Dodaj do ulubionych

mieszkaniowo

01.09.09, 00:36
powiedzcie proszę jak to jest, wynajmujemy 2 pokoje (jesteśmy z 2 dzieci)od
dziewczyny, która mieszka razem z nami i która wynajmuje całe mieszkanie.
czepia się ostatnio (od 2 dni)wszystkiego. i dzisiaj dała nam 2 tyg na
wyprowadzenie się. może nas wyrzucić z 2 dzieci na ulicę jeśli w ciągu 2 tyg
nic nie znajdziemy? "bo nam się rutyny dnia dzieci nie zgrywają" ?? nie mamy
żadnej umowy podpisanej
Obserwuj wątek
    • drosophila.melanogaster Re: mieszkaniowo 01.09.09, 09:35
      Jesli ona wynajmuje to mieszanie a Wam tylko podnajmuje pokoje,to zapewne
      agencja/landlord nie maja pojecia,ze ktos jeszcze poza nia tam mieszka.W takim
      wypadku ona moze miec klopoty gdyby to sie wydalo bo nie wolno tak robic.Mozecie
      to potraktowac jako karte przetargowa.Z tego co wiem to kogos z dziecmi nie
      mozna ot tak wyrzucic na ulice.Ale moze Wam umilac zycie,robic jakies
      zlosliwosci wiec wedlug mnie szkoda nerwow zeby tam dluzej zostawac.Postarajcie
      sie znalezc cos dla Was a w miedzyczasie sprobojcie sie dogadac z ta
      dziewczyna.Porozmawiajcie grzecznie i na spokojnie to moze wynegocjujecie troche
      wiecej czasu na poszukiwanie mieszkania.Powodzenia:)
      • aniac1 Re: mieszkaniowo 01.09.09, 10:02
        złośliwości?? to osoba która nie nadaje się do życia ze wspólokatorami. chory
        klimat jest w domu. poza tym, sama powiedziała, że mało kto jej odpowiada.
        najśmieszniejsze jest to, że sama do nas zadzwoniła i zaproponowała nam to
        mieszkanie. i że 3 dni temu wszystko było ok, nie miała nam nic do zarzucenia -
        jak to sama powiedziała.
        ale 3 dni temu mąż odrzucił jej amory. no i się zaczęło ... poinformowanie jej
        męża nic nie da nawet bo on pod pantoflem zupełnie
        • szczur.w.sosie Re: mieszkaniowo 01.09.09, 10:50
          Znadź coś i się wyprowadzajcie. Czy naprawdę nic ni ma do wynajęcia w okolicy? A
          w ogóle to 2 pokoje na tyle ludzi to za mało i nawet gdyby landlord się zgodził,
          to nie jest to legalne. Miałam taką sytuację, że wynajmowałam 2 bed house z
          koleżanką i przyjechał mąż z dzieckiem. Landlordowi to nie przeszkadzało, że się
          liczba osób zmieniła, ale on to wiedział a po za tym ja miałam umowę podpisaną,
          więc mimo że koleżanka nie mogła patrzeć na mnie ani na mojego męża a tym
          bardziej na dziecko, to g... mogła mi zrobić.
          A w ogóle to możesz powiadomić landlorda o sytuacji. W sumie co ci mogą zrobić?
          Z dziećmi cię nie wywalą na ulicę.
          • golfstrom Re: mieszkaniowo 01.09.09, 11:55
            Byl ostatnio ten temat na BBC R2. Jesli oni nie maja zadnej umowy, to chyba kwalifikuja sie jako lodgers a nie jako tenants (oczywiscie pomijajac fakt, ze dziewczyna nie ma prawa podnajmowac pokoi w domu, ktory nie jest jej wlasnoscia). I jako lodgers nie maja takich samych praw, co tenants. Wiec obawiam sie, ze o ile nie wynegocjuja dluzszego terminu z ta dziewczyna, to owszem, moga znalezc sie z dzieckiem na ulicy.

Ja bym wykorzystala te sytuacje, zeby sie w koncu wyniesc na swoje, ale w rozmowie z dziewczyna powiedzialabym grzecznie, ze albo wyprowadzamy sie za dwa tygodnie i kontaktujemy sie z jej landlordem, albo wyprowadzamy sie za miesiac i zostawiamy landlorda w spokoju.
            • szczur.w.sosie Re: mieszkaniowo 01.09.09, 12:47
              Chyba na ulicy to nie... Council powinien mieć jakieś emergency accomodation na
              takie sytuacje. Przynajmniej u nas ma.
              Local Authorities have a legal duty to assist all homeless people - firstly by
              providing quality information and advice, secondly, by taking action to try to
              prevent homelessness occurring and thirdly, when homelessness cannot be avoided
              by offering the homeless person or household temporary accommodation and
              assisting the household to secure their own permanent accommodation. In many
              instances the Council has a further duty to ensure that permanent housing is
              made available to those affected by homelessness.
              • golfstrom Re: mieszkaniowo 01.09.09, 13:13
                Mialam na mysli racej to, ze ani ta dziewczyna ani landlord czy agencja nie maja
                wobec nich zadnych obowiazkow.

Council pewnie by pomogl.
    • agg3 Re: mieszkaniowo 01.09.09, 12:27
      to co ona robi jest nielegalne i jak sie agencja dowie bedzie miala,
      ze tak powiem prze**** na calej lini. jak ktos wspomnial traktuj to
      jako karte przetargowa. szukaj mieszkania, ale nie pozwol sie
      zastraszyc, bo to ona powinna sie bac :) powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka