Gość: jolka
IP: *.wszmijo.edu.pl
16.07.12, 10:56
Ludzie uważajcie na niekompetentnych rzeczników praw konsumenta.
W styczniu tego roku zakupiłam na prezentacji odkurzacz. Po trzech dniach chciałam go oddać. Napisałam do firmy pismo, że rezygnuję z zakupu.
Dostałam odpowiedź, że mam przyjechać do siedziby firmy, aby ich rzeczoznawca go zobaczył. Przyjechałam i ich rzeczoznawca stwierdził, że zgodnie z ustawą mam prawo oddać odkurzacz pod warunkiem, że nie jest uszkodzony lub zniszczony. Mogę go zgodnie z ustawą używać w granicach zwykłego zarządu czyli na chłopski rozum do odkurzania.
Niestety ten ich rzeczoznawca stwierdził, że są tam jakieś drobne ryski, że jest uszkodzona plomba gwarancyjna i przyjmą mi ten odkurzacz, jeżeli zapłacę 1890 zł za uszkodzenia. Nie zgodziłam się z tymi kosztami, bo odkurzacz kosztuje 5900 a ja mam płacić prawie 2 tysiące za drobne ryski i za plombę której nie tknęłam.
No i tu zaczął się mój horror
Poszłam do rzecznika praw konsumenta. A on, że prawo jest po mojej stronie, że nie mam się co martwić. Napisał w moim imieniu pismo do firmy.
Sprawa ucichła na klika dni
Odkurzacza nikt nie odebrał.
Pani rzecznik powiedziała, że firma jej odpisała, że podtrzymuje swoje stanowisko, ale nie ma się co martwic bo nawet jak sprawa pójdzie do sądu wygramy na 100% więc wzięłam adwokata zapłaciłam z wszystkimi kosztami ponad 2000
No i poszła sprawa do sądu.
Spraw było trzy. Sąd powołał niezależnego rzeczoznawcę, bo się nie zgodziłam z opinią rzeczoznawcy firmowego.
Rzeczoznawca sądowy podzielił opinię tamtego i co sąd stwierdził, że uszkodziłam plombę celowo, celowo porysowałam, potwierdziłam zakup, warunki umowy i stan urządzenia własnym podpisem….
To co przeżyła to horror
Sprawę przegrałam
Przysługuje mi 14 dni do odwołania
Adwokat powiedział kolejne 2000 i będzie OK.
Pani rzecznik twierdzi, że ją źle zrozumiałam, że ona mi nie może dać gwarancji na wyrok sądu.
Tylko że ustawa mówi, że mogę oddać więc ona zgodnie z ustawą. Że jej zadaniem jest pomoc, że ona zawsze za konsumentem, że winien adwokat, że to, że tamto
Odwołałam się
Odbyła się tylko jedna 10 minutowa rozprawa sąd orzekł, że wynik jest prawomocny