Dodaj do ulubionych

Halloween!!

13.10.06, 13:20
Znowu sie zbliza noc duchow!!

Kupilam chlopakom stroje w ostatni weekend. Musialam tez dokupic troche
dekoracji - nie moglam sie powstrzymac;-))))))) Maz sie zastanawia, kto ma
wieksza radoche w ustrajaniu domu na Halloween ja czy dzieci;-)))

W tym tygodniu zaczne kupowac slodycze - w tamtym roku przygotowalam chyba ze
60 paczuszek i wszystkie poszly w przeciagu godziny, az Maciej musial leciec
do sklepu dokupic slodycze.....dzieci mamy pelno na osiedlu;-))))))

A jak u Was - przygotowywania trwaja?
Obserwuj wątek
    • annie_pl Re: Halloween!! 13.10.06, 14:52
      U nas tez na osiedlu mnostwo dzieciakow, ale mnie sie nie chce szykowac specjalnych paczuszek. Kupuje po prostu batony i cukiery, wsypuje wszystko do koszyka i dzieciaki sobie losuja - tez jest fajna zabawa.
    • viwka Re: Halloween!! 13.10.06, 17:39
      Hmmm a tak dla "raczkujących" w temacie tego (dziwnego) święta.. to możecie mi
      po krótce wyjaśnić o co tu chodzi? Bede wdzieczna, i nie wypadne na kosmite :)
      • maja92 Re: Halloween!! 13.10.06, 18:03
        Halloween to jest dawna celtycka tradycja. Zawieziona do Ameryki przez
        irlandzkich emigrantow i tam przez Hamerykancow baaardzo rozdmuchana;-)))))))))

A chodzi o to, ze za celtycka wiara na dzien przed Wszystkimi Duchami
        zabladzone dusze chodza po swiecie i strasza. Tradycja nakazuje tez sie
        przebrac za ducha by te prawdziwe daly nam spokoj. Wszystkim
        nawiedzajacym "duchom" zostawic trzeba poczestunek, by je nie rozloscic.
        Kiedys bylo jablko na patyku umoczone w karmelu lub czekoladzie (Superquinn
        ciagle sprzedaje je co roku wg. domowego przepisu) telaz chodzace duszki chca
        cos lepszego;-)))))

Normalnie 31 Pazdziernika w "Halloween" zaraz po zmierzchu (okolo 17:00/17:30)
        dzieci sie przebieraja i zaczynaja chodzic po okolicy pukajac do drzwi i
        wolajac "treat or trick!!!". Trzeba takim cos slodkiego wrzucic do torby, bo
        inaczej zrobia psikusa;-))))
        Pozniej wieczorem sa palone ogniska i strzelanie z petard idzie do samego
        wieczora....

Fajna zabawa dla dzieci;-))Dom trzeba przystroic wiedzmami i kosciotrupami;-)))
        i wyciac dynie na Halloween z zebami
        ;-)))
    • zapytajnick Re: Halloween!! 13.10.06, 21:29
      stroj juz jest, co do slodkosci to jeszcze nie, w poprzednim roku kupilam i
      nikt nie przyszedl hm... i musielismy wszystko zjesc. Tylko, ze tam gdzie
      mieszkalismy to nie bylo za duzo dzieci, teraz jest troche inaczej i chyba bede
      musiala cos kupic. Mam jeszcze troche slodkosci po urodzinkach to moze
      wykorzystam to.
      • maja92 Re: Halloween!! 26.10.06, 12:36
        W ostatni weekend przyozdobilismy dom i slodycze tez juz sa zakupione;-)))
        Jutro Jono przebiera sie do szkoly - oj bedzie wesolo;-)))

W tym roku zamieniamy sie z mezem - ja ide z chlopakami na osiedle, a On siedzi
        w domu i rozdaje slodycze;-))) Zawsze to byla moja robota, ale w tym roku chce
        troche tez zobaczyc jak inni na osiedlu przyozdobili chalupy;-)))))
        • zapytajnick Re: Halloween!! 26.10.06, 12:56
          Dzisiaj Maja poszla do przeszkola jako dynia. Wygladala bardzo fajnie, jutro
          jakas imprezka jest w przedzkolu. Ozdoby przed domem jeszcze czekaja na
          zawieszenie, dzisiaj probowalam sama zawiesic, ale potrzebuje meskiej reki,
          niestety nie dam rady sama.
          Fajnie bedzie jak Maja zawiesi kiedys cos co zrobi sama w przeszkolu czy w
          szkole.
          Slodycze tez sa gotowe, tylko powkladac w torebki i juz. Ciekawa jestem czy w
          tym miejscu tez bedzie duzo ogni sztucznych. Maja bedzie zachwycona a ciekawe
          jak Jas to zniesie...
    • k_ansia Re: Halloween!! 26.10.06, 15:57
      :))
      Ja jeszcze nie czuję atmosfery tego święta... może jak Szymek pójdzie do
      przedszkola, to coś tam do mnie dotrze... to moje pierwsze Halloween:)) Muszę
      się nieco "opatrzeć":))
      Tylko ja tak nieśmiało się przyglądam nowej dla mnie tradycji? ;)
    • suesslein Re: Halloween!! 26.10.06, 21:19
      u mnie nie trwaja, bo jestem zdecydowanie przeciwna tym wszystkim komercyjnym,
      sztucznie napedzanym tak zwanym "swietom". na dodatek te walace i straszace w
      srodku nocy moje dziecko petardy dzialaja mi juz od tygodni na system nerwowy.

jak zbawienia czekam, kiedy to wreszcie minie:(
      • maja92 Re: Halloween!! 27.10.06, 17:32
        Oj Reniu, petardy to tez mnie wkurzaja, a szczegolnie w srode o 23:00...
        A dzieciom bedziesz otwierala drzwi, czy kompletenie strajkujesz?
        ;-)))

Jono dzisiaj do szkoly poszedl przebrany za kosciotrupa, bo mieli zabawe
        szkolna. Mam nadzieje, ze cos z tego kostiumu przyniesie dzisiaj do domu;-))
        W niedziele idziemy na party dla maluchow do znajomej - znowu bedzie
        przebieranie...

Wiem, ze swieta robia sie teraz bardzo komercyjne, no ale coz tak swiat sie
        zmienia...sami Irlandczycy mowia, ze kiedys wystarczyla miotla i worek by
        samemu cos sklecic na przebranie, a teraz to polki sie uginaja od wszelkich
        kostiumow;-)) Takze treats - kedys jablko w karmelu na patyku i bylo super, a
        teraz: dzieciaki wybredne sa, gdy sie im slodycze do toreb sypie;-)))))
        • suesslein Re: Halloween!! 27.10.06, 21:04
          Maju,

az taka ze mnie czarownica nie jest- hahhaha- pewnie, ze jak dzieciaki u drzwi
          stana to miotla nie pogonie:) wlasnie o to mi chodzi, ze nie ma to juz tego
          klimatu, co kiedys- nie abym pamietala.....
          Jasiek jest jeszcze za maly- ma niespelna 2 lata- aby czynnie brac w tego typu
          imprezach udzial, chcialam mu dzis maske od syna kolezanki zalozyc, to sie
          dziecko tylko wystraszylo. Jasne, ze tego sie nie uniknie, szczegolnie, jak
          dzieciaki beda starsze:)

A przebieranie to nie lada frajada, ja tez sie chetnie przebieralam jako
          dziecko.

Zyczymy wszystkim milej zabawy.

• maja92 Re: Halloween!! 31.10.06, 11:28
            ;-))))

Pan Maz wczoraj usiadl z chlopakiami i wycieli dyni oczy;-)))
            Teraz mamy i oryginalnego pumpkina;-)))

Dzisiaj dusze beda chodzic;-))))
            Tylko szkoda, ze jestem w pracy, bo za szybko do domu nie wroce i pozniej, jak
            zawsze, wyruszymy z chlopakami na osiedle....minie mi troche zabawy, bo te
            najmlodsze dzieci zawsze chodza najwczesniej i one sa zawsze najpiekniej
            poprzebierane...
            • joszka5 Re: Halloween!! 31.10.06, 12:17
              no wlasnie :)) u nas w oknie tez juz stoi pumpkin, piekny wyszedl tego roku, po
              prostu artystycznie chlopaki moje go wycieli :)
              Jestesmy juz poumawiani z sasiadami na chodzenie po osiedlu za naszymi dziecmi,
              tylko wlasnie mozemy zaczac dopiero okolo 18.30 jak wroce z pracy, szkoda ze
              tak pozno... Znowu bedziemy mieli w domu skladzik pelen slodyczy, ktorych nam
              wystarczy na pol roku chyba :)))
              • maja92 Re: Halloween!! 31.10.06, 17:27
                Happy Halloween!!
                ;-))))

Lece do domu za pare minut;-)
                • tomsmom Re: Halloween!! 31.10.06, 18:03
                  A ja sie z Toba Reniu zgadzam!!! Nie cierpie Halloween (i szlag mnie trafia, ze
                  bede musiala jakims dzieciarom drzwi otwierac, wolalabym juz wysypac te
                  wszystkie slodkosci na prog i niech biora co chca) i przykro mi, ze moje dzieci
                  wychowaja sie w takiej atmosferze jakiegos dziwacznego dla mnie "swieta".
                  Podobnie nie cierpie Walentynek i innych takich komercji, no ale coz, dla moich
                  dzieci to bedzie super zabawa wiec chyba MUSZE sie do tego przyzwyczaic... :-(
                  Hania
                  • ania.b5 Re: Halloween!! 31.10.06, 20:47
                    A ja lubie:)Smieszne swieto:))Juz dzieciaków chmara sie przewinęła, a ja mam
                    nadal pół miski lizaków, czekoladek i słodkości!:)))A w oknie piekna dynia i
                    pająki brrr:)
                    • zapytajnick Re: Halloween!! 31.10.06, 21:58
                      u nas Colm mial najlepsza zabawe, z Maja poszedl na zewnatrz i ogladali
                      fajerwerki. Maja nawet dostala dwie paczuszki nie pukajac do zadnych drzwi.
                      Najadla sie jak bak dzisiaj, ale co tam raz na jakis czas mozna sobie pozwolic.
                      Jas tez chyba byl pod wrazeniem, bo kapieli zrobil taka kupke, ze nawet kocyk
                      jest do prania;-). Druga kapiel musiala byc zrobiona.
                      A ja coz, tak chyba bez entuzjazmu. Jak dzieci sie ciesza i te duze dziecko
                      tez;-) to ja tez jestem zadowolona. Troche pozniej, jak Maja bedzie starsza
                      bedzie jeszcze fajniej.
                      Jak na razie dzieci spia a fajerweki sobie strzelaja na zewnatrz, nie jest az
                      tak strasznie glosno, da sie wytrzymac. Oby tak do konca.
                      Happy Halloween wszystkim!
                      • maja92 Re: Halloween!! 31.10.06, 22:07
                        U nas juz po;-)
                        Nie bylo az tak duzo dzieci w tym roku jak ostatnio. Wlasnie siedze i sie
                        opycham, bo zostalam z cala miska cukierkow;-)))

Haniu, moze i Halloween nie jest Twoja tradycja, ale nalezy do tradycji Twojego
                        meza i chociaz dlatego Twoje dzieci beda ja celebrowac w dzieciecy sposob.
                        I przestan tak nienawidziec innych dzieci - to dla nich jak dla nas Andrzejki.

Sprobuj spojrzec pozytywnie - o ile bogatsi o tradycje beda Twoi synowie:
                        troche po matce, troche po ojcu.

Pozdrowienia....
                        .....i caly worek pozytywnych mysli;-))))
                        • morela7 Re: Halloween!! 31.10.06, 22:21
                          A u nas wlasnie zaczelo sie odpalanie petard i obudzili mi z trudem uspione
                          dziecko!!! Nie mam nic przeciwko lokalnym tradycjom, nawet mnie ciekawia i
                          chetnie wczulabym sie w atmosfere tego swieta, gdybym tylko potrafila, ale mam
                          nadzieje, ze ten huk niedlugo sie skonczy :-(
                          • monika_irl Re: Halloween!! 01.11.06, 07:56
                            A ja nie mam nic przeciwko i podobaly mi sie poprzebierane male dzieci,
                            chociazby dla samych tych strojów i ile to znaczy dla nich warto bylo dawac
                            slodycze. Przyszla do nas nawet 1,5 roczna dziewczynka z mama przebrana w
                            dynie, no wygladala super.
                            A Ala miala wszystko w czterech literach i poszla spac i zadne wystrzaly czy
                            dzwonki jej nie obudzily.
    • mamaemilii Re: Halloween!! 01.11.06, 14:34
      U mnie tez zostala masa slodyczy, bo zapukalo do nas tylko 4 przebierancow.
      Jakos mi dziwnie smutno w zwiazku z tym...

Za to wczoraj moje dziecko wyslalam na pierwsza w zyciu zabawe przebierancow w
      przedszkolu i moje szczescie nie mialo granic, tym bardziej, ze stroj
      wykonalismy niemal w calosci sami. Fajne to przebieranie :)
    • annie_pl Re: Halloween!! 01.11.06, 14:43
      Jak co roku sie przygotowalam na wizyty dzieciakow, ale niestety wypadlo mi wazne spotkanie sluzbowe, wiec do domu dojechalam dopiero na 20, moj maz siedzial grzecznie w sypailni i ogladal TV, na dole swiatla pogaszone, wiec nic dziwnego ze zostal nam ogromny koszyk ze slodyczami. Jak "udostepnilam" dom przebierancom bylo juz generalnie po zawodach :)))). Za to petardy i inne fireworks mielismy SUUUUPER.

A'propos lubienia czy nie Halloween, otoz bardzo podobne swieto mamy i w Polsce, moze nie tak komercyjne, ale za to nasze;)) Jak bylam mala dziewczynka u Babci zawsze chodzilam po domach przebrana w Ostatki...do dzis pamietam te zabawy ostatkowe... tez nie przepadam za komercja ale takie juz mamy teraz czasy, ze jesli sie da na czyms zarobic to sie znajda tacy co zarobia...
      A przed nami najbardziej komercyjne swieto ze wszystkich - tu sie kasa leje strumieniami :))).
      Pozdrawiam
      • maja92 Re: Halloween!! 01.11.06, 14:59
        Wow!!

Aniu - skad jestes? U nas tej tradycji nie bylo;-((

Pamietam jak zazdroscilam mojej kuzynce z Rudy Slaskiej (mamy siostra wyszla za
        maz za Slazaka), gdy do pierwszej klasy szla z "tuta" na cukierki...bo u nas
        znowu tego nie bylo;-((((
        • annie_pl Re: Halloween!! 01.11.06, 16:24
          Maju,

ja pochodze z samego centrum Europy...mhm no prawie ;))). Urodzilam sie, wychowalam i wiekszosc zycia mieszkalam w Pabianicach kolo Lodzi. Od Bydgoszczy to jakies raptem 300 km, ale jak sie okazuje prawie inny swiat :)))))))))))
          • maja92 Re: Halloween!! 01.11.06, 16:36
            annie_pl napisała:

> Maju,
            >
            > ja pochodze z samego centrum Europy...mhm no prawie ;))). Urodzilam sie,
            wychow
            > alam i wiekszosc zycia mieszkalam w Pabianicach kolo Lodzi. Od Bydgoszczy to
            ja
            > kies raptem 300 km, ale jak sie okazuje prawie inny swiat :)))))))))))
            ;-))))

Kurcze i znowu mam powod by nazekac na moje przechlapanie dziecinstwo;-))))
            Mieszkalam 300 km nie w ta strone i mnie takie imprezy ominely;-)))))))
            • annie_pl Re: Halloween!! 01.11.06, 22:23
              Maju, nie narzekaj nie narzekaj...za to wychowalas w poblizu moich ukochanych Borow Tucholskich, a ja w murach wlokienniczego i nie czarujmy sie mocno nieatrakcyjnego i brzydkiego miasta.
              • tomsmom Re: Halloween!! 01.11.06, 22:33
                Maja napisala:
                "I przestan tak nienawidziec innych dzieci - to dla nich jak dla nas Andrzejki."

Ja nienawidze dzieci????? Ja tylko glupiego swieta nie lubie.
                A czekoladki dzieciom dalam, jedza nie jestem.
                Andrzejki tez do mnie nigdy nie przemawialy - to tak na marginesie ;-)
                Buziaki - Hania
              • dzoaann Re: Halloween!! 01.11.06, 22:39
                nie przepadam, nie świętowałam, dzieci jakoś ochoty nie przejawiały...generalnie
                nie popieram. Do drzwi mi nikt nie dzwonił, ale jesliby doszło do tego dostałby
                słodycze, bo szkoda dziecka. Ale po cichu mam nadzieję, że moje dzieci pozostaną
                wierne polskim tradycjom. Nie czuję się zobligowana do świętowania świąt
                irlandzkich tylko dlatego, że tu mieszkam. Ale i nie wytykam innymm, że to lubią
                i robią:)
              • maja92 Re: Halloween!! 02.11.06, 11:34
                annie_pl napisała:

> Maju, nie narzekaj nie narzekaj...za to wychowalas w poblizu moich ukochanych
                B
                > orow Tucholskich,

Kazda moja wolna chwilka to Bory albo Zaborski Park na Kaszubach;-))
                Chojnice i Charzykowy do moj drogi dom, moja Babcia (mamy mama) pochodzi z
                okolic Tucholi;-))) Meza tez mam Kaszuba z Zaborskiego, czyli jeziorny Kaszub
                ;-))))))
                Wspaniale miejsca i ten las - szum sosen i morze jagod w okolicach Bialej, i
                lososie z Mylofa, i sielawa z Swornychgaci, i maliny z Babilonu.....

aaaa......rozmazylam sie, ale bylam w tym roku na dwa tygodnie;-)))
                • annie_pl Re: Halloween!! 02.11.06, 12:23
                  Jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeezu Maja toz to moje najukochansze miejsca na swiecie..... Bez mala wszystkie wakacje (a zawsze miesiac) spedzalam w Kopernicy nad Charzykowskim...tamto jezioro i las znam prawie tak samo dobrze jak rodzinne Pabianice...a rybka w Charzykowy....grzyby w brzuzkach...kajakiem na przelaj do Sworow na piwko z dala od dzieciakow...

teraz to i ja sie rozmarzylam...a w tym roku po raz pierwszy od 14 lat nie bylam w Kopernicy...
                  • maja92 Re: Halloween!! 02.11.06, 15:17
                    Ja po 27 latach mialam 6-letnia przerwe;-))
                    Od dwoch lat powoli wracam do kaszubskiego nalogu;-))))))

A na Kopernice i Osade to latem rowerami wodnymi plynelismy, oj!! bylo
                    pedalowania z Zacisza w Charzykowych;-))))

No Pani!!! - my to musimy jakies sasiedzkie wakacje wtedy zorganizowac;-)))))))
                    I wspominki;-))))
                    • annie_pl Re: Halloween!! 02.11.06, 16:01
                      > No Pani!!! - my to musimy jakies sasiedzkie wakacje wtedy zorganizowac;-)))))))
                      > I wspominki;-))))

Koniecznie musimy :)))))

Mam ogromny sentyment do Kopernicy...tam w lesie pierwszy raz sie calowalam z moim druhem, ktory 10 lat pozniej zostal moim mezem...wlasciwie kazdy kawalek kopernickiego lasu kojarzy mi sie z cudownymi chwilami...Tam sie nauczylam plywac...wioslowac...pic piwo...heheheh koniec tego, bo szef sie na mnie dziwnie patrzy, wlasnie spytal o kim tak intessywnie mysle, bo chcialby byc na miejscu tego faceta hihihih.

A na piwko zapraszam w przyszlym roku do Malych Swornych albo Babilonu - w osrodku zawsze mieli dobre :)))
    • reyka Re: Halloween!! 30.10.07, 21:13
      a co bedzie w tym roku? odnalazlam ten stary post. ciekawe jak sie u
      was pozmienialo i ile osob z tego watku jeszcze tu jest.
      u nas przygotowania trwaja. jutro kroimy dynie, i przebrani ruszamy
      na "zebry" he he he :)
      a to tak troche a propos watku "nuda" przypomnijcie sobie jak to
      kiedys sobie gaworzylyscie - mnie wtedy na forum jeszcze nie bylo,
      choc w Irlandii bylam juz ladnych 6 lat
      oj czas leci, leci........
      • czarnad1 Re: Halloween!! 30.10.07, 22:07
        Hahaha weszlam w ten watek i oczom nie wierze w trakcie czytania.
        Dzis juz petardy strzelaly, a w poscie jest jak gdyby rozmowa przed
        swietem i po swiecie. O petardach, dzieciach, ktore juz byly, wiec
        patrze na date (ale nie na rok). I juz sie przerazilam ze
        przegapilam swieto, ze nikt do nas nie zapukal i ze bede musiala
        slodycze zjesc sama. Siedze w domu z dzieckiem, wiec nie wiem jaka
        dzis data i jaki dzien. Juz myslalam ze kilka dni mi niepostrzezenie
        ucieklo i juz po wszystkim. Chcialam dzwonic do kolezanki, ktora na
        jutro planowala zakupy slodyczy, ze juz nie ma po co. Hahahaha.
    • mamaemilii Re: Halloween 2007!! 31.10.07, 09:46
      U nas zmieniło się o tyle, że w naszej dzielnicy zamieszkało sporo rodzin
      Romskich, więc dzieci jest co nie miara. Mam nadzieję, że tym razem nie zostanę
      z górą słodyczy, jak w zeszłym roku :)
      Sami na zbieranie słodyczy wybieramy się do innej dzielnicy, gdzie mieszka
      przyjaciółka Emilki, więc to wszystko mocno zakręcone jest.

Na dzisiejszą imprezkę strój kupiłam gotowy (wyżebrany przez córkę kilka dni
      temu). Mała będzie Śnieżką. A teraz czas wziąć się do roboty i odgruzować
      chałupę przed przyjściem gości.

To na razie!
    • zabelka24 Re: Halloween!! 31.10.07, 12:47
      Zuzia poszla dzis do zlobka w stroju czarownicy :-))) A tam mnostwo
      malych diabelkow, wrozek i ksiezniczek - impreza na calego. Chcialam
      zrobic zdjecia, ale ona focha mi strzelila, wiec obcykalam tylko
      kolezanki :-)))
      Po poludniu wybieramy sie na obchod domow w Clondalkin, a i sami tez
      bedziemy przebrani, co by Malej bylo razniej :-)

Osobiscie tez nie przepadam z Helloween, ale tu nie PL, wiec
      przylaczamy sie do zabawy :-)
    • tomsmom Re: Halloween!! 31.10.07, 21:17
      No i co, jak tam u Was?? U nas co chwile jakies dusze sie tluka do
      drzwi a fajerwerki zyc nie daja! Zuzylismy juz dwie spore siaty
      slodyczy, mamy jeszcze jedna, i mam nadzieje, ze to wystarczy na
      dzis. Ale zdecydowanie wygrywaja kosciotrupy w tym roku, w zeszlym
      roku mielismy mode na Star Wars, w tym roku glownie kosci ;-)
      • monika_irl Re: Halloween!! 31.10.07, 21:28
        u nas już po, zeszła cała siatka, chociaż mam wrażenie ze było mniej
        dzieci niż w zeszłym roku. Przebrania przerózniste, najwięcej było
        chłopięcych Star Wars, dziewczynki głównie królewny ale niewiele
        sukien się powtarzało :)

w przyszłym roku i nas to czeka bo Ala aż się wyrywała za dziećmi.

Kasia czekałyśmy na Was :)
        • reyka Re: Halloween!! 31.10.07, 22:26
          a u nas wszyscy, do ktorych maja poszla, mowili, ze byla najlepsza
          spiewaczka. kazdemu spiewala "Halloween is coming, the goose is
          getting fat....":) tez zeszla cala torba slodyczy, przebrania
          rozniaste, maja bala sie tych zamaskowanych. filip poszedl razem z
          nami i tylko wyciagal rece po slodycze:)
          Monika, nie chodzilysmy dlugo, bo maja "pieje", jutro ide do dr
          niech ja oslucha, bo cos mi sie to niepodoba.
          • zabelka24 Re: Halloween!! 01.11.07, 10:57
            my bawilismy sie swietnie - sami przebralismy sie i jako obstawa,
            towarzyszlismy Zuzi :-))))
            Naprawde bardzo mi sie podobalo, kupa smiechu :-DDDD pewnie dluzej
            bysmy sie bawili, ale Zuzia troche chorowita, wiec zabralismy sie do
            domu :-)
    • ann2 Re: Halloween!! 01.11.07, 14:29
      I juz po.....:(
      To byl nasz pierwszy Halloween i byl wspanialy!! Dom z corcia
      ustroilysmy juz tydzien temu i zaopatrzylismy sie w slodycze:) Kinga
      byla zachwycona! Obeszla z kolezankami tylko najblizsze domy i
      wrocily obladowane slodyczami! Co prawda slodycze interesuja ja w
      mniejszym stopniu, ale samo chodzenie w przebraniu, spiewanie i te
      fajerwerki... Cudnie!!
      A u nas drzwi sie doslownie nie zamykaly! Na szczescie slodyczy
      wystarczylo:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się