Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kasprowy - prośba o informacje

10.01.05, 10:25
    Witam,
    Chciałbym w tym roku po raz pierwszy pojeździć na Kasprowym ( niestety
    w czasie ferii :( )
    Słyszałem jednak, że w Kużnicach zawsze są kolejki a na stoku tłok.
    Czy mógłbym prosić o wrażenia i uwagi osoby już tam jeżdżące ?
    Czy naprawdę warto ?

Pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • staruch5 Re: Kasprowy - prośba o informacje 10.01.05, 10:30
        z tych wlasnie powodow nigdy tam nie bylem w ferie ani w weekend.
        Czasem wpadam na dzien powszedni w marcu w superpogode. Nie pomoge Ci.
      • Gość: tomski26 Re: Kasprowy - prośba o informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 10:31
        hej,
        sytuacja z ostatniej soboty: o godzinie 08:15 kolejka w Kuznicach na 4 godziny
        stania. Ja bylem o 7:40 i stalem 1,5 godziny. Wyciag na Hali Goryczkowej nie
        kursowal z powodu wiatru, na Gasienicowej nie bylo kolejek, jazda na biezaco -
        z jednej strony ze wzgledu na spora przepustowosc 4-os. krzeselka, z drugiej
        kolej linowa jednak wolno wwozi ludzi na gore. W ferie musisz sie liczyc z
        ogromnymi kolejkami na dole w Kuznicach, zeby wjechac o sensownej porze na
        gore, trzeba byc przy dolnej stacji zapewne kolo 7:30 najpozniej. Alternatywa
        jest podejscie do dolnej stacji krzeselka na Goryczkowej na piechote, ok. 40-50
        minut w dobrym tempie - zakladajac oczywiscie, ze w danym dniu wyciag na
        Goryczkowej jest czynny.
        Pozdrowienia
        Tomek.
        • Gość: Colagen Re: Kasprowy - prośba o informacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 17:29
          za 10 zl wykupisz miejsce w kolejce od gorala lub goralki . nie badz ciec i nie
          stój
          • Gość: tomski26 Re: Kasprowy - prośba o informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 15:19
            to jakos malo przedsiebiorczy ci gorale sie zrobili bo zadnego nie przyuwazylem
            zeby miejsca w kolejce odsprzedawal ;)
            ja tam i tak tuz po 9 bylem na gorze wiec nie bylo tak zle
            pozdrawiam
            Tomek
      • heniod Re: Kasprowy - prośba o informacje 11.01.05, 10:50
        Dziekuję wszystkim za informacje.

Pomimo wszystko spróbuję :)

Pozdr.
        • staruch5 Re: Kasprowy - prośba o informacje 11.01.05, 10:58
          oczywiscie, sprobuj. I powiedz nam, jak bylo!Pzdr.
          • Gość: Colagen Re: Kasprowy - prośba o informacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 16:41
            jak staniesz na koncu kolejki krzyknij o k... jaka kolejka zaraz pojawia sie
            chetni górale dasz dyche i jestes jakis 4 lub 5 od kasy
            • Gość: Kazio. Re: Kasprowy - prośba o informacje IP: *.sympatico.ca 13.01.05, 06:41
              Po co sie wydzierac?
              Po co wogole wchodzic po schodach do stacji kolejki?
              Przeciez to tylko 30 min spacerku na dolna Goryczkowa
              ot swietna rozgrzewka.
              Kazio.
              • Gość: tomski26 Re: Kasprowy - prośba o informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 15:21
                a co jak Goryczkowa stoi caly dzien jak w ostatnia sobote a Gasienicowa tylko
                kursuje ;) wtedy to sie dopiero mozna naciac. spacerek na goryczkowa owszem,
                ale tylko jak nie ma zamieszania z wiatrem ;)
                Pozdr
                Tomek.
                • Gość: tomski26 Re: Kasprowy - prośba o informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 15:25
                  a te 30 min dojscia na Goryczkowa to chyba biegiem - moj rekord, gdy na plaskim
                  podbiegalem i generalnie szedlem bez przerwy szybkim marszem - to 42 minuty,
                  standardowo wchodzi sie 50-60 minut
                  • Gość: Kazio. Re: Kasprowy - prośba o informacje IP: *.sympatico.ca 13.01.05, 17:01
                    OK,
                    Moze teraz jest bardziej pod gorke ale za moich czasow
                    40 min to bylo z przerwa na papieroska. 30 min w dobrej formie.
                    A jak bylo wiecej niz 45 min to znaczylo ze jest zle z kondycja.
                    No ale teraz przy tym globalnym ociepleniu to wszystko mozliwe.
                    Pamietam kiedys szedlem 50 min w kwietniu ale to bylo pechowej zimy
                    ktora prawie cala przesiedzialem za biurkiem przy projekcie
                    wiec bez jakiegokolwiek przgotowaia i zaprawy no i na dodatek tego
                    z 7 kilowa nadwaga.

Jak wieje to zleb w Kalatowkach albo spacer na Kondratowa jesli juz musi byc
                    rejon Kasprowego. Mozna tez Rusinowa Polana - Gesia Szyje lub w Zachodnich
                    spacer na Rakon i zjazd do na herbatke do schroniska na Chocholowskiej itp.
                    Zdrowka Kazio.
                    ps
                    przed wyjazdem polecam np
                    www.mapytatr.net/PRODUKTY/MAPY_TAT/ZACHODNI/zac_maps.htm
                    mozna zaplanowac spacerki w zbyt witrzna pogode z elemantami tzw.
                    freeride lub jak to mowia czasmi Back Country skiing co w sumie daje wiecej
                    funu niz przywyciagowy fun carving itp.
                    Po paru takich wypadach te 30 min no moze 35min na Goryczkowa przestanie byc
                    problemem.
                    No to zdrowka.
                    KM.
                    • Gość: tomski26 Re: Kasprowy - prośba o informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 18:32
                      Musze przyznac - masz kondycje :) moze to dlatego ze lepiej jednak sie
                      uprzednio przygotowac, wziac plecak isc w normalnych butach a nie czlapac w
                      narciarskich - wtedy na pewno bedzie szybciej. Musze przy okazji sprawdzic,
                      choc jednak wole wstac wczesniej i wjechac sobie kolejka ;-)
                      Pozdrowienia
                      Tomek.
                      • Gość: Kazio Re: Kasprowy - prośba o informacje IP: *.sympatico.ca 13.01.05, 20:05
                        Kondycje to mialem :( Chociaz spore deczko z niej zostalo.
                        A w sumie zaprawa czy tez inaczej mowic przygotownie do sezonu w sumie
                        jest przyjemniejsz w postaci chodzenia po Gorach zima/latem niz np
                        spedzanie czasu w silowni i pompowanie pary w dosc niciekawym
                        otoczeniu.
                        Qurde zawsze dziwie sie ludziom, ze maja czas i entuzjazm na silowni a
                        jak przyjdzie podejsc deczko pod gore to nie da sie takiego delikwenta
                        wyciagnac na tzw swierze powietrze.
                        Ponad 20 lat jezdzilem w Tatry 7-10 dni w kwietniu nie liczac wyskokow
                        w lutym. Na palcach jedniej reki moge policzyc ile razy kozystalem
                        z kolejki. Tylko raz experymentalnie jezdzilem w sobote i niedziele.
                        Ot tak dla ciekawosci - to naprawde byl bezsens. Od poniedzialku to
                        byla zupenie inna sceneria i mialo to jakis ses. Wiec w tzw weekendy
                        chodzilismy na tzw back coutry a naprawde jest gdzie pojezdzic.
                        No deczko trzeba pochodzic ale w koncu jedzie sie po relax i dotlenienie
                        NO nie ?
                        Zdrowka
                        KM.
                        • Gość: tomski26 Re: Kasprowy - prośba o informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 09:55
                          no jasne że tak - zgadzam sie w pelni, mnie rowniez nie bawi aktywnosc typu
                          silownia ;-) jezdze calorocznie na rowerze, ok. 10.000 km rocznie, do tego
                          plywanie - potem nie ma problemu zakwasow na nartach :)
                          Pozdrawiam.
                          Tomek
      • Gość: kin Re: Kasprowy - prośba o informacje IP: 80.50.190.* 13.01.05, 17:27
        a ja bylam w poniedzialek i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona
        na dole zadnej kolejki a u gory cudnie
        bardzo malo ludzi, piekne slonce, trasa przygotowana... poczulam sie jak w
        Dolomitach
        no ale to byl poniedzialek
        • Gość: Colagen Re: Kasprowy - prośba o informacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 19:10
          I Wy tu sobie tak gadajcie gadajcie a ja dałem 10 zł góralowi i juz sobie
          zjezdzam . miłych pogaduszek i spacerku - uwazac kochani na serduszka
          • Gość: Kazio Re: Kasprowy - prośba o informacje IP: *.sympatico.ca 13.01.05, 20:08
            Widac spore kieszonkowe dostajesz od mamusi i piwa jeszcze nie pijesz.
            No ale to przewaznie przechodzi z wiekiem.
            Kazio.
            • Gość: Colagen Re: Kasprowy - prośba o informacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 20:37
              Mamuska zawsze powtarzala - od piwa głowa sie kiwa a Tobie mocno zakiwało
              • Gość: Kazio Re: Kasprowy - prośba o informacje IP: *.sympatico.ca 13.01.05, 22:25
                I to nie raz a funu bylo co nie maira.
                A na powaznie to jak wiesc niesie po geaniach i sinej ich krawedzi :)
                piwo wyplukuje kwas melkowy z miesni wiec dobrze jest lyknac kufel albo dwa
                po wspinaczce lub calym dniu jazdy.
                No ale jak ty za dyszke do kolejki po kolejke to nieznane ci jest
                pokonywanie wlasnych slabosci czy tez radosc rozpierajca
                po trudnym podejsciu. Cisza i przestrzen na graniach a potem zjazd po
                nietknietym narta sienigu. Zasmakuj kiedys to i piwko pod koniec dania
                zasmakuje ci jak nigdy dotad, moze nawet zaczniesz pisac cos z sesem.
                Pewnie tak bo bedziesz mial o czym.
                3masie Kazio.
                ps, Znowu spadam na snieg
                Zsrowka KM.
                • Gość: kazio Re: Kasprowy - prośba o informacje zamiast erraty IP: *.sympatico.ca 13.01.05, 22:42
                  znou mi sie pace opsknely na wiec jest pare literowk.
                  Mysle ze towje IQ pozoli ci zalapac o co mi chodzilo
                  dla ulatwienia dodam, ze gzies tam w tekscie
                  moalo byc ganiach a gdzies indzie Zdrowka itp its.
                  Jak Ci niestarczy IQ to dolacze errate.
                  No czas na mnie wiec
                  Zdrowka zycze.
                  KM
                  • Gość: Colagen Re: Kasprowy - prośba o informacje zamiast erraty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.05, 16:34
                    Alez to pijaczyna ten Kazio - juz wogóle nie mozna zrozumiec jego bełkotu
                    • Gość: trepidus Re: Kasprowy - prośba o informacje zamiast erraty IP: *.tele2.pl 14.01.05, 17:03
                      No i znowu dokuczasz Kaziowi, który przecież się stara i w poprzednich postach
                      nie zrobił nawet błędu ortograficznego. A poza tym ma rację - na Kasprowy tylko
                      na piechotę. Dopiero teraz uświadomiłem sobie, że kolejką wjechałem tam chyba
                      tylko raz, jeszcze jako dziecko z rodzicami. Stanie w kolejce nawet za komuny
                      uważałem za odrażające. A teraz to jest jakiś obrzydliwy relikt tej komuny, ze
                      "staczami" jak po pralkę w MHD czy meble. Omijam Kuźnice szerokim łukiem i pnę
                      się w górę jak, nie przymierzając, mityczny Ślimak. Kondycja jeszcze jest, tylko
                      narty jakby cięższe...
                      • Gość: Kazio Re: Kasprowy - prośba o informacje zamiast erraty IP: *.sympatico.ca 14.01.05, 20:46
                        Robie ostatnie pociagniecia po slizgach i spadam.
                        Stukam bo mam wielki sentyment do Kasprowego to w koncu moja pierwsza
                        wielka gora, ktora zaliczylem z ojcem nie majac 8 albo 9 lat.
                        Dawne czasy ale sentyment zostal.

Cola mi nie dokucza na jego obecnym poziomie nie jest w stanie,
                        Wiesz stuknalem Coli - Colagena testowo, zobaczyc czy mu podskoczylo
                        IQ ale widac nie ma na to za duzych szans wiec go oleje do konca sezonu.
                        Moze kiedys dorosnie i przynajmniej nuczy sie odpowiadac
                        do wlasciwych postow bo mu sie to tylko czasmi udaje no i moze
                        zacznie cos czytac np jakas literature, wpadnie do jakiegos kabaretu
                        i deczko sie wyrobi jezykowo bo byc moze wyryl ortogarfie na blache
                        ale zasob slownictwa ma dosc ubogi. No zobaczym w przyszlym sezonie
                        jaki postep zrobi w czasie upalnego lata. Trzeba dac czlowiekowi sznase.

Stopy sniegu pod narta
                        Kazio.

• Gość: Colagen Re: Kasprowy - prośba o informacje zamiast erraty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.05, 21:52
                          Dzieki Kaziuchna ze pokladasz we mnie nadzieje - ja tez pokladam sie ze smiechu
                          jak Cie czytam. nie stopy sniegu pod narta ale zycze stopy po calodniowej
                          jezdzie pod nosem
                          Sentyment został po Kasprowym ale madrosci braklo
                      • Gość: Kazio Re: Kasprowy - prośba o informacje zamiast erraty IP: *.sympatico.ca 17.01.05, 16:05
                        Cola dalej traci czas na belkot kawiarnianego experta
                        zamias sie deczko rozminac. Zaczynam tracic nadzieje.
                        Kazio.
                        • Gość: kazio Re: Kasprowy - errata do w/w IP: *.sympatico.ca 17.01.05, 16:37
                          Powinno byc:
                          "
                          Cola dalej traci czas na belkot kawiarnianego experta
                          zamiast sie deczko rozwinac. Zaczynam tracic nadzieje.
                          Kazio.
                          "
                          ps.
                          Deczko sie zjezdzilem pierwsze dwa dni na cywila czyli bez obowizkow
                          na stoku wiec dalem do wiwatu i no i masz babao placek.
                          Jednak na stoku lepiej mi idzie niz na klawiaturze. Widac tak juz musi zostac.
                          Pozdrowiena Kazio.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka