Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dlugosc nart

IP: 195.205.134.* 11.03.05, 18:28
    No wlasnie... Jak dobrac dobrze dlugosc nart. Na razie jezdzilem na klasykach
    180cm. Sam mam tez 180cm (i 70kg). W tym sezonie probowalem na 160cm (SL9) i
    150cm (C:9). I teraz chce kupic wlasnie SL9, ale nie wiem na jaka dlugosc sie
    zdecydowac. Czym sie kierowac? Co daje krotsza narta a co dluzsza? Zaznacze
    jeszcze ze nie najlepiej jezdze i ze nad C:9 150cm mialem wieksza kontrole,
    ale nie wiem czy wynika to z dlugosci narty czy raczej z bardziej
    rekraacyjnego jej charakteru.
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: Colagen Re: Dlugosc nart IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.05, 20:14
        Konczy sie era skracania nart- na ispo pokazuja coraz dluzsze narty gdyz
        Carving mimo wielkiej reklamy jakos nie potrafi sie przyjac na swiecie. Zacznie
        sie tendencja odwrotna tzn wydluzanie nart - moze nie do wymiarow jak dawniej
        ale na pewno w koncu zakonczy sie na długosciach rownych wzrostowi. z
        ciekawosci obserwowałem stoki na sella rondzie w tym roku - nie chcialbym
        przerazac carvingowcow a takze i siebie wiec powiem ze ok. 10% ludzi jezdzi tym
        stylem a przeciez to nie jest jakas nowosc -od paru lat propaguje sie ten styl
        jezdzenia. bywalo ze w ciagu dnia widzialem 2 słownie dwoch ludzi ktorzy tak
        szusowali. uwazam ze tak pozostanie - nie umrze ten styl ale i nie zwiekszy sie
        liczba tak jezdzacych narciarzy.
        Narty w tym wypadku nie nalezy kupowac zbyt krotkich - przestaja byc modne a
        nawet sa niesmaczne na stoku gdy jezdzimy klasycznie . Proponuje krotsze o
        jakies max. 10 cm od Twego wzrostu. Pozdrawiam Cola
        • Gość: Trill Re: Dlugosc nart IP: 195.205.134.* 11.03.05, 20:48
          Nie do konca zrozumialem. Bo mi sie wydaje ze Carving sie bardzo dobrze
          przyjal. I ze ja - kupujac SL - tez mam zamiar wlasnie tak jezdzic. Chyba ze
          myle pojecia? 170cm to zdecydowanie za dlugie narty jak dla mnie (tak uwazam).
          Bylbym wdzieczny jakbys mi to wyjasnil.
          Pozdrawiam
          ps. A jakim stylem jezdzili? klasycznym (w zasadzie czysto klasycznych nart juz
          nawet sie nie kupi ;/ )
          • Gość: Colagen Re: Dlugosc nart IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.05, 20:56
            Stary- co innego narty klasyczne -stara konstrukcja a co innego styl klasyczny
            czyli jezdzenie tzw. zeslizgiem- nie ma sprzecznosci w jezdzeniu klasycznie na
            nartach tzw. carvingowych- po prostu to sa narty nawoczesne i takie nazewnictwo
            mi bardziej odpowiada.sam jezdze carvingowo ale tylko gdy sa wolne stoki - przy
            duzym tłoku na stokach nie sprawia to juz przyjemnosci a staje sie
            niebezpieczne . pozdrawiam a skoro cos chcesz wybrac to zajrzyj
            tu:www.austria-skitest.com/skitest_pol/index.shtml
            • Gość: darekkkk Re: Dlugosc nart IP: 217.8.186.* 14.03.05, 09:28
              Wybierz 160 przy Twoich gabarytach.
              150bedzie dobra do nauki, pozniej juz moze byc troche za krotka.
              W skrocie:
              1)Przy narcie krotszej stosunek wagi na centymetr krawedzi masz wiekszy-efekt -
              narta lepiej trzyma krawedz, szczegolnie na twardym, czy oblodzonym stoku. W
              miekkich warunkach z kolei krotka narta bedzie ryla sie w sniegu.
              2)Krotsza narte na poczatku latwiej opanowac-pewnie dlatego na c9 150 latwiej
              Ci sie jezdzilo (choc nie tylko-sl9 to bardziej wymagajaca nartka)
              3)Dluzsza narta to wieksza stabilnosc-na krotszej musisz utrzymywac idealnie
              centralna pozycje-kazde odchylenie do tylu powoduje, ze narta chce wyjechac
              spod Ciebie-wazne przy wiekszych predkosciach.
              Wedlug mnie rozsadny kompromis (dla nart ktore wymieniasz) to 160.
              150 bedzie sie doskonale sprawdzac na super twardym (i rownym ) sniegu. 160
              bedzie bardziej uniwersalna
              Nie wiem czy sl9 czy c9. Ta pierwsza jest bardziej sportowa (ale bez przesady).
              JEsli jestes w miare wytrenowany i narty dla Ciebie to nie tylko rekraacja to
              radzilbym sl9. Uczyc sie jezdzic na tym trez sie da (oczywiscie carwingowo)
              Pozdrawiam
      • Gość: Michu Re: Dlugosc nart IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 15:07
        Sie zgadzam, wszystko jest tak jak mówisz, na 150 przy dużej szybkości na
        karzdej drobnej nierówności narty będą wyjeżdrzać spod ciebie(160 też ale
        mniej) a na miękkim to się zamęczysz- dotyczy SL9, na C9 nie jeżdziłem ale
        krótsze niż 160 to na pewno nie przy twoim wzroście(160 chyba nawet za krótkie)
        • Gość: Trill Re: Dlugosc nart IP: 195.205.134.* 14.03.05, 17:22
          Moze i za krotkie, ale 170 to juz przesada (tak mi sie zdaje) a SL9 niestety
          skacze co 10cm ;/ Dzieki bardzo za pomoc
          Pozdrawiam
          • Gość: Michu Re: Dlugosc nart IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 21:06
            Oczywiście,SL9 -160cm:)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka