Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Weekend listopadowy Austria

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.10, 12:54
    Proszę o polecenie miejsca, gdzie w dniach 10-14 listopada będzie można pojeżdzić na nartach.Zastanawiam się czy uderzyć na któryś z lodowców, czy też może będzie to mozliwe w jakimś nie lodowcowym resorcie.Proszę o Wasze sugestie i propozycje(hajlepiej przetestowane osobiście)
    Obserwuj wątek
      • ortodox Re: Weekend listopadowy Austria 14.10.10, 15:12
        Molltaler Gletscher ... pl.bergfex.com/moelltalergletscher/
        pozdro.
      • Gość: ooonaa Re: Weekend listopadowy Austria IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.10.10, 23:36
        my śmigamy na Stubai ,dokładnie do Neustift :-))))
        z dośw.listopadowych wynika że tylko lodowiec np.w Solden w ub roku na dole zielono a u góry biało;-))) ,też polecam.
        • o.tisk Re: Weekend listopadowy Austria 18.10.10, 09:33
          Ooo widzę, że będzie sporo ludków z PL w ten weekend na Stubaiu (pewnie na innych lodowcach również). Z moich skromnych doświadczeń wynika, że nie da się nas, Polaków nie zauważyć właśnie na rozpoczęciach sezonu, jak i na słynnych majówkach, i to - naprawdę - z dobrej strony, a wciąganie do zabawy w knajpach innych nacji na stałe weszło już chyba do rytuału ...

Zdravim :-)
      • ewangelizator_carvingu Re: Weekend listopadowy Austria 15.10.10, 09:11
        dodam jeszcze Kaunertal i Piztal / wariant o tyle interesujacy że w czasie jednego wyjazdu
        mozna odwiedzić obydwa lodowce/

Kaprun

Solden

czyli austriackie lodowce
      • robak_58 Re: Weekend listopadowy Austria 15.10.10, 10:16
        Zdaje się pytałeś juz o to w innym wątku o śniegu na początku grudnia.
        Odpowiem tak.
        Jak powyżej jest pisane, najpewniejsze w zapytywanym okresie to lodowce.
        Jest ich trochę więc wyborem może być, albo lepszy wyciąg na górę, albo więcej tras, albo taniej, albo najbliżej. Dane znaleźć można w necie, choćby na wielokrotnie wzmiankowanym bergfex'ie.
        Można też uderzyć "z innej mańki".
        Generalnie jest tak, że 90, no najwyżej 80% narciarzy, rozpoczyna jazdę na stokach w 3 dekadzie stycznia i kończy w 1 dekadzie marca, zatem można przyjąć za pewnik, że w pozostałych okresach sezonu, nie ma żadnych (lub większych), poza świętami i Nowym Rokiem, problemów z wynajęciem kwater i jazdą na tzw. "pałę" czyli na ostatnią chwilę.
        Włąśnie w ub. roku jak pisałem, dzięki takiej obserwacji udało się Nam pojechać w kilka osób do Schladming w październiku (skrzyknęliśmy się bodaj w 3 dni), zaś kilka innych osób w tym samym czasie odwiedziło czeskie Jeseniki.
        Więc jeśli lubisz ryzyko, obserwuj pogodę, może coś wystrzeli nielodowcowego w owym czasie.
        • rpodolak Re: Weekend listopadowy Austria 15.10.10, 10:41
          zgadzam sie z tym, z jednym zastrzeżeniem - to nie jest żadne ryzyko, od kilku lat jeździmy z kumplami na tak zwane "męskie wyjazdy" w grudniu, po prostu na 3-4 dni przed wyjazdem sprawdzamy gdzie są dobre warunki, rezerujemy kwatere i jedziemy ;-) - tak jak napisałeś w tym czasie "(prawie) wszstko" jest wolne a karnety duuzo tańsze.
          Ryzykiem nazwałbym rezerwacje lokalu na listopad/grudzień w czasie gdy w danym miejscu wogóle nie ma śniegu np tzw Freeski - i co jak sie okaże że nie napada? inna sprawa, że pogoda to zawsze ruletka...
          pozdrawiam
          • Gość: mac Re: Weekend listopadowy Austria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.10, 10:53
            Dzięki za wszystkie uwagi i sugestie.Tak przy okazji to na stronie flattach.at jest oferta gasthof 3*HB 3 noclegi +skipas 3 dniowy za 203E.Jak to się ma do waszych doświadczeń.Nie wzbraniam się przed wyjazdem w ciemno, ale żona oględnie mówiąc nie jest zwolennikiem takich rozwiązań
            • rpodolak Re: Weekend listopadowy Austria 15.10.10, 11:03
              nikt nie mówi o wyjeździe "w ciemno" - przecież robisz rezerwacje przed wyjazdem!
              cena moim zdaniem nie najgorsza - chociaż w zeszłym roku w Nauders za nocleg płaciliśmy 13E osobe/dzień i skipass 13E/dzień (w grudniu, w tym roku tez jest ta promocja 11-18.12 skipas 14E/dzień)
              • Gość: mac Re: Weekend listopadowy Austria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.10, 12:13
                Sprawdzałem i Nauders-najtańsze noclegi to 17E ze śniadaniem.Czytałem dosyć niepochlebne opinie o warunkach na lodowcu, że orczyki,słabe trasy itd.Neck ma w ofercie hotel Tia Monte HB za niewielkie pieniadze, ale jakoś mi nie pasuje.Jak byłeś napisz co i jak-na pewno wezmę pod uwagę
                • rpodolak Re: Weekend listopadowy Austria 15.10.10, 13:28
                  Nauders to nie lodowiec - więc nie wiem o czym czytałeś, jak dla mnie ośrodek super do tego 2 resorty włoskie na tym samym karnecie (15min jazdy samochodem) - nowiczesne gondole, w Schoeneben/Belpiano nowe kanapy z osłonami od wiatru/deszczu zresztą zajrzyj na stronę:

www.reschenpass.net/xxl/de/home/_season/at2/index.html
                  Spałem właście w Tia Monte ale nie w hotelu tylko w apartamentowcu, który jest ok 1km dalej, wszystko w porządku - rezerwowane przez Tiscover.com
                  • Gość: mac Re: Weekend listopadowy Austria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.10, 16:24
                    A o Kaunertal Gletscher...
                    • ortodox Re: Weekend listopadowy Austria 15.10.10, 18:05
                      Porównaj sobie np Molltaler Gletscher www.gletscher.co.at/wp-content/uploads/gletscherpano.jpg i Kaunertal Gletsche en.kaunertaler-gletscher.at/_shared/kt_pano.htm ...może to pomoże Ci wybrać ...
                      • Gość: mac Re: Weekend listopadowy Austria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.10, 22:29
                        Dzięki.Stronę znam.Chodzi mi bardziej o Wasze subiektywne odczucia.W tej chwili zastanawiam się pomiędzy Stubaiem a Molltalerem
                        • Gość: ooonaa Re: Weekend listopadowy Austria IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.10.10, 23:53
                          jezdziłam i na Molltau i na Stubai - w\g mojej skromnej opinii Stubai o 100% lepszy w infrastrukturę ,zdecydowanie więcej tras no i same Neustift bogatsze w kwatery i hotele niż Flattach ( z drugiej strony na Molltau też mi niczego nie brakowało ;-))) ).
                          Mimo wszystko w gronie znajomych-narciarzy z którymi jedziemy teraz ,Stubai przeszło jednogłośnie;-)))) - acha..może to istotne ,jedziemy z dziećmi,więc braliśmy też pod uwagę udogodnienia dla nich.
                          • Gość: Triq Re: Weekend listopadowy Austria IP: *.ghnet.pl 18.10.10, 11:10
                            Stubai jest najlepszym lodowcem w Austrii. Najbardziej urozmaicone trasy, dużo wyciągów i tras, ogromny wybór kwater. I najważniejsze - najbardziej opłacalne ceny karnetów: jeden darmowy na 10, instruktorzy z legitymacją międzynarodową płacą tyle co młodzież, a z kolei karnet młodzieżowy jest zdecydowanie najtańszy w Austrii. W styczniu / niski okres/ za rodzinny tydzień / ja z żoną instruktorzy, jedno dziecko 10 lat gratis, drugie 12/ karnety wychodzą mi zdecydowanie taniej niż gdziekolwiek w Polsce. Akurat rekompensuje to dalszy dojazd.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka