Dodaj do ulubionych

Dyplom magistra z polskiej uczelni-ile wart w UK?

23.04.07, 14:21
Potrzebuję rady opartej o znajomość angielskich realiów.
Studiuję logopedię w W-wie, kończę trzeci rok, do UK palnujemy przenieść się
za rok.
Mam do wyboru: albo skończyć czwarty rok, wyjechać i "zdalnie" pisać
magisterkę, albo zawiesić studia po 3. roku i najbliższy rok powięcić na
nabywanie umiejętności praktycznych (chcę pracować z dziećmi z autyzmem):
staż, dokształcanie się, zdobywanie referencji itp.

Co mi się bardziej opłaca, czyli daje większe szanse na sensowną pracę w UK?
Polska logopedia jako taka na pewno niezbyt mi się przyda w praktyce, a nie
wiem, czy sam tytuł magistra w ogóle będzie się liczył.
Czyli: raczej robić magisterkę czy raczej postawić na praktykę?
Obserwuj wątek
    • londam Re: Dyplom magistra z polskiej uczelni-ile wart w 23.04.07, 17:55
      Dyplom magistra z polskiej uczelni nic nie jest wart. Ja studiowalam pedagogike
      i moje papierki nie maja tutaj zadnej wartosci- niestety. Musze zrobic kursy
      zeby np pracowac w przedszkolu i to wystarczy!
      • agarem Re: Dyplom magistra z polskiej uczelni-ile wart w 23.04.07, 18:24
        ja bym nie mowila, ze dyplom wyzszej uczelni nic nie jest wart. Zalezy od tego
        co sie studiowalo i jak sie mowi po angielsku. Skoro juz konczysz trzeci rok to
        polecalabym koniecznie skonczyc studia. Dyplom to jednak dyplom. Mozesz
        postarac sie o prace lub praktyke na wakacje zeby juz sie troche orientowac
        (zobacz ten dore w Kenilworth).
        Jezeli chodzi o autyzm to masz jak najbardziej duze szanse na zdobycie pracy
        tym bardziej, jak jestes w tym dobra. Na poczatek przesylam ci dwa linki

www.warwickshire.gov.uk/corporate/vacanc2.nsf/5a9ce29a2ca9e05980256999003bfad2/4bb0e2371c963d3b802572ba002d0544?OpenDocument

www.dore.co.uk/recruit.aspx
      • kasiagroshek Re: Dyplom magistra z polskiej uczelni-ile wart w 23.04.07, 18:29
        Czesc, ja nie mam magistra ale licencjat z kolegium jezykow obcych w nauczaniu
        angielskiego i wyslalam go do GTC czyli General Teaching Council. Przyslali mi
        certyfikat potwierdzajacy posiadanie QTS czyli Qualified Teacher Status. Nie
        wiem, czy twoj kierunek to tez jest nauczycielski, ale mnie posiadanie tego
        papierka ulatwilo dostanie pracy jako supply teacher. Wiem, ze nie kazdy
        nauczyciel (mam na mysli Brytyjczykow) tutaj pracujacy ma taki QTS, a juz nie
        ci , ktorzy dopiero co skonczyli studia lub PGCE.
        Jesli moge cos doradzic: ja skonczylabym studia, do UK mozesz zawsze jechac, a
        studia odkladane nie zawsze jest kiedy podjac na nowo, wiem z wlasnego
        doswiadczenia. :-)
        Pozdrawiam serdecznie.
        • agarem Re: Dyplom magistra z polskiej uczelni-ile wart w 23.04.07, 19:11
          Kasiagroshek - napisz mi prosze jak sie pracuje jako nauczyciel tutaj? Ja
          oczekuje wlasnie na QTS i zamierzam sie ubiegac o prace jako nauczeciel muzyki
          i niemieckiego. nie wiem czy dam rade od wrzesnia bo czas leci a ta sprawa z
          QTS ciagnie sie juz od wrzesnie.
          • kasiagroshek Re: Dyplom magistra z polskiej uczelni-ile wart w 23.04.07, 22:15

Agarem , chetnie ci opowiem, ale nie wiem jak sie pisze na mejla gazety. To
            moze ty napisz do mnie :-) a ja ci odpowiem
            • agarem Re: Dyplom magistra z polskiej uczelni-ile wart w 23.04.07, 23:12
              ...tez nie wiem i w ogole nie korzystam. Moj normalny mail to
              agnieszkawolf@hotmail.com
            • velopedus Agarem :) 23.04.07, 23:13
              Jestem terapeutą integracji sensorycznej II stopnia (ponoć certyfikat jest
              honorowany w UK, czekam jeszcze na informację o podstawie prawnej). Mam też na
              koncie roczny staż w Fundacji Synapsis. Więc doświadczenia w dziedzinie autyzmu
              mi się trochę nazbierało, i mogę zbierać jeszcze więcej, gdyby nie studia ;).

Język mam dobry ze wskazaniem na bardzo dobry, uczę się bardzo szybko, bo mam
              "logopedyczne" ucho (swego czasu po 3 m-cach w USA mówiłam perfect).
              Po prostu się już pogubiłam i nie wiem, czy walczyć o tą polską logopedię (w UK
              mogę ją sobie wiadomo, gdzie wsadzić), czy planować studia w UK (moje marzenie,
              nie wiem, czy realne).
              A, wyjazd wakacyjny do pracy odpada, bo dorobiłam się po drodze 2 dzieci :).

Czy, po tym uściśleniu z mojej strony, wciąż uważasz, że warto kończyć tę logopedię?
              • majammi heh ;) 23.04.07, 23:19
                No i właśnie wsypałam swojego alternatywnego nicka ;))).
              • agarem Re: Agarem :) 23.04.07, 23:21
                Velopedus czy to ta sama osoba co majammi?
              • agarem Re: Agarem :) 23.04.07, 23:34
                rozumiem, ze sa pewne oczywiste roznice w wykonywaniu zawodu logopedy w PL i UK
                ale chyba pewne zasady, teoria, metodyka itp maja podobne podloze. Ja bym
                raczej starala sie konczyc studia w PL a najwyzej potem w Anglii jak bedziesz
                miala mozliwosci brac sie za doksztalcanie zawodowe lub podyplomowe. Studia w
                UK niezle kosztuja wiec chyba nie jest tak latwo ten pomysl zrealizowac tak od
                samego poczatku. Poza tym wiem, ze jako polski logopeda bedziesz miala duze
                wziecie chociazby ze wzgledu na duzo ilosc polskich dzieci wzrastajacych z
                dwoma lub trzema jezykami. Lepiej chyba wtedy powiedziec, ze sie skonczylo
                studia anizeli iles tam semestrow.
                Tak jak obserwuje w jakim kierunku sie rozwija spoleczenstwo i jak wzrastaja
                dzieci bedziesz z pewnoscia reprezentowala zawod, ktory bedzie naprawde na
                topie.
                • rubena Re:czy op prawda 24.04.07, 17:43
                  Londan napisała, że dyplom polskiego pedagoga nie ma tu żadnego znaczenia.
                  Też skończyłam pedagogikę i po podchowaniu dzieci chcę poszukać pracy w swoim
                  zawodzie. Zastanawiałam się własnie jak można się starać o uznanie polskiego
                  dyplomu, a tu taka hiobowa wieść.
                  Chętnie zrobię tu dodatkowe kursy , ale buntuję się przeciwko zaczynaniu od
                  zera, bo i wiedzę mam i kilka lat doświadczeń. Idealistka ze mnie?
                  Londan, napisz o swoich doświadczeniach, skąd masz takie informacje ,jeśli
                  chcesz, to na priva.
                  To teraz dla mnie gorący temat.

pozdrawiam,
                  Basia
                  • rubena czy to prawda 24.04.07, 17:45
                    miało być......Ot, paluszki, leniuszki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka