inessta 01.07.06, 08:54 Ludzie!! Błagam, niech mi ktoś wyjasni dlaczego mówi się na straż miejską strażnik, a na straż pożarną strażak?? To pytanie zadał mi niedawno mój mały bratanek. A ja nie wiem co mu wyjaśnić.Pomóżcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Magda Re: straż pożarna IP: *.aster.pl 01.07.06, 09:54 Ależ to logiczne gdyby na strażaka mówiono strżnik, wyszłoby na to, że strzeże on ognia zamiast go gasić. Odpowiedz Link Zgłoś
inessta Re: straż pożarna 01.07.06, 12:11 no właśnie, że nie jest logiczne.Powinno się strażaka nazywać gaśnikiem lub jakoś podobnie. Nazwa Straż pożarna jest chyba wywodzona od tego że oni pilnują, żeby nie było ognia stąd ta straż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strażak Re: straż pożarna IP: *.elblag.dialog.net.pl 01.07.06, 13:45 dla odmiany? Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: straż pożarna 02.07.06, 03:29 inessta napisała: > no właśnie, że nie jest logiczne.Powinno się strażaka nazywać gaśnikiem lub > jakoś podobnie. Nazwa Straż pożarna jest chyba wywodzona od tego że oni pilnują > , > żeby nie było ognia stąd ta straż. Ooo, to tak jak z tym deszczykiem i nieboszczykiem. Przeciez nieboszczyk to powinien byc ten, co pada z nieba, a deszczykiem - ten, co lezy w deskach... Podobie zreszta, jak samolot i latarka. Dlaczego samolot? Bo sam lata? To w takim razie dlaczego tyle za benzyne zaplacilem? A skoro lata, to powinien sie nazywac latarka. Zas to cos na baterie, co swieci, to powinno byc po prostu swiecidelko... Odpowiedz Link Zgłoś
inessta Re: straż pożarna 01.07.06, 21:37 cholera, i dalej nie wiem co mam powiedzieć bratankowi!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hyhyhyh Re: straż pożarna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 22:20 a to nie pytala twoja 15-letnia bratanica?:D Odpowiedz Link Zgłoś
inessta Re: żeby się nie garbił? ;-) nt 02.07.06, 11:49 to mu powtarzam już od dawna. Ale dzieci mają to do siebie, że czasami zadają dziwne pytania.A my dorośli musimy się męczyć z odpowiedzią. Chyba napiszę do Profesora Miodka, może mi wyjaśni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: do prof.Miodka? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.07.06, 00:51 No nie wiem? Bo jak pewna księgowa zapytała prof. Miodka "czy jak powie zarachuje, to będzie prawidłowo? ", profesor odpowiedział: - Lepiej niech pani powie "chwileczkę panowie". :)))) Odpowiedz Link Zgłoś