Dodaj do ulubionych

Medical Card

17.05.07, 21:41
Półtora m-ca temu wyslalam apilkacje na rezydenta, wczoraj dostalismy list
zeby przeslac im oryginal Medical Card mojej córki. Czy moze wiecie co to za
medical card? Czy to jest ta czerwona ksiazeczka dziecka, czy cos innego? Skad
mam im to wziac? moze ktos mial podobny problem?
Obserwuj wątek
    • dorotus76 Re: Medical Card 17.05.07, 22:23
      My dostaliśmy dla całej rodziny medical card, a dokładnie dla każdego z osobna :)
      Na pewno jesteś zarejestrowana u lekarza, powinni Ci te karty sami wysłać, my o
      nic nie zabiegalismy. To jest karta, na której jest Twój NHS number, imię i
      nazwisko, adres, nazwisko doktora i lokalne NHS.

mogę sie załozyć, że masz cos takiego w domu :)
      • mak4701 Re: Medical Card 17.05.07, 22:49
        Dorotus zabij mnie ale przysiegam nie mam czegos takiego. Jestem zarejestrowana
        u lekarza, Julia tez ale nic nie dostalismy od nich. Mowisz jeszcze ze to dla
        kazdego z osobna taka medical card??? Gdzie mam sie o to upomniec? W przychodni
        gdzie jestem zarejestrowana? To mi dalas teraz do myslenia. I pisza jeszcze ze
        chca oryginal - nie kopie - dlatego troche z ta czerwona ksiazeczka dziecka mnie
        zmylilo. A to jest w formie ksiazeczki, czy tylko jakas jedna kartka?
        • kingaolsz Re: Medical Card 17.05.07, 22:55
          To jest taki bialo-fioletowy ( taki mam ja) kartonik wielkosci A-6(chyba).

Ja i starszak mamy, ale juz mlodszy i maz sie nie zalapali. Ponoc teraz nie
          wystawiaja juz ich kazdemu.

Sama nie wiem gdzie sie upomniec. Spytaj sie w recepcji u swojego GP, moze
          pomoga.

Kinga
          • mak4701 Re: Medical Card 17.05.07, 22:57
            To juz na 100% nie mam takiego dokumentu. Julia urodzila sie 2 lata temu - kiedy
            wy dostaliscie kingaolsz?
            • dorotus76 Re: Medical Card 17.05.07, 23:06
              My rejestrowalismy sie w przychodni po przyjezdzie do UK, czyli w sierpniu
              zeszłego roku. Po około 2 miesiącach przysłali na do domu te karty, dla każdego
              członka rodziny.
              W sumie okazały sie pomocne, przy wyrabianiu europejskiej karty ubezp. zdrow. bo
              trzeba tam było wpisac nr NHS, który widnieje m.in. na tej karcie.

Może zapytac sie w przychodni i powiedziec, że potrzebujesz?
              • kingaolsz Re: Medical Card 17.05.07, 23:07
                Ja sie rejestrowalam jakies 6 lat temu, strszak 4 lata temu, mlodszy 18m-cy
                temu i maz 2 miesiace temu :)

Kinga
                • mak4701 Re: Medical Card 17.05.07, 23:13
                  Dzieki dziewczyny - rozjasnilyscie mnie troche - teraz wiem o co pytac.
                  Zadzwonie do pzrychodni i sie dopytam. Jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc.
              • ginger_bee Re: Medical Card 18.05.07, 11:54
                dorotus76 napisała:
                > W sumie okazały sie pomocne, przy wyrabianiu europejskiej karty ubezp. zdrow.
                > bo trzeba tam było wpisac nr NHS, który widnieje m.in. na tej karcie.

na aplikacji EHIC trzeba wpisac numer NHS, jak piszesz, badz NIN; jedno z
                dwoch...
                a co do naszej medical card, ja wraz z corka dostalysmy, a maz do dzis dnia nie
                ma... nie wiem, czy sa jakies reguly, czy zwykly biurokratyczny balagan...
                • gobisha Re: Medical Card 18.05.07, 12:07
                  przy rejestracji w przychodni i przy jej zmianie (przy zmianie przychodni) za kazdym razem dostawalismy z mezem nowe, oddzielne Medical Cards. Sa bialo - fioletowe i zawieraja informacje, ktore dziewczyny podaly juz powyzej. W czerwcu tamtego roku urodzilam córkę i przy rejestracji w przychodni zapytalam o Medical Card dla Niej wlasnie. Recepcjonistka powiedziala, ze Dzieciom nie wydaja, Dzieci maja czerwone ksiazeczki, a GP bedzie miala tego samego co ja.
              • gato.domestico Re: Medical Card 21.05.07, 09:08
                ja dostalam ostatnia (bo zmienialam przychodnie) w maju zeszlego roku...ale
                kolezanka kt byla zarejestrowana w tej samej przychodni w kt ja wczesniej juz
                nie dostala ...potem zmienila przychodnie tak jak ja i znowu nic jej nie
                przyslali...wiec chyba nie wszystkim przysylaja...pielegniarka poradzila jej
                aby poprostu zadzwonila i dowiadywala sie osobiscie...bo przychodnia nie ma nic
                wspolnego z wydawaniem tych kart.
                • mak4701 Re: Medical Card 21.05.07, 12:06
                  o to gdzie trzeba sie dowiadywac skoro przychodnia nie ma nic wspolnego z
                  wydawaniem tych kart?
    • darma13 Re: Medical Card 18.05.07, 10:14
      Moze w naszym miescie tego nie praktykuja, bo ja tez nie dostalam tych kart :))
      Jak uda Ci sie cos ustalic to daj znac. Pozdrawiam.
      • mak4701 Re: Medical Card 18.05.07, 14:55
        Jak ustale cos to oczywiscie poinformuje - w poniedzialek sie tym zajme bo dzis
        niewiem czy zdaze - a uwazam ze jak pojde osobiscie szybciej cokolwiek zalatwie
        jak przez telefon. Dzieki dziewczyny.
        Boje sie ze jak wysle im te czerwona ksiazeczke to mi i tak mimo tego przysla
        znowu info ze chca konkretnie to o czym wy piszecie. A 29 czerwca jedziemy na
        urlop do PL a maz nie ma dokumentu wiec nie chce juz tego przedluzac zeby
        szybciej odeslali nam dokumenty - bo bedzie jeszcze tak ze nie wyjedziemy stad :)
        • supermama80 Re: Medical Card 18.05.07, 15:21
          Mam pytanie do mak4701 , piszesz ze jedziecie do Polski na urlop i maz nie ma
          Medical Card , to MC jest potrzebne do tego zeby wyjechac do PL ? Co to w ogole
          jest MC ? Ja niczego takiego tez nie posiadam i nie mam zielonego pojecia co to
          jest? Uswiadomcie mnie prosze.
          • mak4701 Re: Medical Card 18.05.07, 16:20
            Supermama przeczytaj moje zapytanie - tam napisalam ze staramy sie z mezem o
            rezydenture i w zwiazku z tym przyslali nam pismo abysmy dostarczyli im w tej
            sprawie medical card. A to ze jedziemy do PL ma sie do tego ze wysylajac o
            rezydenture wyslalismy nasze paszporty i maz moj nie ma ID (ja z corka mam)
            zatem nie bedzie mogl wyjechac :)
    • ddz Re: Medical Card 18.05.07, 18:33
      czy moglabys mi napisac co jakie dokladnie dokumenty wysylalas na rezydenture i
      jaka aplikacje, bo ja bladego pojecia nie mam jak sie do tego zabrac no i mala
      nie ma jeszcze paszportu czywystarcz jak wysle jej birth certificate, wiem ze
      moze nie na temat ale jakbys znalazla chwilke to prosze napisz, jezeli chodzi o
      MC ja nie mam takowej ale dla mojej malej ktora ma ponad 2 miesiace przyszla ta
      karta jakis miesiac po urodzeniu. zgory dziekuje diana
      • mak4701 Re: Medical Card 19.05.07, 00:54
        Najpierw wypełniłam wniosek
        www.wielkabrytania.org/anglia_praca/files/formularze/EEA1_Residence_Permit.pdf
        Nie jestem pewna czy juz nie wyszedl nowy formularz bo gdzies slyszalam na
        ktoryms z forum ale szukajac go nie moglam znalezc. Ja wyslalam ten co masz do
        niego link.
        Nastepnie wyslalam takie dokumenty:
        1. Kontrakt meza z obecnej firmy
        2. Kontrakt z wczesniejszej firmy + P45
        3. Kontrakt z jeszcze wczesniejszej firmy + P45 - musisz wyslac udokumentowanie
        pracy z ostatnich 12 m-cy.
        4. Payslipy z ostatnich 12 m-cy
        5. Po 2 zdjecia meza, moje i córki - na odwrocie ma byc podpisane imie i
        nazwisko osoby ze zdjecia
        6. ID meza i moje i corki paszporty - musi byc paszport lub ID wiec jak coreczka
        twoja jeszcze nie ma musisz poczekac z wyslaniem aplikacji bo nic ci to nie da.
        7. Statementy z banku 3 m-ce wstecz od daty zlozenia wniosku
        8. Swiadectwo urodzenia córki
        9. Swiadectwo małzenstwa
        10. Moj i meza nr NIN
        11. Home Office
        12. I moj kontrakt + P45 z ostatniej pracy + payslipy - to wyslalam dodatkowo
        dla pewnosci zeby pozniej nie dosylac.

Teraz przyslali pismo zeby dostarczyc im Julii Medical Card.
        I czekam sobie juz 1,5 m-ca :)
        • mak4701 Re: Medical Card 24.05.07, 16:36
          A wiec z ta Medical Card to jest tak. Bylam w przychodni i pani z rejestracji
          dala mi numer tel pod ktory mialam zadzwonic i tam poprosic o te karte. Zatem
          zadzwonilam a tam pani przy telefonie powiedziala ze musze napisac pismo o
          wydanie mi takiej karty i podala mi jakis tam adres. Wiec pisze sobie teraz
          takie pismo i nic mi innego nie pozostaje jak do nich wyslac te pismo. Czy ktos
          bylby w stanie pomoc mi je napisac? Nie mam wogole pojecia w jakiej formi pisze
          sie takie listy bo nigdy w zyciu tutaj ich nie pisalam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka