carmelaxxx 14.08.09, 11:25 Zastanawiam sie nad wykupieniem takiego ubezpieczenia. Czy ktoras z was drogie panie ma takowe wykupione? Jak wyglada w praktyce korzystanie z tego? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
espe-7 Re: Dental insurance 14.08.09, 13:15 Ja od paru lat korzystam z HSA (juz sie chyba nazywaja Simplyhealth). Place jakies £21 na m-c (mozna mniej, sa 3 progi z tego co pamietam). Polega to na tym, ze idziesz do dentysty, placisz a im wysylasz (lub Twoj dentysta) rachunek z wypelnionym formularzem. W ciagu tygodnia oddaja Ci pieniadze. Nie powiem Ci teraz dokladnie, jaki jest limit i ile dokladnie zwracaja, ale to mozna latwo sprawdzic na ich stronie internetowej. Ja w kazdym razie jestem bardzo zadowlona i polecam, bo nigdy nie mialam z nimi zadnych problemow i pieniadze sa zawsze na koncie po 3- 4 dniach od wyslania formularza. Ostatnio wykupilam przez nich ubezpieczenie optyczne - dziala na tej samej zasadzie, a zwracaja chyba 50% kosztow, wiec jak najbardziej mi to pasuje. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
carmelaxxx Re: Dental insurance 14.08.09, 14:02 patrzalam na ta firme ale tesco tez oferuje ubezpuieczenie takie i sa tansi, tyle ze oni posrednicza i faktycznym ubezpieczycielem jest axa. Odpowiedz Link
golfstrom Re: Dental insurance 14.08.09, 23:13 Jest jeszcze cos takiego jak Denplan, z tym ze trzeba miec zdrowe zeby, zeby sie do nich zapisac :) Dziala to tak, ze dentysta przeprowadza ocene Twojego uzebienia i na tej podstawie orzeka, w ktorym przedziale cenowym sie miescisz. Placi sie miesiecznie (pierwsza oplata jest podwojna). Ubezpieczenie pokrywa wszystko za wyjatkiem: - zagiegow kosmetycznych (np. wybielanie albo wymiana "zdrowych" plomb srebrnych na biale) - kosztow laboratorynych (np. koszt wytworzenia mostka albo koronki) - ewentualnych high risk units (np zab, ktory ma tylko jedna scianke wlasna, nie boli, ale wymaga korony w przyszlosci). Z tego co wiem, to rowniez ubezpieczyciele jak BUPA oferuja jakies ubezpieczenia, ale nie wiem, za ile. Nie jestem rowniez pewna, czy konieczne jest badanie wstepne (assessment albo po prostu medical) Pacjent wspominal mi tez kiedys o tzw. friendly societies (np. Exeter Friendly Society), ktore dzialaja jak BUPA, ale sa duzo tansze. Warto rowniez zapytac u swojego dentysty, czy maja cos takiego jak practice plan - placisz okreslona kwote miesiecznie, i za to jestes uprawniona do okreslonych procedur bez dodatkowych kosztow. Gabinety czesto oferuja tez pozyczki, ze je tak brzydko nazwe, dedykowane. Czyli po prostu kredyty. Czasami jest opcja 0%,czasami sa odsetki - trzeba dopytac. Ale wydaje mi sie, ze HSA to dosc dobra opcja. Odpowiedz Link
lianis Re: Dental insurance 15.08.09, 10:03 Ja mam denplan, wygladalo to tak ze wyszukalam sobie gabinet w mojej okolicy ktory oferuje te ubezpieczenia, umowilam sie na pierwsza wizyte sprawdzajaca stan moich zebow plus rtg, dostalam w zarysie wyliczenie tego co mam do zrobienia i ile mnie to bedzie kosztowalo, musialam wyleczyc te zeby zanim lekarz mnie przyjal do denplanu, place 20funtow miesiecznie directdebit (miesieczna kwota zalezy od stanu uzebienia i moze byc od 11 do 30funtow chyba) i w zasadzie nic mnie juz wiecej nie interesuje, lekarz sam dba zebym nie miala nic do wyleczenia, co pol roku wzywaja mnie na kontrole, czyszcza kamien, raz do roku robia rtg, a oprocz tego jesli sa jakies ubytki to z miejsca sa latane, oczywiscie w razie jakichkolwiek klopotow ze strony moich zebow dzwonie i umawiaja mnie na wizyte. Nic dodatkowo nie place oprocz tych 20funtow, zadnych formularzy nigdzie nie musze wysylac. Jestem bardzo zadwolona Odpowiedz Link