Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Erzurum-narty-luty

28.01.13, 11:04
    WITAM WSZYSTKICH NA FORUM.
    WYLATUJĘ Z KATOWIC 14-LUTY NA TYDZIEŃ Z ŻONĄ I DZIECMI (6 I 11 LAT),HOTEL POLAT,
    PROSZĘ PRZYDATNE INFORMACJĘ TYPU : GDZIE WYMIENIĆ WALUTĘ,AKTUALNE CENY,(KARNETY,ART.PODSTAWOWE,PAMIĄTKI ITP.)
    MOŻE KTOŚ WŁAŚNIE WRÓCIŁ Z TEGO HOTELU I PODZIELI SIĘ CIEKAWYMI INFORMACJAMI.
    Z GÓRY WIELKIE DZIĘKI.
    POZDRAWIAM
    ANDRZEJ
    Obserwuj wątek
      • Gość: frak1 Re: Erzurum-narty-luty IP: *.elk.mm.pl 28.01.13, 17:20
        Wymiana walut w recepcji (za 1 usd 1,56 lira a za 1 euro 2,05) lub w bankomacie (trochę korzystniej). Najkorzystniejsze ceny ubrań/sprzętu sportowego są w galerii podczas wyprzedaży (spacerkiem ok. 35 min a spożywcze w Carrefourze w tej samej galerii (druga ulica za stacją benzynową w lewo idąc w kierunku centrum miasta) lub market przy stacji benzynowej chyba nazywa się Jala. Dojazd taksówką 20-30 lirów więc dość drogo jak na 3-4 km jazdy. Najbliższy mini sklep spożywczy 15-20 min spacerem. Z powrotem spacer jest 2x dłuższy bo pod górkę. Karnety są w recepcji hotelu Dedeman Ski lub w budynku dolnej stacji gondoli. Ceny 30 lirów pon-czw, 40 lirów pt-niedz/za dzień, 1 wjazd gondolą 5 pon-czw lub 10 lirów pt-niedz. Dojazd darmowym dla gości hotelu wyciągiem-łącznikiem długości ok. 1,5 km. Nim dojedziesz pod samiutką gondolę. Powrót tak samo ale tylko do 16:00.
        • patyczki4 Re: Erzurum-narty-luty 28.01.13, 20:50
          Dzięki za fajne info.Powiedz czy byłeś gościem tego hotelu?
          Jesli tak to ,jak z obsługą i z ich angielskim,bo sam hotel robi niezłe wrażenie.
          pozdro A.P.
          • Gość: frak1 Re: Erzurum-narty-luty IP: *.elk.mm.pl 29.01.13, 10:09
            recepcja mówi dobrze po angielsku. obsługa parę podstawowych słów.
            Pytasz o to co już było na forum.

Gość: Gruby 15.01.13, 19:26
            W skrócie ( jestem teraz w Erzurum) :
            - jest internet w Palacie w pokojach za free, w xanadu nawet na stoku
            - hotel bardzo ok, widoki z okien miazdza
            - jedzenie: duzy wybór, raz super, raz przyzwoicie
            - widokowo przepieknie, pogoda od tygodnia raczej słoneczna i bezchmurna.
            - snieg:
            --xanadu - wszystkie trasy otwarte i stok oświetlony nocą;
            --palat - mamy za darmo bo hotelowy, trasy 4, jedna dość kamienista
            --palandoken - otwartych większość, gondolka każdego dnia , poza jednym przedpoludniem, jezdzila na samą górę, miejscami faktycznie przebijaja kamyczki/zwirek. Ogólnie jeździlo sie niezle - polecam czarne, te ze szczytu super przygotowane , szerokie i zasnieżone.
            --konakli - byliśmy raz, otwarte byly 2 trasy, jedna niebieska, dluga, a druga czarna - slalom gigant i to byla najlepsza trasa wyjazdu, swietnie przygotowana, szeroka, ladne pejzaze - mozna bylo jezdzic bez konca :) wykrecilem 85,2 km/h :)))
            Temperatury: na dole potrafi byc +6 a na gorze pizdzi i mróz wykreca morde, - 14 na porzadku dziennym. Rekawice cieple i maska na twarz wskazane.

Moim zdaniem najlepiej jechacdo konakli o ile czarna otwarta, potem xanadu i palandoken na równi.

ja byłem 27.12 - 03.01
            Fakt, mało sniegu i trzeba na kamienie uważać. Karnetów nie kupujcie w Polsce.
            Na miejscu cały dzień za 5 lirów jeździliśmy na Paladonken - godola na górze, zjazd do połowy i na czarną trasę (super przygotowana), prawdziwa czarna, wywozi na góre krzesełkami jak na kasprowym 20 lat temu na 3250 m2. Bardzo fajny alpejski zjazd.
            Widoki na górze - cudowne, zupełnie inne niż w alpach.
            My trafiliśmy 7 dni lazurowego nieba, i małego mrozu.
            Hotel POLAN - okey, nie ma się czego czepić.
            jedzenie b dobre. Fakt że ceny na stoku, taxi, i w barze hotelowym jakieś kosmiczne.
            Czysty mały basen, fajne sauny i łażnia turecka
            Zalecam 1- wszego dnia wziąść TAXI za 15 lirów wiezie cie do Galerii Handlowej - w carrfour kupujesz cole, wode, piwo , itd. Galeria i miasto jak w Polsce/Europie.
            Genralnie nas turystów / narciarzy z Polski traktowali bardzo egzotycznie i serdecznie.
            Nam się podobało, bylismy w kilka rodzin. Ale na wyjazd na raz.
            Martwiący jest fakt co by było w razie wypadku - na helikopter nie licz, nikt nie mówi po angielsku, niektórzy po rosyjsku. Jkaieś stare skutery śnieżne
            Z gości z innych krajów sporo - z gruzji i armenii.
            Przełom roku , kiedy byliśmy - to czas przed sezonem , autentycznie jeździliśmy sami na stokach - Paladonken
            Przy hotelu Xanadu i Polat - więcej ludzi, stoki jak w Białce.

Dodam że oprócz 4 samolotów polaków to w Panadoken prawie nie było innych gości (tym bardziej z Gruzji czy Armenii). Było paru anglików i grupa Japończyków. Za to sobotę i niedzielę tłumy miejscowych. Szwendali się wszędzie nawet po nartostradach
            • Gość: frak1 Re: Erzurum-narty-luty IP: *.elk.mm.pl 29.01.13, 10:43
              >Grzegorz 15.01.13, 20:28
              >Martwiący jest fakt co by było w razie wypadku - na helikopter nie licz, nikt nie mówi po >angielsku, niektórzy po rosyjsku.

Do głównego szpitala w Erzurum jest 6 km. Nie bardzo wiem skąd i dokąd miałby ten helikopter wozić. Jak komuś coś się stanie to zwożą go na przyczepce skuterem pod dolną stację gondoli, a tam odbiera cię karetka. Przyjeżdża w 5 minut. Kto mieszkał w Dedeman ski czasami mógł taką akcję zobaczyć. W szpitalu lekarze mówią dobrze po angielsku. Po udzieleniu pomocy karetka odwozi cię do hotelu. Na każdym turnusie są jakieś wypadki - na naszym trzy (niektóre poważne) ale nikt na obsługę medyczną nie narzekał.
              • m_ac Re: Erzurum-narty-luty 01.02.13, 23:05
                Odnośnie wypadków-mam pytanie jak taka osoba jest transportowana do kraju?Skoro piszesz,że były wypadki, nawet poważne to jak działa w takim przypadku assistance, czyli de facto ubezpieczyciel-ambulans/air ambulans, czy normalnie jakby nigdy nic czeka się na charter.Tak na tzw wszelki-wielki pytam i z góry dziękuję
                • Gość: frak1 Re: Erzurum-narty-luty IP: *.elk.mm.pl 02.02.13, 00:38
                  Niestety nie umiem odpowiedzieć, wszystkiego nie wiem. Na naszym turnusie najbardziej ucierpiała młoda dziewczyna (z nogą). Z Polski razem z następnym turnusem, przyleciała po nią matka (nie wiem kto za to płacił). A dziewczynę wózkiem dostarczono ją pod drzwi samolotu. W samolocie dostała 3 miejsca tak że mogla sobie położyć w poziomie nogę która była w plastikowej protezie. Zamieniłem z nią 2 zdania. Mówiła że opieka w szpitalu była znakomita, a przyczyną upadku była nadmierna prędkość. Narta się nie wypięła chociaż była regulowana godzinę przed wypadkiem (narty były z wypożyczalni) i stało się.
                  • m_ac Re: Erzurum-narty-luty 05.02.13, 08:05
                    Dzięki za odpowiedż.
      • Gość: jack Re: Erzurum-narty-luty IP: *.dynamic.mm.pl 02.02.13, 11:29
        byłem w tym hotelu w dniach 24-31.01, jak chcesz więcej info zobacz na www.skimania.com.pl
        • mg-73 Re: Erzurum-narty-luty 05.02.13, 12:15
          Czy ktoś był w hotelu Xanadu snow?
          Jakie warunki na trasach przy hotelu?
          Trudność tych tras, czy są odpowiednie dla dzieci?
          Jak warunki w hotelu?
          Jaka pogoda, jest śnieg?
          • Gość: gobnzo Re: Erzurum-narty-luty IP: 93.175.71.* 01.03.13, 13:10
            Xenadu ma najlepszy i super przygotowany stok, więc jak za darmo( kupujac pakiet_lecisz) to warto, inaczej wyzej jest Renesannce Polat i kupisz karnet ..za 25
            • Gość: frak1 Re: Erzurum-narty-luty IP: *.elk.mm.pl 10.03.13, 18:14
              Dodam jeszcze że karnet Xanadu jest za darmo dla gości tego hotelu tylko teoretycznie bo pobyt w Xanadu kosztuje co najmniej 500 zł więcej niż każdy inny hotel. Za tę różnice kupisz karnet jaki będziesz chciał i jeszcze zostanie. Np. sporo taniej wyjdzie hotel Polat + karnet wieczorowy na Xanadu + karnet na Palandoken.
              • Gość: cv Re: Erzurum-narty-luty IP: 91.229.22.* 13.03.13, 11:04
                A ceny spadają: Xanadu 2000 zł (z karnetem i pełnym wyżywieniem), Polat 1300 zł (z karnetem i pełnym wyżywieniem), Dedeman Ski Lodge 1100 zł , Palan 999 zł
                • Gość: arczi Re: Erzurum-narty-luty IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.13, 09:09
                  Ceny spadają, a temperatura rośnie :( Chciałem się wybrać 21.03,ale nie wiem czy jest po co? Może ktoś z grupy, która ostatnio wróciła z Erzurum zdać relację jakie są temperatury na stoku, jakie warunki narciarskie, jak wyglądają stoki, czy jest dostatecznie dużo śniegu i czy da się jezdzić? Można dorzucić fotki. Z góry dziękuje i pozdrawiam!
                  • patyczki4 Re: Erzurum-narty-luty 14.03.13, 09:45
                    Witam,teraz to nie wiem ,byłem w lutym z dziećmi podobało mi sie,ale mam dla ciebie coś :
                    www.xanaduhotels.com.tr/live.asp?id=1&content=live-cam
                    zobacz sobie na żywo,czsami długo się ładuje.
                    pozdro
                    Andrzej
                  • Gość: frak1 Re: Erzurum-narty-luty IP: *.elk.mm.pl 14.03.13, 10:44
                    W zeszłym sezonie podobno było można jeździć do końca kwietnia (wg recepcjonistów z hotelu). Niestety nikt tego nie jest w stanie zweryfikować.
                    Ale skoro temperatury w następnym tygodniu nocą będą dochodzić do -15 a w dzień do -10 jest prawdopodobne że będą tam warunki do jazdy. Szczególnie że 16-18 ma trochę popadać śniegu.
                    pogoda na 6 dni
                    Obserwuj podana kamerkę, jak góry 'obecnie czarne' zabiela sie, warunki do jazdy będą na pewno. To najpewniejszy sposób. W najgorszym razie zostaje Xanadu gdzie śniegu starczy do maja. Do tego nie jest to "mazia" jak w dolomitach tylko puszek podobny do mączki.
                    • Gość: cv Re: Erzurum-narty-luty IP: 91.229.22.* 18.03.13, 14:22
                      > Obserwuj podana kamerkę, jak góry 'obecnie czarne' zabiela sie, warunki do ja
                      > zdy będą na pewno. Szczególnie że 16-18 m
                      > a trochę popadać śniegu.
                      > pogoda na 6 dn
                      > i

Rzeczywiście napadało i znowu jest biało a temperatury znowu ujemne. Myślałem że na takiej wysokości będą mniejsze zwroty pogody a tym samym warunki narciarskie będa bardziej stabilne.
      • Gość: rikardo1 Re: Erzurum-narty-luty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.14, 12:59
        Byliśmy w hotelu Palan 27.12 do 3.01 2014 śniegu na Polandoken było nie za wiele w Konakli było dużo ale zamknięta była najładniejsza czarna trasa Hotel Palat to porażka nikomu nie polecam Jedzenie monotonne to można przeżyć ale posiłki które z zasady są ciepłe np. frytki , zupy ,dodatki do frytek były zawsze zimne , na zadane pytanie rezydentce pani Kasi dlaczego tak jest otrzymaliśmy odpowiedz ze ten problem wyjaśni i od tego momentu była już nieuchwytna , nawet nie odwiozła nas na lotnisko zrobił to spolszczony Turek .
        Ciepłe posiłki można było otrzymać tylko po awanturze z obsługą sali Polecam ten sposób.
        Sylwester- za kwotę 400 zł otrzymaliśmy przerobiony posiłek obiadowy , napoje pod wyliczeniem . Pomimo zapewnienia otrzymania lampki szampana zostaliśmy o północy polani szampanem - na parkiecie. Muzyka orientalna . Zabawa miała trwać do 2 solistka z zespołem zakończyla pracę o 1 . I tyle . I jeszcze jedna ciekawostka alkohol zapewniony był bez ograniczeń . O 22 już zabrakło ale tylko dla Polaków - 8 osób - skandal Reasumując : nie polecam nikomu hotelu Palan Pokoje brudne , lodówka zepsuta , zmienialiśmy pokój bo nie działało ogrzewanie.
        Trasy narciarskie na Palandoken pełne kamieni - trzeba w kosztach uwzględnić regenerację nart po powrocie. Turcy nie dbają o nartostrady , nie mają armatek ponieważ nie mają wody na stoku , dowożą beczkowozami. W hotelu jest basen. Turcy wpadli na wspaniały pomysł
        Co można zrobić aby ludzie nie korzystali z basenu - proste cały czas był napełniony wodą o temperaturze 14 stopni! Na plus należy wspomnieć łaznia turecka coś wspaniałego. W hotelu była codziennie zmieniana pościel, była uzupełniana butelkowana woda do picia.
        Na stoku butelka wody 3 liry ta sama w sklepie 0,5 lira , przejazd taxi do miasta 15 lirów
        Skipass na Palandoken 35 lirów cały dzień. 1 euro = 2,7 lira
        • Gość: gox Re: Erzurum-narty-luty IP: 194.242.62.* 17.01.14, 09:21
          A czy ktoś jeszcze był już w tym roku ? Warto tam jechać ?
          • Gość: gox Re: Erzurum-narty-luty IP: 194.242.62.* 29.01.14, 10:41
            Czemu nikt nic nie pisze jak jest w 2014? Czyż by nikt nie latał te rejony ?
        • Gość: fg Re: Erzurum-narty-luty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.14, 19:02
          To po jaką cholerę tam jechałeś? Przecież od dawna wiadomo było , że w Turcji jest jeden wielki syf. A w Austrii w tym samym czasie - rejon Nassfeld - miałem 170 cm śniegu. Warunki rewelacyjne, nie było się do czego przyczepić. Stary chłop jesteś, a nie wiesz, że na narty jeździ się w Alpy, a nie do żadnej Turcji ???
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka