Gość: Mirko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 18:15 Nie "Oszeadnica" tylko Oszczadnica, i nie "Czadea", tylko Czadca, wy poligloci z Bożej łaski, mamie na pociechę! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lisss Re: Wielka Racza - Słowacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 22:03 teraz jest Eadca :D a oświetlony stok jest na Dedovce a nie na Marguszce... Szkoda, ze nie napisali, że wieś jest zabita dechami, sklepy są otwarte w dziwnych godzinach i jest mało restauracji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiwi2@o2.pl Re: Wielka Racza - Słowacja IP: 195.160.253.* 19.01.06, 11:29 a moge prosic o więcej info, jedziemy tam w lutym na narty i chciałabym dowiedzieć sie czego unikać a gdzie jest fajnie. Pozdrawiam, Basia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Browar Re: Wielka Racza - Słowacja IP: *.greennet.org.pl 19.01.06, 15:00 Też tam jade!! i Też prosze o wiecej informacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Wielka Racza - Słowacja IP: *.chello.pl 19.01.06, 16:02 Jeśli chcecie tylko pojeździć, to polecam, świetne stoki, dobrze przygotowane, sprawne wyciągi, ogólnie warunki bardzo dobre, ale dość drogie karnety. Natomiast jeśli kogoś interesuje również życie poza nartami to raczej odradzam, nie bardzo jest co robić w Osczadnicy, w Cadcy z resztą też nie. W Oszczadnicy są 2 knajpy, z tego tylko jedna (Sportclub) czynna w miarę długo (do 2), porządny sklep dopiero w Cadcy i kilka restauracji i pubów, ale bez rewelacji. No i jedna dyskoteka, ale muzyka wyłącznie słowacka (przynajmniej ja tak trafiłem). Jedyny plus to cena piwa - 2PLN w knajpach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bingo Re: Wielka Racza - Słowacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 16:38 Juz kiedys pisalem na temat Wielkiej Raczy, wspanialy osrodek narciarski poprostu namiastka "ALP" w Europie srodkowej w kazdy weakend imprezy towarzyszace do tego stopnia ze popularne zespoly rokowe na Slowacji sa dumne ze maja zaszczyt grac na wolnym powietrzu dla narciarzy. Pechowo tylko wtedy kiedy odbywaja sie zawody, Jeden z wyciagow zrezewowany jest wylacznie dla uczestnikow imprezy i stok po ktorym sa zjazdy totalnie wylaczony z obiegu - robi sie tloczno. Kazdy bez watpienia znajdzie cos dla siebi a wszczegolnpsci dzieci ktore pod opieka znajda ucieche w ogrodku narciarskim. polecam i pozdrawiam ps. niech sie polacy ucza bo to nie lada jaki przyklad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moody Re: Wielka Racza - Słowacja IP: *.ing.nl 19.01.06, 18:32 Jak sie porowna Race do Sczyrku to rzeczywiscie namiastka "ALP". Natomiast jak sie ja porowna do Jaworzyny Krynickiej to mamy co popadac w wielkie kompleksy. Fakt, ze infrastruktura wyciagowa jest super. Bylem tam raz, snieg byl taki sobie. Trasy w wiekszosci srednio ciekawe. W sumie kilka fajnych kawalkow. Tylko srodkowa stosunkowo krotka Marguszka ma rasowa trase. Jesli chodzi o noclegi i reszte to Krynica bije na glowe wszystkie slowackie kurorty razem wziete a Oszczadnica to wiocha. Jednak jescze 2 takie Wielkie Racze i Panowie w Szczyrku i na Pilsku zaczna myslec o infratrukturze i poziomie uslug. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: murowany Re: Wielka Racza - Słowacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 20:28 Velka Racza zdecydowanie wygrywa infrastruktura i zorganizowaniem calego osrodka. Jedynie tam parkingowy nie dosc, ze nie kasuje za parking to jeszcze pomaga ci wyjechac z niego (swoja droga najwyzszy parking w Lalikach to jakas nieutwardzona i zablocona polana, wiec nie dziwie sie, ze jest pozniej problem wyjechac po zasniezonych i zamrozonych blotnych muldach). Gdyby przynajmniej Skrzyczne mialo takie trzy koleje linowe jak w Oszczadnicy, nie mowiac juz o stokach GATowskich to zostawialibysmy pieniadze w Szczyrku a nie na Slowacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyż narciorz... Re: Wielka Racza - Słowacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 01:51 Stosunek (cena karnetu)/ilość km/h "w dół" w sezonie radykalnie przewyższa wszystkie polskie ofety! Jazdy nocne: opcja dla silnych nóg- Dedovka za 320koron a opcja "elastyczna - np. na 2-3 godz" w Oszczadnicy za 180k - tyle, ze orczyk :-(( Generalnie -super, lecz tylko dla narciarzy!-zwłaszcza na 3-4 dni ( + wyjeżdżając z W-wy rano - przez Cieszyn!- kilka godzin pojeździcie przed snem...). Byłem 3 razy i nigdy nie kląłem w kolejkach. Aktualnie mają sniegu więcej niż kiedykolwiek w ciągu 50 lat. Do zamieszkania wybierajcie miejsca w poblizu skibus'a !!! autkiem pod wyciąg można dojechać tylko b.b wcześnie a potem tylko autobusikiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lovika Re: Wielka Racza - Słowacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 17:02 polecam na kilkudniowe wypady, na dłużej nie, bo nudno. Szczególnie dla osób "bywałych w Alpach"... Właściciele polskich ośrodków powinni mieć tam obowiązkowe szkolenia na temat organizacji - tam jest wszystko na poziomie :) Jeśli chodzi o spanie/jedzienie, to nie jest najlepiej: przeważają pensjonaty w domach o niskim standardzie za około 400sk. Ja polecam pensjonat RAMI (www.michalik.sk), połozony 700m od centrum. Dosyć drogo, ale ładnie i czysto, wszystko nowe, dobra restauracja, WiFi, pokój zabaw dla dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mima_ Re: Wielka Racza - Słowacja IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 06.02.06, 16:22 TYŻ NARCIOŻ , mógłbyś zgłosić się do mnie na maila?Prosiłabym o wiecej informacji :) mima_@op.pl Dzięki , pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
tribeka Re: Wielka Racza - Słowacja 06.02.06, 16:33 może ktoś polecić jakieś kwatery tam lub chatę blisko ski busa dla 6-8 osób? dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: murowany Re: Wielka Racza - Słowacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 16:39 generalnie wszystko co jest w samej Oszczadnicy to jest blisko skibusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Wielka Racza - Słowacja IP: *.aster.pl 10.12.06, 20:29 polecam stronę Limba.sk tanie i ładne kwatery każdy znajdzie coś dla siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Wielka Racza - Słowacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 12:39 Ja od kilku lat korzystam z gościnności Jarmiły Hrabowskiej - do dyspozycji cały parter kuchnia, łazienka. Jest łóżeczko dla malucha i możliwa opieka nad dziećmi. Jarmiła i reszta rodziny jest bardzo serdeczna a w dodatku mówi po polsku. Kwatera jest 40 m. od centrum Oszczadnicy z autobusami i skibusami, ale w spokojnym miejscu nad rzeczką. Zobaczcie na stronie velka-raca.sk pensjonat U Mateja - to jest właśnie to miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Wielka Racza - Słowacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.08, 23:36 Popieram. U Mateja jest rewelacyjnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
sm666 Re: Wielka Racza - Słowacja 26.02.06, 22:09 Właśniw wróciłem z Wielkiej Racy. Ciekawe trasy, ale raczej nie dla początkującyh. Śnieg jest bardzo twardy - stoki dość strome. Ale jeżeli komuś to nie przeszkadza i ma ostre krawędzie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
olekst co z niejeżdżącymi? 23.02.06, 12:53 Pytanko dla stałych bywalców i ludzi znających okolicę. Czy dla niejeżdżącej osoby z mały dzieckiem są jakieś łagodne trasy spacerowe? Planowany wyjazd na jeden dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: murowany Re: co z niejeżdżącymi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 14:03 w samej Oszczadnicy jest cos takiego jak kalwaria - moze tam mozna pospacerowac? gdzies spotkalem zdjecie tego na jakiejs slowackiej stronie ale bylo robione w porze letniej. Nie wiem jak w zimie to wyglada. Odpowiedz Link Zgłoś
mikarowicz Re: co z niejeżdżącymi? 21.11.07, 11:48 Na kalwarię można wejść od strony rzeczki,zakosami obok kolejnych stacji, ale zimą jest to raczej niemożliwe ze względu na dużą lość śniegu. Wygodnie można dojść do kaplicy na wzgórzu od tyłu, drogą do zabudowań - trzeba przejść przez mostek w centrum , wejść do lasu, potem w prawo, a jak dojdzie się na szczyt to zostaje jeszcze ok.50 m w górę przez śnieg, ale zwykle wydeptany przez odwiedzających Odpowiedz Link Zgłoś
malin7 Re: co z niejeżdżącymi? 22.11.07, 18:35 Witam, bylismy w Welkiej Raczy w lutym , stoki były nienasniezane, bo oni dopiero ponizej minus 5 nasniezaja. Kolejki byly baaaaaaaaardzo duze, pojezdzilismy tam cos ze dwa dni i przenieslismy sie do innego osrodka.Sama Oszczadnica, to faktycznie dziura, ale to da sie jeszcze przezyc. Gorzej było na stokach, gdy kamienie pryskaly spod nart. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malin7 Re: co z niejeżdżącymi? 22.11.07, 18:40 Odsyłam jeszcze tutaj: www.skiforum.pl/showthread.php?t=496&page=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cassius Jakie Ceny? Najlepiej spac w polskim schronisku na IP: 84.13.2.* 01.12.07, 09:10 Wielkiej Raczy a na narty zjechac sobie do slowackich wyciagow. Bylem tam 3 lata temu - trzeba miec sprzed (ostre krawedzie) i umiec jezdzic. Bylo dosyc drogo - w porownaniu z np Korbielowem w Polsce ale inftrastruktura wyprzedza Korbielow o jakies 40 lat. Dalej jest tak drogo??? Odpowiedz Link Zgłoś
owiesio Re: Jakie Ceny? Najlepiej spac w polskim schronis 02.12.07, 20:43 Jest super byłem w lutym tego roku, nocowałem w CADCA, teraz dowozi bus www.domesplus.sk , nie jest drogo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek M Re: Jakie Ceny? Najlepiej spac w polskim schronis IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.08, 17:06 Jest jeszcze drozej bo euro czyli wyjazdy w Alpy staniały a korona i ceny w koronach na V.Racy idą sukcesywnie co roku w górę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Wielka Racza - Słowacja IP: *.saint-gobain.com 07.01.08, 16:33 Wielka Racza jest OK, tylko jak chcesz coś zjeść w Oszczadnicy wieczorem to już klęska. trzeba ze sobą wziąć dość dużo do jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Wielka Racza - Słowacja IP: 195.47.201.* 17.01.08, 11:45 witam czy ktoś z Was się orientuje czy droga z przejścia granicznego w Jasnowicach do Jabłonkova jest przejezdna/uczęszczana? Z Wisły tą droga jest najkrócej i najprościej jednak nigdy w tych stronach nie byłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: az Re: Wielka Racza - Słowacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.08, 11:18 witaj :) wczoraj tamtedy wracalismy, lokalna dziurawa ( miejscami) droga ale przejezdna i nawet niezle oznaczona, nie pomylilismy sie, zycze duzo sniegu i pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
tm24 Re: Wielka Racza - Słowacja 21.01.08, 17:39 witaj dzięki za info. choć jeśli pogoda się nie poprawi to zrezygnujemy z wyjazdu, szkoda czasu i pieniędzy. zapewne też warunki teraz nie były rewelacyjne? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomcioo filmik z Wielkiej Raczy IP: 62.87.185.* 13.02.08, 15:18 czesto jezdze na wielka racze, bo jest fajnie, a na youtube mozna zobaczyc nasz filmik z nart... pl.youtube.com/watch?v=LcibQ5ni9WM ps. kilka info odnosnie Oszczadnicy: poza nartami raczej nic nie ma, knajp malo... na dedovce sa spore kolejki i czeka sie w czasie ferii ok 10 min. na lalikach i marguscie jest luz, ale trzeba czasem uwazac na stromych sciankach, bo jak jest lekko oblodzone lub niema duzo sniegu to jest masakra, ale poza tym jest super!!! jesli ktos jest tam na dluzej to warto sie wybrac na szczyt wielkiej raczy w sloneczny dzien, bo widoki sa przepiekne i widac tatry! pozdrawiam tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaskulka13@interia Re: filmik z Wielkiej Raczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 20:41 Mam takie pytanie czy dużo ludzi tam jeździ bo to blisko śląska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubalonek Wielka Racza - Słowacja IP: *.11.radom.pilicka.pl 07.02.09, 15:34 generalnie może być ,pod warunkiem dużego śniegu , bo na naśnieżane trasy lepiej nie liczyć , szybko się wycierają , a pod spodem dużo lodu - Jak byłem w 2008 roku obowiązkowo 2-3 razy karetka na dole , na Lalikach , gdzie faktycznie jest fajna trasa niebieska full ludzi , często stałem po 20-25 min. w kolejce . No i drogo , nawet jak były korony ... Sprawdzałem w necie ceny w euro... niestety za drogo. Sama wiocha faktycznie dziura , parę knajp ale obleci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Wielka Racza - Słowacja IP: *.satfilm.net.pl 20.04.09, 19:04 Do stup Wielkiej Raczy mozna dojechac od strony Zywca przez Rajcze, ale najlepiej w lato, bo zima to chyba licho. Odpowiedz Link Zgłoś