iona11
08.02.14, 16:45
Zastanawia mnie pewna kwestia techniczna. Otóż mówi się, że pierwszy heksagram na ogół opisuje teraźniejszość, zmienne kierunek przemian, więc przyszłość, a heksagram po przemianie, jeszcze dalszą przyszłość, która nastąpi po tym, co wydarzy się w zmiennych.
Ale czy tak jest zawsze?
A co gdy zmienia się ostatnia, szósta zmienna? Przecież, podobno, zamanifestowała się już ona w przeszłości, czy więc heksagram od którego odchodzi szósta zmienna, będzie dotyczył przeszłości, jeszcze wcześniejszej, niż owa szósta zmienna, a heksagram po przemianie w takiej sytuacji będzie opisywał na ogół teraźniejszość?
A jeśli nawet zmienia się nie szósta, ale jakakolwiek inna zmienna, to czy jest możliwe, że obydwa heksagramy, wraz ze zmiennymi, opisują przeszłość, ewentualnie przeszłość i teraźniejszość?
I czy jest to w ogóle możliwe, aby heksagramy manifestowały się w odwrotnym kierunku? Innymi słowy, czy jest to możliwe, aby pierwszy heksagram opisywał przyszłość, a zmienne i heksagram po przemianie przeszłość, która do owego wyjściowego heksagramu doprowadziła?
Mam nadzieję, że nie zagmatwałam zanadto, nie jestem chyba mistrzem retoryki :)
Upraszam szanownych Forumowiczów o wypowiedzenie się. Zgodnie z wiedzą (jeśli istnieje jakaś wiedza na ten temat) lub zgodnie z intuicją i doświadczeniem opartym na kontakcie z Księgą.