07.04.09, 22:19
Witam,
Zapytałam księgę czy uda mi się dostać na wymarzony kierunek studiów. Czuję, że zawaliłam sprawę, mogłam starać się bardziej, więcej się uczyć do matury. Wylosowałam heksagram 54, linie zmienne I i IV. Heksagram ten podobno jest jednym z najgorzej wróżących w całej Księdze i myślę, że niestety oznacza on negatywną weryfikację mojego planu. No i jeszcze to Wojsko.. czyli wycofanie, zaprzestanie walki, ukrycie się w krzakach..:( Ciężko mi to przyjąć. Mimo wszystko siadam twardo do nauki i nie poddaję się.
Jestem ciekawa Waszego punktu widzenia. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • policjawkrainieczarow Re: 54/7 08.04.09, 13:42
      A skad wzielas to, ze wojsko to zaprzestanei walki i ukrycie sie w krzokach? Od
      zaprzestania to sa przynajmniej dwa inne heksagramy, bynajmniej nie ten. Wojsko
      wymaga akcji.
      Powodzenia.
      • vivianne_e Re: 54/7 08.04.09, 16:28
        Wyczytałam to gdzieś na forum. Zdaje mi się, że Ewa o tym pisała. Pokojowe poddanie się, pogodzenie z losem. Tylko, że ja nie mam najmniejszej ochoty godzić się z losem!!!
        • kozka1 Re: 54/7 10.04.09, 11:59
          Cześć
          Ewa na razie tutaj nie zagląda, ale pewnie jak tylko będzie mogła to podpowie
          (pewnie na to czekasz z niecierpliwością ;-).

Z mojej - "raczkującej" strony - wydaje mi się, że nie jest wcale tak źle. 54
          o czym niejednokrotnie Ewa pisała - pokazuje układ zależnościowy, mówi o byciu
          wybieraną - pasuje to do Twojej sytuacji - selekcja pośród kandydatów na studia
          i towarzyszącym temu obawach - zostanę wybrana, czy nie?
          Orzeczenia do 1 i 4 linii są korzystne - przedsięwzięcia przynoszą pomyślny
          los/późny ożenek przychodzi we właściwym czasie. Obie linie mówią o posuwaniu
          się do przodu - być może będą pewne perturbacje - nie wiem jak teraz egzaminy
          wyglądają... Może będziesz miała do rozważenia przejście na inny kierunek (4
          linia wahanie i liczenie na coś, w końcu akceptacja tego co przychodzi) a 7 hex
          - Wojsko - dla mnie to pełna mobilizacja sił, aktywność, organizacja (orzeczenie
          jest dobre - pomyslny los bez ujmy). Na cos sie zdecydujesz i o to zawalczysz.
          (Może w grę będzie wchodziło dodatkowe dzialanie, starania aby jednak na
          upragniony kierunek się dostać, przenieśc?).

Na pewno z biernej postawy (54) przechodzisz w aktywną (7). Ja tutaj klapy nie
          widzę.
          Pozdro.
          K.
          • jasnygrom Re: 54/7 11.04.09, 16:36
            :)
            Według opisu Viviany sytuacja:
            Czuję, że zawaliłam sprawę, mogłam starać się bardziej, więcej się uczyć do
            matury. (...) Mimo wszystko siadam twardo do nauki i nie poddaję się.

Pytanie: Czy uda mi się dostać na wymarzony kierunek studiów?

Odpowiedź: 54.1.4
            54.1 Panna młoda jako konkubina. Kulawy może chodzić. Przedsięwzięcia niosą
            pomyślność.
            40.4 Uwalnia się od swego wielkiego palca u nogi. Przybywa towarzysz, może mu
            zaufać.
            07.0 Wojsko wymaga wytrwałości i silnego męża. Pomyślność bez ujmy.
            --------
            Myślę podobnie, jak Policja i Kózka - wymagana jest aktywność z Twej strony.
            54.1 Panna (Młoda) to raczej postawa bierna, wyczekująca. Może osiągnąć cel, ale
            nie zawsze będzie on tym, o co jej chodziło. Natomiast działanie przynosi los po
            jej myśli.
            40.4 Uwolnienie od swego wielkiego palca może być powodem kulenia. Jednak jeśli
            ów palec spowodował Twoje obecne rozterki, to nie ma się co zastanawiać - ten
            palec nie doradzał dobrych kroków. Pozbycie się go otwiera drogę dla przybycia
            towarzysza godnego zaufania.
            07.0 To nie jest czas spoczywania na laurach, ale ciężkiej, wytrwałej pracy.

Bądź kowalem swego losu.
            życzące końcowego sukcesu pozdro :) ryx
    • transwizje Re: 54/7 11.04.09, 19:33
      właściwie, żeby coś dodać do kózki, alicji i jasnegogroma to wspomnę o 54.1 - to
      najbliższa przyszłość. kulawy, tak jak w 10, 36, 43 i 44 oznacza walkę/wysiłek o
      przywrócenie zachwianej równowagi. Przy dużym wkładzie pracy można ruszyć z
      miejsca. oznacza też wybrańca, ale dlaczego za długo by pisać, może uda mi się
      to opisać w książce. 54.4 odnosi się do spraw wykształceniowo-studenckich, to
      linia o charakterze jowiszowym. Ciekawe z tym terminem, może będzie drugi
      dodatkowy nabór? albo jakaś próba na innej uczelni?
      7. aktywność z całą pewnością. zaniechanie aktywności w Wojsku zachodzi w pewnym
      sensie na linii 3 (wypadek) i 4 (działanie na rzecz pokoju, a zatem nie
      bierność). Jednym słowem dostaniesz się jak nie za pierwszym, to za drugim razem
      i zostaniesz studentką. I tyle.
      Pozdrawiam
      Ewa S.

PS. Jasnygrom, ja nie rozumiem, jeśli Księga mówi, że jakoś się po pewnym czasie
      dziewczyna dostanie to jaki ma to związek z "kowalem swego losu"? Niecelna
      interpretacja nie jest w stanie nigdy zachwiać tego co przeznaczone. Gdyby
      mówiła wyraźnie - nie, nie dostanie się mimo wysiłku, to co byś wtedy rzekł?

PS2. rzeczywiście mam ostatnio spore kłopoty z netem. Od dwóch tygodni nie mogę
      ściągać mejli. Dziś z okazji świąt chyba jakaś zmiana, ale nie wiem na jak
      długo. Ale pocieszająca wiadomość, od połowy maja pewnie będę już śmigać po
      neostradzie i nic mi nie przeszkodzi. ;-)
      Pozdrawiam wszystkich
      Ewa S.

• jasnygrom Re: 54/7 13.04.09, 13:30
        :)
        1.
        Ewa pisze:
        Jasnygrom, ja nie rozumiem, jeśli Księga mówi, że jakoś się po pewnym czasie
        dziewczyna dostanie to jaki ma to związek z "kowalem swego losu"?
        --------
        To niech się położy (w sensie: nic nie robi), przecież i tak "jakoś" się dostanie?

Viviana pisała: "Czuję, że zawaliłam sprawę, mogłam starać się bardziej, więcej
        się uczyć do matury. (...) Mimo wszystko siadam twardo do nauki i nie poddaję się".

Zmiana postawy zaprezentowana w ostatnim zdaniu ww. cytatu wynikła z
        przemyślenia przez Nią sytuacji opisanej w pierwszym zdaniu cytatu. "Bądź
        kowalem swego losu" to słowa moje, nie Księgi. Oznaczają moje zrozumienie i
        poparcie dla wniosków i działań Viviany.
        "życzące końcowego sukcesu pozdro" oznacza, że nawet gdyby nie wszystko z
        początku szło po myśli, życzę Jej osiągnięcia zamierzonego celu.

2.
        Ewa pisze:
        Niecelna interpretacja nie jest w stanie nigdy zachwiać tego co przeznaczone.
        --------
        A celna?

3.
        Ewa pisze:
        Gdyby mówiła wyraźnie - nie, nie dostanie się mimo wysiłku, to co byś wtedy rzekł?
        --------
        Nie wiem.

pokojowe świąteczne pozdro :) ryx
        • transwizje Re: 54/7 13.04.09, 18:02
          Jasnygrom, nie chodzi o położenie się i czekanie, bo w 1 linii jest o wysiłku,
          poza tym 7 wymaga właśnie dużego nakładu siły. Nie ma więc mowy o położeniu się
          w tym wypadku, choć mogą być takie przepowiednie, gdy wszystko samo się dzieje i
          nie trzeba żadnych specjalnych starań.
          Celna interpretacja tym bardziej nie zmienia przeznaczenia, gdyż się ono
          wypełnia w zgodzie z tym co odczytane wcześniej. Daje świadomość uczestniczenia
          w zdarzeniu takie jak jogin, który zasiada i zapuszcza korzeń (52.6) w źródło, i
          nie działając staje się.
          Pozdro
          Ewa S.
          • vivianne_e Re: 54/7 15.04.09, 15:30
            Bardzo dziękuję Wam za poświęcenie czas na intepretacje - dodały mi one motywacji i uspokoiły.
            Jesli chodzi o ten drugi termin i pewne perturbacje, to uważam, że oznacza to, iż nie dostanę się na studia dzienne, tylko wieczorowe. Nabór na studia wieczorowe odbywa się jako drugi, po naborze na studia dzienne.
            Aby studiować muszę wyjechać do innego miasta, a czesne jest bardzo wysokie. Kompletnie mnie na to nie stać. Dlatego planuję wyjazd zaraz po maturze za granicę do pracy sezonowej na czas wakacji. Będę musiała samodzielnie się utrzymywać w innym mieście i opłacać czesne. Nie tylko muszę, ale CHCĘ to wszystko osiągnąć samodzielnie.
            Zaczęłam mieć wątpliwości, czy wyjdzie mi na dobre ta determinacja i upartość? czy nie przesadzam z dążeniem do samodzielności? Może powinnam pójść na inny kierunek, stacjonarny, a zarobionych pieniędzy nie ładować tylko w siebie i swoje ambicje.
            Zadałam pytanie IChing. Czy powinnam tak walczyć drapiąc pazurami? Wylosowałam Rewolucja - 49 linia zmienna V oraz 55 - Obfitość. Identyczny układ był roztrząsany jakiś czas temu na forum przez lukowitz. W moim przypadku odczytuję to jako wskazówkę do dalszej walki. Do niedawna byłam zalęknioną osobą, bałam się życia, liczyłam na pomoc innych. Teraz czuję się jak tygrysica:) Chcę być samodzielna, chcę sukces zawdzięczać sobie, wziąć pełną odpowiedzialność za swoje życie.

Piszcie, jeśli macie jakies sugestie.
            Pozdrawiam, V
            • transwizje Re: 54/7 16.04.09, 10:04
              myślę, że myślisz i działasz prawidłowo. 4 linia zmienna Jang (w 54) ma
              charakter jowiszowy, zatem pcha do zmiany miejsca pobytu i często jest to miasto
              uniwersyteckie. To początkowa linia trigramu Grom, czyli stopa i wielka droga,
              wejście na nową drogę życia.
              co do 7, miałam przypadek, gdy młoda osoba wylosowała 7 odnośnie swojej
              przyszłości po zmianie miejsca zamieszkania i usamodzielnieniu się. Rzeczywiście
              wyjechała wtedy dość szybko za granicę do pracy. Po powrocie podjęła studia. 7
              ma podobieństwo do tarotowego Rydwanu. I wiąże się z wyjazdami (dolny trigram
              Otchłań to wóz i koń, także kryzys finansowy, z którym woźnica musi się
              zmierzyć, górny trigram Biorczość to wielki wóz, który często manifestuje się
              jako supermarket, wielki handel, tlok - otóż owa dziewczyna pracowała zagranicą
              w supermarkecie).
              Pozdrawiam i życzę powodzenia
              Ewa S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka