carmelaxxx 27.06.07, 22:13 chodzi mi o cos tak jak w polsce npo legitymacja ubezpieczeniowa? na pewno ejst cos takiego w UK , chodzi mi glownie o ubezpieczenie dziecka . Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olimpia_b81 Re: jaki dokument potwierdza ubezpieczenie zdrowo 28.06.07, 00:06 karta EHIC,przydaje sie za granica Odpowiedz Link
babawawa Re: jaki dokument potwierdza ubezpieczenie zdrowo 28.06.07, 12:49 a to nie wystaczy numer NIN odac i oni majatak skomputeryzowane wszystko ze sami w ciagu minuty sprawdzaja ze masz ubezpieczenie czy nie?? Odpowiedz Link
babawawa zapomnalam dodac 28.06.07, 12:50 zrszta, o dzecko to chyba nawet sie nie zapytaja bo kazde dziecko ma ubezpieczeni, panstwo to gwarantuje Odpowiedz Link
pyza_uk Re: jaki dokument potwierdza ubezpieczenie zdrowo 28.06.07, 15:46 www.adviceguide.org.uk/index/family_parent/health/nhs_charges_for_people_from_abroad.htm NHS zapewnia darmowa opieke zdrowotna swoim rezydentom i nietylko - przeczytaj uwaznie powyzszy link. Nie slyszalam o zadnych kartach ubezpieczeniowych, natomiast jak sie zapisywalam do GP (a to bylo przed wstapieniem PL do EU) to otrzymalam numer NHS (indywidualny dla pacjenta), o ktory mnie sie pytali przy okacji wizyt w szpitalach. Nie wiem, czy to sie jeszcze praktykuje, bo to czasy przedunijne, jak wspomnialam. W tej chwili (pamietam z innych watkow) jesli nie mieszkasz w UK powyzej 12 mies. to musisz udowodnic swoja chec pozostania tu na dluzej (jak sie przyczepia, oczywiscie) tzn. wystarczy, ze masz stala prace, albo dziecko w szkole (chodzi o to, czy nie pojawilas sie tu tylko w celu przeprowadzenia leczenia na przyklad). Jesli twoj partner pracuje i ma nin to tez sie nie musisz o nic martwic. Mam nadzieje, ze nie nakrecilam. Tak czy inaczej - wszystko w linku wyzej. Odpowiedz Link
carmelaxxx Re: jaki dokument potwierdza ubezpieczenie zdrowo 28.06.07, 19:21 no wlasnie muj partner ( mąż ale niezalegalizowany hihii ) ma NIN wiec dziecko podlega pod jego IN ? mowil ze gdzies tam malego zglaszal ale nie wiem czy akuart tam . czy iodac z malym do lekarza musze zabrac ta karte? a jak malemu wybrac GP ? Odpowiedz Link
pyza_uk Re: jaki dokument potwierdza ubezpieczenie zdrowo 28.06.07, 20:32 Musisz isc po prostu do najblizszej (rejonowej) przychodni/kliniki/osrodka zdrowia i was zarejestrowac. Jeszcze niedawno nie pytali o zadne dokumenty, a teraz to nie wiem. Na pewno beda pytali o liste szczepien dziecka, przebyte choroby. Jesli poprosza o dokumenty to powiedz, ze doniesiesz... Odpowiedz Link
carmelaxxx Re: jaki dokument potwierdza ubezpieczenie zdrowo 28.06.07, 20:53 oki dzieki :) Odpowiedz Link
babawawa Re: jaki dokument potwierdza ubezpieczenie zdrowo 30.06.07, 01:18 ja niedawno sie zapisalam. Wygladalo to tak, ze oszlam zapisalam sie do przychodni i zapisalm do lekarza. W miedzy czasie przyszla do mnie sama health visitor, oczywiscie pierw nwyslala list. Tu zawszeprzed pojsciem do lekarza, szpitala czy spejalisty mussz dostac list. Przyszla dalam jej okumenty jakiekolwie mialam z polski odnosnie dziecka i onasama przetlumaczyla e na angielski. Moje dokumenty wzielam na spotkani z lekarzem i ona przetlumaczyla e sama. Tzn nie one tylko interpreterzy zatrudnien z NHS. Ina tym koniec. Do przychodni wez karte NIN meza, na swoje NIN-takie ubezpieczenie zdrowotne zapisal dziecko i jak ni pracujesz to ciebie. Dopoki nie masz ty swojego NIN podlaegasz pod jego, jak cie zglosi. Wystarczy raz. Potem sprawdzaja w bazie danych na komputerze kiedy ostatnio zaplaone mialas za sluzbe zdroia. Nie bierzesz na kazda wizte nin bo po twojej dacie urodzenia imieniu i nazwisk gdy jestes u nich zapisana dojda do tego sami. Odpowiedz Link