Dodaj do ulubionych

odchylanie glowki tylko w lewa strone !

14.04.07, 16:17
Dziewczyny,
moja prawie 4 tygodniowa coreczka upodobala sobie trzymanie glowki tylko w
lewa strone ! Jak spi , jak lezy na przewijaku, jak ja sie trzyma na rekach
odchyla w lewa strone.
Dzisiaj probowalam podczas ukladania jej do snu obrocic glowke prosto albo na
prawy bok i podkladam klinika zeby nie mogla odkrecic glowki w lewo to
natychmiast sie wybudzala i glosno krzyczala. Walczylam tak godzine ,
usypialam na nowo i kladlam z klinikiem by trzymala glowe w druga strone i nic
i w kolko wybudzala sie i krzyczala. Jak zabralam klinik, glowke swobodnie
obrocila w lewa strone i chrapusiala dalej !
I tak sie skonczylo, ze spi teraz trzymajac glowke caly czas obrocona w lewo.

Kiedy powinnam sie tym zaczac martwic ??
Czy ona sama z tego wyrosnie ??
Czy podejmowac caly czas proby z klinikiem ??
A moze jest jeszcze za mala i pozniej probowac ??

Czy ktoras z Was miala podobny problem ??

Ach a tak na marginesie jest taki piekny dzien dzisiaj :)))))))

Sciskam i pozdrawiam
Gosia
Obserwuj wątek
    • pelach Re: odchylanie glowki tylko w lewa strone ! 14.04.07, 20:53
      Staraj się, aby podczas mycia, karmienia, zabawy - stawać z lewej strony, żeby
      przekręcała główkę w lewą stronę. To żadna przypadłość - minie po jakimś czasie.
      Nie martw się.
      Pozdrawiam.
      • pelach Re: odchylanie glowki tylko w lewa strone ! 14.04.07, 20:55

> Staraj się, aby podczas mycia, karmienia, zabawy - stawać z lewej strony, żeby
        > przekręcała główkę w lewą stronę. To żadna przypadłość - minie po jakimś czasie

Miało być po: PRAWEJ STRONIE!!!Musisz kładąc ją do mycia stawać po prawej
        stronie, bawiąc się z nią - stawać, siadać po jej prawej stronie, itd. Nauczy
        się, przejdzie jej to, zobaczysz!
        • monika_irl Re: odchylanie glowki tylko w lewa strone ! 14.04.07, 21:43
          moja Ala tak miała, a zauważyła to moja mama że dziecko cały czas ma głowę w
          jedną stronę na zdjęciach
          musisz cały czas jej podkładać klina z lewej strony żeby nie mogła przekręcić
          główki, staraj się jej sama delikatnie prostować główkę albo przekręcać na prawą
          stronę.
          ja moją dodatkowo odwróciłam w łóżeczku.
          jak tego nie przypilnujesz to dziecko będzie miało z jednej strony spłaszczoną
          główkę i coś z mięśniami szyi ale nie jestem pewna co.
          Mimo że u nas trzymanie główki w jedną stronę trwało około 2 miesięcy to i tak
          widać że ta strona różni się nieznacznie od drugiej.
          W każdym bądz razie powinnaś tego pilnować.
    • koliber113 Re: odchylanie glowki tylko w lewa strone ! 14.04.07, 21:57
      Droga Marge,
      Według mnie przy wizycie u lekarza powinnaś to powiedzieć.
      Oczywiście nie musi to być schorzenie, ale może. Jestem dzieckiem, które miało
      po urodzeniu tzw. kręcz szyi, a moja mama też urodziła się z tym samym.
      W przypadku mojej mamy wszyscy mówili, że to przejdzie i moja babcia żyła sobie
      w nieświadomości kilka miesięcy, a to zamiast przejść pogłębiało się. W końcu
      lekarz przebadał moją mamę i okazało się, że jednak to jest nieprawidłowe i
      polega na przykurczu zdaje się ścięgna tuż za uchem. W moim przypadku ponieważ
      już rodzina była wyczulona i mojej babci zdawało się, że ja też trzymam główkę
      często przekręconą w jedną stronę nalegała, żeby położna mnie dokładnie pod tym
      kątem zbadała. Okazało się, że też mam kręcz szyi. Ponieważ rozpoznano to
      wcześnie leczenie polegało na zastrzykach i ćwiczeniach.Nie piszę tego, żeby Cię
      straszyć, ale niektóre sprawy należy dokładnie sprawdzić, bo mogą (choć nie
      muszą, później być poważne, a wcześnie rozpoznane łatwo się leczy.
      Mój synek też odchylał głowę w jedną stronę, więc jak byliśmy w szpitalu, znając
      nasze predyspozycje poprosiłam panią fizjoterapeutkę, żeby to sprawdziła.
      Okazało się, że wszystko jest w porządku, ale powinnam starać się w miarę
      możliwości układać go tak, żeby trzymał głowę czasem w drugą stronę.
      Dlatego po prostu proszę Cie trzymaj rekę na pulsie, i jednak staraj się, żeby
      trzymała główkę w obie strony, bo oba ścięgna razem z mięśniami muszą pracować,
      żeby się dobrze rozwijać. Życzę Ci, żeby tak jak w przypadku mojego synka
      okazało się, że to tylko chwilowe!
      Pozdrawiam!
      Hania
    • anetka110 Re: odchylanie glowki tylko w lewa strone ! 15.04.07, 02:34
      Ale czy to tylko główkę układa na lewą stronę?Chodzi mi o to czy jeśli ją
      np.kąpiesz i na golaska układasz po kąpieli zwróć uwagę czy jej CAŁE ciałko nie
      jest lekko przegięte w lewą stronę.Jeśli nie,ok:)Tak jak piszą dziewczyny
      wystarczy podkładać coś miekkiego pod głowę z lewej strony żeby
      troszkę"zmusić"dzidzie do układania główki na prawo:)No ale jeśli całe ciałko
      po położeniu dzieciecia na plecach widocznie wygina się w jedną strone....to
      trzeba do lekarza z tym iść i rehabilitację odbębnić..nie straszę,absolutnie!
      Mam doświadczenie bo...no co się będę tu rozpisywać na pytania na priv mogę ci
      odpowiedzieć.
      • ania.b5 Re: odchylanie glowki tylko w lewa strone ! 15.04.07, 13:11
        Tak jak dziewczyny pisza, nie bagatelizuj, bo to moze byc prawdopodobnie krecz.
        Moj maz mial to samo jak byl dzieckiem, dlatego tesciowa ciagle zwracala uwage
        nam na to, zeby pilnowac tych spraw. Ja bym na Twoim miejsu, oprocz podkladania
        pieluchy czy czegos pod glowke, masowala szyje dziecku z tej strony, w ktora
        przekreca glowe. Krecz spowodowany jest przykurczem tego miesnia, i
        rehabilitacja opiera sie na masazach. Oczywiscie nie musi to byc koniecznie to,
        ale jesli jest- to masaze na pewno pomoga, a jesli nie- nie zaszkodza.A
        najlepiej wybierz sie z mala do pediatry albo lekarza ogolnego- ja bym poszla
        na Twoim miejscu do Polaka, bo z tego co pisalas o swoim GP- nie mozesz chyba
        liczyc na niego..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka