, 23:38
Dziewczyny pomozcie, prosze.Za kilka dni mam interview w sprawie pracy jako
teaching assistant w primary school, prawdopodobnie year 1. Boje sie
strasznie, zwlaszcza ze moj angielski nie jest zupelnie plynny. Cos znalazlam
na necie odnosnie pytan jakie moga byc zadawane, ale to sa pytania takie
ogolne nawet moze bardziej dla secondary school. Moze ktoras z Was odbyla
juz taka rozmowe i pamieta jakies pytania odnosnie mlodszych dzieci?
I jeszcze jedna sprawa. Interview ma byc poprzedzone wizyta w tej czesci
szkoly gdzie ucza sie mlodsze dzieci, na godzine przed moim interview. Jestem
troche zdziwiona bo chyba przez godzine nie bede ogladac kilku sal. Czy
ktoras z Was moze ma juz podobne doswiadczenie? Czy na tej wizycie beda
wszystkie osoby zaproszone na interview? A moze to jest tutaj normalna
procedura tylko mi to wszystko wydaje sie troche dziwne?
Obserwuj wątek
    • effata Re: Interview na teaching assistant. 22.02.07, 23:51
      >Jestem
      > troche zdziwiona bo chyba przez godzine nie bede ogladac kilku sal. Czy
      > ktoras z Was moze ma juz podobne doswiadczenie? Czy na tej wizycie beda
      > wszystkie osoby zaproszone na interview? A moze to jest tutaj normalna
      > procedura tylko mi to wszystko wydaje sie troche dziwne?
      Zdarzało mi się być i na takiej "wizycie poprzedzającej" z innymi kandydatami,
      ale też i samotnie. To może bez problemu trwać i godzinę, bo po pierwsze, "te
      kilka sal", musi być omówione (wiesz, każdy dyrektor się lubi pochwalić, co ma
      w szkole :)), poza tym najczęściej się spotyka inne osoby, tu się słówko
      zamieni z nauczycielem, tam zostaniesz przedstawiona klasie. Często taka
      nieformalna pogawędka daje lepszy obraz osoby, niż sztywne siedzenie naprzeciw
      siebie.
      Dobrze jest wtedy zadawać jakieś pytania odnośnie szkoły, uczniów (zawsze można
      zaplusować).
      A tu masz link do wypowiedzi osób, które "mają podobne doświadczenie" :))

pytania z interview
      --
      Don't guess.
      • alicjaa4 Re: Interview na teaching assistant. 23.02.07, 12:32
        Wielkie dzieki.
        • darling_me Re: Interview na teaching assistant. 23.02.07, 20:15
          Przygotuj sie na pytanie co sadzisz o inclusion, prawie kazdy je dostaje ;)

A na spotkaniu przed interview zadawaj pytania, zeby Cie zapamietali.
          Powodzenia
          • alicjaa4 Re: Interview na teaching assistant. 23.02.07, 21:41
            A o co chodzi z tym - inclusion- ?
            Sorry za glupie pytanie ale naprawde jestem 'zielona'.

Kurcze tak sie boje, ze chyba ze strachu nie bede mogla nic wydusic z siebie na
            tym spotkaniu przed interview.
            • effata Inclusion 23.02.07, 22:53
              Inclusion, to w skrócie mówiąc wchłonięcie ogromnej liczby dzieci ze
              trudnościami w nauce (np. pogranicze upośledzenia) ale też dziećmi
              upośledzonymi fizycznie, które wcześniej były w szkołach specjalnych.
              Oficjalnie zrobiono to, aby integrować te dzieci, nieoficjalnie z braku
              pieniędzy na utrzymanie tylu szkół specjalnych (tzn. wciąż są, ale tylko dla
              dzieci upośledzonych w stopniu znacznym - np. w Polsce są szkoły dla głuchych i
              niedosłyszących, tu jest tendencja, by dzieci z niedosłuchem umieszczać w
              szkołach masowych i ew. przydzielać im special support assistants np. na pół
              dnia).
              Wiele ludzi twierdzi, że to się po prostu nie sprawdza, bo po pierwsze te
              dzieci się marnie integrują, najczęściej pod wpływem nacisku ze strony
              nauczycieli, ale właściwie to są odrzucane przez klasę, a z drugiej strony
              wiele osób zarzuca, że tego typu rozwiązanie opóźnia klasę jako całość i np.
              dzieci zdolne tracą, bo muszą zwalniać tempo.
              Także trudno na to sensownie odpowiedzieć, żeby w którymś miejscu nie strzelić
              niepoprawnej politycznie gafy :))
              • effata Re: Inclusion 23.02.07, 22:57
                >bo po pierwsze te
                > dzieci się marnie integrują, najczęściej pod wpływem nacisku ze strony
                > nauczycieli,

Jakoś to mało składnie napisałam - wyszło na to, że nauczyciele robią wszystko,
                żeby się dzieci marnie intregrowały :))
                A chodzi oczywiście o to, że często nauczyciele są jedynymi inicjatorami
                interakcji społecznych między dziećmi specjalnej troski, a pozostałą klasą,
                która np. w czasie przerw ma osobnika w dużym poważaniu (wiem to niestety z
                obserwacji i opowieści)
    • niemozebyc Re: Interview na teaching assistant. 24.02.07, 13:48
      Jesli chodzi o inclusion moga zapytac:
      How would you promote inclusion/equal opportunities?
      Tu mozesz mowic nie tylko o special needs children ale tak naprawde o wszystkich
      dzieciach:
      an iclusive school is a school that provides for allll the possible needs of any
      children which attend it. If the children there are made to feel they belong,
      are welcomed and supported to participate fully in the life of the school, then
      they are included.
      Ofsted states that "educational inclusion is more than a concern about one group
      of pupils...Its scope is broad. It is about equal oppportunities for all pupils,
      whatever thei age, gender, ethinicity, attainment and background".It could apply
      to : girls and boys, minority ethnic and faith groups, travellrs, asylum seekers
      and refugees, EAL pupils, pupils with SEN, gifted and talented pupils, children
      looked after by the local authority, any chn who at risk of exclusion.
      I would promote inclusion by valuing all students and staff equally, tyring to
      increase pupils participation by reducing the barriers to their learning (for
      example by helping EAL chn with English)
      Mozesz dodac ze as a polish speaker i'm especialy aware of of difficulties
      facing EAL (english as an additional language) children (prawie kazda szkola ma
      spora grupke tureckich/hinduskich dzieci, ktore zaczynaa nauke angielsk dopiero
      jak ida do szkoly) and importance of not ignoring their first language as it
      boots their confidence.

To wszystko to oczywiscie teoria, w praktyce moze to wygladac zupelnie inacze.
      Ale na interviwe nie wchodzilabym za bardzo w polemike, ale skupila na
      odpowiedzi na pytania

• niemozebyc Re: Interview na teaching assistant. 24.02.07, 13:55
      Przygotuj tez sobie cos na temat discrimination np how do you understand
      discrimination?
      • alicjaa4 Re: Interview na teaching assistant. 24.02.07, 23:10
        Dziekuje bardzo za wszystkie wypowiedzi i trzymajcie kciuki za mnie w
        poniedzialek.
    • silence28 Interview na teaching assistant/Wyniki? 03.03.07, 08:47
      Witaj, wlasnie tydzien temu znalazlam Twoj post i bardzo mnie zaintereresowal,
      moze dlatego, ze sama tez szukam i krece sie w tej samej dziedzinie.
      Jak tam poszlo na interview. Caly tydzien czekalam na jakies relacje z interview
      i ...nie wytrzymalam;) Opowiedz.
      Pozdrowka
      Silence

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka