Dodaj do ulubionych

Śląsk Cieszyński a Śląsk Lubliniecki

26.08.06, 19:50
Co łączy Cieszyn i Lubliniec a co dzieli? Są to miasta tej samej wielkości,
łączy nas m.in. autobus PKSu Lubliniec relacji Lubliniec-Cieszyn:D

Lubliniec i Cieszyn leżą na krańcach województwa śląskiego, każdy po drugiej
stronie. Zapewne tereny i gleba są już inne, ale może kultura ta sama?

Prinzpolo, jak wygląda życie w Cieszynie? I jak sobie radzicie po utracie
festiwalu filmowego? I podstawowe pytanie czy ty jestes mieszkańcem
Cieszyna?:)
Obserwuj wątek
    • prinzpolo Re: Śląsk Cieszyński a Śląsk Lubliniecki 26.08.06, 20:10
      redakcja_lubliniec napisał:

> Co łączy Cieszyn i Lubliniec a co dzieli? Są to miasta tej samej wielkości,
      > łączy nas m.in. autobus PKSu Lubliniec relacji Lubliniec-Cieszyn:D
      >
      > Lubliniec i Cieszyn leżą na krańcach województwa śląskiego, każdy po drugiej
      > stronie. Zapewne tereny i gleba są już inne, ale może kultura ta sama?
      >
      > Prinzpolo, jak wygląda życie w Cieszynie? I jak sobie radzicie po utracie
      > festiwalu filmowego? I podstawowe pytanie czy ty jestes mieszkańcem
      > Cieszyna?:)

tak jestem mieszkańcem Cieszyna i bardzo Cieszyn kocham, ale to w coraz mniejszym stopniu (o ile w ogóle jeszcze) dotyczy ludzi tutaj, bo coraz dziwniejsi sie mi wydają

linia pks jest, rzeczywiście, nawet kojarze autobusy z napisem pks lubliniec na boku :) (nie wiem czy pks cieszyn tez jeździ na tej lini)

nie byłem w lublińcu, trudno mi więc oceniać na ile oba miasta sa podobne a na ile się różnią

gleba będzie pewnie inna, u nas jest właściwie taka jak w górach jeszcze (choć nie jestem specjalistą od gleby), w lublińcu będzie już pewnie inna, zapewne jakaś forma posrednia między żyzną ziemia opolszczyzny, a jurą krakowsko-czestochowska
      gwara u nas napewno inna jest, z duzymi naleciałościami czeskimi, rózniąca się dość sporo np od gwary górnosląskiej

zycie natomiast niezaciekawe, choc tereny interesujące. Fabryk żadnych juz nie ma praktycznie (kiedyś każdy kto miał coś na zamek błyskawiczny miał na sobie coś z cieszyna), teraz te całe wafle juz tylko zostały....trudno więc o jakąs sensowna pracę. Nawet jesli są tu jakieś firmy to fabryki jesli już budują to w żorach np a nie u nas
      generalnie, po początkowych sukcesach, cały okres przemian gospodarczych to stopniowe pogrązanie się cieszyna w gospodarzym maraźmie.....samo miasto powoli staje się satelita bielska

no a festiwal rzeczywiście powędrował do wrocławia, u nas wprwdzie zorganizowano coś w zamian: festiwal wakacyjne kadry, ale skoro o nim nie słyszeliście, nie odnióśł zatem sukcesu, czego się mozna było spodziewać zresztą :)

jak jeszcze cos mi przyjedzie do głowy to dopisze :)
      • miska_co Re: Śląsk Cieszyński a Śląsk Lubliniecki 26.08.06, 20:42
        Z tego co piszesz to w Cieszynie jest tak jak wszędzie:/ PKS Cieszyn chyba nie
        jeździ na lini do Lublińca.

Ja słyszałam coś o tym nowym festywalu w Cieszynie. Zapewne w TV Katowice.
        • prinzpolo Re: Śląsk Cieszyński a Śląsk Lubliniecki 26.08.06, 21:04
          Ano tak jak wszędzie, choć kiedyś mi się wydawało że to niemal "magiczn" miejsce, inne od reszty kraju, ale to sie zmieniło, cieszyn spowszedniał, i chyba dlatego mniej go teraz lubie :(
          • miska_co Re: Śląsk Cieszyński a Śląsk Lubliniecki 27.08.06, 10:13
            A to kiedys było inaczej? To co sie zmieniło?
            • prinzpolo Re: Śląsk Cieszyński a Śląsk Lubliniecki 27.08.06, 13:33

trudno mi to okreslic

moze tak naprawde to moje postrzeganie tego miasta

a może faktycznie ludzie tutaj

w kazdym razie kiedyś całe miasto wydawało sie jak z bajki, i było jakąs taka wyspą posród polski, a przez ostatnie lata zaczęło jakoś tak powszednieć, stawać sie nijakim, no i własciwie tak samo mówią wszyscy z którymi o tym rozmawiam tutaj
              • miska_co Re: Śląsk Cieszyński a Śląsk Lubliniecki 27.08.06, 15:23
                Może poprostu jestes starszy i masz inne wymagania od swojej miejscowości, dla
                ciebie jako bobasa Cieszyn był super ale juz koles mając lat 20 (czy ile tam
                możesz mieć) ma już inne wymagania od miasta (impry, dyski itp itd etc)
                • prinzpolo Re: Śląsk Cieszyński a Śląsk Lubliniecki 27.08.06, 16:15

możliwe, pewnie jest tak jak mowisz, ze mam inne wymagania, albo teraz widze coś czego wczesniej z racji wieku nie dostrzegałem

ale ogóline to miasto jedzie w dół i to ostro, cały współczesny postęp go omija, a przeszłość z kolei minęła bezpowrotnie

jeśli o impry chodzi, no to jeśli się chce to nie jest tak źle, więc nie w tym rzecz
                  prawdę mówiąc trudno mi okreslić co tak naprwade jest powodem, że juz cieszyna nie lubie
                  ale takie są moje osobiste odczucia, no i z tego co rozmawiam z ludźmi nie tylko moje, ale nikt nie potrafi tego w pełni wyjaśnić, moze poza tym że mów ze kiedyś to jakieś inne wszystko było :(
                  • miska_co Re: Śląsk Cieszyński a Śląsk Lubliniecki 27.08.06, 16:46
                    A może Cieszyn ci sie znudził?
                    • prinzpolo Re: Śląsk Cieszyński a Śląsk Lubliniecki 27.08.06, 18:20
                      miska_co napisała:

> A może Cieszyn ci sie znudził?

moze nie tyle samo miasto co ludzie, ale tez nie wszyscy, bo to nie moich znajomych dotyczy, raczej tych co tu decydują i sa tak zwaną "elitą", ale też i zwykli ludzie, jacys mało przyjaźni wydają się być, kazdy tylko na siebie patrzy i swoje "poletko". Nie wiem jak w Lublińcu z tym jest?
                      • miska_co Re: Śląsk Cieszyński a Śląsk Lubliniecki 27.08.06, 19:47
                        Nie no to naszczęście w Lublińcu tak nie ma
    • miska_co Re: Śląsk Cieszyński a Śląsk Lubliniecki 27.08.06, 17:30
      Ja w sumie tez nigdy nie byłam w Cieszynie wiec nie wiem jak tam jest i jak tam
      było.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka