Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Króki wyjazd do Austrii - gdzie najbliżej?

01.02.11, 15:02
    Witam,
    chciałam się jeszcze zapytac o ośrodki położone jak najbliżej Monachium. Mamy do zagospodarowania z mężem 5 dni ale strasznie nam żal tego czasu na dojazdy. Początkowo wybór padł na Zillertal ale mąż z uwagi na odległość zaczyna coś przebąkiwac o Szpindlerowym Młynie. Ja uważam, że lepiej pojeździć krócej ale w naprawdę dobrych warunkach więc szukam czegoś kompromisowego czyli jak najbliżej nas. Jesteśmy z Wrocławia więc mamy do Austrii stosunkowo dobry dojazd. Będę wdzięczna za informacje. Oczywiście nie szukam drugiego tak dużego ośrodka jak Zillertal ale byloby miło poznać jakieś fajne miejsca
    Obserwuj wątek
      • Gość: kris Re: Króki wyjazd do Austrii - gdzie najbliżej? IP: *.dzierzoniow.vectranet.pl 01.02.11, 15:21
        Schladming
        • klematis007 Re: Króki wyjazd do Austrii - gdzie najbliżej? 01.02.11, 15:36
          dzięki za info ale to jest kilkadziesiąt km dalej od Zillertal. Bo zakładam jazdę przez Niemcy, czechy nie wchodza w grę - 200 km bliżej a czasowo wychodzi nawet dłużej, nie mówiąc już o komforcie jazdy...
          • Gość: JurekM Re: Króki wyjazd do Austrii - gdzie najbliżej? IP: *.play-internet.pl 01.02.11, 15:56
            Jeśli upierasz się jechać koniecznie przez Niemcy to z dużych ośrodków najbliżej masz do SKIWELTU,troszkę dalej KItzbuehel,do Zillertalu tylko kilkadziesiąt km dłużej,ale ja tak jak poprzednik pojechałbym do Schladming-nie jedzie się przez Czechy wcale dłużej niż przez Niemcy no i jest z 200 km bliżej.
          • Gość: ec Re: Króki wyjazd do Austrii - gdzie najbliżej? IP: *.abcdata.pl 01.02.11, 16:07
            Zugspitze/Garmish ?

patrzac na mapę z austriackich ośrodków blizej od Zillertal bedzie skrecic w Kufstein do Skiwelt, tylko jaka to daje róznice w całej odległosci i czasie? niewielką.. 20 min wg googla

co ciekawe do Schladming podobny czas jak do Mayrhofen/zarówno przez Czechy i przez Niemcy/, czyli krócej powinno byc do Leogang czy Maria Alm

do Garmish godzine krócej

pozdro
      • siejest Re: Króki wyjazd do Austrii - gdzie najbliżej? 01.02.11, 15:59
        Spójrz na mapkę TUTAJ
        ale i w Niemczech może być fajnie Niemcy
        Wybierz miejscówkę a ktoś zawsze coś dorzuci pózniej coś do Twojego wyboru.
        • klematis007 Re: Króki wyjazd do Austrii - gdzie najbliżej? 01.02.11, 16:04
          A to mnie uraczyłeś :-))) Znaczy wieczór z głowy ;-) W takim razie zapytam się jutro
          • siejest Re: Króki wyjazd do Austrii - gdzie najbliżej? 01.02.11, 16:25
            No tak, jak się czegoś szuka to się trzeba porozglądać tyci i samemu (pierwszy krok już zrobiłaś ;)
            Starzy forumowi wyjadacze napewno chętnie pomogą tylko im mniej ogólnikowo tym więkrza jest szansa na pomoc.
            Wiesz, to różnica w pytaniu:"szukam nowych nart" a "szukam nowych nart, mam 3 metry wzrostu ;) ;) ;) albo: " na narty do Niemiec" i " na narty do Niemiec, wreszcie bez albo wreszcie z rodziną, jadą też na piwo albo apresski jest obojętne"
            Krótkie trafne w oczekiwaniu zapytanie = dziesiątki trafnych odpowiedzi ;)
            Kurcze nie byłem w Brauneck/ Lenggries ale to tylko dla ciepłodupków (orczyki).
            • Gość: Basia Re: Króki wyjazd do Austrii - gdzie najbliżej? IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.11, 17:00
              My też postanowiliśmy z mężem pojechać jak najbliżej i wybraliśmy to
              .pl.bergfex.com/waidring-steinplatte/panorama/
              Z Gdańska zajedziemy w ciągu dnia, cenowo podobnie do Sz.Młyna a jak wykupisz karnet na 4 dni masz jeszcze więcej ośrodków do przejażdżki.
              No i nie trzeba listka na autostrady.
              • siejest Re: Króki wyjazd do Austrii - gdzie najbliżej? 01.02.11, 18:21
                Tak, okolice Pillersetal są przedewszystkim piękne, warto zajrzeć. Ja jadąc do Austrii często tamtędy specjalnie przejeżdżam. Takie regiony nie przeżywają jakiś chwilowych euforii, poprostu tam od zawsze jest niesamowicie. Dlatego nie znajdziesz wiele jakiś złych komentarzy dotyczących infrastruktury albo braku setek kilometrów tras zjazdowych, wielkiego zjazdu gwiazd albo turystycznej mody/trendu, w takie okolice jedzie się poprostu do Austrii tak jak od dziesiątek już lat robi to reszta Europy. My Polacy, "wypuszczeni" przed 20-toma latami narzekamy już (albo jeszcze), że ach do dupy infrastruktura w porównaniu z ixami, że niby za zimno w dupkę, że dlaczego nie jest lepiej ogólnie. Myślę, że "normalny zjeżdżacz" powoli boi się wejść na to forum bo jak wspomni o czymś mniej atrakcyjnym niż te wszystkie trendowe miejscówki to nie będzie tutaj brany na poważnie, a.... właśnie Basia, tam będziesz w Austrii, nartki rekreacyjnie w Austrii takiej jaka najlepiej aby pozostała, nie pod turystów a dla turystów, nie pod narciarzy ale dla takich, którzy chcą na nartki sami do Austrii przyjechać, bez reklamy. Kiedyś ktoś z stałych forumowiczów, to już chyba przed 7- mioma latami (?), napisał mi: "...wiesz siejest, bo dla nas narty to bardzo dużo, więcej niż sama deska". Dzisiaj, widząc tutaj wciąż te same Gęby ;) szanuję tych prawdziwych nartokochaczy. Kurcze wiedza, angaż, wciąż chęci dzielenia się doświadczeniem,... no szacun. Cieszy mnie jednak też, właśnie, że odkrywamy powoli Austrię po raz trzeci, tak jak reszta świata robi to od lat, tak jak Ty. Na początku było dla nas trendowo/blisko Zell/Kaprun, następnie trendowo/lepiej/nieobciachowo (sorry-) pokazać się, że stać. Ty należysz do trzeciej fazy (wyczynowcy nie obrażać się) jedzie się do Austrii tam gdzie się komu podoba bo gdzie komu najlepiej wie się samemu :). Ja tam nie mam nic przeciwko mniejszym miejscówkom, wprost przeciwnie. Sie rozgadałem ;)
                • rpodolak Re: Króki wyjazd do Austrii - gdzie najbliżej? 01.02.11, 21:18
                  zgadzam się ze Sjest - ja również jeżdżę głównie do mniejszych (tańszych ośrodków) których bywalcy wielkich resortów nie uznają, jak dla mnie i moich dzieci wystarczy kilknaście(lub kilkadziesiat) km tras i naprawdę super infrastruktura - w porównaniu do polskiej a nawet czeskiej nie mówiąc już o cenach). mogę polecić dwa miejsca w których byłem w poprzednich latach przy samej granicy z Niemcami:
                  www.kaiserwinkl.com/ (nie trzeba nawet winiety i dzieci do 10 lat za free)
                  www.alpbachtal.at/ (poza sezonem dzieci do 15 lat za free)

ewntualnie resorty niemieckie w ramach alpenplus
                  www.alpenplus.com/ (wszystkie resorty dostępne w ok.1 godz z Monachium)

pozdrawiam i miłych poszukiwań
                  • Gość: mac Re: Króki wyjazd do Austrii - gdzie najbliżej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.11, 01:56
                    Bardzo fajne linki.A ośrodki naprawdę godne uwagi.Ale jedno pytanie-czy od 12.03.będzie można w tych ośrdokach jeszcze pojeżdzić?Co do Kaiserwinkl mam obawy bo dosyć nisko.Jeśli masz inne typy co do wyjazdu w powyższym terminie to proszę o radę.Niestety w Austrii słabo się orientuję, a szukam fajnego ośrodka do pojeżdżenia a nie lansu.
                    Z góry dziękuję
                    • domifil Re: Króki wyjazd do Austrii - gdzie najbliżej? 02.02.11, 08:05
                      Ja właśnie dzięki koledze powyżej (rpodolak) wybrałam dla mojej rodziny region Kaiserwinkl. Będziemy stacjonować w Koessen i te 30 km tras w zupełności wystarczy dla naszej rodzinki. Owszem pamiętam lata "sprzed" dzieci, kiedy objeżdżaliśmy duże ośrodki narciarskie ale teraz zmieniły nam się priorytety. Ma być blisko, kameralnie i przyjaźnie dla dzieci. Nie interesuje nas już wyścig z czasem by w ciągu 6 dni objechać 200 czy 300 km tras. Tak więc ruszamy 26 lutego i zdobywamy Austrię ponownie, tym razem na spokojnie.
                      • Gość: pitt Polecam Wilder Kaiser - Scheffau IP: *.internetia.net.pl 02.02.11, 08:32
                        Witam,

bylem rok temu w marcu na 3 dni w tej miescowosci, fajne trasy, jakby co to sluze pomoca. Z Wrocka to ok 7h jazdy.
                        • klematis007 Re: Polecam Wilder Kaiser - Scheffau 02.02.11, 13:10
                          A jakas miejscowość jest szczególna polecenia?
                      • siejest Re: Króki wyjazd do Austrii - gdzie najbliżej? 02.02.11, 08:35
                        "...zdobywamy Austrię ponownie, tym razem na spokojnie." To właśnie miałem na myśli.
                        Keiserwinkl lubię jak wspomniałem właśnie za tą "kameralną" Austrię i chyba setki tysięcy ludzi tam co roku przyjeżdżających latem i zimą myślą podobnie. Napisałem, nie przyjeżdżają
                        vipy, właśnie w takie miejsca vipy jeżdżą prywatnie, kurcze te hotele tam to szok a takie małe miejscówki "tylko kilkadziesiąt km tras, małe jeziorko. Reprezentacja Polski (piłka nożna) tam trenowała przed Mistrzostwami Europy chyba. Latem papę zapiera na dole i na górze.
                        • klematis007 Re: Króki wyjazd do Austrii - gdzie najbliżej? 02.02.11, 12:31
                          No nie odrobiłam zadania domowego :-( dziecko wróciło ze szkoły z grą komputerową i zaległam przy niej na cały wieczór (grupa wiekowa 3+ ale naprawde było fajnie ;-)))

Doprecyzowując moje zapytanie - siejest wielkie dzięki za wszelkie wskazówki! - jadziemy bez dzieci. Te zostawiamy sobie na marzec i tu faktycznie mam zupełnie inne priorytety, piwa chętnie bym się napiła w miłym otoczeniu a jeszcze chętniej wina w ilościach nie-do-końca-kontrolowanych. Z mężem jeździmy dobrze (gdyby określać zero-jedynkowo to lepiej niż gorzej), ja jestem zdecydowanym ciepłodupkiem i nie znoszę orczyków. Wystaczy mi 20 lat jeżdżenia w Szczyrku - swoje już odcierpiałam i odstałam w kolejkach :-(
                          Nie mam parcia na wielkie ośrodki, już dawno wyrosłam z etapu opowiadania znajomym gdzie to nie byłam ale lubię pojeździć sobie na wielu trasach (to tez syndrom pozostały po Szczyrku, zwłasza w ostatnich latach kiedy to pozamykali połowe tras ;) a nie w kółko tak samo.
                          Pooglądałam strony polecane wcześniej, zastanawiam się czy Keiserwinkl wystaczy na pięć dni, troszkę mało tych tras a może ja mam za duże wymagania?
                          Ale koncert życzeń, co ?
                          • klematis007 Re: Króki wyjazd do Austrii - gdzie najbliżej? 02.02.11, 12:47
                            Oglądałam Wilder Kaiser - Scheffau. Podoba mi się :-))) Siejest moja wyrocznio ;-) co o tym sądzisz?
                            • Gość: JurekM Re: Króki wyjazd do Austrii - gdzie najbliżej? IP: *.play-internet.pl 02.02.11, 13:59
                              Koessen jest dobre na 1 dzień-w 5 dni wynudzisz się tu-skiwelt jest duuużo ciekawszy,od niedawna jest "połączony" również z Kitzbuehel - to już razem prawie 450 km tras do wyboru-musisz pamiętać jedynie,że jeśli chcesz zwiedzić oba ośrodki to musisz kupić duży karnet - Kitzbuehel All Star Card,a le Zillertal moim zdaniem jest najlepszym wyborem w tamtych okolicach-szczególnie jak chcesz pojechać w marcu czy kwietniu.
                          • siejest Re: Króki wyjazd do Austrii - gdzie najbliżej? 02.02.11, 12:54
                            A tam koncert życzeń :) Nie wiem dlaczego ale Twoje zapytanie (rozbudowane dodatkowo)jest takie (przynajmniej dla mnie) - pobełkoczę może dla innych totalnie to jest ciekawe. Jesteś gdziś w Monachium, masz do 6 dni, które chcesz przeznaczyć na nartki, 20 lat na deskach, masz gdzieś trendy. Podjedź do Kaiserwinkel (moje zdanie jak niemiecka oferta Ci nieodpowiada). W sumie po Twoim poście i następujących komentarzach sam mam ochotę tam pojechać. Wiesz, sweter golf, ognisko w hotelu/pensjonacie. Po tych postach pro tam (nie byłem zimą) pojadę nawet jutro. Czy 5 dni to za dużo albo za mało..., widzisz na to nie potrafię przynajmniej ja odpowiedzeieć bo 20 lat już tu jestem
                            • ron5 Re: Króki wyjazd do Austrii - gdzie najbliżej? 02.02.11, 15:25
                              Jutro wyjeżdżam z Wrocławia o 15 do Kitzbuchel i zamierzam tam być przez Niemcy najpóźniej o 23.
                              Nie ma po drodze tankowania,winiet itp,więc jeśli się nic nie wydarzy 8 h spokojnie starczy.
                              W poblizu Kitzbuhel masz wiele ośrodków.
                              Mozna również jechać do Schladming przez Mohelnice-olomouc-Wiedeń jest w sumie 720km.
                              W zeszłym roku byłem i tez trwała jazda ok 8 h.
                              W poblizu Schladming,nieco dalej jest fajne ,mniej znane miejsce,Obertauern ale tam niestety nie znalazłem sensownego hotelu.Miłego urlopu.
                          • Gość: Basia Re: Króki wyjazd do Austrii - gdzie najbliżej? IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.11, 22:08
                            Zdecydowanie polecam steinplatte. Jest tam 35 km tras o różnm stopniu trudności. Jest tam tylko jeden orczyk a pozostałe to podgrzewane kanapy. Będąc w zeszłym roku na krótkim wypadzie do Lofer przetestowałam jeden dzień na Steinplatte, spodobało mi się i w tym roku właśnie wybieramy się do Waidring żeby pojeździć bez tłoku na Steinplatte. Atmosfera jest tam austriacko-niemiecka ponieważ jest chyba połączenie również od strony Niemiec - ale to już sprawdzę za parę dni.
                      • rpodolak Re: Króki wyjazd do Austrii - gdzie najbliżej? 11.03.11, 09:39
                        jak wyjazd? - mam nadzieje że udany :-) proszę o relację
                        pzdr
      • jeepwdyzlu małe ośrodki 02.02.11, 15:33
        są fajne
        ale nie mogę się oprzeć wrażeniu, że niektórzy dyskutanci lekko przesadzają:
        -mnóstwo ludzi boi się zabierac głos na forum
        -wyrosłam z chwalenia się gdzie byłam
        -"odkrywamy" Austrię po raz kolejny

Jak ktoś woli mniejszy ośrodek - to super i świetnie.
        Nie dorabiajmy jednak ideologii
        Po to to forum, żeby świadomie wybierać.
        Kierując się również radami, poleceniami i komentarzami bywalców i zapaleńców..
        Jasne - wszędzie można wspaniale wypocząć. Nawet w Wiśle czy Szczyrku.
        Ale sporo ludzi uważa, że skoro jedziemy taki kawał i płacimy niemałe w końcu pieniądze - to warto mieć różne możliwości. Kilka miejscowości. Różne trasy. W razie braku pogody - lodowiec. Duży skipas i kilometry nartostrad.
        To oznaka zachłyśnięcia się? Braku rozwagi? Udowadniania innym swojego statusu?
        Bez żartów. Narty się speuperyzowały, jeżdżą miliony i dziś zimowy wypad w Alpy nie jest oznaką statusu. Może tak było 15 lat temu...

Przyznam również, że brakuje na naszym forum fajnych relacji z mniejszych ośrodków. To piszcie Kochani! Recenzujcie, zachwycajcie się (lub nie), wklejajcie linki, ceny, polecajcie pensjonaty, knajpy czy baseny!
        Na pewno żaden bywalec Arabby czy Cortiny nie będzie miał tego za złe! (Nawet Prezes z Prezesową :-)
        Więcej humoru, mniej malkontenctwa!
        jeep

• rpodolak Re: małe ośrodki 02.02.11, 21:46
          duże znaczenie mają również koszty (przynajmniej dla mnie) kiedy jadę na narty z rodziną to wszystkie koszty trzeba mnożyć X4 do tego jadąc z dziećmi naprawdę nie jesteś w stanie skorzystać z możliwości dużych ośrodków - więc nie ma sensu "przepłacać".
          Ja jeżdżę na narty zwykle dwa razy w sezonie: raz z rodziną (do małych resortów) i raz poza sezonem z kolegami na tzw "męski wyjazd" :-) i wtedy wybieramy oczywiście większe ośrodki (np w tym roku Bormio-Santa Catarina-Isolaccia)
          po prostu do kazdej sytuacji trzeba sie do dopasować i rzeczywiście nie dorabiać ideologi, ale nie można też autorytarnie stwierdać że: "w takim a takim ośrodku wynudzisz się po jednym dniu" otóż ja z moimi dziećmi nie nudzimy się.
          to samo jest dobre albo kiepskie - zależy tylko kiedy i dla kogo.
          pzdr
          • Gość: mac Re: małe ośrodki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.11, 00:31
            A pewnie że mają!Dlatego też jeżdżę 2x do roku-na rozpoczęcie sezonu/free ski i w marcu jak już ceny spadają. Preferujemy opcję HB i w ten sposób można "wykroić" sobie 2 tyg, jazdy w cenie 1-ego w topowym sezonie.
            A co do ośrodków to pewnie dlatego jest ich tak dużo by zaspokajać różne gusta i potrzeby-temat rzeka.W samej Austrii na berfex'ie jest wymienionych 344!
            A Bormio polecam.
            pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka