Gość: przemo IP: *.adsl.inetia.pl 27.04.10, 21:34 Tak się zastanawiam jak powstało To słowo nieboszczyk bo dziwnie się może kojarzyć Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
drzejms-buond Re: nieboszczyk 28.04.10, 09:30 a wiesz,ze musiałem sprawdzić? ciekawe było to co znalazłem... "Chciałabym się dowiedzieć jaka jest etymologia słowa nieboszczyk. Spotkałam się z określeniem ktoś kto uszczknął nieba. .... Podana przez Panią etymologia należy do tzw. etymologii ludowych, które mało mają wspólnego z prawdziwym rodowodem słów. W etymologii ludowej np. Częstochowa to miasto, które często się chowa (za pagórkami), gdy tymczasem nazwa ta stanowi dawny przymiotnik od imienia Częstoch z przyrostkiem dzierżawczym -owa, oznaczała zatem niegdyś ‘własność Częstocha’. Nieboszczyk, czyli ‘człowiek zmarły’ z rzeczownikiem niebo nie ma zbyt wiele wspólnego, podobnie jak z czasownikiem uszczknąć. Jest za to nieboszczyk blisko spokrewniony z wyrazem bóg, który w okresie prasłowiańskim miał postać *bogъ i początkowo oznaczał ‘szczęście, pomyślność, powodzenie’. Z tego względu człowiek mógł być nazywany bogatym (*bogatъ) lub ubogim (*ubogъ, a także *nebogъ). Z formy *nebogъ rozwinął się wyraz niebożec (*nebožьcь), który w polszczyźnie XV-wiecznej oznaczał zmarłego. Od tej staropolskiej formy powstało zdrobnienie niebożczyk (podobna forma – nebožčik – istniała także w języku staroczeskim), które zaczęto mylnie zapisywać (zgodnie z wymową) nieboszczyk. Rzeczownik nieboszczyk był używany w XVI wieku w znaczeniu ‘zmarły, świętej pamięci’. Słownik języka polskiego S. B. Lindego (z początku XIX w.) odnotowuje również wyraz piekłowszczyk / piekłowszczyk o przeciwstawnym znaczeniu ‘potępieniec’, który utworzono wzorując się na nieboszczyku (zob. A. Brückner Słownik etymologiczny języka polskiego, A. Bańkowski Etymologiczny słownik języka polskiego, K. Długosz-Kurczabowa Nowy słownik etymologiczny języka polskiego). piekłowszczyk! fajne! Odpowiedz Link Zgłoś
monalajza Re: nieboszczyk 28.04.10, 12:03 ciekawe dlaczego piekłowszczyk sie ne uzywa?:) skandal:D Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: nieboszczyk 29.04.10, 22:35 I slusznie. Jest to oczywiscie bledna nazwa. Prawidlowo przez slowo nieboszczyk powinnismy rozumiec deszczyk. Bo szczyka z nieba. Natomiast przez deszczyk powinnismy rozumiec nieboszczyka, bo jest zamkniety w deskach. Odpowiedz Link Zgłoś
hek_sa Re: nieboszczyk 30.04.10, 02:30 Ja kiedyś (baardzo dawno) miałam inny problem; czy nieboszczyk to rzeczownik żywotny czy nieżywotny? Bo niby pytamy KTO - nieboszczyk, ale "żywotny" to on raczej nie jest, chyba że zombi. Odpowiedz Link Zgłoś
eurytka Re: nieboszczyk 30.04.10, 08:36 To proste, teraz szczy w niebie ,niebo+ szczy a ten co w piekle piekło szczy jeszcze powinien być ziemio szczyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka-mi-la789 Re: nieboszczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.10, 22:14 Żywotny. Rzeczowniki żywotne oznaczają istoty kiedykolwiek zdolne do życia, a nie tylko żyjące w chwili, w której o nich mówisz. "Dinozaur" to też rzeczownik żywotny, choć przecież żaden dinozaur dzisiaj nie żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
hek_sa Re: nieboszczyk 03.05.10, 08:29 Ja wiem że żywotny, ale się z tym nie zgadzam.Uwiera mnie mentalnie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: nieboszczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.10, 14:41 Jako przeciwieństwo boszczyka, rzecz jasna... Odpowiedz Link Zgłoś
liiona Re: nieboszczyk 30.04.10, 15:22 Kiedyś padł mi kwiatek doniczkowy, a że bardzo mi na nim zależało, mówiłam w domu że muszę uratować trupka, kwiatek ożył, tyle tyko ze nazwa została:) Odpowiedz Link Zgłoś
eurytka Re: nieboszczyk 30.04.10, 17:59 są tacy co to szczą przed : szczy pińska, szczy pkowska... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemo Re: nieboszczyk IP: *.adsl.inetia.pl 01.05.10, 08:41 Czyli jednak oszcz przepraszam olany przez niebo i dlatego nie zyje. Odpowiedz Link Zgłoś
eurytka Re: nieboszczyk 01.05.10, 09:29 Szczy już w niebie a nie na ziemi, dlatego nieboszczyk a na ziemi pełno naturszczyków... Odpowiedz Link Zgłoś
eurytka Re: nieboszczyk 01.05.10, 10:09 dziś niebo szczy, a to tylko majowy deszczyk Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: nieboszczyk 03.05.10, 18:03 eurytka napisała: > są tacy co to szczą przed : szczy pińska, szczy pkowska... A kto w Bydgo szczy? Odpowiedz Link Zgłoś
eurytka Re: nieboszczyk 03.05.10, 21:01 Byt go szczy czyli byt go olewa? w takim sensie może być? Odpowiedz Link Zgłoś
monalajza Re: nieboszczyk 01.05.10, 14:27 nie bo szczyk tłumacze: nie (w domyśle: żyje), bo szczyk(w domyśle: bo mu coś strzykło, najpewniej kręgosłup) Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: nieboszczyk 03.05.10, 03:21 Wiecej takich slow w polskim, wiecej... Ot, starsze panie chadzaja do kosciola na nieszpory. A nie spotkalem jeszcze ani jednej, ktora by chodzila na szpory... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Re: nieboszczyk IP: *.088.c81.petrotel.pl 03.05.10, 14:06 A ja myślę, że musiało dojść do przypadkowej zamiany dwóch znaczeń: nieboszczyk = to co pada z nieba deszczyk = ten co leży na desce Wtedy wszystko by się zgadzało. No i niech mi ktoś powie dlaczego jest na odwrót??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winona Re: nieboszczyk IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.05.10, 00:02 - Tato! Tato! Zobacz, toperz! - Synku, nietoperz. - Nie? A taki podobny do toperza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eurytka Re: nieboszczyk IP: *.chello.pl 04.05.10, 09:03 Wszędzie tyle perzu:( a to normalnie jest chwast, trudny do usunięcia! Odpowiedz Link Zgłoś
mimbla.londyn Re: nieboszczyk 04.05.10, 16:07 Alez to bardzo proste ;) Jest to zapis emocji towazyszacych zejsciu jakiegos osobnika : nie! - protest przeciwko ulotnosci zycia, boszzzz... - wzniesienie oczu ku niebu, -czyk - czkawka pijacka na stypie, ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nacodybiewwielorybieczubeknosa Re: nieboszczyk 06.08.10, 18:56 mimbla.londyn napisała: > > Alez to bardzo proste ;) > Jest to zapis emocji towazyszacych zejsciu jakiegos osobnika : > > nie! - protest przeciwko ulotnosci zycia, > boszzzz... - wzniesienie oczu ku niebu, > -czyk - czkawka pijacka na stypie, > > ;) > :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miśka nieboszczyk IP: *.tktelekom.pl 16.09.15, 19:43 na serio chyba nie wiecie co to jest nieboszczyk każdy ma swoje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś