Dodaj do ulubionych

walk-in centre a GP

22.07.08, 17:34
powiedzcie mi czym one sie roznia? Oprocz tego,ze walk-in jest
czynne w weekndy,a GP nie.Z czym nie moge isc do walk-in? Ostatnio
bylam tam z synem,zeby go tylko lekarz osluchal czy ma czyste
pluca,bo kaszlal jak gruzlik,no to jest dziecko,ale czy sama tez
moglabym isc z czyms takim? Czy raczej GP?
Obserwuj wątek
    • gypsi Re: walk-in centre a GP 22.07.08, 18:31
      Wszystkie nagle zachorowania i drobne urazy, jesli nie mozesz dostac sie do
      swojego lekarza, a uwazasz, ze pilne. Rowniez emergency contraception.
      W Walk-in na pewno nie zmodyfikuja leczenia wlaczonego przez GP ani nie skieruja
      do specjalisty, za to kieruja do szpitala w stanach naglych.
      • kocica19805 Re: walk-in centre a GP 22.07.08, 19:57
        dzieki,nie chodzilo mi o jakies leczenie,ktore jest dlugotrwale,ale
        wlasnie przypadki typu grzybica,zapalenie pecherza (to u mnie),gdzie
        dolegliowsci moze nie sa powazne,ale upierdliwe w przypadku
        grzybicy,a bolesne przy zapaleniu pecherza.A wizyta u GP nie zawsze
        jest mozliwa w ten sam dzien.
        A z dzieckiem to juz wiadomo,czlowiek bardziej sie przejmuje,wiec
        dobrze,ze istnieje cos takiego
        • dzieciakcouk Re: walk-in centre a GP 22.07.08, 20:03
          WALK- IN CENTRES Dzialaja na podobnej zasadzie jak GP i oferuja tego samego typu
          uslugi. Zajma sie tam toba pielegniarka, terapeuta, lub w naglych przypadkach
          lekarz. Mozna tam sprawdzic cisnienie, otrzymac pomoc w razie ukaszen, drobnych
          ran i kontuzji, drobnych infekcji oczu, grypy, kataru, problemow z cera,
          problemow z rzucaniem palenia, otrzymac srodki antykoncepcyjne :) Ja do walk in
          centre latam z wszystkim, bo do GP nie chce mi sie czasem rano wstac ;)
          • gypsi Re: walk-in centre a GP 22.07.08, 21:33
            No, a potem ludzie pomstuja, ze trzeba godzinami w poczekalni siedziec:)
            Z tymi problemami z cera, to pojechali troche, od tego jest kosmetyczka, nie
            Walk-in.
            • dzieciakcouk Re: walk-in centre a GP 23.07.08, 13:50
              Zle sie wyrazilam "problemy z cera" mialam na mysli bardziej problemy ze skora
              typu wysypki niewiadomoego pochodzenia etc.

A co do kolejek, to fakt dlugo sie czeka jak sie idzie z drobnymi infekcjami.
              Ludzie z powazniejszymi schorzeniami przyjmowani sa dosc szybko :)
              • kocica19805 Re: walk-in centre a GP 23.07.08, 15:13
                to ja musialam miec farta,bo 2 razy bylam i byly pustki,moze dlatego
                tak mi sie spodobalo ;)
    • abri Re: walk-in centre a GP 24.07.08, 01:13
      Pytanie z rodzaju dziwnych: czy walk-in jest w kazdej przychodni?
      • kocica19805 Re: walk-in centre a GP 24.07.08, 14:48
        nie wiem czy to jest regula,ale kolo mnie walk-in w ogole nie jest
        kolo przychodni,jakby samo soba pelnilo funkcje przychodni(z tym,ze
        nie trzeba sie uprzednio rejestrowac).
        • maleczytaniecouk Re: walk-in centre a GP 24.07.08, 14:51
          u nas walk-in też nie jest koło przychodni. ja ogólnie nie lubie tam chodzić.
          dużo ludzi lekarze zmęczeni a jak coś poważnego to i tak do gp odsyłają.
          • gypsi Re: walk-in centre a GP 24.07.08, 15:54
            To nie jest do lubienia, tylko do naglych zachorowan. Ludzi zawsze bedzie duzo,
            jako ze nie ma umawianych wizyt i kazdy moze przyjsc jak chce. Powinien byc
            przyjety w ciagu 4 godzin, taki jest "zloty standard", wiec nawet nie ma sie co
            oburzac, ze sie czeka.

Lekarze stamtad maja obowiazek odeslania do GP jesli chodzi o zmiane stalego
            leczenia lub cokolwiek, co nie jest pilne i powinno byc rozwiazane przez GP lub
            o czym GP powinien wiedziec.
      • gypsi Re: walk-in centre a GP 24.07.08, 15:51
        Nie, walk-in to osobny serwis, zwykle w osobnym budynku, czasem umieszczony w
        szpitalu. Jak pisalam wczesniej - to miejsce gdzie mozna pojsc z nagla choroba,
        zbyt blaha na szpital, kiedy nie mozna sie dostac do swojego lekarza, a
        pacjentowi sie wydaje, ze nie powinien odkladac wizyty. Taka jakby dodatkowa opcja.
        • dzieciakcouk Re: walk-in centre a GP 24.07.08, 17:34
          Tak, Gypsi ma racje. Z tym ze okres oczekiwania to tez zalezy od okolicy i od
          tego z czym sie idzie. Zasady sa te same co na A&E. Pielegniarka ocenia czy
          jestesmy powaznie chorzy i potrzebujemy natychmiastowej pomocy, jesli tak to max
          30min czekamy. U nas w "nie naglych" wypadach nie czeka sie dluzej niz 2 godziny :)
          • maleczytaniecouk Re: walk-in centre a GP 24.07.08, 18:51
            widzisz Gypsi teraz już będę wiedziała, mnie lekarz po kilku godzinach czekania
            odesłał do gp i powiedział że potrzebny mi antybiotyk a on mi go nie da... teraz
            jakby co to będę się upominała.
            • kocica19805 Re: a propo recept w walk-in 24.07.08, 19:14
              czy lekarz w walk-in nie przepisze antybiotyku ani zadnego leku na
              recepte? Ja jak bylam z synem to nie bylo takiej potrzeby,ale gdyby
              potrzebowal leku to odeslalby do GP? Nie chodzi mi o recepty na
              leki,ktore sie bierze na stale
              • dzieciakcouk Re: a propo recept w walk-in 24.07.08, 20:17
                Nie nie odesle do GP raczej, pewnie ze moze przepisac lek. Jesli jestes z
                dzieckiem albo masz wazna Maternity Exemption Certificate to dostaniesz leki od
                razu. W innym przypadku lekarz przepisuje recepte, za ktora mozesz zaplacic na
                miejscu lub w apece.
                Wracajac do odsylania, to rbi to tylko jesli jestesmy juz w trakcie leczenia
                zaleconego przez GP lub innego specjaliste (tak to u nas dziala) :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka