Dodaj do ulubionych

Co powinna jeść?

06.04.08, 21:21
Mam córkę 18 miesięcy ze skazą białkową do tej pory nie było jakieś wyraznej
wysypki czy coś takiego ale od kilku tygodni zauważyłam że objawy się bardzo
nasiliły na całym ciałku ma czerwone chropowate plamki lub krosteczki na buzi
to całe policzki broda i pod nią to jedna wielka plama mam maść od lekarza
która likwiduje te plamy ale jest to efekt na dzień dwa, jakie mleko
modyfikowane powinnam dziecku podawać aby zrezygnować ze zwykłego krowiego i
SMA progres mleko sojowe nie wchodzi w grę, mała wypija dziennie 3-4 butelki
mleka modyfikowanego i 1-2 razy dziennie pije mleko krowie wiem że powinnam
całkowicie zrezygnować z nabiału ale mała uwielbia jogurty czy może dostane
tutaj jakieś przetwory mleczne dla alergików.Gdzieś słyszałam że mleko
modyfikowane może przepisać lekarz GP na receptę i to jest dla alergików ale
ile w tym prawdy to nie wiem.Może któraś z mam podpowie czego powinna moja
córka unikać a co mogę jej spokojnie podać aby ta skaza się nie pogłębiała.Za
podpowiedzi z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • gypsi Re: Co powinna jeść? 06.04.08, 21:56
      Pytanie powinno chyba brzmiec - czego nie powinna?

Mozemy uporzadkowac to jakos?
      Dziecko 18 m-cy, to jasne.
      Ze skaza bialkowa - skad to wiadomo skoro "do tej pory nie było jakieś wyraznej
      wysypki czy coś takiego ale od kilku tygodni zauważyłam że objawy się bardzo
      nasiliły". Czy wlasnie od tych kilku tygodni dziecko zaczelo pic mleko krowie?
      Jesli nie, to od kiedy?
      Dlaczego dziecko ze skaza bialkowa (nietolerancja bialka mleka krowiego) pije
      mleko krowie?
      Dlaczego dziecko 18 m-czne pije az 3-4 butelki mleka modyfikowanego dziennie? Co
      jeszcze je oprocz mleka i jogurtow?
      Dlaczego to, ze dziecko uwielbia cokolwiek ma byc usprawiedliwieniem podawania,
      jesli ten pokarm szkodzi?

Przepraszam za te pytania, ale nie rozumiem sytuacji.

Twoje dziecko, jesli nie toleruje mleka albo jego przetworow, nie powinno go
      dostawac. I tyle. A 18-miesieczne dziecko to nie niemowle i bez niektorych (bo
      np. ser, kefir, zsiadle mleko, maslo moze tolerowac - trzeba sprawdzic)
      produktow mlecznych przezyje. Nie potrzebuje zadnego mleka na recepte.
      • bebe52 Re: Co powinna jeść? 07.04.08, 23:18
        mleko krowie jak i jego przetwory dziecko zaczęło jeść po pojawieniu się egzemy
        ale jeszcze nie była ona zdiagnozowana przez lekarza.
        Dlaczego dziecko ze skaza bialkowa (nietolerancja bialka mleka krowiego) pije
        > mleko krowie?
        > Dlaczego dziecko 18 m-czne pije az 3-4 butelki mleka modyfikowanego dziennie? C
        > o
        > jeszcze je oprocz mleka i jogurtow?
        > Dlaczego to, ze dziecko uwielbia cokolwiek ma byc usprawiedliwieniem podawania,
        > jesli ten pokarm szkodzi?
        A chodzby dlatego że nikt mnie o tym nie poinformował lekarz nie kazał nic
        zmieniać w diecie tylko smarować maścią.Podawałam jej mleko jogurty i inne
        mleczne przetwory nie wiedząc o tym że jej szkodzę.Dziś również kazali nic nie
        zmieniać w diecie dziecka prócz mleka modyfikowanego mam z nie go zrezygnować i
        podawać full cream cavs milk jakieś czerwone tylko że niewiem które to jakieś
        znalazłam ale nie było nic takiego napisane więc teraz nie wiem co mam podawć
        dziecku
    • edytataraszkiewicz Re: Co powinna jeść? 06.04.08, 22:44
      Moja cora miala skaze bialkowa ...Wlasnie miala takie same
      objawy.Zastanawiam sie dlaczego podajesz jeszcze corce mleko krowie?
      Sprobuj przejsc na mleko kozie i jego przetwory.Mleko kozie ma
      charakterystyczny smak,moja cora jakos sie przyzwyczaila i ojawy po
      jakims czasie usapily .Kaszka smakowa(bezmleczna)napewno
      czesciowo ''zabije ''ten smak.Cora teraz (ma 13 lat) nie ma nawet
      sladu po skazie.
      Wyeliminuj z diety dzidzi wszystko co zawiera mleko krowie i wtedy
      zobaczysz efekty...
      • dorotus76 Re: Co powinna jeść? 06.04.08, 23:12
        Mleka dla tak dużego dziecka juz na receptę nie dostaniesz.
        Niestety, ale w ogóle powinnas zrezygnowac z mleka.
        Ona już przecież może jeść prawie wszystko to, co my.
        Ponadto odrzuć produkty najbardziej uczulające: czekolada, cytrusy, rybę, orzechy.
        Żadna maść nie pomoze, jeśli będziesz jej podawać mleko krowie.
        • ewmag Re: Co powinna jeść? 06.04.08, 23:34
          Naprawde juz nie dostanie mleka na recepte? Moje dziecko skonczylo
          pic mleko na recepte, jak mialo niecale 2.5 roku, kiedy stwierdzono,
          ze juz zwykle mleko toleruje. Czy chodzi o to, ze dziecko musi miec
          przepisane takie mleko we wczesniejszym wieku? Przeciez tu jest
          zalecane picie mleka przez dzieci do 5. roku zycia. To co maja pic
          takie dzieci, ktore mleka nie toleruja, a sa "za stare" na mleko na
          recepte? Z ciekawosci wlasciwie pytam.
          Wracajac do glownego watku, jesli dziecko pilo wczesniej mleko
          krowie i nie bylo zadnych objawow nietolerancji, to moze to jest
          reakcja alergiczna na cos innego, co niedawno pojawilo sie w diecie?
          • gypsi Re: Co powinna jeść? 06.04.08, 23:51
            Zalecane jest picie mleka przez dzieci, a takze i doroslych, ale tylko tych
            ktorzy je toleruja. Oczywiste jest, ze osobie z nietolerancja/alergia nikt tego
            nie bedzie zalecal.
            Mleko nie jest zrodlem plynu tylko wapnia, jesli sie mleka nie toleruje, trzeba
            poszukac innych zrodel wapnia.
            A do picia dawac wode, soki, slaba herbate.
            Z ciekawosci - jak stwierdzono, ze Twoje dziecko toleruje mleko? Proba
            wprowadzenia? A jak czesto takie proby sie odbywaly?

Przepraszam za to, co teraz napisze i nie mam na mysli Ciebie, autorki posta ani
            nikogo konkretnego w ogole, ale czy gdyby mleko na recepte nie bylo darmowe, to
            tez byloby takie parcie na podawanie go dzieciom? Czy wtedy bylyby najpierw
            proby wykluczenia mleka z diety w ogole, czyli cos co powinno sie w pierwszej
            kolejnosci zrobic?
            Co innego z niemowleciem, z nim wyboru nie ma (znaczy zawsze jest - piers lub
            butelka, a dla tych naprawde na wszystko uczulonych robi sie homogenizaty miesne
            i to dopiero jest jazda), ale dziecko powyzej roku doskonale sobie bez mleka
            poradzi.
            • ewmag Re: Co powinna jeść? 07.04.08, 00:59
              > Z ciekawosci - jak stwierdzono, ze Twoje dziecko toleruje mleko?
              Proba
              > wprowadzenia? A jak czesto takie proby sie odbywaly?
              Zrobiono dziecku test skorny, po ktorym stwierdzono, ze dziecku na
              90% nietolerancja minela (wiem, ze nie przy wszystkich alergiach te
              testy sa miarodajne, ale u mojego dziecka podobno byl) i
              zaproponowano mi probe mleczna (milk challenge), ktora zostala
              przeprowadzona w szpitalu pod kontrola (kilka dobrych miesiecy
              pozniej, "waiting list" wrrr) - w ten sposob na 100% stwierdzono, ze
              alergii (czy nietolerancji) niet... Ok. 2 miesiecy trwalo uzgodnione
              z dietetyczka przestawianie dziecka na mleko krowie. I ja sie bardzo
              ciesze, ze juz nie musze brac tego darmowego mleka, tylko kupuje
              zwykle w sklepie, i sery, ktore najtansze nie sa, a ktore moje
              dziecko bardzo lubi.
              > Przepraszam za to, co teraz napisze i nie mam na mysli Ciebie,
              > autorki posta an i nikogo konkretnego w ogole, ale czy gdyby mleko
              > na recepte nie bylo darmowe, to tez byloby takie parcie na
              > podawanie go dzieciom?
              Moje dziecko bylo glownie na cycu. Nie wiedzialam wtedy, ze mleko
              dla alegikow jest bezplatne na recepte. Gdyby nie bylo, kupowalabym
              je, wiec tu pudlo - ciekawe, ze tyle ludzi ocenia innych na forach
              czytajac wyrywkowe informacje (nie wzielam tego do siebie, pisze
              ogolnie). Wedlug mnie roczne dziecko jest za male, zeby zrezygnowac
              w ogole z mleka lub czegos, co je zastapi. Moze i by sobie dziecko
              poradzilo, ale byloby to sprzeczne z moimi przekonaniami na temat
              odzywiania (ale ja uwazam, ze produkty "light", chude mleko i
              inne "zdrowe" rzeczy tego typu sa "be", wiec moze jestem z innej
              bajki).
              I jeszcze jedno, obok tematu. Moje dziecko mialo tez egzeme (podobno
              z tego sie nie wyrasta, wiec dalej ma, tylko niewidoczna) - nic nie
              pomagaly kolejne mazidla zapisywane przez GP. Po dlugim poszukiwaniu
              znalazlam cos, co pomagalo, nie bylo dostepne na recepte (i w ogole
              malo dostepne w UK, chociaz akurat teraz mam prawie pod nosem sklep,
              gdzie jest), wiec kupowalam 200 ml za ok. 10 funtow. Dopiero po pol
              roku trafilam na GP, ktora wiedziala o istnieniu podobnie
              dzialajacego (i o podobnym skladzie) lotionu dostepnego na recepte.
              I oczywiscie skorzystalam z tego, bo skoro jest cos, co moge miec na
              recepte bezplatnie, to nie widze powodu, zeby wydawac pieniadze. Ale
              gdyby nie bylo, to bym wydawala. Swoja droga, trudno sobie nie
              wyrobic opinii na temat "wiedzy" przecietnego GP (to odnosi sie do
              tych, z ktorymi mialam do czynienia).
              > A do picia dawac wode, soki, slaba herbate.
              Teraz ja zapytam. Czy jako GP zalecasz podawanie sokow na codzien
              malym dzieciom?
              • mama-123 Re: Co powinna jeść? 07.04.08, 01:13
                z egzemy jak najbardziej sie wyrasta. Znam wiele przypadkow i moje
                dziecko tez wyroslo.
                Nie win Gypsi, bo ja mialam identyczne skojarzenia jak ona. W koncu
                czytamy to forum juz dlugo.
              • mixta2 Re;do ewmag 07.04.08, 01:25
                Witam
                A czy moge prosic nazwe tego lotionu na ta egzeme? czytalam gdzis kiedys o
                jakims lotionie aveeno? Czy to o to chodzi? Czytalam rowniez o
                elidelu,protopicu(jedni bardzo zachwalaja a drudzy zupelnie odwrotnie) a
                ostatnio natknelam sie na zachwalany krem Relief
                (eczema&psoriasis),czy wie Pani cos o tym kremie?
                • ewmag Re: Re;do ewmag 07.04.08, 16:07
                  Na forum to chyba wszystkie na "ty" jestesmy:-) Nie slyszalam o
                  Relief. Elidel mialam, nie polubilam. O protopicu duzo czytalam -
                  nie jestem przekonana, ale nie wyprobowalam, wiec nie mam opinii.
                  Dziecko mialo na recepte Aveeno lotion, jemu to lagodzilo
                  podrazniona skore bardzo wyraznie. Ale rozne sa te egzemy i skory
                  dzieci, wiec gwarancji nie ma, ze Twojemu dziecku tez pomoze,
                  chociaz warto sprobowac. Ciekawa jestem, co Gypsi sadzi o tym
                  lotionie?
                  O rany, juz dawno tak sie nie napisalam na tym forum.
                  • gypsi Re: Re;do ewmag 07.04.08, 19:08
                    Nic nie sadze, bo nie mam zadnego swojego ani pacjentow doswiadczenia z nim. To
                    ten, co ma wyciag z owsa?

Jesli dziecko ma kiepska skore, zwykle zaczynam od Diprobase/Emulsifying
                    ointment a jesli nie pasuja, to tak dlugo szukamy az znajdziemy, co pasuje.
                    Problem w tym, ze znakomita wiekszosc rodzicow nie smaruje skory tak czesto, jak
                    potrzeba czyli 3-4 razy dziennie. Potem przychodza i mowia "nic nie dziala", a
                    ja patrze jak czesto biora recepty - raz na 2-3 miesiace. To jak ma dzialac?
              • gypsi Re: Co powinna jeść? 07.04.08, 13:30
                > Wedlug mnie roczne dziecko jest za male, zeby zrezygnowac
                > w ogole z mleka lub czegos, co je zastapi. Moze i by sobie dziecko
                > poradzilo, ale byloby to sprzeczne z moimi przekonaniami na temat
                > odzywiania (ale ja uwazam, ze produkty "light", chude mleko i
                > inne "zdrowe" rzeczy tego typu sa "be", wiec moze jestem z innej
                > bajki).

Coz, niczyich przekonan nie zamierzam zmieniac, kazda matka robi to co uwaza za
                sluszne. Ja tylko napisalam, ze roczne dziecko bez mleka przezyje. Nie rozumiem
                zwiazku z produktami "light".

> I jeszcze jedno, obok tematu. Moje dziecko mialo tez egzeme (podobno
                > z tego sie nie wyrasta, wiec dalej ma, tylko niewidoczna)

Zalezy co nazywasz egzema. Z egzemy, rozumianej jako zmiany skorne w odpowiedzi
                na czynnik drazniacy, wiekszosc dzieci - na szczescie - wyrasta do 5 r.z.

> Teraz ja zapytam. Czy jako GP zalecasz podawanie sokow na codzien
                > malym dzieciom?

Malym czyli w jakim wieku dokladnie? Wedlug zalecen owoce wprowadza sie ok. 5
                m-ca, wiec soki tez. W odpowiednich ilosciach oczywiscie. Nigdzie nie spotkalam
                stwierdzenia, ze nie mozna ich podawac codziennie. Wiesz o jakiejs zmianie?
                • ewmag Re: Co powinna jeść? 07.04.08, 15:54
                  > Coz, niczyich przekonan nie zamierzam zmieniac, kazda matka robi
                  to co uwaza za
                  > sluszne. Ja tylko napisalam, ze roczne dziecko bez mleka przezyje.
                  Nie rozumiem
                  > zwiazku z produktami "light".
                  Podalam to jako przyklad moich przekonan odnosnie odzywiania.
                  Produkty "light" z reguly sa okreslane jako zdrowe, co uwazam za
                  kompletna bzdure. Zwiazku z tematem watku to rzeczywiscie nie ma.
                  > Zalezy co nazywasz egzema. Z egzemy, rozumianej jako zmiany skorne
                  w odpowiedzi
                  > na czynnik drazniacy, wiekszosc dzieci - na szczescie - wyrasta do
                  5 r.z.
                  Ja jezyka medycznego nie znam - okreslano to jako "atopic eczema",
                  czyli zmiany na skorze wystepujace nie wiadomo dlaczego. Czytalam na
                  ten temat bardzo duzo i o ile owszem, zwykle bylo napisane, ze
                  dzieci po kilku latach z tego wyrastaja, to istnieje
                  prawdopodobienstwo, ze podobne problemy ze skora pojawia sie w
                  pozniejszym zyciu - czyli nie do konca jest tak, ze dziecko wyrasta
                  i juz (chociaz tak tez moze byc i oby). To zostalo tez potwierdzone
                  w rozmowach z pediatrami. Ja nie twierdze, ze krem, ktorym
                  smarowalam dziecko je uleczyl, ale bardzo zlagodzil objawy, czego
                  inne mazidla nie robily.
                  > Malym czyli w jakim wieku dokladnie? Wedlug zalecen owoce
                  wprowadza sie ok. 5
                  > m-ca, wiec soki tez. W odpowiednich ilosciach oczywiscie. Nigdzie
                  nie spotkalam
                  > stwierdzenia, ze nie mozna ich podawac codziennie. Wiesz o jakiejs
                  zmianie?
                  Watek jest o dzieciach 1.5-2 letnich i takie mam na mysli. Czy
                  zalecenie, zeby jakiekolwiek pokarmy wprowadzac od 6 miesiaca zycia
                  zmienilo sie w ciagu ostatnich dwoch lat? Jesli chodzi o soki, to w
                  zaleceniach, ktore czytalam 2-3 lata temu stalo wyraznie, ze jesli
                  juz to bardzo rozcienczone (1:10), a na codzien dziecko powinno
                  dostawac wode, bo soki ze wzgledu na zawartosc cukru (naturalna)
                  moga negatywnie wplywac na rosnace zeby i u niejadkow jeszcze
                  bardziej oslabiac apetyt (przypadkiem znam takie dzieci). Czyli soki
                  w malych ilosciach tak, ale nie jako glowny napoj w ciagu dnia. Owoc
                  rozni sie jednak troche od soku. Trudno mi uwierzyc, zeby az tak
                  drastycznie zalecenia sie zmienily w tak krotkim czasie.
                  • gypsi Re: Co powinna jeść? 07.04.08, 16:41
                    To moze ja ukonkretnie - mowiac soki, mam na mysli soki swiezo wyciskane, nie
                    dosladzane - wlasnorecznie lub gotowce z krotkim terminem waznosci. Nie tylko
                    owocowe, warzywne i mieszane rowniez.
                    Takie z powodzeniem zastepuja owoc/warzywo u dzieci, ktore niechetnie jedza lub
                    sa za male zeby pogryzc. Powinny byc podawane z posilkiem, ze wzgledu na kwasy
                    niszczace szkliwo.
                    Na pewno sa zdrowsze niz podstawa diety wielu dzieci - czyli cola i colopodobne
                    swinstwa.
                • basiak36 Soki 07.04.08, 16:23
                  Soki sie generalnie odradza dla dzieci, sa malo odzywcze i zasladzaja, dziecko w
                  tym wieku potrzebuje kalorii z mleka (i jedzenia jesli juz starsze), a
                  pragnienie najlepiej zaspokaja woda.
                  Soki jesli juz koniecznie, to mocno rozcienczone. Zdrowiej podac dziecku owoc i
                  do picia wode.
                  aappolicy.aappublications.org/cgi/content/full/pediatrics;107/5/1210
          • dorotus76 Re: Co powinna jeść? 07.04.08, 09:11
            Pola miała sojowe na receptę, ale jej przerwali, jak zobaczyli że ma już
            skończone 2 lata. Ale z tego co mówili, to się zagapili, bo by jej przerwali
            wczesniej, bo takie dziecko nie musi już pić mleka. I w ten sposób pożegnaliśmy
            się z butelką z dnia na dzień ;), co dla nas też było wybawieniem, a i ona
            rzeczywiście już go nie potrzebowała...
            • ewmag Re: Co powinna jeść? 07.04.08, 16:00
              To ja nie wiem, czeu mojemu tak dlugo przepisywano to mleko. Nieraz
              w trakcie wizyt GP pytali, czy nie potrzebuje recepty, wiec
              zagapienie chyba odpada. Moze dlatego, ze mieli notke, ze czekamy na
              wizyte u pediatry, a potem na probe mleczna (a w sumie to trwalo
              dlugo) i chcieli zostawic decyzje specjalistom? A moze w moim
              lokalnym NHS sa jakies inne zasady?
              • bebe52 Re: Co powinna jeść? 07.04.08, 23:09
                Egzemę u mojej córki stwierdzono około 8miesiąca życia ale zmiany skórne
                pojawiły się dużo wcześniej.Jak lekarz stwierdził że to egzema przepisał tylko
                maść i nie kazał nic zmienić w diecie dziecka mimo że wiedział że córka je mleko
                modyfikowane,jogurty itd. dopiero po jakimś czasie dowiedziałam się że powinnam
                całkowicie zaprzestać podawać dziecku nabiał ale kompletnie nikt mnie nie
                poinformował o tym co i jak powinnam zrobić a że zmiany pojawiały sie raz na
                jakiś czas to nic z tym nie robiłam,obecnie zmiany się powiększyły dołączyła
                wysypka i mnie zaczęło to niepokoić dziś wróciłam od healt visitor i ona również
                nie kazała nic zmieniać powiedziała że mam jedynie co to zrezygnować z mleka
                modyfikowanego i zastąpić go full cream cavs milk niby to jakies czerwone
                rozglądałam sie po sklepach ale takowego nie znalazłam i nadal mam używać maści
                obejrzała córkę bardzo dokładnie i nawet o żadnych testach nic nie napomknęła
                mam jej podawać wszystko to co do tej pory więc teraz pytanie całkowicie
                zrezygnować z wszelkiego nabiału czy tylko z mleka modyfikowanego bo już z
                głupiałam każdy mówi coś innego.Tak jak healt visitor twierdzi że moja starsza
                córka potrzebuje koniecznie wizyty u dietetyka jest okropnym niejadkiem i
                zaczęła spadać na wadze na co lekarz osłuchał ją i kazał wrócić za 2 miesiące
                normalnie cyrk każdy robi i mówi co chce a ty głupia się domyślaj co będzie
                lepsze dla dziecka
                • mama5plus Re: Co powinna jeść? 08.04.08, 16:08
                  > modyfikowanego i zastąpić go full cream cavs milk niby to jakies
                  czerwone
                  > rozglądałam sie po sklepach ale takowego nie znalazłam

To po prostu zwykle mleko krowie tutaj zwane whole milk i z tego co
                  pamietam to z niebieska przykrywka ( z czerwona jest odtluszczone
                  czyli skimmed). Znajdziesz je w tej sekcji gdzie mleko w butelkach
                  stoi. Czy podawac czy nie- nie wiem. Nie mam doswiadczen z alergia
                  na mleko. Moje dzieci od pierwszych urodzin dostawaly takie zwykle
                  wlasnie, pelnotluste. Tylko wybieralam organic kiedy juz sie
                  pojawilo. Zreszta my dorosli tez organic uzywamy. Mleko to chyba
                  produkt w ktorym potencjalnie plywa najwiecej sztucznosci,
                  antybiotykow itd i w takiej sytuacji trudno powiedziec czy dziecko
                  na samo mleko reaguje czy na pestycydy czy leki w nim zawarte wiec
                  lepiej podawac organic wlasnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka