Dodaj do ulubionych

Waga!!!!!!!

26.06.08, 14:23
Jestem po porodzie prawia 9 miesięcy.Przed ciążą ważyłam 65 kg a w dniu porodu 92 kg.Kiedy córka skończyła 3 miesiące ważyłam 80 kg potem przestałam karmić piersią i przeszłam na dietę,na której schudłam 8 kg.Do dnia dzisiejszego zrzuciłam 22 kg jeszcze 5 do wagi sprzed ciąży ale jakieś 10 do prawia prawidłowej wagi.Gdzie problem?! Waga skacze mi od 70 do 72 kg i nie wiem jak ją zbić.Mam już dosyć diet bo gotowanie dla 3 osób z czego każda je coś innego jest koszmarem!!Wiem powiecie że mam ćwiczyć ale przy małym dziecku które domaga się uwagi i zaczyna chodzić nie mam czasem czasu na nic a z drugiej strony po nieprzespanych nocach to nawet nie mam ochoty na ćwiczenia.Chodzę z małą na spacery codziennie chyba że pada,wtedy mam lenia.Już mam dosyć tej swojej wagi swojego ciała które nie dość że jest oszpecone rozstępami bo kremy ujęrniające nie pomogły,piersi mi obwisły to jeszcze te kilogramy!!!Już patrzeć na siebie nie mogę:( Nie wiem co zrobić żeby waga znów zaczęła spadać nie chce do końca życia mieć 72 kg jak nie mam czasu żeby zjeść to 70 kg.Pomóżcie,doradzcie,pocieszcie?!Musiałam się wygadać bo samej mi jakoś źle.Nawet jeśli nie możecie nic poradzić to i tak dzięki że ktoś to przeczytał:)
Obserwuj wątek
    • gypsi Re: Waga!!!!!!! 26.06.08, 14:45
      Ile masz wzrostu?
      • wiewiora2305 Re: Waga!!!!!!! 26.06.08, 14:50
        Tylko 161 cm z tego co wiem to powinnam ważyć ok 58 kg co nie wydaje mi się możliwe do osiągnięcia ale chciałabym chociaż 60 kg ważyć.
        • gypsi Re: Waga!!!!!!! 26.06.08, 19:07
          Zakres wagi dla wzrostu 161 to 48 - 64.5 kg (BMI 19-25), wiec masz pare kilo
          nadwagi rzeczywiscie.
          Ale zrzucialas juz bardzo duzo od porodu i zrzucisz dalej, daj tylko czas
          organizmowi. Nie chudnie sie stale, chudnie sie skokami pomiedzy ktorymi waga
          sie stabilizuje. I nie powinno sie chudnac wiecej niz 2-3 kg miesiecznie.
          Daj wiec sobie troche czasu, nie jestes jakas pieprzona celebrity, ktora musi 2
          m-ce po porodzie zaprezentowac swiatu plaski i umiesniony brzuch.
          Owszem, ciaze i porody niszcza figure, zwlaszcza brzuch i piersi, ale czy ktos
          narzucil, ze do konca zycia trzeba byc pieknym, mlodym, zdrowym i bogatym? ;)
    • trisamama Re: Waga!!!!!!! 26.06.08, 15:08
      Nie jestem ekspertem ani nigdy sie nie odchudzalam ale moze powinnas isc do
      jakiegos dietetyka, specjalisty, ktory wezmie pod uwage kilka czynnikow i
      dobierze odpowiednio diete np. dieta zalezna od grupy krwi.
      Mozesz tez chodzic z dzieckiem na basen, dla Ciebie super i dla dziecka tez! :)
      Trzymam kciuki za zrzucenie kilogramow :)
    • julia_uk Re: Waga!!!!!!! 26.06.08, 15:09
      Moja kolezanka ostatnio bez diety i cwiczen zjechala w ciagu
      miesiaca 3 kg na zielonej herbacie,ale oryginalnej Pu Erh.
      Ja mam duzo wiecej nadwagi po ciazy,nie przejmuj sie tak bardzo.
      Nadchodzi lato,moze samo troche zejdzie.
      • edytataraszkiewicz Re: Waga!!!!!!! 26.06.08, 15:45
        jesli mam Cie pocieszyc,to ja mam10 kg nadwagi po ciazy i nie moge
        zrzucic.
        Ta trzecia ciaza tak na mnie wplynela,bo po pierwszej dwojce bylam
        szczupla.Probowalam diet,lecz nie jestem na tyle silna aby je
        stosowac:-((
        Tez mam dola,bo teraz zaznalam co to znaczy kupowac ubrania na
        siebie.Zawsze nosilam rozmiar 10-12 bez przymierzania, teraz jak cos
        mi sie podoba to sie w to nie mieszcze.mam teraz rozmiar 14 i nie
        wyglada na mnie tak ladnie jak kiedys.
        Jedyna zaleta to ,to ,ze cycki mi duzo urosly ,ale tez problem ,bo
        ciuchy tez czasami nie dla cycatych:-))
        Ostatnio odmawiam sobie kolacji ,no i nie jem slodyczy,za ktorymi
        nigdy nie przepadalam:-))
        zobaczymy,chcialabym schudnac 10 kilo(tyle mam nadwagi)
        A moze ktos ma jakis srodek na zmniejszenie apetytu?
    • ewmag Re: Waga!!!!!!! 26.06.08, 16:11
      A moze porozmawiaj z GP? Nie wiem, czy to jest wszedzie, ale
      istnieje taki program: Excercise Referral Scheme i nadwaga (tez taka
      pociazowa) jest jednym ze wskazan do skierowania na ten program.
      Jesli chcesz wiecej szczegolow, napisz na priv.
      • m0nalisa basen basen i jeszcze raz basen 26.06.08, 18:31
        woda cuda czyni
        ze 2 razy w tygodniu popluskac sie, i wlasnie herbata pu erch.
        • yadrall odchudzanie :)) 26.06.08, 20:09
          Ja tez sie odchudzam i w od lutego schudlam prawie 10kg. I tez
          zauwazylam,ze waga spada w sposob schodkowy. Najpierw leci ladnie,a
          potem jakis czas staje na wadze (tez tak mialam miedzy 72-70Kg) i
          dupa. U mnie w takim wypadku dziala kilkudniowa rezygnacja z diety i
          jedzenie normalnie. Oczywiscie nie wpitalalam wtedy jak popadlo
          czyli do obzarstwa i co popadnie,ale jadlam ormalne porcje,nirmalne
          jedzonko. I tak przez 3-4 dni. Potem wracalam na diete (redukajc
          tluszczu i cukrow, mniejsze porcje) i waga w ciagu kilku dni
          zaczynala spadac.
          Wynika to prawdopodobnie z tego,ze oganizm przystosowuje sie do
          diety i do niej przypasowuje metabolizm-waga przestaje spadac. Jak w
          tym momencie przestaje dietowac, wzrasta metabolizm i ponowna
          redukcja pozywienia powoduje ponowne chudniecie. U mnie dziala jak
          zloto. W tej chwili z racji pracy stosuje to w ten sposob-jak pracue
          6 dni to jestem na diecie,a potem mam 3 dni wolne i tu odpuszczam
          diete (nawet zdazy mi sie zjesc loda,abo i cos slodkiego). I
          ponownie ide do pracy-dieta,mam wolne nie dietuje.
          Efekty sa widoczne na wadze,choc byc moze spadek nie jest jakis
          specjalnie efektowny (2-3kg miesiecznie). Dodatkowo plusem takiej
          diety jest to,ze w wolne dni jem to czego sobie odmawiam w dietujace
          dni-co oznacza,ze nie czuje sie zmeczona dieta,nie jestem zla i
          sfrustrowana,ze wszystkiego musze sobie odmawiac. Waga spada i to
          jest super,a ze wolno? Nie przejmuje sie tym :):):)
          • wiewiora2305 Re: odchudzanie :)) 26.06.08, 21:37
            U mnie z dietami bywało różnie i tylko dieta soutch beach się sprawdziła.Pierwszy raz kiedy ją stosowałam schudłam 5 kg w 5 tyg potem 3 kg w następne 3 tygodnie i tak już mi waga się waha właśnie między 72 a 70 kg.Kilka razy musiałam przerwać dietę i kilka razy zaczynałam od nowa i czasem robie podobnie że podczas diety kiedy waga staje w miejscu przestaje dietować a po kilku dniach wracam na dietke.Ale te całe dietowanie już mi zbrzydło zwłaszcza że mąż je co i ile popadnie i czasem też mnie najdzie a moją słabością są niestety słodycze,choć od czasu do czasu muszę coś zjeść.Piję zieloną i czrwoną herbatę,na basen mam dość daleko i nikt mnie nie nauczył pływać hihihi!Boję się wody od dzieciństwa jak na basenie się topiłam dlatego unikam basenów itp.Może gdybym stosowała dietę i wspomogła się jakimiś tabletkami to by było łatwiej może bym nawet się zmobilizowała do ćwiczeń.Wierzcie mi że po pół roku diety odmawiania sobie wszystkiego na co mi przyjdzie ochota mam już czasem serdecznie dość.Jeśli znacie i możecie polecić jakieś tabletki wspomagające odchudzanie albo chociaż takie które zmniejszają ochotę na jedzenie zwłaszcza słodkości byłabym wdzięczna.A tak wogóle to dziękuję za wszystkie odpowiedzi,czuję się troszkę lepiej niż rano:)Pozdrawiam i wszystkim którzy walczą z nadwagą życzę wytrwałości i powodzenia:)
            • monika_i Re: odchudzanie :)) 26.06.08, 22:47
              Może zamiast słodyczy albo kolacji jedz owoce? Nie avocado czy banany, ale
              jabłka i gruszki?
              Ja po porodzie schudłam ładnie i szybko, ale nie ćwiczyłam ani trochę i teraz, 9
              miesięcy po urodzeniu synka, mam znowu trzęsący się brzuch. Tylko że jestem u
              mamy na wakacjach i wpierniczam równo schabowe i mielone plus ciasto codziennie :D
              W kazdym razie bodajże chrom hamuje łaknienie na słodycze, ale najlepiej zapytaj
              swojego GP.
              Zyczę wytrwałości!

PS twoje male jest z września, tak jak moj Sam?
              • moncik32 Re: odchudzanie :)) 27.06.08, 13:44
                a ja polecam Montiego. rok po porodzie wazylam 73 kg,przy 166 cm,czyli podobnie
                jak TY. obecnie waze 63 i przedciazowe spodnie mi z tylka spadaj. w ciazy tez
                przytylam okropnie .latwiej bylo mnie przeskoczyc niz obejsc,jak mawia moja Babcia.
                a na sflaczaly brzuszek to 6 Weidera polecam.
                • gobisha Re: odchudzanie :)) 27.06.08, 13:56
                  o, ja wlasnie tez MM polecam. Choc jesli mam byc szczera to sama z
                  rezerwa podeszlm do tej "diety" (bo to raczej sposob odzywiania na
                  cale zycie, choc niektore ograniczenia tylko na poczatku), ale nie
                  maialam wyjscia. wczesne klopoty zdrowowtne wykluczaly diete
                  1000kcal i uprawianie sportu , co poprzednio zadzialalo.

U mnie waga ruszyla sie dopiero po misiacu i gdyby nie to, ze nie
                  mialam alternatywy, to bym zrezygnowala. W koncu jednak zaczela
                  spadac ladnie, mniej wiecej 1kg na tydzien. I oby tak dalej , bo
                  przede mna jeszcze dluga droga do celu.

Warto zaznaczyc, ze samopoczucie na MM poprawia sie znacznie, mam o
                  wiele wiecej energii, zniknely moje problemy jelitowe, kawe pija dla
                  smaku a nie z potrzeby kofeiny. Slodyczy wciaz pragne, ale juz nie w
                  takich ilosciach jak kiedys.
                  • moncik32 Re: odchudzanie :)) 27.06.08, 14:09
                    ja tez po MM ma wiecej energii, slodyczy nigdy duzo nie jadlam ale np. piwa mi
                    sie nie chce. no i cera jak marzenie nigdy takiej gladkiej buzki nie mialam.a na
                    karku juz 33 lat mam.
    • gosiash Re: Waga!!!!!!! 27.06.08, 14:37
      Tak sobie poczytalam, poczytalam i ide po grzeska ;)))
      • gobisha Re: Waga!!!!!!! 27.06.08, 14:59
        gosiash napisała:

> Tak sobie poczytalam, poczytalam i ide po grzeska ;)))

a ja wlasnie paczkiem zgrzeszylam. Kolezanka 2 godziny machala mi
        nim przed nosem....
        • wiewiora2305 Re: Waga!!!!!!! 27.06.08, 15:15
          A ja się uśmiałam i muszę coś poszukać o tej diecie bo na SB też się bardzo dobrze czułam a o Montego słyszałam ale nigdy nie czytałam:)Popijam sobie kawkę z mleczkiem i cieszę się że i tak mi 22 kg zleciało.A z tymi dietami to czasem mam dość zdrowej żywności bo najpierw 9 miesięcy zdrowego odżywiania dla dzidziusia(strasznie przytyłam bo miałam dużo wody w sobie nie opychalam się nie jadłam słodyczy bo mnie całą ciążę odrzucało za to codziennie jadłam truskawi mniam mniam kolację jadłam o 19 najpóźniej w nocy nie podjadałam do prawia 5-go miesiąca wymiotowałam a do prawia 8-go pracowałam i wstawałam o 5 rano) więc jakie było moje zdziwienie za każdym razem kiedy wchodziłam na wagę a tu takie kilosy!!!:0 codziennie więcej i codziennie bardziej spuchnięta kostek i kolan to właściwie nie mialam.Więc jak sobie przeglądam zdjęcia z ostatnich chwil przed porodem(a zaraz po porodzie to różnicy zbyt dużej nie było)to jestem z siebie dumna że tyle już pokonałan i to chyba krótki okres te 6 m-cy i 22 kg.Potem 3 miwsiące ścisłej diety bo karmiłam piersią a kiedy przestałam karmić od razu na dietke wskoczyłam i to w sumie 18 m-cy zdrowego odżywiania i dietowania z małymi grzeszkami oczywiście. W każdym razie muszę powalczyć jeszcze troszkę a Wam kochane dziewczynki dziękuję za rady dobre slowa i dobre humorki.Miłego weekendu:)
          • gobisha Wiewiora2305 27.06.08, 15:22
            wiesz co, moj organizm pod koniec ciazy tez mase wody gromadzil, ale
            ja w 4 dni po porodzie bylam juz o 14kg (z 27kg, ktore nabylam)
            lzejsza. Pocilam sie niemilosciernie jednak.
            • wiewiora2305 Re: Wiewiora2305 27.06.08, 15:27
              Ja też się pociałm i to całą ciążę tak że aż mi wstyd momentami bylo.Po samym porodzie to mi ubyło tylko 6 kg a może 7 już dokładnie nie pamiętam może 6,5 kg hihihi! Dzidziuś 3.330 kg reszta wiadomo.Do 3 miwsiąca córki spadłam jeszcze o 5 kg a potem to już dieta:)
              • wiewiora2305 Re: Wiewiora2305 27.06.08, 15:31
                Do 3 miwsiąca córki spadłam jeszcze o
                > 5 kg a potem to już dieta:)

Miało być miesiąca nie wiem co mam z tą literką w zamiast e ;/
                • wiewiora2305 Dieta Montiego 27.06.08, 16:03
                  A może mi ktoś polecić dobrą stronkę o tej diecie bo jak do tej pory to same fora znalazłam;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka