Dodaj do ulubionych

Macierzynski-replay

26.03.09, 17:29
Chcialabym Was zapytac jak wyglada sprawa z drugim macierzynskim u tego samego pracodawcy.Co sie dzieje gdy np zajdzie sie w ciaze bedac juz na macierzynskim?Czy nadal przysluguje SMP lub MA?Czy po powrocie do pracy rowniez trzeba przepracowac minimum 26tyg zeby przyslugiwal kolejny?Sprawdzalam moja Company Handbook ale nic tam nie ma na ten temat.
Zawsze chcialam zeby pomiedzy moimi dziecmi byla mala roznica wieku,dlatego zastanawiam sie co bedzie gdy urodze np rok po roku lub w odstepie 2 lat.Czy ktoras miala taka sytuacje lub sie orientuje?Z gory przepraszam jesli powtarzam watek ale nie znalazlam dotychczas wyczerpujacych odpowiedzi.Dziekuje za wszelkie info:)
Obserwuj wątek
    • m0nalisa Re: Macierzynski-replay 26.03.09, 21:19
      dowiedzialam sie o ciazy w czasie macierzynskiego, musialam go szybko skrocic do
      pol roku na 4 miesiace wrocilam do pracy i znow na macierzynski.
      • mexicapl Re: Macierzynski-replay 31.03.09, 22:00
        Powiedz mi Monalisa, bo za bardzo się nie orientuję, a też nurtuje
        mnie ten temat. Czy twój powrót do pracy uprawnił Cię do wypłaty
        Statuory Maternity Pay czy Maternity Allowance? Bo jak się nie mylę
        do uzyskania SMP trzeba przepracować 26 tygodni, a do MA chyba 15
        tygodni. A może przy drugim macierzyńskim jest inaczej? No i jeszcze
        mam pytanie. Czy taki sam okres pracy, by uzyskać płatny urlop
        macierzyński obowiązuje w przypadku pracy na part-time, czy może
        wtedy się ten okres wydłuża? Z góry dziękuję za odpowiedź.
        • m0nalisa Re: Macierzynski-replay 03.04.09, 10:42
          W moim przypadku wszystko było na styk jesli chodzi o zatrudnienie.
          A zaskoczona byłam bardzo ze jestem tak zenujaco plodna wiec bałam sie ze bedzie
          kiepsko.
          U mnie było tak, za pierwszym razem miałam SMP mimo że pracowałam part time to
          miescilam sie w widełkach 80 funtow tygodniowo, bedac juz na macierzynskim
          dowiedzialam sie o ciazy wiec czym predzej zadzwonilam do pracodawcy ze wracam i
          dokladnie 4,5 miesiaca pracowalam tez na part time ale jeszcze mniej godzin bo
          mialam niemowle w domu , zakwalifikowałam sie na MA - oni potrzebuja 13 tygodni
          pracy wiec wyslalam za okres przepracowany po macierzynskim- ale tez przed nim-
          bo w pierwszej ciazy pracowalam do konca - tylko pol roku siedzialam w domu wiec
          mialam ze tak powiem zapas tych kwalifikowanych przepracowanych tygodni.
          Teraz przypuszczam jakbym byla w ciazy (tfu tfu) a drugi macierzynski juz trwa
          11 miesiac to nie kwalifikowałabym sie na pewno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka