yabol428 Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 11.09.05, 17:28 Jęzor (dzielnica Sosnowca) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jun Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.rzeszow.mm.pl 11.09.05, 19:56 Przychojec (koło Leżajska), Gnojnica (koło Rzeszowa). W latach 70-tych do Przychojca przyjechał Gierek. Na czas wizyty nazwa została zmieniona na Jodłowniki Odpowiedz Link Zgłoś
apolusia Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 13.10.05, 17:48 Nie wiem czy to już było: Wnory Wiechy koło Białegostoku, Jajkowo, Syberia, Ryte Błota - wszystko kuj-pomorskie. Odpowiedz Link Zgłoś
apolusia Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 13.10.05, 17:48 Zapomniałam jeszcze Zgniłobłoty też kujawsko-pomorskie Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 14.10.05, 18:25 W górach, gdzie wsie są duże i bardzo rozproszone, a nazw ulic nie ma, dla ułatwienia identyfikacji stosuje się podział na "role" (czyli takie jakby "osiedla"). Niektóre z tych roli mają ciekawe nazwy, np. w Zawoi (małopolskie) są np. Marszałki, Fujacy, Widły, Składy, w sąsiedniej Grzechyni jest Gorzałkówka, a w jeszcze innej okolicznej wsi, Juszczynie, jest Burdelowa. Odpowiedz Link Zgłoś
max39 Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 15.10.05, 16:50 Tluszcz ,Kobylka .Obie miejscowosci znajduja sie przy linii kolejowej Bialystok -Warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
max39 Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 15.10.05, 16:53 Jeszcze z Podlaskiego Lapy-Kolpaki .W tej miejscowosci lepiej schowac kolpaki do bagaznika:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kicia Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.acn.waw.pl 15.10.05, 21:06 a o powiecie na SWORNIGACIE:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Ciemno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 22:09 Autentyczna nazwa wsi nieopodal Lubartowa, woj. lubelskie gdyby ktoś nie wiedział. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcys Re: Ciemno IP: *.hstl2.put.poznan.pl 19.10.05, 23:18 A co powiecie na Tumidaj badz Ruchocin lub Ruchocinek woj. Wielkopolskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mila Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 19:18 Jeżeli jeszcze nie było to dodam : Tłuszcz kolo Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podlasie Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.bialan.pl 19.10.05, 23:33 Żabokliki,Wnory Wiechy, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barti84 Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.05, 07:50 Nie wiem czy była taka miejscowość już wymieniana, ale w Wielkopolsce są Ruchocice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mira Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.pcplus.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.05, 12:32 Bzite woj Lubelskie Odpowiedz Link Zgłoś
xxx131 Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 05.11.05, 13:46 Mie smieszy zawsze Odżykon. Nie wiem czemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mercer Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.icpnet.pl 15.11.05, 21:09 Odżykon faktycznie jest śmieszny, zwłaszcza że koledze pewnie chodziło o Odrzykoń k/ Krosna pozdr M Odpowiedz Link Zgłoś
xxx131 Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 15.11.05, 21:53 > Odżykon faktycznie jest śmieszny, zwłaszcza że koledze pewnie chodziło o > Odrzykoń k/ Krosna O! O to mi wlasnie chodzilo! Odpowiedz Link Zgłoś
koszatek Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 17.08.06, 02:58 I nieopodal: Żulin. Odpowiedz Link Zgłoś
simera Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 06.11.05, 17:19 Ciarki, Zazdrość, Niedzwiedź, Kocury, wszystko na trasie: Katowice-Poznań Odpowiedz Link Zgłoś
simera Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 06.11.05, 17:30 i jeszcze mi sie przypomniało:Oborniki koło Poznania.kolejne to Szwecja i Wołowe Lasy w woj.zachodniopomosrkim. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia06 Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 07.11.05, 19:36 Nie w Polsce - ale musiałam dopisać, bo zawsze jak tamtędy przejeżdżam to się śmieję. W Belgii jest miasto o wdzięcznej nazwie HUY. Odpowiedz Link Zgłoś
xxx131 Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 07.11.05, 20:25 www.fucking.at/fucking/eOrt1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 07.11.05, 22:00 a na Węgrzech jest Nagykutas Odpowiedz Link Zgłoś
qba39 Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 15.11.05, 20:57 A na trasie od drogi LUBLIN-WARSZAWA do Kocka jest POIZDÓW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.euro-net.pl 20.11.05, 17:24 Marchewki , Kurczątka - okolice Grajewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paddy Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 17:55 Oczywiście Swędziwory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paddy Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 17:59 Kup, Ose, Pokój, Oborniki, Swędziwory, Dolne Wymiary, Górne Wymiary, Komprachcice, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.chello.pl 21.11.05, 18:48 niedaleko Pułtuska jest Gnojno, Boby, Gzowo Smrock - mam w Gnojnie działkę Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 22.11.05, 21:12 Wzdół Rządowy (bodajże w woj. świętokrzyskim) Odpowiedz Link Zgłoś
zurka1 Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 23.11.05, 12:24 smieszne tez sa smolec i bialy kosciol Odpowiedz Link Zgłoś
yo-wyrocznia Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 23.11.05, 12:45 Pogorzałe: na trasie Kielce - Skarżysko, Lisie Jamy: Kielce - Łódź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olenkaa Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.12.05, 15:50 W Y C H Ó D Z Ć niedaleko Czerwińska nad Wisłą Odpowiedz Link Zgłoś
flying_juseppe Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 01.12.05, 20:08 Gdzieś w Lubelskim jest miejscowośc Hedwiżyn :) A gdzieś w okolicach Cieszyna (nie jestem pewien w jakiej miejscowości) jest osiedle Manhatan :P Odpowiedz Link Zgłoś
asieek Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 01.12.05, 21:13 Leśne Odpadki niedaleko Łodzi Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazdka1001 Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 01.12.05, 21:19 misie rozwory gąsiory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymeue Hehe IP: *.chello.pl 04.12.05, 00:33 ja znam jeszcze: Borki Kosiorki Borki Wyrki Ząbie Zgniłocha, gm. Purda Ryłpwa Wdzydze Kiszewskie Osobiscie pragne zapostulowac nowa nazwe: Gluty Swoluty, gm. Śledziuja Wonna, uwazam ze pasuje do pozostalych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiurek Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.lublin.mm.pl 04.12.05, 21:41 Gnojnica gm.Ropczyce Chójki gm.Krzymów woj.wielkopolskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czesław Czekolado Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: 212.160.236.* 05.12.05, 13:15 Niemyje Ząbki oraz Ciemnoszyje- to koło Białegostoku- autentyk na gwarancji. Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 26.12.05, 19:02 Koło Zawiercia w woj. śląskim jest miejscowość, która obecnie nazywa się Piaseczno, ale przez wieki nazywała się DUPICE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muchomorek Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.12.05, 23:15 Ile razy przejeżdżam koło tej miejscowości to mam mieszane uczucia- a miejscowośc ta nazywa się ( na drogowskazie) Mokra P. I konia z rzędem, kto wie o jaką P. chodzi w tym skrócie Ale widać deski drogie i drogowcy skrócili nazwę i drogowskaz stawiając kropkę z najbardziej podniecającym miejscu. A z niewinnych nazw polskich miejscowości ktoś dawno już ułozył w miarę zgrabne zdanie: Wielka Radośc Koło Syców Kucharki. Może ktoś pociagnie ten pomysł dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muchomorek Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 27.12.05, 19:13 wyjaśniłem ze znajomym zagadkę Mokrej P. Okazuje sie, że droga przecina miejscowośc Mokra ( gdzieś koło Mszczonowa) i powstały dwie osady: Mokra Lewa i Mokra Prawa czyli Mokra P. Skrót równie udany jak w w Poznaniu. Na tabliczce przy ul. Kazimierza Wielkiego stało napisane: " ul. Kazimierza W." Kazimierz W. to prawie jak postac z dziennikarskiej wiadomości o prowadzonym śledztwie. Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 27.12.05, 23:36 > Skrót równie udany jak w w Poznaniu. Na tabliczce przy ul. Kazimierza > Wielkiego > stało napisane: " ul. Kazimierza W." Kazimierz W. to prawie jak postac z > dziennikarskiej wiadomości o prowadzonym śledztwie. I tak to na pewno lepsze niż np. "K. Wielkiego" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.chello.pl 27.12.05, 20:24 Dziewicze Strugi, Stolec Odpowiedz Link Zgłoś