Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Free Ski - pytanie do znawców

19.11.10, 10:12
    co roku jade w grudniu na narty ale nie zdarzyło mi sie jeszcze byc na tzw Free Ski - koledzy w tym roku wytypowali na wyjazd Bormio, Livigno lub Val Di Sole właśnie jako Free Ski - w związku z tym mam pytanie: jakie warunki panuja w tym okresie - głównie chodzi mi o sprawę tłoku na stokach i do wyciagów, bo pogoda jaka bedzie nigdy nie wiadomo...
    pzdr
    Obserwuj wątek
      • Gość: web Re: Free Ski - pytanie do znawców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.10, 10:43
        w Livigno pojawia się sporo ludzi, zawsze śnieg był. W Bormio bywa różnie, może być lodowo. Val di Sole naśnieżają, tłum rozkłada się na wiele stoków, kiepsko może być w samej Marillevie, za to w Madonnie - bosko:)
      • ortodox Re: Free Ski - pytanie do znawców 19.11.10, 10:48
        Chyba nie jestem znafcą ;) freeski, bo tylko raz mi się darzyło i jakoś więcej mnie nie ciągnie ... . Jednak w sprawie tłoku w takich sytuacjach obowiązują pewne dość powszechnie znane prawidła. Obsada w kurortach free ski jest w tym okresie zbliżona do low seson i jest raczej niezależna od warunków śniegowych. Gdy są dobre warunki, to wszystko się rozkłada na wiele tras i jest normalnie ...czyli bez większych kolejek i tłoku. Gdy warunki są kiepskie i czynnych jest tylko kilka część tras, to robi sie tłoczno i kolejkowo. Jak by nie patrzyć, wszystko i tak niestety sprowadza się do pogody ... czyli nie wiadomo jak będzie.
        pozdro.
        • Gość: obol Re: Free Ski - pytanie do znawców IP: *.tktelekom.pl 19.11.10, 21:26
          Ale na pewno wiadomo, że łatwo będzie się na stokach porozumieć po polsku. Inne narody jakoś w tym czasie nie preferują tych okolic, chociaż to niby tzw. free ski, cokolwiek by to miało znaczyć. Rzeczywiście- wielka loteria!
          • ortodox Re: Free Ski - pytanie do znawców 19.11.10, 22:04
            Tak, to rzeczywiście specjalna free-loteria dla Polaków. Widać, mamy słabość do rzeczy free. Szczególnie gdy free-ski są w tax-free ... i wtedy jest free do kwadratu ;)
            pozdro.
            • Gość: lelek Re: Free Ski - pytanie do znawców IP: *.chello.pl 20.11.10, 03:12
              Właśnie z tym "free" to jedna wielka ściema: hotelarz podobno dostaje z 20-30 € zniżki na karnet dla gości, a resztę usiłuje sobie powetować wyższymi cenami kwaterunku. Tak ze gdybym się nie targował, to "free ski" wyszłoby mi drozej niż normalny pobyt z karnetem w ferie.
              • Gość: obol Re: Free Ski - pytanie do znawców IP: *.tktelekom.pl 20.11.10, 05:41
                No może i trochę drożej, ale za to ile radości z ewentualnego trafienia w śnieg i pogodę, z możliwości swobodnej konwersacji w ojczystym języku i z alpejskiego echa niosącego szeroko wyrazy na k. i ch.
                • Gość: web Re: Free Ski - pytanie do znawców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.10, 10:13
                  to nie wiem gdzie jeździcie. Ja rodzimych chamów nie spotykam. Może więcej jeżdżę niż przesiaduję w knajpach na stoku...:)
                  Free ski to termin typowo przedsezonowy, prawdziwy jest w Val di Sole i w Livigno. Reszta to pseudo free ski, robione przez biura, aby złapać klientów. Faktycznie, to free nie jest darmowe, ale ze sporą zniżką :)
                  Mnie się zawsze opłaca pojechać, zawsze to dodatkowy czas na złapanie oddechu:)
      • rpodolak Re: Free Ski - pytanie do znawców 22.11.10, 12:25
        wybór ostatecznie padł na Livigno - zobaczymy, śniegu juz jest duużo - więc zgodnie z Waszymi opisami powinna byc czynna większośc tras :-) mam nadzieję, że nie będzie tłumów jak w czasie ferii...
        A o co chodzi z tymi zakupami bezcłowymi - czy one są dostępne w samym Livigno?
        w zeszłym roku w Nauders trzeba było jechac do Samnaun w CH żeby zrobic zakupy i do tego "przetrwać" kipisz w drodze powrotnej do Austrii :-()
        Jak to wygląda tutaj - są jekieś kontrole?
        • Gość: web Re: Free Ski - pytanie do znawców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.10, 13:44
          kontrole są przy powrocie przez Szwajcarię. Ale przecież Wy wszystko zjecie i wypijecie na miejscu:)))
          • guido_contini Re: Free Ski - pytanie do znawców 22.11.10, 17:27
            Nazewnictwo chyba niepoprawne. Co to ma oznaczac te Free Ski? Narty za darmo?
            Wydaje mi sie, ze masz na mysli "off pist".
            Jezeli tak, to najlepsze warunki znajdziesz w La Grave we Francji.
            Rowniez w Chamonix na Grand Montetes mozna sobie poszalec poza trasami na wolnej przestrzeni. Verbier tez jest dobrym miejscem.
            • ortodox Re: Free Ski - pytanie do znawców 22.11.10, 21:15
              Poprawne nazewnictwo to chyba nie jest, bo nie jest to za darmo, ale tak ma wygladać jakby było i tak się już utarło. To co Ty masz na myśli, zwykło się nazywać freeride. Można dyskutować czy freeski są całkowicie free, czy nie są, ale kijem rzeki i tak nie zawrócisz.
              pozdro.
              • lelex Re: Free Ski - pytanie do znawców 22.11.10, 22:32
                Ale to, co
                • lelex Re: Free Ski - pytanie do znawców 22.11.10, 22:35
                  > Ale to, co
                  guido miał na myśli też moze być za darmo ... o ile się nie korzysta z wyciagów.
                  :-)
                  • ortodox Re: Free Ski - pytanie do znawców 22.11.10, 22:47
                    ... po trasach też możesz jeździć za darmo, jeśli nie korzystasz z wyciągów.
                    Czy to będzie wtedy freeride, czy freeski ? ;)
                    pozdro.
          • lelex Re: Free Ski - pytanie do znawców 22.11.10, 22:30
            > kontrole są przy powrocie przez Szwajcarię.
            Przez Włochy również.
            :-)
      • Gość: Kasia87 Re: Free Ski - pytanie do znawców IP: 81.219.203.* 23.11.10, 02:00
        Byłam w grudniu w zeszłym roku w Livigno z poznańskim biurem Funclub (polecam!) - ludzi sporo (ale bez tragedii, a do tego masa studentów :D), śnieg był więc byłyśmy z koleżankami naprawdę zadowolone :)
        • Gość: Super Star Re: Free Ski - pytanie do znawców IP: *.icpnet.pl 29.11.10, 18:21
          Hej
          też mogę polecic z czystym sercem narty z funclubem, od paru lat jezdze z nimi co roku. Najlepiej cenowo wychodzi chyba w grudniu albo w marcu :) generalnie jestem bardzo zadowolona, fajne autokary, mili rezydenci - wszystko tak jak byc powinno :)

Pozdrawiam!
          • eva.biedrona87 Re: Free Ski - pytanie do znawców 08.12.10, 20:37
            ja byłam z funclubem w Szwajcarii w Saas Fee - znane z atutu jakim są płaskie stoki - świetne warunki dla dzieci do nauki - i oczywwiście dla mnie też :) poza tym piękne krajobrazy i miła obsługa... nie wiem, może po sesji wybiorę się jeszcze na narty, ale zobaczymy jeszcze.... na razie z chłopakiem rozważamy opcję Sylwestra - www.funclub.pl/oferty/sylwesterparyz-express_funclubpl-lato_2402.html?label=425 w końcu nie zostało za wiele czasu do 31.12. ... ;)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka