Dodaj do ulubionych

Wano Wejta

28.06.16, 14:44
Wano Wejta: Nie rzucamy mięsem, a nazwę wzięliśmy z gwary warmińskiej

https://m.wm.pl/2016/06/z9/img-2528-320216.jpg
Autor zdjęcia: Kamil Zaręba

Grają razem od czterech lat, jednak dopiero teraz udało im się wydać debiutancką płytę. Większość muzyków pochodzi z Olsztyna, jednak spotykają się rzadko, bo mieszkają w różnych miejscach. Nigdy nie planowali, że będą zespołem. Chcieli tylko stworzyć jednorazowy projekt muzyczny. Z muzykami z zespołu Wano Wejta rozmawia Ewelina Zdancewicz-Pękala.
? Göteborg, Kopenhaga, Warszawa, Kraków. Każde z was mieszka, studiuje i pracuje w innym miejscu. Trudno jest ustalać termin prób i koncertów?

Krzysiek Baranowski: ? Nie jest to proste zadanie, ale staramy się w miarę możliwości spotykać i grać razem. Poza tym wszyscy znamy się od kilku lat i lubimy ze sobą przebywać.
Marcin Sojka: ? No, powiedzmy, że lubimy! (śmiech)

? Album nazwaliście po prostu Wano Wejta, tak samo jak zespół. Skąd pomysł na tak nietypową nazwę?
Marcin:
? A to już jest wina Krzyśka.
Krzysiek: ? (śmiech) Mój tata pochodzi z Warmii. Musieliśmy szybko wymyślić jakąś nazwę dla naszej grupy. I mimo intensywnego zastanawiania się, nic nie przychodziło nam do głowy. Poruszyłem więc ten temat na forum rodzinnym i tata stwierdził, że zajmie się tą sprawą. Sięgnął po słownik gwary warmińskiej i zaczął go przeglądać. Wśród sformułowań znalazło się akurat wano wejta.

? Co ono oznacza?
Krzysiek:
? Mniej więcej ?chodź i posłuchaj?.
Paweł Malinowski: ? Coś, co ma zachęcić i zwrócić uwagę, więc akurat coś dla nas.
Lena Nowak: ? Co ciekawe, ja pochodzę ze wsi Ruś, czyli z innej strony Olsztyna niż Krzysiek, a mój tata, który posługuje się gwarą warmińską, wymawia to jako ?anowejta?. U nas w wiosce tak się właśnie mówiło i tata do tej pory trzyma się takiej wymowy.

Grupa Wano Wejta powstała w 2012 roku. Zespół czerpie inspirację z polskiej muzyki tradycyjnej, która staje się podstawą do własnych kompozycji oraz improwizacji. Muzycy starają się umiejscowić ją w kontekście współczesnych instrumentów, oraz skonfrontować ze swoimi doświadczeniami muzycznymi. To, co prezentują na scenie, stanowi syntezę muzycznych doświadczeń, jest wynikiem ciągłych poszukiwań, dlatego nie narzucają sobie żadnych ograniczeń gatunkowych.

....................................................

Artikel mowam dzianki:

GAZETA OLSZTYŃSKA

Dziankujewa

..........................................................

A zespołowi zinszujewa gwołt fanów i sukcesów.
Warnija tyż z chanció posłucha Waszych psieśniczek smile

Ze słowniczka warnijskiego:

wenowejcie - otóż, mianowicie, patrzcie
wejcie ? zauważcie, patrzcie
wenować ? zauważyć, zwrócić uwagę
Obserwuj wątek
    • warnija Re: Wano Wejta 30.06.16, 12:14
      No to jek bandzie po naszamu:

Wano Wejta czy Wenowejta ?

Poredzita ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka