12.06.11, 12:59
Witam. Nie bardzo umiem poradzic sobie ze sprzecznymi heksagramami, jakie otrzymalam w odpowiedzi na pytanie o przyszlosc pewnej znajomosci. 1 heksagram to 32 trwanie - co interpretuje jako korzystna wrozbe, ze znajomosc bedzie trwala. Ale linie zmienne niekorzystne: 1 i 6. A na koniec z tego wychodzi heksagram 14 - wielkie posiadanie. I wlasnie ta 14 mnie dezorientuje. Odczytuje ja korzystnie - ze jednak swoje cele osiagne, znajomosc rozwinie sie, marzenia sie spelnia. Czy taka interpretacja jest sluszna? Bardzo, bardzo prosze o pomoc w zrozumieniu tej serii informacji, ktora dal mi I-Ching.
Obserwuj wątek
    • poszukujacy2011 Re: 32/14 12.06.11, 19:20
      Na początku warto doprecyzować, o jakiej przyszłości mówimy? Czy o znajomość koleżeńską/przyjacielską czy może szansie na związek. Napiszę może jak ja to widzę - uważam, że odpowiedź księgi jest optymistyczna. Pierwszy heksagram mówi o "zgodnym małżeństwie" i dobrze wróży wszelkim związkom miedzy ludźmi - linie zmienne 1 i 6 moim zdaniem wcale nie są takie niekorzystne - uważam, że sugerują jedynie, by intencje były czyste, by nie być zachłannym i być cierpliwym "kto chce zbyt dużo i zbyt szybko, ten nie uzyska nic" oraz zawsze trzymać się "prawdy i dobra". Należy również mieć w ryzach swoje "negatywne myślenie" o sobie i o swoich wadach/brakach, aby nie zawładnęły one pytającym i nie spowodowały "osiadnięcia na mieliźnie" właśnie z ich powodu.
      Heksagram 14 natomiast jest w moim przekonaniu spełnieniem tego, czego się pragnęło - oczywiście musi być stale zachowana szlachetność i czystość intencji o czym wspominał również heksagram 32 a także z pokorą przyjąć to szczęście.
      Mam nadzieję, że trochę pomogłem :)

Pozdrawiam
      • jataganka Re: 32/14 12.06.11, 22:36
        Do: Poszukujacy 2011.
        Dziekuje za poswiecenie uwagi mojej rozterce i-chingowej :) Dziekuje tez za wskazanie jasniejszej drogi interpretacji. Ja niestety mam sklonnosc do czarnowidztwa i obaw, ktore wplywaja na moj osad sytuacji - czesto tzw. obiektywne spojrzenie innych wydobywa jasniejsze aspekty niz te, ktore ja dostrzegam, skupiam sie na nich i zamartwiam.

Tak, chodzi o przyszlosc zwiazku mesko-damskiego, ktory trwa, ale pozostaje niezdefiniowany (deklaracje z drugiej strony nie padaja) stad moje pytanie o jego trwalosc. Odpowiadajac heksagramem 32 - trwanie - I-Ching perfekcyjnie wkroczyl w problem.

Rowniez linia 1 - zbyt pospieszne dazenie do trwalosci przynosi niepomyslnosc - wydaje mi sie idealnym trafieniem w punkt: byla moja proba zidentyfikowania odczuc i zamiarow drugiej strony, spelzla na niczym, tj. reakcja brzmiala: podoba mi sie to co sie dzieje, ale zobowiazywac sie nie bede, niech sie toczy, zobaczymy.

Jednak pytanie, z ktorym zwrocilam sie do I-Chingu dotyczylo przyszlosci. Stad linie 1 i 6 wzbudzily moje obawy - czy nie znacza, ze nigdy tej stalosci, pewnosci trwania i poczucia bezpieczenstwa w tym zwiazku nie uzyskam? Czy I-Ching nie mowi mi, ze jego rozwoj w tym kierunku jest niemozliwy?

A po przeksztalceniu - bardzo pomyslny heksagram 14. Stad poczucie dezorientacji, jak te wrozbe - w sumie - odczytywac.

Twoja interpretacja podnosi mnie na duchu. Dziekuje :)
        • transwizje Re: 32/14 13.06.11, 09:59
          Masz rację z odczuciem sensu 1.6 linii w 32.
          Zacząć trzeba od 6. Bo to jest to, co odchodzi, co było i wnioski z przeszłości. Nic nie daje się ustalić, trwa wewnętrzny niepokój i brak satysfakcji.
          Potem nadchodzi 1, znów próba ustalenia na czym się stoi i znów porażka, związek zdaje się być pochopny, wymyślony, upragniony bez sensu.
          Heks po przemianie może opowiadać o tym, w co przemieni się ta sytuacja niepewności i o tym, co naprawdę was łączy, a nie dzieli.
          Czy są w tym wspólne zajęcia, zainteresowania, praca zawodowa, przyjemności? Np. teatr, kino, kawiarnia, impreza towarzyska, wycieczka w gronie znajomych, albo gust artystyczny itp?
          Pozdrawiam
          ES
          • jataganka Re: 32/14 13.06.11, 10:37
            Do: transwizje
            Dziekuje za pomoc :)
            Co nas laczy? Z tzw. okolicznosci zewnetrznych - niewiele. Jestesmy z b. roznych srodowisk, mamy rozne prace, rozne tryby zycia, rozne przeszlosci. Zyjemy osobno. Ale zainteresowania i tematy rozmow - wspolne. W sferze wewnetrznej trudno mi - wlasnie z powodu braku deklaracji drugiej strony - okreslic, co naprawde nas laczy, a co jest tylko moja potrzeba czy projekcja. Niewatpliwie jest wzajemna atrakcyjnosc, zmyslowosc, przyjemnosc z przebywania ze soba, potrzeby bliskosci u siebie jestem pewna, u niego moge domniemywac.

Piszesz, ze mam racje z odczuciem linii 1 i 6 w heks. 32. Nie do konca zrozumialam co chcesz przez to powiedziec. Czy mam racje widzac je jako zly prognostyk na przyszlosc? A w takim razie jak pogodzic z ta zla prognoza korzystnosc heksagramu 14? Przeciez on wskazuje na pomyslny rozwoj sytuacji?

Ja wolalabym, zeby to bylo raczej tak: heks. 32 identyfikuje problem i pokazuje, co bylo i jak wyglada sytuacja obecnie. Heks. 14 pokazuje przyszlosc. Czyli w praktyce: jestes niecierpliwa i rozedrgana, to przynosi zle skutki. Ale cierpliwosc, niepoganianie sytuacji i wewnetrzne uspokojenie doprowadza do szczesliwego konca i osiagniecia celow.

Jednak - jak napisalam - wolalabym, zeby to tak mozna bylo zinterpretowac. A czy rzeczywiscie tak mozna - wlasnie z tym pytaniem zwracam sie do osob, ktore znaja i rozumieja I-Ching lepiej niz ja :)

• poszukujacy2011 Re: 32/14 13.06.11, 19:02
              Linie zmienne mówią nam "co robić", dają nam wskazówki - uważam, że kierując sie wskazówkami linii zmiennych (a wspomniała Pani o próbie ustalenia faktów z tym mężczyzną i nic nie wyszło oraz tego że niepokój i niepewność jednak doskwiera) czyli będąc cierpliwym, odrzucając niepokój i szukanie w sobie wad i braków można osiągnąć zamierzony cel - ja osobiście tak bym postępował po odpowiedzi księgi.

Czasem trzeba pozwolić by coś się rozkurczyło, żeby to móc później trwale ścisnąć :)
              • transwizje Re: 32/14 15.06.11, 10:09
                a ja byłabym podejrzliwa. Heks po przemianie może opisywać sytuację zupełnie inną, niż się sądzi. Np. przyjemne spotkanie w restauracji albo wspólne zakupy w supermarkecie. Przy okazji wymianę jakichś opowieści, które poruszą zazdrość i cierpienie z tego powodu. Ponieważ Posiadanie to również zawłaszczanie i zazdrość. A jeśli 32 mówi, że przywiązanie do owej osoby jest pochopne i nie ma się w co pchać, to i raczej negatywny blask Posiadania się ukaże, niż nagle cudem zalśni piękna karoca i książę, co pantofelek kopciuszka znalazł...
                Sorry, ale I_Cing lubi być przez ludzi traktowana jako dająca jedynie pozytywny obraz sytuacji, tymczasem często zawiera również ciemne historie, w których bierzemy udział.
                I nie rozumiem, jak można czynić w zgodzie z radą I-Cing, mówiącej w tym wypadku, że znajomość jest niewłaściwa i generuje zbyt dużo zapału u jednej strony, a zatem wycofaniu tej nogi i palca 1-liniowej z dążenia za nią, a niepokoju z 6 linii to chyba wymazanie gumką myszką z serca... i potem książę w karocy... w nagrodę. No, to jeśli posłuchasz szczerze rady i zwalczysz uczucie to nawet na tego księcia nie spojrzysz wtedy, bo po co? Acha, to wtedy on będzie za tobą biegał, a ty nosiła brodę wysoko... i tak w koło macieju... ;-)

Pozdrowienia
                Ewa S.
                • transwizje Re: 32/14 15.06.11, 10:43
                  a tak poważniejąc. Księga Radzi ci popracować nad asertywnością, tj. poczuciem własnej wartości. Jeśli rozwiążesz ten problem, także kiepski układ sam się rozwiąże i odnajdziesz harmonię.
                  Powodzenia! ;-)
                  Ewa S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka