Dodaj do ulubionych

uwaga na rzeczników praw konsumenta

IP: *.wszmijo.edu.pl 16.07.12, 10:56
Ludzie uważajcie na niekompetentnych rzeczników praw konsumenta.
W styczniu tego roku zakupiłam na prezentacji odkurzacz. Po trzech dniach chciałam go oddać. Napisałam do firmy pismo, że rezygnuję z zakupu.
Dostałam odpowiedź, że mam przyjechać do siedziby firmy, aby ich rzeczoznawca go zobaczył. Przyjechałam i ich rzeczoznawca stwierdził, że zgodnie z ustawą mam prawo oddać odkurzacz pod warunkiem, że nie jest uszkodzony lub zniszczony. Mogę go zgodnie z ustawą używać w granicach zwykłego zarządu czyli na chłopski rozum do odkurzania.
Niestety ten ich rzeczoznawca stwierdził, że są tam jakieś drobne ryski, że jest uszkodzona plomba gwarancyjna i przyjmą mi ten odkurzacz, jeżeli zapłacę 1890 zł za uszkodzenia. Nie zgodziłam się z tymi kosztami, bo odkurzacz kosztuje 5900 a ja mam płacić prawie 2 tysiące za drobne ryski i za plombę której nie tknęłam.
No i tu zaczął się mój horror
Poszłam do rzecznika praw konsumenta. A on, że prawo jest po mojej stronie, że nie mam się co martwić. Napisał w moim imieniu pismo do firmy.
Sprawa ucichła na klika dni
Odkurzacza nikt nie odebrał.
Pani rzecznik powiedziała, że firma jej odpisała, że podtrzymuje swoje stanowisko, ale nie ma się co martwic bo nawet jak sprawa pójdzie do sądu wygramy na 100% więc wzięłam adwokata zapłaciłam z wszystkimi kosztami ponad 2000
No i poszła sprawa do sądu.
Spraw było trzy. Sąd powołał niezależnego rzeczoznawcę, bo się nie zgodziłam z opinią rzeczoznawcy firmowego.
Rzeczoznawca sądowy podzielił opinię tamtego i co sąd stwierdził, że uszkodziłam plombę celowo, celowo porysowałam, potwierdziłam zakup, warunki umowy i stan urządzenia własnym podpisem….
To co przeżyła to horror
Sprawę przegrałam
Przysługuje mi 14 dni do odwołania
Adwokat powiedział kolejne 2000 i będzie OK.
Pani rzecznik twierdzi, że ją źle zrozumiałam, że ona mi nie może dać gwarancji na wyrok sądu.
Tylko że ustawa mówi, że mogę oddać więc ona zgodnie z ustawą. Że jej zadaniem jest pomoc, że ona zawsze za konsumentem, że winien adwokat, że to, że tamto
Odwołałam się
Odbyła się tylko jedna 10 minutowa rozprawa sąd orzekł, że wynik jest prawomocny
Obserwuj wątek
    • Gość: hmm Re: uwaga na rzeczników praw konsumenta IP: *.wszmijo.edu.pl 17.07.12, 10:46
      .
    • Gość: derek Re: uwaga na rzeczników praw konsumenta IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.12, 10:33
      nie ty jedna padłas ofiara niekompetencji rzecznika. Niech sie w koncu zmienia przepisy aby te urzedasy odpowiadaly za swoje pomysly. Moja sprawa wygladala dos podobne tylko, ze chodzilo o telewizor, Pani Rzecznik tak mi pomogla, że do dzis splacam jej obietnice wygranej sprawy. Na szczęscie juz nie pracuje i nikogo nie skrzywdzi
      • Gość: rzecznik Re: uwaga na rzeczników praw konsumenta IP: 173.242.116.* 25.10.12, 14:08
        wcale nie dziwię się firmom, że zabezpieczają się przed różnymi krętaczami. Ja pracuję w administracji w jednej z największych firm w Polsce (dotyczy sprzedaży bezpośredniej)
        I naprawdę bardzo łatwo jest obejść ustawę dotycząca odstąpienia od umowy.
        Mogę powiedzieć to, że większość urzędników państwowych (a rzecznik praw konsumenta jest takim właśnie niedouczonym urzędasem) nie zna prawa. Firma, w której pracuje wygrała wszystkie sprawy z klientami, którzy chcieli oddać sprawne urządzenie w ciągu 10 dni. Czy to sprawiedliwe, pewnie z punktu widzenia klienta nie. Ja to znam z dwóch stron na co dzień jestem jak każdy nas klientem i na co dzień zajmuję się również kontaktem z takim klientem co chce odstąpić. wierzcie mi lub nie medal ma dwie strony. Ale punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia. Jedyne co mogę zaproponować wszystkim klientom chcesz walczyć z firmą nie słuchaj rzecznika idź od razu do najlepszego adwokata jakiego znasz i niech Cie reprezentuje w sądzie. Spisz z tym adwokatem umowę aby nie okazało się, że przegrasz sprawę a on bezradnie rozłoży ręce, bo adwokaci to dopiero naciągacze.
        • Gość: licznik Re: uwaga na rzeczników praw konsumenta IP: *.adsl.inetia.pl 06.12.12, 11:30
          podobnie miałem z firmą sprzedająca garnki z philipiak w terminie wysłałem pismo o odstąpieniu. Wyliczyli mi koszty na 2500zł za odstąpienie. Rzecznik praw konsumenta powiedział, że prawo jest po mojej stronie. Sprawa poszła do sądu i niestety przegrałem jak jesteś maluczkim to nic nie zdziałasz nadal jest PRL.
          Dwa tygodnie po rozprawie byłem na firmowym obiedzie w bardzo drogiej restauracji a tam przy stoliku zauważyłem jak sobie siedzą i rozmawiają adwokat z philipiaka i sędzina która orzekła, ze mam zapłacić filipiakowi pieniądze
          • Gość: adwokat Re: uwaga na rzeczników praw konsumenta IP: *.artnet.pl 07.12.12, 10:53
            dokładnie jest jak piszesz. Z korporacjami firmami nie wygrasz. Mojego znajomego, który kupił jakiegoś robota kuchennego i na drugi dzień chciał oddać nawet go w ogóle nie używał chcieli skroić na ponad dwa tysiące. Wkurzył się i na forum napisał, że to złodzieje, oszuści to podali go do sądu za obrazę i coś tam jakiś paragraf se znaleźli. Pierwszą sprawę przegrał ma zapłacić ponad 30 tys za robota i za obrazę i ich adwokata. To jest polska własnie. To paranoja
    • Gość: masell Re: uwaga na rzeczników praw konsumenta IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.12, 13:57
      .
    • 42andzia Re: uwaga na rzeczników praw konsumenta 07.12.12, 10:56
      Ja nigdy nie zgadzam się właśnie na prezentacje w domu, ponieważ też raz zostałam oszukana ale na kwotę tylko 200zł więc dałam sobie spokój, bo wiedziałam jakie to kwoty potem w sądzie itp.
      • Gość: Andrzej uwaga na windykacje IP: *.31-186-85-108.net.eco.atman.pl 15.01.13, 17:02
        Ja trochę w innej kwestii ale podobnej. Zakupiłem urządzenie do gotowania na prezentacji od jednej z firm, miałem im zapłacić przelewem w ciągu 14 dni. Niestety moja sytuacja finansowa się w ciągu tych 14 dni zmieniła. Nie dokonałem przelewu. Kwota nie aż tak duża 4990 zł ale naprawdę nie miałem. Fakt, że źle zrobiłem bo nie kontaktowałem się z firmą i nie odpisywałem na pisma a kilka nie odebrałem. Po jakimś czasie dostałem pismo z informacją, że wpisali mnie do Krajowego rejestru długów olałem to tu muszę przyznać, że to był mój błąd, bo teraz nie mogę dostać nigdzie kredytu.
        Potem sytuacja się uspokoiła i przez 3 miesiące była cisza. Po jakimś czasie dostałem wezwanie do zapłaty na kwotę 88990 zł! Tak na 88990 zł. Z firmy windykacyjnej z Holandii. Odkupili mój dług z innej firmy windykacyjnej. Poszedłem do rzecznika praw konsumenta, bo na prawnika nie miałem pieniędzy i Pani rzecznik mi powiedziała, że to nie możliwe aby były takie odsetki. Mam odpisać tej firmie, ze się nie zgadam z tym i nie zapłacę. Bo nie zgodne z prawem jest to, że kupiłem coś za 4990 a muszę zapłacić prawie 20 razy więcej.
        Napisałem im pismo . Po miesiącu dostałem wyrok i nakaz zapłaty z sadu elektronicznego w Lublinie. Tu się wystraszyłem i poszedłem do prawnika w urzędzie miasta działa taki bezpłatny powiedział mi, że niestety coraz częściej się tak dzieje. Są takie firmy windykacyjne co odkupują długi (wcześniej robią wywiad środowiskowy czy warto, w moim przypadku podobno warto bo mam dom) i odsprzedają swoim firmom-córką rozsianym po Europie najczęściej dług trafia do Rosji i tam w dziwny (legalny) sposób się mnoży. Z stamtąd trafia do UE najczęściej ostatnim krajem jest Holandia tam się robi prawomocny, przez rozprawę sadową w której dłużnik nie musi brać udziału. W Polsce trafia od razu do sądu elektronicznego i od razu zapada wyrok. Jeżeli się odwołamy to dodatkowe koszty prawnik etc, ponieważ dług nie jest z Polski tylko z Holandii to sprawa odwoławcza odbywa się tam, do Polski przychodzi tylko nakaz i do komornika. Komorników tez podobno mają swoich i to skutecznych.
        Ja wszystko rozumiem ale to co się dzieje w tym kraju jest to podłe złodziejstwo oszustwo i jedna wielka banda. Teraz komornik chce mi wziąć dom po rodzicach i wystawić go na licytacje. Wiem, że zrobiłem błąd ale nie takie pieniądze. Zadzwoniłem do firmy aby im zapłacić te 4990 a oni, ze oni już dług sprzedali. Zwróciłem się z tym do telewizji ale mi odpisali, że nie zajmują się takimi sprawami. Nic tylko się powiesić
    • keepsmiling3 Re: uwaga na rzeczników praw konsumenta 11.02.13, 22:06
      kurcze, ja mam akurat bardzo pozytywne doświadczenie, bo mnie rzecznik pomógł odzyskać pieniążki za reklamowany towar... ale waga sprawy była inna bo chodziło o buty. tak czy inaczej nie skreślałabym ich, bo dużo mogą pomóc ;)
      • Gość: rzecznik konsument co Wy tutaj piszecie za brednie IP: *.205.8.171.dsl.dynamic.t-mobile.pl 06.10.13, 17:13
        Jestem rzecznikiem konsumentów. Gdybym tak źle obsługiwał swoich klientów, to bym nie przepracował paru miesięcy, a pracuję już ponad 10 lat w tym zawodzie. Nie che mi się wierzyć w w/w opisy. Brakuje mi tu jednego: DLACZEGO PRZEGRANO W SĄDZIE?
        Piszecie tylko narzekając bez merytorycznych uzasadnień, przegrałem bo mnie namówiono do oddania sprawy w sądzie, bo adwokat strony przeciwnej jest znajomym sędziego i inne...
        Pamiętajcie, jeżeli rzecznik źle prowadzi wasza sprawę, to macie prawo do skargi na rzecznika. Jeżeli będzie zasadna, a skarg kilka, to już nie pracuje taki rzecznik. Na mnie było kilka skargi i wszystkie bezzasadne, bo ludzie się skarżyli bez racji prawnych, a kierowaly nimi emocje, złość na urzędasa itp. WłAŚCIWIE to ja musiałbym tutaj pomarudzić jacy okropni ludzie się ostatnio zgłaszają do mnie. Ja chcę dobrze, ale jak słyszą, że nie mają racji lub ich roszczenie jest bezpodstawne, to by mnie w łyżce wody utopili brrr....
        • Gość: Bogusław Re: co Wy tutaj piszecie za brednie IP: 89.174.214.* 13.05.14, 15:47
          a co moze Pan poradzić w sprawie portalu Tanie zakupy? Bylem na portalu Licytacje komornicze i gdy chciałem zię zalogowac przekierowano mnie na serwis Tanie zakupy i tam otworzyło sie okienko do rejestracji a potem mail z przypomnieniem o zapłacie 149 zl!
          • Gość: karol Re: co Wy tutaj piszecie za brednie IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.14, 12:42
            słuchaj rzecznika a daleko zajedziesz. Idz do prawnika rzecznicy to patafiany nic nie pomoga zero odpowiedzialnosci. Pooglądaj państwo w panstwie
            • Gość: ewa uwaga na rzeczniczke z jaworzna IP: *.dynamic.chello.pl 14.05.14, 18:41
              masz racje rzecznicy to niekompetentni pracownicy, mi tak doradziła Pani rzecznik z jaworzna, że mam długi. A cały czas gadała racja jest po Pani stronie
              • Gość: majka niedouczone urzedasy IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.14, 12:25
                miałem podobna przygodę z rzecznikiem. Na szczęście już nie pracuje i nikogo nie skrzywdzi. kupiłam chciałam oddać miał mi pomóż teraz jestem w biku mam dlugi
    • Gość: olo Re: uwaga na rzeczników praw konsumenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.18, 12:25
      teraz uwieżyłaś iż praw konsumenta nie ma w tym kraju to są prawa sprzedawcy i tyle na temat
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka