Dodaj do ulubionych

becikowe z polski

02.03.07, 17:42
Czy na dziecko urodzone w uk przysługuje w polsce becikowe? To chyba dość
trudne, bo wiem że trzeba o nie złożyć podanie w ciągu 3 miesięcy. Będę
wdzięczna za wszystkie info.
Obserwuj wątek
    • ewika-uk Re: becikowe z polski 02.03.07, 19:07
      ale skoro mieszkacie tutaj,dziecko sie tutaj urodzilo,to chyba bez sensu byloby
      sie starac o becikowe w polsce,kilka osob juz mnie pytalo o taka mozliwosc,dla
      mnie to conajmniej nie uczciwe,ale kto co lubi,nie chce Cie urazic,bo wiem ze
      masz prawo o takie cos pytac,jak i rowniez starac sie o takie
      dofinansowanie,zreszta sama ciekawa jestem jak nasze(Pl)prawo ma sie do tego,i
      czy mozna,zreszta skoro Uk wyplaca CHB matkom z dzicmi mieszkajacym w Pl,kiedy
      tylko ojciec pracuje tutaj,to i pewnie dziala w druga strone,nie pomoge ,ale
      bardzo mnie ciekawi ta kwestia ,moze znajdzie sie osoba ktora cos wie,chetnie
      sie dowiem,pozdr
      • ninab24 Re: becikowe z polski 02.03.07, 19:58
        Jest mozliwe becikowe z Polski..ja jestem w trakcie staran o nie, moja
        kolezanka dostala..
        • olesa07 Re: becikowe z polski 02.03.07, 21:37
          Jestem zatrudniona w polsce i do końca urlopu macierzyńskiego będę w uk ( potem
          jeszcze z 2 m-ce zaległego+tegorocznego urlopu)i dopiero po 5 m-cach planuję
          podróż z dzieckiem do kraju.
          Dopiero wtedy zarejestruje ją w USC i wystapię o pesel i polski akt urodzenia.
          Jednak po tym czasie nie bedę mogła juz starac się o becikowe. A nie wyobrażam
          sobie powrotu wczesniej, bo dziecko będzie jeszcze za małe na tak długą podróż.
    • bulinkaa Re: becikowe z polski 02.03.07, 23:44
      Becikowe a poród za granicą
      Warunkiem otrzymania becikowego jest zamieszkiwanie jednego z rodziców, co
      najmniej od roku przed dniem urodzenia się dziecka na terenie Rzeczpospolitej
      Polskiej. W przypadku wątpliwości pracownicy ośrodków pomocy społecznej mogą
      zwrócić się o dokumentowanie tego faktu.

www.becikowe.com/?sr=faq/zagranica.html
      olesa07 napisała:

Jestem zatrudniona w polsce i do końca urlopu macierzyńskiego będę w uk ( potem
      jeszcze z 2 m-ce zaległego+tegorocznego urlopu)i dopiero po 5 m-cach planuję
      podróż z dzieckiem do kraju.
      Dopiero wtedy zarejestruje ją w USC i wystapię o pesel i polski akt urodzenia.

ale najpierw musisz wyrobic pesel i akt urodzenia aby starac sie o paszport dla
      dziecka lub konsulat to zrobi za ciebie przy wyrabianiu paszportu.
      • mysza501 Re: becikowe z polski 03.03.07, 00:35
        do otrzymania becikowego potrzebny był mi akt urodzenia przetłumaczony na
        j.polski potwierdzenie stałego meldunku oraz zaswiadczenie o zatrudnieniu ojca
        dziecka lub zaswiadczenie o odprowadzaniu składek na ubezpieczenie społeczne
        jedno z dwóch dla nas było wygodniej załatwić zaswiadczenie o zatrudnieniu.No i
        oczywiscie zaswiadczenie z mojej pracy w polsce ze jestem zatrudniona i ze
        przebywam na urlopie macierzynskim.Wszystko to musiałam dostarczyc przed
        upływem 3 miesiecy od daty urodzenia dziecka.Pesel nie był potrzebny.Jedynie do
        wyrobienia paszportu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka