Dodaj do ulubionych

Szukałem tego tyle lat...

05.04.11, 16:41
No stało się, po 32 latach poszukiwań znalazłem piosenkę, która była przebojem naszej dyskoteki na zakończenie podstawówki :) Utwór przemknął przez radio (uprzednio wbijając mi się w pamięć za sprawą chwytliwego refrenu), został zapomniany a ja nie przepuściłem każdej okazji, każdej płyty ze składankami itp. Dopiero przypadkiem odnalazłem go w audycji autorskiej w angielskim radio grającym stare przeboje.
www.youtube.com/watch?v=rwdxH7V3l5s
A jaka była rzecz której wy najdłużej szukaliście?
Obserwuj wątek
    • znana.jako.ggigus szukalam cale lata "Knaypy" no Limits 05.04.11, 16:44
      i znalazlam w takim serwisie
      www.soho.pl/index2.html?strona=artysta&podstrona=albumy&a=42&d=73
      • drzejms-buond Re: szukalam cale lata "Knaypy" no Limits 05.04.11, 16:55
        "kochanie, jadę przez Kielce.Fatum. zupa w butelce..."
        "Lilie" Gałczynskiego z Kabaretu Olgi Lipińskiej.
        Nigdzie w necie nie ma! Moze nie trwało to kilka dekad ale kosztowało sporo wysiłku.
        Najpierw googlanie godzinami w poszukiwaniu tekstu bo pamiętałem tylko "KIELCE" i "zupę w butelce". Potem przypomniało mi się,że widziałem to u kogoś na video.
        W celu odkrycia udałem się do sąsiedniej gminy,żeby pobuszować w taśmach video.
        Najpierw trzeba było znaleźć klucz od starej piwnicy.
        Przejrzeć pudła. Pójść do apteki po antyalergen(tony kurzu!)
        Znalazłem taśmy ale nikt nie miał odtwarzacza. Gdy już pożyczyłem odtwarzacz musiałem prześledzić kilkadziesiąt kaset 180minutowych...
        znalazłem!
        Mam!
        Ulgę trudno opisać...

Witam Kiciora! Wiosna już na Wyspie?
        • znana.jako.ggigus Benefis Z. Kaluzynskiego - szukam nadal! 05.04.11, 22:59
          zaplace nawet za dvd, kto ma?
          • kicior99 Re: Benefis Z. Kaluzynskiego - szukam nadal! 06.04.11, 08:18
            Obyście szukali krócej niż ja :D A wiosna na Wyspie już szaleje.
    • zwykly_kierowca Re: Szukałem tego tyle lat... 06.04.11, 10:42
      tej melodii szukałem długo
      www.youtube.com/watch?v=z_KDPUTyDyQ
      nie wiedziałem kto jest wykonawcą. Teraz już wiem :)
      • Gość: autor Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.hsd1.ca.comcast.net 14.04.11, 01:00
        Beatelsi tez to kiedys spiewali
    • Gość: cb Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 04:00
      A ja już przestałam szukać, choć kiedy o tym pomyślę, to znów się irytuję, że nie udało mi się znaleźć... i wiem, że tutaj nikt mi nie pomoże, bo trzeba fachowca od muzyki amerykańskiej. A melodii Wam tu nie zaśpiewam. Tekstu też znam tylko wyrywki. Piosenka jest (była?) jinglem w paśmie programów tv "Create TV", zdaje się w stacji PBS. Z tekstu pamietam: "I think about you, you , you... (blah blah blah) I think about YOU!" W miejscu "blah blah" jest coś czego nie pamiętam. Bardzo wesoły utworek, taki naprawdę energetyzujący. Szukałam na YT, szukałam przez google'a, zdaje się, że nawet szukałam jakiegoś forum na stronach PBS, żeby o to spytać, ale widać nic z tego nie wyszło. A teraz, kicior, przez Twój wątek, znów mnie to będzie męczyło, a już zdążyłam zapomnieć...
      • Gość: cb Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 04:12
        No to wzięłam i weszłam na ich stronę i mają tam formularz kontaktowy, to napisałam z prośbą o identyfikację tej piosenki. Zobaczymy, czy to coś da.
      • drzejms-buond Re: Szukałem tego tyle lat... 07.04.11, 09:31
        ja ci powiem,ze ja nawet gdzieś mam płytę z tym utworem...tylko co to za utwór???
        I waaaas thinking about youuuuu"
        • drzejms-buond Re: Szukałem tego tyle lat... 07.04.11, 09:32
          upsssss
          I've been ...
          www.youtube.com/watch?v=_Y-suQWFOfg

to to?
          sądzac po googlach wszyscy o wszystkich myślą i nic tylko brać-wybierać
          • corneliss Re: Szukałem tego tyle lat... 07.04.11, 10:36
            o to prawdziwy upierd***iwy brain worm ;))))
          • Gość: cb Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 17:15
            Dziękuję za zainteresowanie, ale nie, to nie to, zupełnie nie to. Słuch muzyczny mam dobry, pamięć muzyczną też, i tamtego kawałka o który mi chodzi NIGDY nie słyszałam nigdzie indziej. Kto wie, może został skomponowany specjalnie dla tego bloku programowego.

W każdym razie nawet nie jestem w stu procentach pewna, czy to śpiewa kobieta czy mężczyzna - trochę taki trzynastoletni Michael Jackson :P I stylem aranżacji ten kawałek też przypomina mi Jacksons 5 (czy jak to tam się pisało). O, teraz przypomina mi się inny fragment tekstu w tym poszukiwanym utworku:

"(blah) get (?) a feeling
            deep within (?)
            blah blah blah blah blah blah..."

Nawiasem mówiąc, PBS mi na razie nie odpisało.
            • Gość: cb Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 17:26
              przepraszam, opuściłam jedno "blah" w ostatnim wersie.
      • Gość: eedwardaa Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.11, 22:29
        wiem,o jaki kawałek chodzi!!!zanuciłam sobie do tych słów i mam: UGLY KID JOE "EVERYTHING ABOUT YOU"
        zgadza się?
        od dzisiaj możesz spać spokojnie,pzdr
    • mnop2 Re: Szukałem tego tyle lat... 07.04.11, 15:59
      a ja naszukałam się tego dzwońca www.youtube.com/watch?v=kezbMtlwW5Q
      • dzidzia_bojowa Re: Szukałem tego tyle lat... 07.04.11, 19:20
        Ja też szukam jednego utworu od dawna i jestem już maleńki kroczek od celu chociaż nie znam ani słów, ani wykonawcy ani narodowości wykonawcy ani nawet tego, czy to jest zespół czy solo. Tylko melodia mi się po łbie tłucze:))). Melodia leci tak: lalalalalalalla, nanananana, uuuu, aaaaa
        plilmlilmlilplam...Mówi wam to coś?
        • misiania Re: Szukałem tego tyle lat... 07.04.11, 22:54
          Dzidzia, może to ten utwór: nanananana ooo, nanananana ooo, nanananana ooo, nanananana ooo.
          • dzidzia_bojowa Re: Szukałem tego tyle lat... 07.04.11, 23:02
            No prawie:) Blisko, blisko ale jeszcze nie to! Szukam nadal...
            • Gość: fomica Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.intersource.com.pl 26.04.11, 16:37
              Może to "Majteczki w kropeczki"?
    • yabol428 Re: Szukałem tego tyle lat... 10.04.11, 23:39
      Jugosłowiańskiego filmu "Ko to tamo peva" z lat '80.
      Oglądałem w telewizji będąc w podstawówce, mógł to być rok 1984 albo 1985.
      Nie zapamiętałem nawet tytułu, pamiętałem tylko, że akcja działa się podczas wojny w międzymiastowym autobusie.
      Znalazłem film na YT w 2008 roku i to z angielskimi napisami! Czyli szukałem niemal ćwierć wieku.
      Niestety wersji z napisami na YT już nie ma, ale oryginalnych, po serbsku, nadal jest mnóstwo, np. tutaj:
      www.youtube.com/watch?v=l1AyzwyKus4
      • Gość: meg Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.04.11, 23:52
        a ja poszukuje od wielu lat piosenki, głos faceta coś w stylu santany i śpiewa w refrenie coś takiego : oooo cindyrella oooo cindyrella you want (lub dont) they I know you want then I need ..... :/ coś takiego może coś sie komuś skojarzy
        • gregorz Re: Szukałem tego tyle lat... 11.04.11, 12:58
          a moze to to:
          www.youtube.com/watch?v=i28UEoLXVFQ
        • Gość: poszukiwaczka Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.play-internet.pl 12.04.11, 15:48
          meg...może to ta piosenka?

www.youtube.com/watch?v=EOMRyDf0w4M
          • Gość: MEG Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.04.11, 17:42
            o jezu !!! to To !!!!!!! kocham cię
            • Gość: poszukiwaczka Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.play-internet.pl 17.04.11, 12:54
              :D

polecam się
    • miau_weglowy Re: Szukałem tego tyle lat... 11.04.11, 15:47
      dzieki za zmotywowanie ;): nie powiem, zebym szukala usilnie, jednak pare prob podejmowalam, ale zle trafialam, nawet nie wiem, czemu mialam problemy ze zdefiniowaniem, ktory to film. no i dzis bingo!: mistery train- jarmusch. raz objerzane gdzies jakos, potem zapomnialam tytul. i tak zeszlo ok 20 lat :D
      zaraz kupuje :D
      • miau_weglowy eee... mystery, sorry ;) 11.04.11, 15:48
        • ewa9717 Re: eee... mystery, sorry ;) 11.04.11, 16:14
          Ze trzydzieści lat szukałam piosenki "Modigliani" w wykonaniu Renaty Kretówny. Dopadłam wreszcie płytę ;)
    • Gość: ;) Re: Szukałem tego tyle lat... IP: 79.175.246.* 11.04.11, 16:54
      Kilka składanek by się uzbierało... wciąż przybywa i końca nie widać. Jak jedną znajdę to zaraz dwie następne wpadają w ucho ;/
    • Gość: kombi Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.adsl.inetia.pl 11.04.11, 23:49
      a ja szukam filmu, chyba z lat 80. w którym udział wziął zespół Kombi
      nie mogę znaleźć, jasny gwint
    • Gość: puderniczka Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.11, 15:06
      Jaromir Nohavica "Ostravian Pie" Ze dwa lata szukalam,wkońcu pomógl mi ktoś na czeskim forum gazety:)
    • majowa_kotka Re: Szukałem tego tyle lat... 13.04.11, 21:54
      Moja mama szuka czeskiego (?) filmu z gadającym karpiem. Wydawałoby się, że tak charakterystyczną produkcję łatwo znaleźć, ale lipa. Od kilku lat przed Bożym Narodzeniem zawsze marudzi, żeby jej to odszukać. Teraz wprawdzie Wielkanoc, ale może a nuż ktoś kojarzy tytuł? :-)
      • Gość: kalka Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.range86-135.btcentralplus.com 14.04.11, 02:28
        o ile dobrze pamietam, to chyba w ktoryms z odcinkow Arabelli, karp gadajacy
        oprocz jamnika byl.
        sprawdz:)
      • misiania Re: Szukałem tego tyle lat... 14.04.11, 07:37
        Pan Tau i 1000 dziwow. Na podstawie ksiazki Hoffmana. Nie tak dawno ten miniserial puszczali w ktorejs z telewizji (kino Polska?). Karp mial na imie Albert :)
        • majowa_kotka Re: Szukałem tego tyle lat... 14.04.11, 11:42
          Tak, tak, dzięki wielkie! :D
          • misiania Re: Szukałem tego tyle lat... 15.04.11, 17:58
            szósty odcinek Pana Tau dzisiaj na Kino Polska o 19:15 :)
      • Gość: toja Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.11, 01:40
        Pan Tau, ostatnio gdzieś leciał, ale nie pamiętam gdzie
      • Gość: zorka5 Re: Szukałem tego tyle lat... IP: 213.192.68.* 05.05.11, 00:39
        A ja nadal szukam czeskiej, fabularnej baśni z wczesnych lat 80-tych albo koncowki 70-tych (bardzo w stylu Arabelli) o trzech ksiezniczkach (?), ktore mialy wyjsc za maz za ksiecia nocy, wiatru czy cos takiego. Trzeciej przytrafil sie pechowo ksiaze deszczu (antypatyczny gosc w zgnilozielonym ubraniu i kapeluszu). Cala basn opowiadala chyba o podrozy i probach pozbycia sie goscia od deszczu (na koncu chyba rzeczywiscie sie to udalo - ktos przebil go szpada i wyplynela z niego woda).

Czy ktos pamieta moze ten film i jego tytul, czy mam od raz walic z moim pytaniem na forum czeskie?;-)
        • amourpropre Re: Szukałem tego tyle lat... 05.05.11, 01:19
          Wydaje mi się, że to był film "Królewicz i gwiazda wieczorna".

www.kns.us.edu.pl/artykuly/filmy/krolewiczigwiazdawieczorna.html
          • Gość: zorka5 Re: Szukałem tego tyle lat... IP: 213.192.68.* 05.05.11, 17:59
            :-)))
            Ha, właśnie ten! (poznaję po przecudnej urody kawalerach z plakatu ;-)). Dzięki wielkie za podpowiedź, ostatni raz widziałam ten film jako dziecko w latach 80-tych...
    • bromba_bez_glusia Re: Szukałem tego tyle lat... 13.04.11, 23:35
      A ja od lat blisko 25 szukam książki która wstrząsneła mną gdy dziecięciem byłam.
      Pamiętam tylko że traktowała o jakiejś wiosce w Ameryce Południowej (a może Meksyku?) gdzie żył upośledzony Indianin. Żebrał i coś zrobił (nie pamiętam za Chiny co), że drastycznie zmieniło się życie wioski.
      Charakterystyczna był okładka: czarna ze zgniecioną puszką zupy Campbells. Bo Indianin zdaje się takiej puszki używał do zbierania pieniędzy.

Błagam, niech ktoś coś skojarzy, niech już się nie męcze:)
      • kartonikowa Re: Szukałem tego tyle lat... 30.04.11, 16:17
        "Fasolowa wojna" ?
        Autora nie pamiętam, były tego chyba 2 albo 3 części.
    • misiania Re: Szukałem tego tyle lat... 14.04.11, 11:52
      No to ja też. Czy ktoś pamięta książkę dla dzieci, w której głównym bohaterem był młody chłopak. w domu miał chyba nieciekawą sytuację, jego najlepszym przyjacielem był dziadek lub sąsiad, w każdym razie jakiś starszy pan. elementem charakterystycznym książki są dinozaurury. mianowicie dźwięków, które czasami słychać w kaloryferach, wcale nie wywołuje przemieszczająca się woda czy powietrze, lecz wydają je zamieszkujące instalację CO dinozaurury.

Ktokolwiek czytał, ktokolwiek wie...
      • Gość: ;) Re: Szukałem tego tyle lat... IP: 79.175.246.* 14.04.11, 12:23
        W tym jednym przypadku mogliby wątek dać na główną. Wszyscy wespół w zespół wzajemnie sobie pomagając zrobilibyśmy burzę mózgów:)
        • Gość: jjj Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.11, 13:40
          Oh, ja też mam takie rzeczy! Książka z dzieciństwa, którą kiedyś porzyczyłam dzieciom znajomych rodziców i nigdy nie odzyskałam. Od czasu do czasu szukam w necie i na allegro, ale bez skutku na razie, może ktoś czytał, może pamięta?:) "Opowieści dla Daczo", chyba... O chłopcu, takie trochę mitologiczne, któraś chyba republika bałtycka byłego ZSRR... Było tam takie zdanie na początku... " ziemia zadrżała, kiedy chłopak stanął...
          Od dzieciństwa marzyłam też o obejrzeniu "Strasznego dworu", podśpiewywałam sobie "a zeeegar staaary niby świaaat.... zarzyyyyyj taaaabaaakiiiiii" i wreszcie poszłam do opery i widziałam!!!! widziałam:)))) chociaż inscenizacja nie była moim zdaniem nadzwyczajna, ale to już szczegół:)
          • uccello Re: Szukałem tego tyle lat... 14.04.11, 16:58
            Gość portalu: jjj napisał(a):

> Oh, ja też mam takie rzeczy! Książka z dzieciństwa, którą kiedyś porzyczyłam dz
            > ieciom znajomych rodziców i nigdy nie odzyskałam. Od czasu do czasu szukam w ne
            > cie i na allegro, ale bez skutku na razie, może ktoś czytał, może pamięta?:) "O
            > powieści dla Daczo", chyba... O chłopcu, takie trochę mitologiczne, któraś chyb
            > a republika bałtycka byłego ZSRR... Było tam takie zdanie na początku... " ziem
            > ia zadrżała, kiedy chłopak stanął...

TO?
            archiwumallegro.pl/search/1567666-bajki-dla-daczo.html
            • Gość: jjj Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.11, 01:19
              taaaak! Bajki dla Daczo! jak cudnie, że ktoś to kojarzy!!! dziękuje! znajdę sobię i kupię i będę mieć:)
      • uccello Re: Szukałem tego tyle lat... 14.04.11, 16:53
        Misianiu! Skopiowałam pytania dziecięco książkowe i zapytałam na forum dla dzieci młodzieży.

Forumowiczka Ambrozyjka sugeruje ,że może to :
        www.bialykruk.com.pl/sklep/index.php?p16183,przyszywany-dziadek-stanislawa-domagalska
        • misiania Re: Szukałem tego tyle lat... 14.04.11, 18:39
          TOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Poznaję okładkę, natychmiast idę kupić, a po drodze wszem i wobec będę chwaliła Cię, ucello, jak łąki umajone :))))
          • Gość: ;) Re: Szukałem tego tyle lat... IP: 79.175.246.* 14.04.11, 19:42
            https://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRRReWjtFkaA6WO7kZybWl8FQ3Ic-Oi6H1Jq8NwImwrDfWKkYZXTA

Chwalcie łąki umajone?:)))
          • uccello Re: Szukałem tego tyle lat... 14.04.11, 20:18
            misiania napisała:

> TOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            >
            > Poznaję okładkę, natychmiast idę kupić, a po drodze wszem i wobec będę chwaliła
            > Cię, ucello, jak łąki umajone :))))

Misianiu! Napisałam Ambrozyjce z forum o książkach dla dzieci i młodzieży, że uszczęśliwiła człowieka . Ale cieszę się ,że trochę blasku i na mnie skapło.
            • misiania Re: Szukałem tego tyle lat... 21.04.11, 07:34
              Wczoraj przeczytałam od dechy do dechy. Szaser błotny. No jak ja mogłam nie pamiętać szasera błotnego? :)))))))))))))))))))
    • Gość: ginger_lady Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.zcu.cz 15.04.11, 01:11
      Mam 23 lata, z czego od mniej-więcej 16 poszukuję bajki z dzieciństwa, która obejrzałam dawno-dawno temu, a która nie daje mi spokoju po dziś dzień. Może ktoś mi pomoże?

Fabułę pamiętam wyraźnie, tylko to ciężko opisać. Główną bohaterką bajki była dziewczynka podróżująca po świecie na wielkim koniku polnym (?), była to kreskówka, chyba odcinkowa. Fragment który pamiętam, to ten w którym rzeczona dziewczynka przybywa do latarni morskiej (?) która swoim światłem odpędzała demony latające po niebie, takie mroczne, o fakturze nieokreślonej, burzowej. W tej latarni mieszkała stara kobieta której syn-latarnik zginął/zaginął, a ona nie dawała sobie rady z paskudami na niebie. Główna bohaterka, lecąc na koniku polnym wyłapywała demony do siatki na motyle i umieszczała w balonikach (?) a jak już ogarnęła cały ten bałagan to ruszyła w dalszą podróż. Wiem, że brzmi to co najmniej schizofrenicznie, ale doskonale pamiętam tą latarnię morską, dziewczynkę i demony, i dużo bym dała żeby obejrzeć to jeszcze raz. Jestem z rocznika 88, więc rzeczona kreskówka musiała być wyświetlana w tv około 92-94, nie miałam w tym okresie styczności z Polonia 1, więc wstępnie wykluczam japońskie twory. Będę dozgonnie wdzięczna za każdą pomoc i sugestię!
    • Gość: toja Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.11, 01:51
      Domemo, taka gra towarzysko-logiczna, Ravensburger to produkował ze trzydzieści lat temu. Przepadła mi i doskonale wiem kto za tym stał...
    • xemxija Re: Szukałem tego tyle lat... 15.04.11, 19:56
      "Caruso" (Te voglio bene assai) w wykonaniu Jacka Wojcickiego. Li i jedynie. Inni wykonawcy dziela mnie nie neca. Raz tylko slyszalam w powyzszym wykonaniu (pewnie przy okazji czyjegos benefisu) i szukam wytrwale, bez rezultatu. Ratunku pomocy.
      • Gość: Misja Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.12, 00:08
        Tez szukam i nie mogę znalezdz. To był benefis Jacka Cygana
    • Gość: ;pkp; Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.11, 22:58
      a ja szukam ... od dwudziestu minut już... postu który tu w czwartek wpisałam do jasnej anielki!!!!

a poza tym... szukam filmu , gdzie podejrzanym o seryjne morderstwa kobiet staje się brat głównej bohaterki. robią mu testy psychologiczne, po których stwierdzają ze to nie on jest zabójcą bo nie ma osobowości psychopaty. potem bohaterka znaduje u niego w biurku książkę z odpowiedziami do tych testów psychologicznych. okazuje się ze miał on na jej punkcie swira i dlatego zabijał kobiety podobne do niejk ... pomóżcie...
      • kraina.chichow Re: Szukałem tego tyle lat... 17.04.11, 18:23
        Bo to nie ten wątek! :) Podobnie zatytułowany ale jednak inny. A na Twoje pytanie już ktoś udzielił odpowiedzi. Podobno chodzi o ten film:
        www.filmweb.pl/film/Zbrodnia+doskona%C5%82a-1992-6414
    • klymenystra Re: Szukałem tego tyle lat... 17.04.11, 15:28
      Od półtora roku szukałam ostatniej części autobiografii Canettiego - na Allegro, w księgarniach, nic. Przypadkiem weszłam do obsukrnego antykwariatu koło uczelni, w poszukiwaniu mądrych książek i co się ukazało naprzeciw moich oczu? Ano właśnie ta książka, w świetnym stanie. Przepłaciłam z 5 razy, ale co tam. Mam i się zachwycam :)
    • nessie-jp Re: Szukałem tego tyle lat... 17.04.11, 18:39
      Szukam piosenki o cebulach. Hiszpańskiej, ale przetłumaczonej na polski. Dramatycznej. Aktorskiej. Słyszanej raz, 25 lat temu, w telewizji, podczas ryczytalu jakiejś aktorki. Cebule, cebule, do jedzenia były tylko cebule, bardzo smutne cebule, cały ciąg cebul.

Może po śmierci dane mi będzie odkryć, co to za piosenka, bo za życia to się chyba nie da.
      • Gość: nienaukowo Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.codetel.net.do 18.04.11, 04:25
        szukam i nie znajduje:
        ksiazka z czasow mlodosci, glowne bohaterki to diwe dziewczynki (blizniaczki?), ktore szukaja swojego taty. sporo magii, dziewczynki zmieniaja sie na przyklad w kangury. tata, chyba, mial cos wspolnego z dyplomacja...
        • ewa9717 Re: Szukałem tego tyle lat... 18.04.11, 07:37
          A to dorzucę: kiedyś widziałam Kamę Akucewicz w "Lalkach" Mendeza, pewnie za średniej komuny to było. Rany, jak chciałabym to mieć nagrane! Perła!
          • vifxen Re: Szukałem tego tyle lat... 18.04.11, 20:43
            Nie tyle lat, bo kilka dni się nad tym głowię dopiero, ale może pomożecie. Czytałam kilka recenzji jakiś czas temu, spodobało mi się, chciałam obejrzeć, a teraz za nic nie jestem w stanie dotrzeć do tytułu.
            Film jest w miarę nowy, chyba zeszłoroczy, francuski (??), opowiada o parze nastolatków, którzy chyba na wakacjach poznają chłopaka i zaczynają konkurować między sobą o jego względy. Niestety, to jedyne dane, jakimi dysponuję...
            Jakiekolwiek wskazówki?
            • Gość: ultra75 Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.play-internet.pl 18.04.11, 22:06
              To i ja sie dorzucę, może znajdzie sie jakas pomocna dobra dusza :-).
              1. Film "Zniknięcie" (duńsko-francuski, o ile dobrze pamiętam), oryginał, a nie beznadziejny hamerykański remake... Na razie bez skutku.
              2. Pare razy usłyszana piekna ballada Alice in Chains, najprawdopodobniej tytuł składał sie z jednego wyrazu. Niby nic trudnego, ale 'przeleciałam' ostatnio chyba całą dyskografie na YT i ciągle nie mogę trafic :-(. Jakies sugestie?
              3. Bajka obejrzana w przedszkolnym dzieciństwie (kukiełkowa) z niesamowitym klimatem. Najlepiej pamiętam scenę chyba księżniczki przykutej do ściany lochu a później smierci następcy tronu (swoją droga - niezła fabuła na bajkę dla dzieci, hihih). Najprawdopodobniej produkcji polskiej... Ale na zobaczenie tego powtórnie nie licze, chyba beznadziejna sprawa :-(.
              A razie czego - dziekuje z góry za pomoc :-)!
              • misiania Re: Szukałem tego tyle lat... 18.04.11, 22:17
                Zniknięcie (skandynawskie) od pierwszego strzału znalazłam na gryzoniu, jednakowoż bliższe informacje będą propagowaniem piractwa...
                • Gość: ultra75 Re: Szukałem tego tyle lat... IP: 147.185.160.* 19.04.11, 11:24
                  Dzięki, Misiania! Trzeba bedzie odwiedzić gryzonia :-).
                • lizzy1 Re: Szukałem tego tyle lat... 19.04.11, 22:18
                  Pierdylion lat tego szukałam i znalazłam xD

w115.wrzuta.pl/audio/5R67W8Vx81r/eyes_of_fire_-_buy_me_mi_bananas
            • kkokos Re: Szukałem tego tyle lat... 22.04.11, 17:07
              > Film jest w miarę nowy, chyba zeszłoroczy, francuski (??), opowiada o parze nas
              > tolatków, którzy chyba na wakacjach poznają chłopaka i zaczynają konkurować mię
              > dzy sobą o jego względy. Niestety, to jedyne dane, jakimi dysponuję...
              > Jakiekolwiek wskazówki?

może to?

www.pl.zoneeuropa.tv/FullReview.aspx?ZeReviewID=713
              • vifxen Re: Szukałem tego tyle lat... 25.04.11, 22:17
                dziękuję ogromnie! To to, to to! Wirtualna kawa, piwo, czy cokolwiek sobie wymarzysz właśnie do Ciebie leci ;)
        • uccello książka z czasów młodości...kangury... 19.04.11, 22:44
          Gość portalu: nienaukowo napisał(a):

> szukam i nie znajduje:
          > ksiazka z czasow mlodosci, glowne bohaterki to diwe dziewczynki (blizniaczki?),
          > ktore szukaja swojego taty. sporo magii, dziewczynki zmieniaja sie na przyklad
          > w kangury. tata, chyba, mial cos wspolnego z dyplomacja...

Niezawodne forumki z forum.gazeta.pl/forum/f,16375,Ksiazki_dzieciece_mlodziezowe.html
          przybywają z odsieczą:
          Pepperam rzecze: "Wiatr z księżyca"
          a Bea-sjf dorzuca jeszcze stosowną lineczkę:
          czytulanki.blogspot.com/2009/10/wiatr-z-ksiezyca.html
        • Gość: Ed Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.11, 09:58
          To chyba to:
          czytulanki.blogspot.com/2009/10/wiatr-z-ksiezyca.html
          Też lubiłam :).
          • Gość: naukowo Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.codetel.net.do 24.04.11, 19:10
            jezu, tak, tak!
            te kobitki to jakies zacne bibliotekarki, ze wszystko wiedza?
            • uccello Naukowo 26.04.11, 13:47
              Gość portalu: naukowo napisał(a):

> jezu, tak, tak!
              > te kobitki to jakies zacne bibliotekarki, ze wszystko wiedza?

Niektórzy z tych maniaków dzieciowo-książkowych rzeczywiście wykorzystują swoją wiedzę zawodowo . Są wśród nas i bibliotekarki i nauczycielki, autorzy, ilustratorzy, animatorzy kultury, księgarze, wydawcy, mamy "na sali" psychologa dziecięcego, ale przede wszystkim pisują tam MAMY, które uważają, że książki są arcyważne dla rozwoju dzieci.
        • niebieskooka11 Re: Szukałem tego tyle lat... 04.05.11, 11:51
          Mania czy Ania?

pl.wikipedia.org/wiki/Mania_czy_Ania
        • maga34 Re: Szukałem tego tyle lat... 04.05.11, 15:42
          "Wiatr z księżyca" a dziewczyniki to Dora i Flora, bliźniaczki. Też szukałam lat naście, posądzając się o lekką paranoję, aż znalazłam na allegro w zeszłym roku, kupiłam i mam:-)
        • Gość: invisible7 Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 12.05.11, 19:14
          Gość portalu: nienaukowo napisał(a):

> szukam i nie znajduje:
          > ksiazka z czasow mlodosci, glowne bohaterki to diwe dziewczynki (blizniaczki?),
          > ktore szukaja swojego taty. sporo magii, dziewczynki zmieniaja sie na przyklad
          > w kangury. tata, chyba, mial cos wspolnego z dyplomacja...

Wiatr z Księżyca - Eric Linklater?
        • Gość: reszka Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.ists.pl 17.05.11, 21:57
          "Wiatr z księżyca". A dziewczynki to Dora i Flora . Chyba.
        • Gość: Marianna Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.dynamic.chello.pl 23.03.13, 20:52
          Chyba wiem, co to za ksiazka - angielski tytul brzmi The Wind on the Moon (Wiatr na Ksiezycu) , autor to Eric Linklater. Zdobylam ja na Amazon, ale w wersji oryginalnej. Prawdopodobnie polski przeklad nie byl wznawiany. Swietna ksiazka, ciesze sie, ze ktos jeszcze ja pamieta.
        • Gość: mm Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.13, 00:44
          Eric Linklater - Wiatr z księżyca. Mam od dzieciństwa:)
    • gupia_rzona Re: Szukałem tego tyle lat... 19.04.11, 23:13
      sświetny wątek!
      ja szukam książki z dzieciństwa, w której narratorem była dziewczynka kilkuletnia, wyjeżdżająca z rodzicami (ojciec dyplomata) do Algierii. Dziewczynka miała siostrę. Wspaniała wciągająca książka o Algierii. Do tej pory od jej przeczytania mam ochotę odwiedzić Suk. Tak pięknie był tam opisany

Druga książka - o pływaniu kajakami po mazurskich jeziorrach. Przygody i świetnie opisany mazurski krajobraz. Tu narratorem był dorosły człowiek, a pływał z przyjacielem i swoja kilkuletnią córką o imieniu Giżu. To Giżu jest charakterystyczne.
      Chryste jak ja bym chciała tę książkę przeczytać raz jeszcze!
      • pepsic Re: Szukałem tego tyle lat... 20.04.11, 13:12
        "Na tropach Smętka" Melchiora Wańkowicza?
        • Gość: Gościówa Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.lasypanstwowe.gov.pl 21.04.11, 12:16
          Wańkowicz swoją córkę róznie nazywał ale nie Giżu.
          Najczęściej Tili albo Tiliporek. Pływali tylko we dwoje.
          Ja poszukuję ksiązki z dzieciństwa - czyli lata 70\80 - opowieść o chłopcu wędrującym przez Afrykę, nie pamiętam w jakim celu. Wędruje z róznymi ludźmi, wieczorami słucha opowieści przy ognisku. To coś w rodzaju opowieści pudełkowej - opowieść w opowieści w opowieści. Pamiętam, że jest historia o słoniu, który mścił się za zabicie słonicy i o kocie, który ratował swojego pana przynosząc mu kradzione kurczaki. Generalnie dużo opowieści o zwierzętach. Książka w twardych okładkach, w formacie zbliżonym do kwadratu, okładka z przewagą zieleni, na okładce słoń albo lew.
          • Gość: kalka Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.range81-151.btcentralplus.com 21.04.11, 13:32
            uhym, tylko taki drobiazdzeczek- Tirliporek. Krysia byla Pyton od pytan zadawania, a mama-Krolik, o ile pamietam, od nosa ruszania
            • Gość: kalka Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.range81-151.btcentralplus.com 21.04.11, 14:29
              to tyle w temacie cukru jako reklamy ziela.
              :)
          • stary_zgred1 Re: Szukałem tego tyle lat... 26.05.11, 20:16
            Gość portalu: Gościówa napisał(a):

> Ja poszukuję ksiązki z dzieciństwa - czyli lata 70\80 - opowieść o chłopcu wędr
            > ującym przez Afrykę, nie pamiętam w jakim celu. Wędruje z róznymi ludźmi, wiecz
            > orami słucha opowieści przy ognisku. To coś w rodzaju opowieści pudełkowej - op
            > owieść w opowieści w opowieści. Pamiętam, że jest historia o słoniu, który mści
            > ł się za zabicie słonicy i o kocie, który ratował swojego pana przynosząc mu kr
            > adzione kurczaki. Generalnie dużo opowieści o zwierzętach. Książka w twardych o
            > kładkach, w formacie zbliżonym do kwadratu, okładka z przewagą zieleni, na okła
            > dce słoń albo lew.

A to może o tę książkę chodzić:
            https://www.antykwariat-bazar.pl/pub/produkty2/0/0/0/1/6/2/1/2/18438_big.jpg
      • black_currant Re: Szukałem tego tyle lat... 21.04.11, 01:00
        Suk w Algierii kojarzy mi się tylko ze "Skarbami" Chmielewskiej. Ale tam dziewczynka miała brata
      • uccello Prosssszzz... 22.04.11, 10:31
        gupia_rzona napisała:

> Druga książka - o pływaniu kajakami po mazurskich jeziorrach. Przygody i świetn
        > ie opisany mazurski krajobraz. Tu narratorem był dorosły człowiek, a pływał z p
        > rzyjacielem i swoja kilkuletnią córką o imieniu Giżu. To Giżu jest charakteryst
        > yczne.
        > Chryste jak ja bym chciała tę książkę przeczytać raz jeszcze!

Gupia_Rzono marzenia czasem się sprawdzają.
        ZuzannaO z forum o książkach dla dzieci młodzieży, po przeprowadzeniu małego wywiadu pisze:
        > Już wiem! "W pogoni za rakiem" Stefan Maciejewski.
        lodz.olx.pl/w-pogoni-za-rakiem-stefan-maciejewski-iid-136527943
      • Gość: sylwia Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.centrum.pl 08.11.12, 14:31
        Na bank chodzi o "Skarby" (dzieci w Algierii, dziewczynka miała brata Janeczka) i "Większy kawałek świata" (dziewczyny w kajakach na mazurskich jeziorach) - oba tytuły Joanny Chmielewskiej :)
    • Gość: toja Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.11, 23:44
      a ja tego szukałam latami: w331.wrzuta.pl/audio/96CD5gf3hlk/zlotowska_ewa_-_gioconda
    • Gość: puderniczka Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.dynamic.chello.pl 21.04.11, 13:08
      Ych wszystko przez to forum.Przypomniało mi się jak w zeszłym roku oglądałam film dokumentalny "Ojcze nasz" dokładnie ten www.planete.pl/dokument-ojcze-nasz_31344 i tak mną wstrząsnął że przez większość filmu ryczalam ze wzruszenia jak głupia. Nigdzie tego nie ma niestety, a wyczytałam że film był puszczany nie tylko przez Planete ale też przez Ale Kino i Canal+. Krotko po emisji szukałam tego filmu jak głupia i teraz kiedy sobie o nim przypomniałam znowu ryłam w necie ale na próżno.
    • croyance Re: Szukałem tego tyle lat... 22.04.11, 09:50
      Ha! Widze swiatelko w tunelu :-)

W 1996 albo 1997 w Gdansku byl koncert zespolu renesansowego Ars Antiqua de Paris. Glowny wokalista byl lysy, mial okolo 50-60 lat i spiewal kontr-tenorem. Bylam zachwycona i kupilam sobie po koncercie ich kasete, na ktorej szczegolnie spodobala mi sie piosenka Le Satire Cornu (rogaty satyr). Tresc byla o satyrze, ktory przydybal w lasku mloda dziewczyne i ona mu powiedziala, ze obetnie mu klejnoty.

Tasme zgubilam dawno temu, o zespole slad i sluch zaginal. Co ja sie naszukalam :-/ Wydawalo mi sie, naiwnej, ze skoro pamietam i nazwe grupy i tytul piosenki, to w ogole nie ma problemu. Niestety, nic z tego: Ars Antiqua de Paris to nazwa z gatunku takich, ze jest sto piecdziesiat zespolow i Bog wie czego tak samo nazwanych, a Le Satyre Cornu to ludowa spiewka wykonywana na tysiac sposob, ale nie tak, jak ONI to robili, chlip chlip. Pelno tego na youtube, ale INNE WERSJE!!!

Melodie mam w glowie od poczatku do konca, na koncu facet robil AAAAAA takim cienkim glosem, byl absolutnie genialny ...
      • croyance Re: Szukałem tego tyle lat... 22.04.11, 10:43
        Jezu, ten watek przynosi mi szczescie!
        Znalazlam wlasnie na youtube inna piosenke tego zespolu: facet ten sam!!!
        www.youtube.com/watch?v=wXrJTNSDLgo
        Moze i o satyrze ktos wklei, to genialna piosenka.
        • god.v.dog Re: Szukałem tego tyle lat... 03.04.13, 22:04
          Czy to nie to? Mężczyzna chyba ten sam, co w Twoim linku, a ten przystojny brodacz, to już na pewno :-)
          www.youtube.com/watch?v=SAmtR2DWVsw
    • nasturcja0-1 Re: Szukałem tego tyle lat... 22.04.11, 16:22
      w połowie lat 90 ogladałam kreskówkę (mogła to być jakaś kreskówka z serii G.I. Joe, ale pewna nie jestem), bohaterowie której walczyli z czarnymi charakterami Alfredem i jego pomocnicą Heleną. Alfred miał maske na twarzy, Helena była blondynką noszącą maske zasłaniającą jej oczy. Pamietam, ze Helena w koncu sie utopiła, przedtem jednak zrozumiała swój bład i prosiła o przebaczenie. Pamietam też, że jednym z bohaterów był bardzo niski nerdowaty z wyglądu naukowiec, w druzynie znajdowała sie też kobieta, która póxnie, gdy cała grupa została zamknięta w więzieniu, wspominała o balu, na którym tanczyła z ksieciem z innej planety. Była tam też chyba scena, w którym jakiś bohater przez 4 minuty musiał wstrzymac oddech żeby naprawic ich statek kosmiczny? Ale co do tej ostatniej nie jestem pewna czy owa scena znajdowała ię w tej właśnie kreskówce. Czy ktoś kojarzy co to za kreskówka?
      • Gość: nienaukowo Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.codetel.net.do 24.04.11, 19:15
        i jeszcze taki film, francuski, bardzo dla doroslych.
        pamietam dobrze jedna scene, bohaterka jest w metrze, moze jakims podziemnym przejsciu, tarza sie po brudnej podlodze i scianach rozlewajac przy tym mleko z kartonu, w tle dziwna muzyka.
        bohaterka rozwiodla sie czy rozstala z mezem/facetem, okazuje sie, ze w domu ma jakiegos potwora, cos w rodzaju osmiornicy, nawet seks z nim uprawia. a w lodowce ma ludzie glowy (chyba to ten obcy zywi sie ludzmi).
        • pochodnia_nerona Re: Szukałem tego tyle lat... 03.05.11, 22:55
          To film Żuławskiego z Adjani - Opętanie się zwie.
          • Gość: nienaukowo Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.codetel.net.do 10.05.11, 00:01
            wow, wy ludzie to jednak jestescie niesamowici!
            widzi mi sie, ze to ow film, chociaz malo moge o tym wyszukac na wiki...
    • Gość: DeSpErAtKa Re: Szukałem tego tyle lat... IP: 83.143.143.* 25.04.11, 13:20
      A ja od marca szukam na forum humorum dowcipu, który przeczytałam i nie mogę go sobie przypomnieć. Dowcip opowiadał o chłopaku zdającym na prawo jazdy, któremu raczej średnio szedł egzamin...i niestety nie pamiętam więcej.
      Gorsze jest to, że kiedyś, w bardzo wczesny sobotni poranek, tuż po przebudzeniu chciałam chyba zabłysnąć i postanowiłam opowiedzieć ten kawał mojemu chłopakowi- oczywiście spaliłam zapominając w połowie co było dalej- w sumie efekt osiągnęłam- śmiał się dwa dni :)
      Przekopałam wszystkie wątki, które mogłam podejrzewać o ten wpis... i nic- kamień w wodę.
      Jeśli ktoś pamięta to proszę o pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka