Gość: GregorianHusky IP: 217.153.162.* 10.03.09, 14:26 kwieciak jabłkowiec, toczyk gruszowiaczek i nasionnica trześniówka Ładne, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uccello Re: Robaki o wdzięcznych imionach 10.03.09, 14:30 O, nie wierz pozorom , taki szrotówek kasztanowczyczek to bydlę nie robaczek, zżera kasztanowce już w całej Europie Odpowiedz Link Zgłoś
gabi_niedzisiejsza Re: Robaki o wdzięcznych imionach 10.03.09, 14:32 szrotówek kasztanowcowiaczek no i żuk gnojak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trusiaa Re: Robaki o wdzięcznych imionach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.09, 14:35 Taki jeden tutkarz: www.youtube.com/watch?v=eFy6wEI5XF8 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Robaki o wdzięcznych imionach IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.09, 16:12 Turkuć podjadek i wielbłądka żółtonoga. Tyle że to owad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lusia Re: Robaki o wdzięcznych imionach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.09, 16:20 Moim faworytem jest tantniś krzyżowiaczek:) Odpowiedz Link Zgłoś
laenia Re: Robaki o wdzięcznych imionach 10.03.09, 16:59 Chrząszcz dyląż garbarz - bardzo wdzieczne imię, takie polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zazazniezalogowany Re: Robaki o wdzięcznych imionach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.09, 17:16 Węgorek octowy-kojarzy mi się z zakąską.... Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Robaki o wdzięcznych imionach 10.03.09, 21:53 Jelonek rogacz ;-) Jelonkowa skoczyła w bok? Odpowiedz Link Zgłoś
asella Re: Robaki o wdzięcznych imionach 12.03.09, 00:03 Moje typy: Nimfa stawowa odorek zieleniak poślizg wysmukły wścieklica zwyczajna Odpowiedz Link Zgłoś
uccello Re: Robaki o wdzięcznych imionach 12.03.09, 10:58 > Nimfa stawowa > odorek zieleniak > poślizg wysmukły > wścieklica zwyczajna jak z Witkacego, normalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zina timofiejewna Re: Robaki o wdzięcznych imionach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.09, 14:35 Zyzuś tłuścioch. Pająk wprawdzie, ale potocznie też robal: pl.wikipedia.org/wiki/Zyzu%C5%9B_t%C5%82u%C5%9Bcioch Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Robaki o wdzięcznych imionach 15.03.09, 00:11 ach ten zyzuś imponujący samicy tymi dźwiękami... Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Robaki o wdzięcznych imionach 16.03.09, 04:02 kochanica-francuza napisała: > ach ten zyzuś imponujący samicy tymi dźwiękami... A widzisz? Ciebie też to kręci;) Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Robaki o wdzięcznych imionach 16.03.09, 04:01 Gość portalu: zina timofiejewna napisał(a): > Zyzuś tłuścioch. Pająk wprawdzie, ale potocznie też robal: > > pl.wikipedia.org/wiki/Zyzu%C5%9B_t%C5%82u%C5%9Bcioch Super robaczek, od teraz jest moim ulubionym. Cytat z linka: "Wydawanie dźwięków jest elementem rytuału godowego i służy imponowaniu samicom". - przynajmniej Zyzusiowa nie może mu zarzucić, że nic nie mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zina timofiejewna Re: Robaki o wdzięcznych imionach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.09, 12:13 anahella napisała: > przynajmniej Zyzusiowa nie może mu zarzucić, że nic nie mówi. Pamiętacie skecz z Marianem i Helą? Nie mozna nic nie mówić, trzeba coś mówić! Jak człowiek nic nie mówi to znaczy, że jest chory ;-) Ciekawi mnie tylko jedna rzecz, a mianowicie: czy jak już ją zdobędzie i posiędzie to czy jeszcze choć aby troszeczkę jej poimponuje, czy tak jak samce większości gatunków idzie imponować innej? Czort go wie, bo w wykipedii nie napisali? No, chyba że jego rola życiowa sprowadza się do jednorazowego zaimponowania- jak u modliszek? Tylko kurcze, szkoda Zyzusia by było... Czy jest tu jaki pająkolog na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3,14-Roman Re: Robaki o wdzięcznych imionach IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17.03.09, 19:55 Zyzuś tłuścioch wygrywa! Swoją drogą, ciekawe jak brzmi jego pieśń godowa. Niech żyje Zyzuś V Tłusty! By pająki rosły w siłę i żyło im się dostatniej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Robaki o wdzięcznych imionach IP: 78.8.26.* 15.03.09, 00:00 Pomysłowe: Zmróżek kameleon Rozbójka czarna Wałęsak zwyczajny Trajkotka czerwona Przerzutka kamieniarka Kłowacz podżegacz Rozwiertek większy Tutkarz bachusek Zgrzypik twardziel Spuszczel domowy (:0) Capoń bukowiec Kapturnik kapucynek - to pasuje do nastoletnich gości w kapturach Zaciosek grzebykoczułki Drgalnik Skoropędek podobnik Łokaś garbatek Zgarb rogaty Krótkowąs sylwina Koszówka murzynka (ciekawe, czy gra w kosza) Ponure: Otrupek prążkowany Pokątnik złowieszczek Trupnica padlinowa Żałobnica Drastyczne: Wydłubka oczateczka Obnażacz różówka (ciekawe, co obnaża :)) Opuchlak czarny Zwierzęta duże i małe: Słoniczka pospolita, ale też Słonik żołędziowiec i orzechowiec Wielbłądka żółtonoga Garbatka wielbłądka Zbrojne :) Miedziopierś metaliczna Husarz władca ;) Zbrojec dwuzębny Moi faworyci: Bzyg brzęk Psotnik książkowy Leń ogrodowy (jest też marcowy, to pewnie ja :D Pilniczek włochatek Biegacz pomarszczony (jest też, m.in. b. granulowany) UND Niezdarka dziewica!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bakemono Re: Robaki o wdzięcznych imionach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 11:21 SKÓROŻARŁACZEK SKRYTY (roztocze) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zina timofiejewna Re: Robaki o wdzięcznych imionach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.09, 11:53 Gość portalu: jaija napisał(a): > Trajkotka czerwona A to do mnie pasuje :-] Uwielbiam czerwony, więc większość mojej garderoby jest w tym kolorze. Z trajkotania wręcz słynę. > Spuszczel domowy (:0) Takie cuś mam w domu ;-) > Wydłubka oczateczka > Opuchlak czarny Pjenkne!!! > Zbrojec dwuzębny Mój teść :P > Psotnik książkowy > Leń ogrodowy (jest też marcowy, to pewnie ja :D To też do mnie pasuje. > Biegacz pomarszczony (jest też, m.in. b. granulowany) Heh! > Niezdarka dziewica!!! Boskie! Odpowiedz Link Zgłoś
jestem-tu Re: Robaki o wdzięcznych imionach 16.03.09, 18:36 Przepiękne... az trudno uwierzyc czy to prawda? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Robaki o wdzięcznych imionach IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.03.09, 22:28 Prawda, prawda, z książki mundrej spisywałam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mnop2 Re: Robaki o wdzięcznych imionach 16.03.09, 19:35 kurkowodnik złocisty pimpla plamista Odpowiedz Link Zgłoś
mnop2 Re: Robaki o wdzięcznych imionach 17.03.09, 08:37 śmierdziownik rozkoszniaczek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: Robaki o wdzięcznych imionach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 18:09 Przejrzałam wszystkie, chyba dotąd się nie pojawił: przekrasek mróweczka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3,14-Roman Robaczki z naszej paczki IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17.03.09, 20:21 Wdzięczny temat :) pl.wikipedia.org/wiki/Wciornastki Weźmy takie na przykład wciornastki. Na przykład wciorniastka tytoniowca. "Aparat gębowy kłująco-ssący, skrzydła wyposażone są w szczecinki zwiększające powierzchnię lotną, odnóża kroczne z tzw. przylgą"- czyż to nie jest rozczulające? Jak podaje Matka Wikipedia, "wciornastki to zwierzęta kosmopolityczne." Taki mały, taki duży, obywatelem świata może być! Wciornastku, orla Twych lotów potęga, jako piorun Twoje odnóże! Albo chruściki. pl.wikipedia.org/wiki/Chru%C5%9Bciki Takie małe, a pracują jako wolontariusze przy biomonitoringu wód! I nawet ubezpieczenia żadnego nie mają. pl.wikipedia.org/wiki/Zmierzchnica_trupia_g%C5%82%C3%B3wka A tu Zmierzchnica trupia główka. "Rzeczą niezwykle rzadką wśród motyli jest umiejętność wydawania przez trupią główkę dźwięków. Piskliwe odgłosy powstają poprzez wypuszczanie powietrza z przewodu pokarmowego przez trąbkę. Dźwięki wydaje podczas walki, zaniepokojenia oraz godów." Toż to prawdziwy jeździec Apokalipsy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Robaki o wdzięcznych imionach IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.03.09, 22:45 To może jeszcze kilka nazw: Madej podświerczak - zapewne ze świerków robione madejowe łoże Żuchwień Bosak czarny (Piętaszek?) Strzel łoskotnik - "również i ten owad [jak niejaki Aptinus bombarda] wytryskuje z odwłoka płynną substancję eksplodująca w powietrzu" :0 Dziewiarka wiosenna Cuchna nawozowa - jakże wymowne Cieńciała pszenicówka - o matko!Wywilżna sokówka Wielena lucyna - taki motylek ;) Rusałka admirał - takoż, od razu przypomina się husarz władca ;) Nasierszyca brzozówka - z cyklu: ćwiczenia z wymowy języka polskiego dla obcokrajowców Kopułka naścienna Szypszyniec różany - ciag dalszy ćwiczeń Zgłębiec trzpiennikowiec Ździeblarz pszeniczny - polska język trudna język Wtyk straszyk Odpowiedz Link Zgłoś