olesa07 02.03.07, 17:42 Czy na dziecko urodzone w uk przysługuje w polsce becikowe? To chyba dość trudne, bo wiem że trzeba o nie złożyć podanie w ciągu 3 miesięcy. Będę wdzięczna za wszystkie info. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewika-uk Re: becikowe z polski 02.03.07, 19:07 ale skoro mieszkacie tutaj,dziecko sie tutaj urodzilo,to chyba bez sensu byloby sie starac o becikowe w polsce,kilka osob juz mnie pytalo o taka mozliwosc,dla mnie to conajmniej nie uczciwe,ale kto co lubi,nie chce Cie urazic,bo wiem ze masz prawo o takie cos pytac,jak i rowniez starac sie o takie dofinansowanie,zreszta sama ciekawa jestem jak nasze(Pl)prawo ma sie do tego,i czy mozna,zreszta skoro Uk wyplaca CHB matkom z dzicmi mieszkajacym w Pl,kiedy tylko ojciec pracuje tutaj,to i pewnie dziala w druga strone,nie pomoge ,ale bardzo mnie ciekawi ta kwestia ,moze znajdzie sie osoba ktora cos wie,chetnie sie dowiem,pozdr Odpowiedz Link
ninab24 Re: becikowe z polski 02.03.07, 19:58 Jest mozliwe becikowe z Polski..ja jestem w trakcie staran o nie, moja kolezanka dostala.. Odpowiedz Link
olesa07 Re: becikowe z polski 02.03.07, 21:37 Jestem zatrudniona w polsce i do końca urlopu macierzyńskiego będę w uk ( potem jeszcze z 2 m-ce zaległego+tegorocznego urlopu)i dopiero po 5 m-cach planuję podróż z dzieckiem do kraju. Dopiero wtedy zarejestruje ją w USC i wystapię o pesel i polski akt urodzenia. Jednak po tym czasie nie bedę mogła juz starac się o becikowe. A nie wyobrażam sobie powrotu wczesniej, bo dziecko będzie jeszcze za małe na tak długą podróż. Odpowiedz Link
bulinkaa Re: becikowe z polski 02.03.07, 23:44 Becikowe a poród za granicą Warunkiem otrzymania becikowego jest zamieszkiwanie jednego z rodziców, co najmniej od roku przed dniem urodzenia się dziecka na terenie Rzeczpospolitej Polskiej. W przypadku wątpliwości pracownicy ośrodków pomocy społecznej mogą zwrócić się o dokumentowanie tego faktu. www.becikowe.com/?sr=faq/zagranica.html olesa07 napisała: Jestem zatrudniona w polsce i do końca urlopu macierzyńskiego będę w uk ( potem jeszcze z 2 m-ce zaległego+tegorocznego urlopu)i dopiero po 5 m-cach planuję podróż z dzieckiem do kraju. Dopiero wtedy zarejestruje ją w USC i wystapię o pesel i polski akt urodzenia. ale najpierw musisz wyrobic pesel i akt urodzenia aby starac sie o paszport dla dziecka lub konsulat to zrobi za ciebie przy wyrabianiu paszportu. Odpowiedz Link
mysza501 Re: becikowe z polski 03.03.07, 00:35 do otrzymania becikowego potrzebny był mi akt urodzenia przetłumaczony na j.polski potwierdzenie stałego meldunku oraz zaswiadczenie o zatrudnieniu ojca dziecka lub zaswiadczenie o odprowadzaniu składek na ubezpieczenie społeczne jedno z dwóch dla nas było wygodniej załatwić zaswiadczenie o zatrudnieniu.No i oczywiscie zaswiadczenie z mojej pracy w polsce ze jestem zatrudniona i ze przebywam na urlopie macierzynskim.Wszystko to musiałam dostarczyc przed upływem 3 miesiecy od daty urodzenia dziecka.Pesel nie był potrzebny.Jedynie do wyrobienia paszportu. Odpowiedz Link