gabura1 Re: samotna matka na wyspach 15.04.07, 01:42 Mieszkam w Anglii z dwójką dzieci i z mężem dwa lata. Od dawna się psuło ale myśłałam, że jakoś się ułoży, że przestanie pić.Wręcz przeciwnie, jest coraz gorzej , jego piwkowanie doprowadza mnie do szału.Moje małżeństwo się rozpada, polega tylko na wspólnym mieszkaniu, wogóle ze sobą nie rozmawiamy, oprócz dzieci nic nas nie łaczy. On nie ma zamiaru sie wyprowadzić bo jemu jest dobrze, a jeśl mi nie pasuje to"wolna droga". Nie jestem w stanie sama sie tu utzymać.Mój child benefit i child tax credit wystarczają na życie ,mieszkanie opłaca on.CZy jest ktoś w takiej sytacji?chętnie porozmawiam.Jak radzą sobie samotne matki w anglii. Odpowiedz Link
joan2705 Re: samotna matka na wyspach 15.04.07, 11:39 Hm, ja wczoraj po klotni z moim niemezem (mamy 10 mies. synka) uslyszalam to samo: jak Ci sie nie podoba to droga wolna. Dobre sobie - "droga wolna"... Nie pracuje (syn jesli znajdzie sie wolne miejsce pojdzie do zlobka dopiero w lipcu, co znaczy, ze ja najwczesniej do pracy tez dopiero w lipcu - zreszta tylko na pol etatu), wiec w zasadzie jestem na jego utrzymaniu bo ChTC i Child Benefit, ktore wplywaja na moje konto to za malo na samodzilne utrzymanie. Powrot do Polski w ogole nie wchodzi w gre wiec tez zastanawiam sie jakie moze byc wyjscie z tej sytuacji. A skad jestes? Ja z Manchesteru. Odpowiedz Link
uk2005 Re: samotna matka na wyspach 15.04.07, 12:23 Tez chetnie sie dowiem jestem w podobnej sytuacji juz od dawien dawna - zyje z nim tylko dlatego ze nie mam mozliwosci utrzymania sie sama. z wyprowadzeniem sie jego raczej u mnie klopotu by nie bylo bo raz juz sie spakowal ale co z tego? Jesli on sie wyprowadzi ja nie mam z czego oplacic mieszkania, opłat za mieszkanie i jedzenia. Na moje konto wplywa tylko CHB wiec szanse na przezycie marne. A TC niewielki 30f/tydz. Odpowiedz Link
lol21ndm Re: samotna matka na wyspach 15.04.07, 13:58 Nie mam pojecia, czy np. po dwoch latach tutaj nalezy sie Income Support, ale byc moze... (- sprawdzic mozna tutaj: www.dwp.gov.uk/eservice/# ale to jest po angielsku, i trzeba sie zarejestrowac - tj. podac dane osoby pytajacej sie, a ja Waszych danych nie znam). W kazdym razie jako samotnej matce byc moze bedzie Wam sie nalezal Income Support, a jesli tak, to i mieszkanie Wam pomoga oplacic (o ile wynajmujecie). Po wiecej info mozecie udac sie do lokalnego CAB, albo wejsc na strone CAB i poszukac (o ile znacie angielski). Jesli Wasi panowie stanowia zagrozenie, to zawsze mozecie szukac pomocy w Women's Refuge... Mozecie tez napisac do mnie na priv, ale np. od Manchesteru jestem daleko... Odpowiedz Link
gabura1 Re: samotna matka na wyspach 15.04.07, 22:34 No moze to głupie ale poczułam się lepiej jak zobaczyłam te posty, nie jestem sama, a szukając czegoś w necie stwierdziłąm ,że chyba wszystkie małzeństwa polskie w Anglii sA wspaniałe , nikt tego tematu nie porusza. Mieszkam koło Coventry.Nie mam żadnych znajomych z którymi mogłabym na ten temat porozmawiać.Wiem że jest Income support dla samotnych matek, ale czy wystarczy powiedzieć samotna, czy trzeba pozew rozwodowy pokazać ? Tego nie wiem. U mnie problem jeszcze taki ,że kilka miesięcy temu kupiliśmy dom na kredyt i nie wiem czy mogę się o cokolwiek starać. On sie nie wyprowadzi , jemu tak dobrze, żadnych obowiązków w domu, z dziećmi. tylko praca i picie. Odpowiedz Link
ediish Re: samotna matka na wyspach 15.04.07, 21:53 Czyli jest nas wiecej ;) U mnie tez nieciekawie... do wszystkiego dochodzi przemoc, srednio co miesiac jest u nas policja... Jutro wysylam forme o przyznanie mieszkania coucilowskiego... Nie mam pojecia jak sobie dam sama rade z dwojka maluszkow ale trzeba jakos ruszyc z miejsca...slodki usmiech :) Odpowiedz Link
balonka1 Re: samotna matka na wyspach 15.04.07, 22:33 hej dziewczyny!Przy niedzieli taki watek porusziny bo pewnie szanowny partner popiwkowal..Skad ja to znam..Jak rano zobaczylam kupiony karton piwska to wzielam malego,wsiadlam w samochod i wyjechalam za miasto..Tez mam juz coraz bardziej dosc takiej sytuacji w ktorej moj niemaz pije przy byle sposobnosci..I oczywiscie w/g niego to jest ok skoro pracuje caly tydzien to mu sie nalezy jak ma wolne.Tylko ze zwykle to jest tak ze jak ma wolne 3 dni to pije 3 dni..Nie wiem juz sama co mam robic.Rozstawalismy sie juz setki razy..To ze jestesmy tu sprawilo chyba tylko to z jeszcze nie odeszlam.W Polsce juz dawno ucieklabym do rodziny.On bardzo kocha malego i twierdzi ze mnie tez,nie chce sie rozstawac.Straszne to wszystko bo na codzien jest miedzy nami spoko,nie wliczajac jedynie tej zadry ktora nosze w sobie i ktora coraz bardziej kluje.Ja z kolei mysle o powrocie do Polski,bo nie widze siebie tutaj samej,z polrocznym dzieckiem..Moze wroce jak maly podrosnie..Pozdrawiam goraco wszystkie was kobitki ktore nie trafily na krolewiczow z bajki... Odpowiedz Link
gabura1 Re: samotna matka na wyspach 15.04.07, 22:57 Póki dzieci małe to z powrotem do Polski nie problem jak masz gdzie mieszkac i kase na utrzymanie. ale jak zaczną tu chodzić do szkoły to nie takie proste. moje dzieci juz zmieniały tu 3 razy szkołe , bo się przeprowadzaliśmy, więc nie zrobię tego dla dzieci. A tak wogóle cały czas się zastanaiwam co lepsze dla dzieci. Jak myślicie, życie z tatusiem pijakiem, bez awantur, w okropnej atmosferze, czy bez niego. Boję się , że jak dzieci podrosną , by nie poszły w jego ślady, przyzwyczaja sie do codziennego widoku podpitego taty, do puszek po piwie plątających się wszędzie, do palenia paierosa co 15 minut itp. Odpowiedz Link
balonka1 do gabury1 15.04.07, 23:12 gdzie dokladnie mieszkasz?Ja od 2 miesiecy mieszkam w coventry ,moze uda nam sie spotkac i pogadac? Odpowiedz Link
gabura1 Re: do gabury1 16.04.07, 22:41 dokładnie mieszkam w rugby to 20minut od coventry, a Ty z której strony coventry?. Odpowiedz Link
joan2705 Re: NOWE FORUM dla samotnych matek w UK 15.04.07, 23:13 Dziewczyny, w watku: "blagam o pomoc, nie chodzi o pieniadze -wazne" w poscie: "samotne matki w UK" jest link do nowego, zamknietego forum. Odpowiedz Link
izabelski Re: NOWE FORUM dla samotnych matek w UK 15.04.07, 23:46 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=47036 zapisalam wszystkie chetne :-) Odpowiedz Link