gabez1 24.07.09, 18:21 Witam, Dziewczyny, jak osoba, ktora twierdzi, ze chce mnie zatrudnic, moze wykorzystac moje dane, w jakis sposob oszukac, znajac moj: adres, D.O.B account number sort code name account holder adres i nazwe banku? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
betaeta Re: mozliwe oszustwo 24.07.09, 18:31 Między innymi moze zrobic zakupy online na Twój koszt. Odpowiedz Link
7oz Re: mozliwe oszustwo 24.07.09, 18:51 Zakupów online nie da rady zrobić mając tylko dane konta w banku bez danych karty płatniczej. Z takimi danymi można natomiast wziąść kredyt w banku lub złożyć aplikację o kartę kredytową. Odpowiedz Link
karolkowa1 Re: mozliwe oszustwo 24.07.09, 19:13 Jak podejmowalam prace to musialam podac swoje dane,D.O.B,Account number ten 8 cyfr nie 16,sort code bez name account holder z nazwa banku ale bez adresu banku.Cos tu smierdzi.Moze napisz jaka to firma? Odpowiedz Link
derka1 Re: mozliwe oszustwo 24.07.09, 19:20 A moze zadzwon do swojego banku i powiedz im, ze potencjalny pracodawca chce tego typu dane. Jezeli cos jest nie tak to pewnie Ci powiedza. Odpowiedz Link
gabez1 Re: mozliwe oszustwo 24.07.09, 19:31 Witajcie, dzieki za odp. Zakupy online nie da rady zrobic. To nie firma, a prywatny pracodawca, z ktorym na razie jestem na drodze mailowej, bo podobno jest na wakacjach. Nie wiem, czy to "podpucha", czy nie, danych konta nie podalam, dane z CV tak. Wlaczyl mi sie po prostu dzwonek alarmowy w glowie, bo bardzo dobne warunki pracy, itp. ZObaczymy, czy cos z tego wyjdzie. Napisze Wam, co wyszlo? Odpowiedz Link
vierablu Re: mozliwe oszustwo 25.07.09, 00:28 Czy Przypadkiem nie chodzi o sprzatanie w prywatnej rezydencji? Znajomy przyslal mi takiego maila do tlumaczenia, zakazalam mu jakiegolwiek kontaktu z owym 'pracodawaca', ktory podal swoj falszywy adres i chcial w zamian dane bankowe. Przed jakakoliwek rozmowa kwalifikacyjna!!! Odpowiedz Link
gabez1 Re: mozliwe oszustwo 28.07.09, 17:27 vierablu napisała: > Czy Przypadkiem nie chodzi o sprzatanie w prywatnej rezydencji? > Znajomy przyslal mi takiego maila do tlumaczenia, zakazalam mu > jakiegolwiek kontaktu z owym 'pracodawaca', ktory podal swoj falszywy > adres i chcial w zamian dane bankowe. Przed jakakoliwek rozmowa > kwalifikacyjna!!! WItam, Wiesz, co Vierablu, nei wiem jak to sie stalo, ale dopiero teraz przeczytalam Twojego posta. Tak, chodzi o pruwatna rezydencje. No to mialam nosa! Jakbys mogla, to napisz mi troche szczegolow tego maila, moze byc na adres:sylwana811@wp.pl. Boze , co za swiat! > Odpowiedz Link
aniaheasley Re: mozliwe oszustwo 24.07.09, 19:32 Dane konta, dokladnie te dane, ktore wymienilas sa potrzebne do przelewania Ci pieniedzy na konto. Czyli pytanie o te dane przez pracodawce jest normalne. Moze z wyjatkiem adresu i nazwy banku, bo to do przelewu nie jest potrzebne. Ale dlaczego podejrzewasz oszustwo? Odpowiedz Link
gabez1 Re: mozliwe oszustwo 24.07.09, 19:43 Jak napisalam, nie wiem, czy to proba oszustowa, czy nie...Moze po po prostu jestem przewrazliwiona, ale ostatnio mielismy tak wiele historiiii, ze naprawde stracilam wiare w ludzka uczciwosc. Odpowiedz Link
betaeta Re: mozliwe oszustwo 24.07.09, 21:00 Macie rację, przepraszam, faktycznie potrzebny jest numer karty a nie tylko konta. Odpowiedz Link
mamumilu Re: mozliwe oszustwo 24.07.09, 21:24 moment, moment - rozumiem, że podajesz dane do przelewania wypłaty - ale to chyba po podpisaniu umowy lub podjęciu pracy a nie dopiero pierwszych rozmowach. Ostatnio zasypywana jestem pseudomailami z ebaya - z prośbą o dokładną weryfikację i mam właśnie przy weryfikacji podac te wszystkie dane, które Ty masz podać temu ew. pracodawcy. Oczywiście to cos co otrzymuję niby z ebaya kilka razy dziennie to totalne oszustwo - więc słusznie jesteś ostrożna, bo widocznie oszuci wiedzą jak to wykorzystać. Obawiam się, że na te ebayowe maile niejedna osoba dała się niestety nabrać. Odpowiedz Link