Dodaj do ulubionych

Zapytania i łodpoziedzi

11.11.06, 09:38
No jó, bandziewam pytać i łodpoziadoć, jek, ło czam i dlaczamu.
A teroz dalsze zapytania ło dzieje Hanusi. Czy to aby nie pierwowzór naszy
Danuśki Jurandówny? Noma sia zidzi co jo. Tak psiszta daly, bom łokropnie
ciekaw, co bandzie...
Obserwuj wątek
    • rita100 Re: Zapytania i łodpoziedzi 11.11.06, 20:03
      Chyba tak, to takie małe słynnej powieści Sienkiewicza Krzyżacy. Taka powieśc
      dla mlodzieży, ale najlepiej zacząć od takiej powieści lekkiej, łatwej i
      przyjemnej.
      Nie bój się o Hanusię Gajowy, bedzie dobrze, nawet w Krakowie ją przyjmę na
      Wawelu.
      • rita100 Re: Tralala 11.11.06, 22:05
        Pamiętnik Jana Boenigka "Warmia i Mazury" 1958 nr 9.

Jak jó znaleź, tó ksiójżke ?
        • tralala33 Re: Tralala 11.11.06, 22:08
          Łobaczym w bibliotece. Cias łodnieść 'Kiermase' to zapytam o te wspomnienia,
          tlo lepsi te z 1971 roku, bo tamoj ziency napsisał. A jek banda w Bartągu to na
          cmentarz też zajrza, gdzie spoczywa Boenigk.
          • rita100 Re: Tralala 11.11.06, 22:12
            To fejnie, bandziem mnieć ksiójżecke. Jo mysla co w Bartągu to mały cmentarz i
            zadbany je.
            • tralala33 Re: Tralala 13.11.06, 20:44
              Niesiety - nie ma tej książki w moej bibliotece. Trzeba szukać dalej.
              • rita100 Re: Tralala 13.11.06, 20:47
                O jenu, to gdzie może być ?
                • rita100 Re: Łobaczta 13.11.06, 21:28
                  zobacz.slask.pl/?id=kalendarium#dzielnicowy
                  Jek fejnisto , jasno napisane na tyj stronce wszystkie wazne wydarzenia
                  Ślójska. Może chto łu noju tak zrobzi. Może stronka 'pamiatek Olsztyna'.
                  Łona ma takie rzeczy ciekawe to i może bandzie mniejsce na taki kalendrz
                  historyczny Warniji.
                  • rita100 Re: Łobaczta 14.11.06, 22:29
                    ww6.tvp.pl/7244,20061112420162.strona
                    Ta stronka to ważna - może dać jó na wystawke jek kamerke Łolstyna ?
                    • gajowy555 Re: Informacje TVP3 Olsztyn 15.11.06, 14:38
                      No jó, łuż można łoglóndać. To teroz bandziewa eszcze bliżej Warniji i Łolstyna.
                      Jek Waju sia to lejduje ?
                      • rita100 Re: 15.11.06, 19:56
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=61&w=52168055
                        Poczekajta, tlo sia łogarne, ta ziadomość mnie nóg zścieła
                        • tralala33 Re: 15.11.06, 20:48
                          No jo, to je matyjaszna nozina. Jó jego nie znałam i łuż nie poznam, zidza co
                          Forum Krakowa siuła ludzi ło nim bandzie pamnientać. No nie trapś sia Rita bo
                          co mym możemy. I u noju w dalszy rodzinie buł wczoraj pogrzeb, ciajżko potam ło
                          zwykłych sprawach myśleć tlo wspominać co dobre, co buło i mineło. Banda jutro
                          to pogodamy. Smutny dzień bandzie za nami. Dobry nocki.
                          • rita100 Re: 15.11.06, 21:12
                            Tralala, to moje psiersze pożegnanie Forumowicza. Łod dawna jygo znołam na
                            Krakowie. W kóntku Prokocim był człoziekem , chtóry czuwał gdy sia ło kóntku
                            zapominało. Znaliśmy jygo z Mika_1 , bo łona je z Lidzbarka Warmińskiego i mym
                            sia zawdy spotykały. Na Forum w Krakowie zapoznała Mika_1 sie z Longim i tak
                            sia nawet łodwiedzali. Jo nigdy ni miołam ciasu, choć sobzie łobiecywałam i
                            zidzisz , nie zdójżyłam. Człoziek z Krakowa tak jek je Edico z Olsztyna.
                            Jeśli można tak porównać.
                            A tera jek sobzie pomysla , co w Krakowie je cicha noc to mi je przykro
                            siedzieć na Warniji w takó noc.
                            Tak zianc jutro bande w formie. Trza sia cieszyć co taki czloziek buł.
                            A eszcze woma poziem co gadalim ło gorzałeczce , a łon tak sia radował, tak sia
                            tym bawił. Potam łuż coraz mniej tam byłam i tu łostałam.
                            • rita100 Re: Gajowy 16.11.06, 19:58
                              Dziankujem, za link z TV3 , fejn to wglónda i bandziem mogli tero na żywo
                              posłuchać co łu woju zidać i słychać.
                              No ji pamniantoj, ło zinku na Andrzejki - psierwszy raz bandzie taki fajer.
                              Taki dziań słynny i tradycyjny.
                              • rita100 Re: Gajowy 16.11.06, 19:58
                                I ta grafika je fejn, bardzo ma sia lejduje.
                                • rita100 Re: Łobaczta 16.11.06, 21:48
                                  ww6.tvp.pl/7241,20060509409378.strona
                                  Tu je o Warniji
                                  • rita100 Re: Łobaczta 17.11.06, 21:28
                                    Tera podniose stare kóntki by nie przepadły w przepaść.
                                    • rita100 Re: Pytanie 19.11.06, 21:16
                                      www.osd.vectranet.pl/~pawelf/obrazki/khm1.jpg
                                      Czy je gdzies na stronce dalsze opisy tego mnicha, co zapisał historie Herkusa
                                      Monte ?
                                      • fedar Re: Pytanie 19.11.06, 21:36
                                        Na stronach Pruthenii jest zapowiedź publikacji fragmentów kroniki Piotra z Dusburga i ... na tym koniec.
                                        • rita100 Re: Pytanie 19.11.06, 22:01
                                          Tak bandziem czkać.
                                          A Fedar, cy trza sia zapytać o przetuplikowanie tego tekstu ?

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=311&pos=28
                                          • fedar Re: Pytanie 19.11.06, 23:26
                                            Widać, że ktoś poprawiał mało czytelny pierwotny napis, ale zrobił to niezbyt uważnie. Nie znam niemieckiego, ale z pomocą słownika napis odczytałem jak poniżej:

"Bohaterom
                                            wojny światowej
                                            1914x1918
                                            wdzięczna ojczyzna"

Na wszelki wypadek dobrze by było, aby przetłumaczył to ktoś fachowo.
                                            • rita100 Re: Pytanie 20.11.06, 21:58
                                              Dzianki Fedar - tak napewno jest.
                                              A jutro jimnieniny Janusza.
                                              Je tu chto taki ło tym jimnieniu ?
                                              • rita100 Re: Pytanie 22.11.06, 20:42
                                                To chto zakłada kóntek pozitalny ?
                                                • gajowy555 Re: Pytanie 22.11.06, 20:43
                                                  Ten, chto seteczke łustrzelił, czyli ...
                                                  • rita100 Re: Pytanie 22.11.06, 20:46
                                                    A moge w Twoje rance loddać setecke ?
                                                    Jo mom gwołt kóntków , nawet sportowy smile
                                                  • rita100 Re: Pytanie 22.11.06, 20:56
                                                    co tak cicho ?
                                                  • tralala33 Re: Pytanie 22.11.06, 20:58
                                                    Bo seteczka buła moja smile
                                                  • rita100 Re: Pytanie 22.11.06, 21:04
                                                    To załozysz Tralala kóntek ?
                                                  • rita100 Re: Gajowy , chibko łobacz 24.11.06, 20:48
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38446&w=39296581&a=52823846
                                                    Cobys ziedzioł jek sia na chrzcinach zachować smile
                                                  • gajowy555 Re: Gajowy , chibko łobacz 24.11.06, 21:02
                                                    No jó, to teroz łuż ziem. Jano dobrze com zaproszynie eszcze roz ziecorem
                                                    łobejrzoł, a tamój jek byk psisze, co chrzciny 26.11. só. Tak mowam trocha ciasa
                                                    na nauka...
                                                  • rita100 Re: Gajowy 24.11.06, 21:19
                                                    cyli zdójżylim na chrzest. Tak ło gorzałecce nie zabocz. Wytocz tam z tego
                                                    gonsiora wink))
                                                  • gajowy555 Re: Gajowy 24.11.06, 21:24
                                                    Gorzałeczka to rodzice i chrzestni postazio. Mym tlo z geszenkiem no i z
                                                    "dziobem" podjedziem. A zinko eszcze robzi bul, bul i do psicia nie gotowe, coby
                                                    noju bełki nie rozbolały...
                                                  • rita100 Re: Gajowy 24.11.06, 21:35
                                                    A ło drożdzach nie zaboczyłeś. Trza chyba dodać kedajś.
                                                  • gajowy555 Re: Gajowy 24.11.06, 21:45
                                                    rita100 napisała:
                                                    > A ło drożdzach nie zaboczyłeś. Trza chyba dodać kedajś.

Najlepsi zaroz na poczóntku, bo potam to i nie trza...
                                                  • rita100 Re: Gajowy 24.11.06, 21:48
                                                    Zidzisz jek sia znom wink)))
                                                    A smak zinka bandzie słodki, półslodki, półwytrawny cy wytrawny ?
                                                    To łod cukru bandzie zależne ?
                                                  • gajowy555 Re: Gajowy 24.11.06, 21:50
                                                    Łod cukru i łowoców. Jo zamnierzom coby słodkie zinko buło i fest czerwóne. A
                                                    alkoholu to i ze 16%. To bandziewa sprawdzać, a najpierw trza sklarować...
                                                  • rita100 Re: Gajowy 24.11.06, 21:54
                                                    Klara to psiankna sprawa. A łuż sklarować to fest psiankna rzecz.
                                                    To do glasecki bandziesz rozlewał i patrzał pod światło cy je cysta cy esce ni.
                                                    wink
                                                  • gajowy555 Re: Gajowy 24.11.06, 21:57
                                                    A jek nie bandzie cysta, to bandzie brudno i trza jó wymyć.
                                                    No jó, a nolepsi to lygnónć w łoże...
                                                  • rita100 Re: Gajowy 24.11.06, 22:00
                                                    A no, boś strzelił , no ale łokronglódkó liczbe, tos trafsił w klarowność
                                                    licznika. wink)))

• gietpe Re: Zapytania i łodpoziedzi 29.11.06, 22:17
      schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?pid=6640&fullsize=1
      WARMIA -te kwadraciki to granica.
      • gietpe Re: Zapytania i łodpoziedzi 29.11.06, 22:26
        gietpe napisał:

> schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?pid=6640&fullsize=1
        > WARMIA
        Mniałem sia zapytać gdzie wstawić to mapke smile
        • rita100 Re: Zapytania i łodpoziedzi 30.11.06, 07:38
          Gietpe , ta mapa jest fejn, bardzo, bedzie noma przydatna
          • gajowy555 Re: ŚLĄSKIE RADIO 01.12.06, 11:36
            No jó, nie zim cy zwoló, cy nie zwoló, jano póki ni momy swojygo warnijskiygo
            radyja, to może posłuchomy ślójskiygo???
            Rita noma to ze Ślójzokami łobsztaluje ?!...
            • rita100 Re: ŚLĄSKIE RADIO 01.12.06, 19:21
              Nu, Gajowy toć mi to z ranki wycióngasz. Tak i muzycka mnioła być, łuż am sia
              zabzierała za nó, kiedy gazeta zrobziła bach !
              Dzisioj bandzie smile
              • rita100 Re: ŚLĄSKIE RADIO 03.12.06, 22:43
                Gajowy, dziankuje, mowam radio jeko link i możem słuchać. Bardzo sia przyda ,
                bo Karnawał tuż , tuż.
                Ile jeszcze takich pięknych dni
                ile jeszcze takich wspólnych dni
                to pytanie zadaje się , ale tego nie wie nikt
                tak tera śpsiewajó
        • rita100 Re: Zapytania i łodpoziedzi 01.12.06, 19:22
          Gitepe, rychtycznie tak ta mapa może być. Jó bardzo dziankuje, coś pomyślał ło
          tam. Tero mowam Warnije i Mazury jek na dłoni. Lepsi sia jest rozeznać w
          mniejscowościach. Jó sia lejduje tym bardzo. Teraz możem patrze na warnijskie
          mniasta i ślypsiami podróżować.
          Aleś wyczuł fejn.
          Moglibyśmy eszcze tak zamnieścić mape Łolstyna - co wy na to ? Tam gdzie Gietpe
          ma, by mnieć w jydnym mniejsci i nie sznupać po łobrazkach.
          • rita100 Re: Zapytania i łodpoziedzi 04.12.06, 19:54
            Ni ziym cy moge założyć kóntek ło górnikach, ale mom takie fejn łopoziadanie
            górnika , który ocalał z zawaliska. A poniewaz niedawno była wielka tragedia
            górnicz to będziem mogli wyobrazić sobie ogrom takiej tragedii, bo to jednak
            takie suche fakty nic nie mówią. A i Warnija jek i Slójsk w Polsce só.
            Mym pospołu Polska.

To bandzie krótki kóntek , bo i łopoziadanie nie je długie.
            • tralala33 Re: Zapytania i łodpoziedzi 04.12.06, 20:58
              Jó myśla co na świanto Barbarke taki kóntek bandzie lejdował. No i niejeden
              Warnijok to buł ze Ślonska wycióngnoł smile
              • rita100 Re: Zapytania i łodpoziedzi 04.12.06, 21:10
                Dzianki Tralala, bo to naprawde fejn lopoziadanie , tak sia wczułam jekbym sama
                buła w tyj katastrofie, tak fejn łopisane.
          • gajowy555 Re: Zapytania i łodpoziedzi 05.12.06, 12:17
            rita100 napisała:
            > Moglibyśmy eszcze tak zamnieścić mape Łolstyna - co wy na to ? Tam gdzie Gietpe
            > ma, by mnieć w jydnym mniejsci i nie sznupać po łobrazkach.

No jó, mapa Łolstyna je, tlo kaj jó zamnieścić ?
            • rita100 Re: Zapytania i łodpoziedzi 05.12.06, 20:49
              Chyba trza wysłac łobrazecek Gietpe, a łón zamieści w swoim albumie, byśmy
              mnieli w jedym mniejscu.
              Jo mom eszcze jyden problem.
              Tak bym chciała zamieści historie św. Wojciecha pokazaną na łobrazkach albumu
              Lambada. Tylko ni moge sobie dać rady z numeracją łobrazecków by szło to jedno
              po drugim i łatwo było czytać. Nie moge znaleź str, 420 chyba.

schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=73
              Łobaczcie , je nawet dużo ziadomości o samych Prusach. Trza tlo poukładać
              stronki i pokoleji je powklejać do kóntka o Smętku, bo tam je wpis o św.
              Wojciechu.
              • rita100 Re: Zapytania i łodpoziedzi 05.12.06, 20:54
                Zauwazyłam , zauwazyłam smile
                www.jomendorf.de/weihbaum0221.gif
                Mowam łuż na Warniji, jek dekoracje
                Dzianki Gajowy
                • tralala33 Re: Zapytania i łodpoziedzi 05.12.06, 21:03
                  Pamnientacie ło adwentowym ziencu? Łu noju mowam taki zieniec, łuż sia psiersza
                  świeczka wypaliła smile

Rozmawiał Tomasz Kurs 20-12-2005 , ostatnia aktualizacja 20-12-2005 11:38

Tomasz Kurs: Jak wyglądało Boże narodzenie u Mazurów?

Dina Małłek, Mazurka z krwi i kości: - Przed wojną mieszkaliśmy w Raszągu, koło
                  Biskupca. To Warmia, ale było sporo Mazurów. Przyjeżdżali z okolic, bo jest tam
                  kościół ewangelicki. U nas w wigilię szło się do kościoła na pasterkę. To było
                  około godz. 6-7. Jeden ze starszych domowników zostawał, aby nakryć do stołu i
                  położyć prezenty. Choinkę ubieraliśmy wcześniej, jeszcze przed południem.
                  Paliły się na niej zwykłe świeczki. Drzwi do pokoju, gdzie stała choinka były
                  zamknięte, dopóki wszystko nie zostało przygotowane. Po powrocie z kościoła,
                  zaczynała się wieczerza wigilijna.

Czy na święta oczekiwało się z niecierpliwością?

- W domu pod sufitem wisiał wieniec adwentowy. W każdym tygodniu zapalało się
                  świeczkę - w sumie cztery. Tydzień przed świętami rodzice robili zakupy.
                  Oczywiście wszystko dobrze chowali, ale zawsze szukaliśmy paczek. Nie
                  zaglądaliśmy do środka, ale musieliśmy wiedzieć gdzie, co leży. Prezenty były
                  naprawdę dobre, dużo większe niż np. na urodziny. Dlatego jako dzieci już na
                  kilka tygodni przed świętami myśleliśmy o tym dniu i nie mogliśmy się doczekać.
                  Jakieś dwa tygodnie przed Bożym Narodzeniem zaczynaliśmy śpiewać kolędy. Wiele
                  takich, które nie mają polskich tytułów. Zresztą, choć moi rodzice znali język
                  polski, to ja nauczyłam się go dopiero po wojnie.

Co było na stołach?

- Gotowaniem zajmowała się mama, my pomagaliśmy. Na stole był zwykle bigos,
                  grzybówka, smażona gęś. Na święta biliśmy też zawsze świnię. Były też pierniki.

Mama robiła ciasto z mąki. My lepiliśmy z niego krowy, kury itd. Na wigilię
                  karmiliśmy nimi zwierzęta. Nie było sianka, 12 potraw, ani opłatków, było
                  natomiast dodatkowe nakrycie dla gościa.

Jak wyglądały prezenty?

- To były lalki, wózki, samochodziki. Do tego orzechy i inne przysmaki. Każdy
                  dostawał prezent, choć było nas ośmioro - cztery dziewczyny i czterech braci.
                  Raz rodziła się dziewczynka, a raz chłopak i tak na zmianę. A, że matka była
                  położną, to ojciec mawiał, że robi jej dobrą reklamę. Ojciec przebierał się za
                  Mikołaja, ale zawsze go poznawałam, najczęściej po butach. Natomiast w drugi
                  dzień świąt pożyczało się konie i we wsi był kulig. Zimy były wtedy porządne i
                  brało w nich udział pół wioski. Choinka stała u nas jeszcze długo po świętach.
                  Zdarzało się nawet, że do Wielkanocy. I nie wypadały jej nawet igły.

Jak dziś wyglądają Pani święta?

- Teraz jest trochę inaczej. Moje dzieci zabierają mnie do siebie do Torunia.
                  Mam piątkę dzieci i ośmioro wnucząt. Już dawno kupiłam im prezenty. Śmieją się
                  ze mnie, że jak tylko Boże Narodzenie się kończy, zaczynam myśleć o następnych
                  świętach. Ale atmosfera i potrawy ciągle są podobne.
                  • rita100 Re: Zapytania i łodpoziedzi 05.12.06, 21:21
                    Dzianki Tralala, bandziem pamnientać. Tylko łobacz.
                    • rita100 Re: Fedar 07.12.06, 22:04
                      Mom pytanie - jaki je tytuł tyj III części ksiązki Małłka. Musze jó poszukać.
                      Łon fejn psisze ło tych ciasach.
                      Interudim mazurskie, a ta nastempna część ?
                      Gdzieś pisołes , ale ni moge noleź.
                      • fedar Re: Fedar 07.12.06, 22:26
                        "Z Mazur do podziemia" - wspomnienia z okresu okupacji
                        "Polskie są Mazury" - z okresu powojennego
                        • rita100 Re: Fedar 07.12.06, 22:29
                          Dzianki, poszukam tera w ksiegarniach internetowych.
                          • rita100 Re: Łodpoziedzi 08.12.06, 20:51
                            tak, ni buło tyj ksiójżki , ale mom takó jydną, chtóra kosztuje 60zł , a gdzie
                            jindziej tlo 9.99 i bande walczyć.
                            • rita100 Re: Zapytania 08.12.06, 21:11
                              Je tam chto do godania ?
                              • gajowy555 Re: Zapytania 08.12.06, 21:54
                                rita100 napisała:
                                > Je tam chto do godania ?

No jó, jom je i chciołem jedna sprawka wyjaśnić. Rita czajsto psiszesz "Prusacy".
                                Noju sia to jekóś nie bardzo zidzi i myślam, co trza by buło psisać "Prusowie"-
                                ło mnieszkańcach Prus, walczących z Krzyżakami. Prusacy, prusactwo kojarzy sia
                                noju z duuużo późniejszam łokresem .
                                Tak niech Tralala rozsądzi...
                                • tralala33 Re: Zapytania 08.12.06, 21:57
                                  Tu trza Akszugora zawezwać coby noma rzek smile Jó myśla co nawet jek Rita psisze
                                  Prusacy to zie co to buli bałtyjscy Prusowie. A Prusacy buli potam, jeno mniano
                                  Prusom (Bruzom) zabrali.
                                • rita100 Re: Zapytania 08.12.06, 21:59
                                  Ziesz Gajowy, przybańcza ma sia co Akuszor wyjaśniał co nazywamy jich Prusaki i
                                  cobyśmy nie mylili z Prusakami (z tymi robakami)Trza łodnaleź kóntek.
                                  Zara łobacze.
                                  • gajowy555 Re: Zapytania 08.12.06, 22:03
                                    Noju sia Prusak kojarzy z żołdakiem z wąsiskami i pikelchaubą na łbie, z butami
                                    z wysokimi cholewkami, co gnębił Mazurów i inkszych ludzi...
                                    • rita100 Re: Zapytania 08.12.06, 22:06
                                      Zaro znajde ten kóntek, ale tak je - jo pamnientam Prusaki potam Prusowie.
                                      Też ni chciołam zierzyć i sia dziwowałam
                                      • rita100 Re: Chyba nie miałam racji 08.12.06, 22:14
                                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38446&w=48586294&v=2&s=0
                                        Pocytajcie , może jo tygo ni mniarkuje ?
                                        • rita100 Re: A jednak miołam recht 08.12.06, 22:22
                                          akszugor 16.09.06, 16:07 + odpowiedz

Prusak to Niemiec osiadly na ziemi Prusow i mowiacy o sobie jako obywatelu tej
                                          ziemi (dla nas to okupant), a Prus to autochtom, mieszkaniec Prus od dziada
                                          pradziada. Prusowie przetrwali najazd krzyzakow, niektorzy emigrowali w rejony
                                          Poznania, Warszawy, inni na Litwe. Ci co zostali walczyli lub podporzadkowywali
                                          sie nowym wladzom. Po 1283 roku wszyscy stali sie obywatelami nizszej kategorii
                                          w nowym Panstwie Krzyzackim.
                                          Dzis podnosza glowy, ucza sie jezyka, robia swe obrzedy, szyja flage i sa dumni.

• Re: Akszugor
                                          rita100 16.09.06, 20:18 + odpowiedz

Dziękuję za wyjaśnienie i przeniosę tekst do watku 'Prusowie' cobysmy ziedzieli
                                          na przyszłośc.

• Re: Akszugor
                                          tralala33 16.09.06, 20:40 + odpowiedz

Tero kozden bandzie ziedzioł co je Prus a co je Prusak.
                                          • rita100 Re: A jednak ni miołam 08.12.06, 22:25
                                            Prusak to Niemiec osiadły na ziemi Prusów
                                            Prus to autochton

A jak będzie rodzaj żeński ?

• gajowy555 Re: Chyba nie miałaś racji 08.12.06, 22:23
                                          akszugor 16.09.06, 16:07 + odpowiedz

Prusak to Niemiec osiadly na ziemi Prusow i mowiacy o sobie jako obywatelu tej
                                          ziemi (dla nas to okupant), a Prus to autochtom, mieszkaniec Prus od dziada
                                          pradziada. Prusowie przetrwali najazd krzyzakow, niektorzy emigrowali w rejony
                                          Poznania, Warszawy, inni na Litwe. Ci co zostali walczyli lub podporzadkowywali
                                          sie nowym wladzom. Po 1283 roku wszyscy stali sie obywatelami nizszej kategorii
                                          w nowym Panstwie Krzyzackim.
                                          Dzis podnosza glowy, ucza sie jezyka, robia swe obrzedy, szyja flage i sa dumni.
                                          • rita100 Re: Jednak Ty mniołeś recht 08.12.06, 22:27
                                            Prusak to Mnieniec
                                            a Prus to autochton

ale jek nazwać kobziety ?
                                            Prusaczki ?
                                            • gajowy555 Re: Jednak Ty mniołeś recht 08.12.06, 22:30
                                              Jek zwał, tak zwał. Poziem Waju tlo zagadka.
                                              Spotykajó sie Anglik z Polokiem. Anglik godo: nasz jajzyk to je ciajżki, bo
                                              psiszem William Shakespeare, a godamy Wiliam Szekspir. A na to Polak : to eszcze
                                              nic. Nasz jajzyk to dopsiero je ciajżki. Mym psiszem Aleksander Głowacki a mózim
                                              Bolesław PRUS...
                                              • rita100 Re: Jednak Ty mniołeś recht 08.12.06, 22:33
                                                A jaj, łokrutnie zmnieniamy nazwiska.
                                                Ale z tymi Prusami to je zamnieszanie.

• gajowy555 Re: Prusowie 08.12.06, 22:36
                                                  Ni ma zamnieszanio. Już ziemy co Prusowie to nasi przodkowie, a Prusacy to
                                                  nastempne wcielenie Krzyżaków.
                                                  No jo...
                                                  • rita100 Re: Prusowie 08.12.06, 22:38
                                                    Ale mozna buło sia pogubzić - prowda ?
                                                    Mosz eszcze jakis problem do rozziązania - bandziem rozziónzywać.
                                                  • rita100 Re: Praca 08.12.06, 22:41
                                                    Gajowy , a co bandziesz jutro robził ? W łogródku wszysko łukończone ?
                                                  • gajowy555 Re: Praca 08.12.06, 22:43
                                                    rita100 napisała:

> Gajowy , a co bandziesz jutro robził ? W łogródku wszysko łukończone ?

A kandy tam. Eszcze trza altanka brezyntem łokryć i bandzie fejn...
                                                  • rita100 Re: Praca 08.12.06, 22:46
                                                    No łu noju pączki na szczepach. Nie zdzizie sia kiedy zakwitnó.

• gajowy555 Re: Prusowie 08.12.06, 22:41
                                                    Dzisioj to łuż tlo, chto sia za noju umyje, bo cias na spsik, a brudnym do łoża
                                                    jekóś nie pasuje...
                                                  • rita100 Re: Prusowie 08.12.06, 22:48
                                                    hehe - no prusaków to wsio jydno wink)))))

Tak , to pod wode trza sia zanurzyć
                                                  • gajowy555 Re: Prusowie 08.12.06, 22:50
                                                    Tak jidziem pod prysznic i do łoża. Zaroz skoczem do kóntka łodzitalnygo, a
                                                    łutro dziań łobrozków. Trza powklejać Napoleona po Waterloo i poszukać
                                                    łobziecanego dworku...
                                                  • gajowy555 Re: Prusowie 08.12.06, 22:50
                                                    Eszcze Sierra Madre leci...
                                                  • rita100 Re: Prusowie 08.12.06, 22:53
                                                    Sierra Madre leci eszcze

A jo bande mnieć ksiójżke ło Napoleonie

Ale długa ksiójżka , nie ksiojżka tlo psiosenka smile
      • tralala33 Ło warmijskich chorongwiach 09.12.06, 20:47
        pod Grunwaldem psisze profesor Achremczyk (w książce 'Warmia')
        'Na zjeżdzie miast hanzeatyckich w Elblągu w marcu 1410r. , z udziałem
        przedstawicieli Braniewa podjęto uchwałę o przygotowaniach do wojny. Każdy
        mieszczanic posiadajacy dom i grunt, a także każdy mężczyzna zdolny do
        wojowania, miał posiadać metalową zbroję. W miastach warmińskich ogloszono
        mobilizację sił gotowych do rajzy na terytorium wroga (czyli Polski). Same
        bRaniewo mogło wystawić około 200 zbrojnych. W 1410 roku Warmia wystawiła 3
        chorągwie, ktore znalazły się w składzie wojsk krzyżackich i stanęly na
        grunwaldzkich polach. Pod Grunwald pociągnęly chorągiew biskupia, kapitulna i
        miasta Braniewa. Dzięki Janowi Długoszowi wiemy o ogólnej liczebności tych
        chorągwi. Chorągiew biskupia liczyła około 350 zbrojnych, wśród ktorych byli
        zbrojni wystawieni przez miasta, a także słudzy i dworzanie biskupa
        warmińskiego. Długosz określił ją jako chorągiew biskupstwa warmińskiego, czyli
        miasta Lidzbarka. Drugą chorągiew wystawiła kapituła warmińska, a Długosz
        nazwał ją: chorągiew miasta Olsztyna, które po niemiecku zwie się Melzak. W
        tekst znakomitego dziejopisa wkradł się blą, gdyż Melzak (dzisiejsze Pięnięzno0
        to nie Olsztyn. W tym odziale oprócz rycerzy i wolnych znależli się też
        mieszczanie z Olsztyna, Pienięzna i fromborka. Przyjmuje się, że chorągiew
        kapitulna liczyła do 200 żołnierzy. Wreszcie wspomniany Długosz odnotowuje
        trzecą chorągiew - chorągiew miasta Braniewa, którą prowadził [ ... brak
        nazwiska]. Pod nią byli ziemiane i lennicy oraz mieszczanie okręgu
        braniewskiego i niektórzy rycerze wynajęci za pieniądze. Przypuszczalnie owa
        chorągiew liczyła około 200 zbrojnych, w tym około 100 z miasta Braniewa.
        Należy zatem przyjąć, iż pod Grunwaldem znalazło się około 750 jezdnych, a
        jeśli dodamy do tego pieszych to liczebność wojsk warmińskich można określić na
        ponad 1000 zbrojnych.'
        • tralala33 Re: Ło warmijskich chorongwiach 09.12.06, 20:48
          Obok tekstu jest rysunek chorągwi grunwaldzkiej miasta Braniewa. Postaram się
          go opisać - jest to prostokąt przedzielony pionowo na pół. Prawa strona ma
          czarne tło i biały krzyż (w kształcie krzyża maltańskiego), lewa strona to
          lustrzane odbicie - na białym tle identyczny krzyż.
          • tralala33 Re: Ło warmijskich chorongwiach 09.12.06, 20:52
            A dalej - co działo się z wojskami warmińskimi w pamiętnym 1410 roku:
            "Przynajmniej częśc tych żołnierzy w czerwcu 1410 roku była skoncentrowana
            wokół Reszla, aby powstrzymać spodziewany najazd litewski. Gdy 25 czerwca 1410
            roku zwiadowcy przynieśli informację, że główne siły litewskie nie przekroczyły
            granic państwa krzyżackiego, komtur pokarmiński wyruszył ze swoimi wojskami ku
            Ostródzie, by dołączyć do wojsk wielkiego marszałka. Rejza wojsk warmińskich
            pod Grunwald zakończyła się dla nich tragicznie. Mało kto wrócił z wyprawy,
            skoro nawet pilnie strzeżonych sztandarów nie miał kto z pola bitwy znieść.
            Dostały się one w ręce zwycięskich wojsk polskich.'
          • gajowy555 Re: Ło warmijskich chorongwiach 09.12.06, 20:52
            A gdzie to nolyźć łoddo? Moze kandy we necie je?
            • rita100 Re: Ło warmijskich chorongwiach 09.12.06, 20:59
              Tralala, trza to bandzie przenieść do Grunwaldu, jek skończe łopoziadanie.
              To tych chorągwi mocka buło. I to wszystko je na Wawelu ?
              Jo tyz popatrze do ksiójżki zbiorów wawelskich. Mom taki łogromny album. To
              nagroda za remont Sukienic.
            • tralala33 Re: Ło warmijskich chorongwiach 09.12.06, 21:03
              Stanisław Achremczyk, 'Warmia', wyd. Littera, Olsztyn 2000, strona 185.
              • rita100 Re: Ło warmijskich chorongwiach 09.12.06, 21:07
                Ni mom tyj pozycji, ale jek sobzie pomysla co mym Warmiacy z Gniezna, z
                Krakowa, ze Ślójska , z Mazowsza , z Gietrzwału, no nie ziem skónd je Svolo i
                szukamy chorągwi grunwaldzkich to sia snieje wink))
                • tralala33 Re: Ło warmijskich chorongwiach 09.12.06, 21:12
                  A jek jó mom ta ksiójżka i mom skaner to co moga zrobzić coby Woma ta
                  chorongiew pokazać?
                  • gajowy555 Re: Ło warmijskich chorongwiach 09.12.06, 21:14
                    To musisz: 1. zeskanować to, co chcesz pokazać
                    2. przesłać jako plik do mnie na pocztę gazetową
                  • rita100 Re: Ło warmijskich chorongwiach 09.12.06, 21:14
                    zeskanować i podesłać łobrazecek do Gajowego. Bo jo ni łumie lodbierać
                    łobrazków na poczcie, ani wysyłać.
                    I zeskanuj jek bułaś maluska i takie tyż jinne i może nawet swój album zalożysz
                    albo Gajowy zaloży. To łatwe, tlo ciasu brukujesz.
                    • tralala33 Re: Ło warmijskich chorongwiach 09.12.06, 21:19
                      No to rozgrzewam skaner. A jest jakieś ograniczenie w Gazetowej poczcie?
                      • tralala33 Re: Ło warmijskich chorongwiach 09.12.06, 21:27
                        O Jenu - skopiowałam łobrazeczek, napsisałam listek, klikam a tam taka nozina
                        Nie można połączyć się z serwerem pocztowym - wiadomość nie została wysłana -
                        PRZEPRASZAMY
                        sad
                        • rita100 Re: Ło warmijskich chorongwiach 09.12.06, 21:29
                          To je własnie poczta GW, nigdy nie można być jej pewnym. Ale poczkaj. Potam
                          bandzie wysłane.
                          Chyba dowolny rozmiar łobrazecków.
                          • tralala33 Re: Ło warmijskich chorongwiach 09.12.06, 21:34
                            No nie ziam co sia dzieje. Jek do siebzie listek posłałam to poszed, a jek do
                            Gajowego to psiszo co serwer nie dzioła. Może łobrazeczek je za duży?
                            • rita100 Re: Ło warmijskich chorongwiach 09.12.06, 21:40
                              zara sprawdze swojó. Do sibzie jak wysyłasz to fejn, bo przez serwer nie
                              przechodzi tylko z ranki do ranki, ziesz jek to je wink
                              • tralala33 Re: Ło warmijskich chorongwiach 09.12.06, 21:41
                                Nie, bo tero do siebzie posłałam listek z łobrazeczkiem i tesz nie poszed. To
                                coś je z tym łobrazkiem - abo za duży abo co jenaksze?
                              • rita100 Re: Ło warmijskich chorongwiach 09.12.06, 21:42
                                Łu ma działa, nic ni psisze co ni dzioła.
                                Nic to , trza czkać cierpliwie
                                • gajowy555 Re: Ło warmijskich chorongwiach 09.12.06, 21:44
                                  Tralala, skoknij na poczta gazetowo...
                                  • rita100 Re: Ło warmijskich chorongwiach 09.12.06, 21:48
                                    Może to datemu co to chorągiew i ni jidzie jó posłać , trza posłańcem posłać i
                                    z łobstawó wink))
                                    No przeciśnij sia chorągiew warnijska przez poczte wink)))

Dzisioj macie mocka dobryj lołny
                                    • rita100 Re: Ło warmijskich chorongwiach 09.12.06, 21:50
                                      Gajowy , to nowyj kóntek rychtujesz jek chorągiew łodbzierzez łod Tralali.
                                      I daj znać , cy aby dotarła choragiew w dobre rance wink))
                                      Bandziem jó psilnować
                                      • gajowy555 Re: Ło warmijskich chorongwiach 09.12.06, 22:03
                                        No jó, a chorongwi jek nie zidać tak nie zidać. Pewnie jó eszcze haftujó, abo
                                        Krzyżacy dopsiero drzewiec robzió. A moze Tralale spsik zmorzył???
                                        • rita100 Re: Ło warmijskich chorongwiach 09.12.06, 22:05
                                          Nie, nie, łóna sia tam morduje coby przecisnóńć ta chorągiew bez poczte.
                                          A może sia zaklinowała wink)))
                                          • rita100 Re: Ło warmijskich chorongwiach 10.12.06, 12:35
                                            Ni ma co. Trza założyć kóntek no takich chorągwi. Solenny kóntek i pokazać noju
                                            chorągwie na Warniji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka