Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jasná - Słowacja

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 12:15
    Co do Chopoka i Jasnej po tegorocznym pobycie mam odczucia ambiwalentne. Tam
    też zmienił się właściciel podobnie jak w Rużomberoku.
    Stoki Chopoka ładnie położone, ciekawe, z ładnymi widokami (dla ducha),
    natomiast przygotowanie tras rano : może być a później to tragedia. Ratraki
    (2) w Zahradkach sobie stoją i .... nic (toaleta bezpłatna ale trudno
    znaleźć. W Otupne (1) ratrak i nic.... Obsługa wyciągów, parkingów rodem z
    późnego okresu Husaka (po naszemu Gierka). Samowolne skracanie czasów pracy
    wyciągów zwłaszcza w dniu sylwestrowym (15.00) a później na nowy rok
    otwieranie późniejsze (10.00)- bez uprzedzenia to norma. Kolejki okrutne 30-
    45 minut w przypadku vleków i unieruchomionego krzesła. Podobnie w Otupne.
    Tam kabinka 4 osobowa...no cóż samemu trzeba zobaczyć. Toaleta płatna-pilnuje
    sroga kobiecina abyś zapłacił parę koron.Tłok (może
    trafiłem na wyjątkowy zlot narciarzy).Zapora złożona z obsługi i Metskiej
    Policii w Demanovskiej Dolinie, w przypadku uruchomienia "Kyvadlowej doprawy"
    czyli ski-busów wpuszcza do Jasnej (na górę) "po uważaniu". Przeważnie
    swoich. Nie udało mi się znaleźć reguły. Niektórzy internauci -narciarze
    tłumaczą, że to z powodu braku łańcuchów na kołach. Zaprzeczam że to nie
    prawda. Miałem założone. W autobusach dziki ścisk. Kierowcy autobusów też
    potrafia zrobić psikusa i np. nie otworzyć wszystkich drzwi albo nie dojechać
    na parking docelowy i trzeba zapychać kilometr do stoku (tylko jeden z nich
    był naprawdę uprzejmy). Będę jeszcze raz pod koniec stycznia więc będę mógł
    uzupełnić opinię. Inne opinie innych narciarzy na innym znanym portalu na O
    Obserwuj wątek
      • Gość: ucho Re: Jasná - Słowacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 19:16
        popieram kolegę,byłem w jasnej takze w lecie i mam mieszane uczucia niby
        wszystko ok ale Słowacy po prostu nas nie szanują,to jednak przepaść pomiędzy
        Austrią czy Włochami,stoki na Chopoku raczej dla dobrze jeżdżących,obsługa
        kiepska i koooooooooooooooorki,pozdro.
      • Gość: bob Re: Jasná - Słowacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 22:34
        byłem w okresie 18-22.01 i moje odczucia są w sumie pozytywne. Nie mam w sumie
        dobrej skali porownawczej (nie mialem okazji jezdzic we Wloszech czy Austrii)
        lecz w mej subiektywnej ocenie miejsce warte odwiedzenia (a pewno ze wzgledu na
        koszty-relatywnie nizsze niz w Alpach czy polskich kurortach zimowych). Stoki
        przygotowane wg mnie dobrze - byly rejony (Konský Grun), które dlugo ratraka
        nie widzialy, ale wg mnie takie troche dzikie i dziewicze trasy na ktorych
        trzeba sie troche pomeczyc tez maja swoj urok;). Kolejki? Chyba trafilem w
        okres ferii woj. mazowieckiego bo Polakow sporo (rowniez Rosjan) ale mimo
        kolejek dalo sie sprawnie wjezdzac-wystarczylo odpowiednio rozplanowac sobie
        trasy i wjezdzac wyciagami mniej obleganymi-a mozliwosc korzystania z 1 kanetu
        na wszystkich wyciagach byla duzym ulatwieniem. Jezeli chodzi o walory
        estetyczne to chwilami byly niesamowite (szczegolnie gdy swiecilo slonce!).
        Dodatkowo bardzo fajny snowpark gdzie nawet poczatkujacy jak ja (snowboard)
        moga pocwiczyc rozne ewolucje bez zbytniego ryzyka. Duzym plusem wg mnie jest
        mnogosc tras (od dlugich i stosunkowo latwych lesnych "tuneli", waskich dróżek
        przez las wzdluz zbocza, szerokich "autostrad" zjazdowych po najezone muldami
        offroady czy slalomy między choinakmi:). Do wyboru do koloru.
        Zgodzę się z zarzutem dot. dojazdu - zatrzymywanie na parkingu ok 8-9 km przed
        ośrodkami przez "służby" porzadkkowe i dojazd na miejsce rozklekotanymi i
        zapchanymi autobusami do przyjemnych nie nalezy... Ale powody sa w miare jasne -
        na miejscu nie ma wystarczajacej liczby miejsc parkingowych zeby pomiescic
        samochody wszystkich chetnych. Z drugiej strony zrozumiale jest ze krew sie
        burzy gdy widzi sie ze sa rowni i rowniejsi, ktorzy bez przszkod podjezdzaja
        sobie pod stoki...
        Nie sposob nie wspomniec o jeszcze jedne rzeczy - Aquaparku Tatralandii z
        goracymi zrodlami, kompleksem basenow z roznego rodzaju masazami, saunami,
        zjezdzalniami itp. Po calym dniu eksploatowaniu organizmu na stoku zanurzenie
        sie w wodzie o temperaturze. 38 st.C to po prostu niesamowity relaks - naprawde
        warte, tym bardziej ze cena (350 Sk za 3h = ok 38 zl) nie jest wygorowana.
      • juta33 Re: Jasná - Słowacja 26.01.06, 08:32
        LUDZIE!!! Kto się wybiera na narty do jednego z największych ośrodków
        narciarskich na Sylwestra! Jeśli ktoś chce pojeździć to wybiera mniej znane.
        Wszędzie jest wtedy tłok. Ja byłam na Chopoku 11-14.01.2005 prawię żadnych
        kolejek, można było najeździć się do woli. Pozdrawiam.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=380&w=34318106&wv.x=2&a=35244049
        • juta33 Oczywiście byłam tam 11-14.01.2006 26.01.06, 08:33
      • Gość: aga18 Re: Jasná - Słowacja IP: *.kopnet.pl 06.02.06, 16:08
        Bylam tam 2 lata temu fajne trasy ale duzo ludzi nie to co kiedys ! Nie radze
        tam jechac są straszne kolejki do wyciągów~!
        • Gość: aga18 Re: Jasná - Słowacja IP: *.kopnet.pl 06.02.06, 16:11
          Polecam Donovaly!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: nel Re: Jasná - Słowacja IP: *.ols.vectranet.pl 18.02.06, 19:19
            Bylismy tam na Sylwestra.Piekne widoki, swietne trasy tylko te ski-busy.
            Jednego dnia na ski-busa sie nie doczekalismy. Musielismy schodzic w dol do
            parkingu. Innego dnia od zamkniecia wyciagow czekalismy na ski-bus ponad dwie
            godziny. Rano ciezko bylo zabrac sie na gore bo nawet jesli wstalo sie wczesnie
            rano i udalo sie byc na poczatku kolejki to kierowca stwierdzil ze zatrzyma sie
            na jej koncu wiec zabierali sie Ci, ktorzy tam wlasnie stali.Wszystko super
            naprawde tylko te ski-busy...
      • Gość: Jarek Re: Jasná - Słowacja IP: 194.45.94.* 19.02.06, 06:52
        Niestety ja tez bylem na sylwestra w Chopoku. Jednym zdaniem to byla tragedia...
        Kupa sniegu, ludzi(turystow) i zupelnie na ta sytuacja nie przygotowanych
        miejscowych. Kiepska organizacja, korki i calkowity chaos przed stokami (ski
        busy) i na stokach. Na nartach tez sobie nie pojezdzilem, bo ciagle jakis
        wyciag sie psul i ...kolejki byly nieziemskie.

Nigdy wiecej Chopok!
        • Gość: Nowy Re: Jasná - Słowacja IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.02.06, 02:58
          Właśnie stamtąd wróciłem... Gdyby nie te kolejki to byłoby naprawde fajnie, ale
          człowiekowi odechciewa się wszystkiego jak widzi setki ludzi obstawiających
          każdy wyciąg... Może gdyby częściej otwierali górne trasy udałoby się to troche
          rozładowac...
          generalnie kolejki całkowicie psują dobre wrażenie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka