Dodaj do ulubionych

Mam problem!

09.01.07, 08:53
Tak jak już chwaliłam sie , ze moja Ania już chodzi to teraz mam problem. Juz
mi kilka osób i ja rownież zresztą zwróciłam uwage, ze dziecko ma wykrzywione
nóżki. Trochę mnie to w tamtym tygodniu zaniepokoiło i wczoraj pomyślałam
sobie, że trzeba do lekarza.Przed Nowym Rokiem byłam u pediatry w rejonie i
pytałam się o dawkę wit. D3. Lekarka powiedziała, że dawaka jedna kropla
dziennie jest OK. Wczoraj rozmawiałam z panią opiekunką w żłobku i ona
potwierdzila moje obawy,ze jest coś nie tak. W czwartek ma być w żłobku
lekarz ortopeda i ja poprosiłam żeby pani doktor zaczekała na mnie z badaniem
Ani ( do ortopedy w poradni trzeba czekać około miesiąca).

Nie wiem ,czy jestem przewrażliwiona i szukam dziury w całym, ale pomyślałam
sobie ,że badanie lekarskie nie zaszkodzi. Jednocześnie czuję w duchu
niepokój, czy aby wszystko w porządku .......?
Obserwuj wątek
    • madziaaaa Re: Mam problem! 09.01.07, 09:07
      z reguły dzieci jak zazynają chodzić, to wykrzywiają nóżki w przeróżny sposób.
      Moja Ola stawiala stopy bardzo do środka.Ortopeda państwowy straszył operacją,
      choć badał ją może 3 minuty (po 2 godzinach czekania w kolejce, a po 3
      miesiącach od zapisu). Pozostała wizyta u prywatnego lekarza.No i zupelnie
      inaczej było. Miły pan doktor. W gabinecie spędziliśmy ikolo 30 minut.
      Wyczerpujący wywiad, jeszcze bardziej wyczerpujący opis. Noi wystarczyly
      odpowiednie wkladki ortopedyczne. I buty ze sztywną piętą.
      Co do wit. D3, to Ola nie brała-okazalo sie, ze jest uczulona, dostawała
      cebion multi, a poza tym w mleku jest też ta witamina.
      Myśle, ze ortopeda jest nieodzowny, powie ci co i jak. Uspokoi. Albo skieruje
      na leczenie. Znam też przypadek, gdzie dziecko do 1,5 roku bylo TYLKO na mleku
      mamy. Nic poza tym Nawet zupek, głupich biszkpcików nawet nie. Oczywiście
      witamin też nie. No i co? Dziecko zaczęło chodzić i nagle diagnoza-krzywica.
      Chłopiec dostał uderzeniową dawkę wit. D3 i dziś est zdrowym 10 latkiem
      uprawającym czynnie sport. Acha rzecz dziala sie w stolicy.
      Idź więc Sarah do ortopedy koniecznie, nie przejmuj sie, chyba kady maluch ma
      taką wizytę za sobą.
    • anik801 Re: Mam problem! 09.01.07, 10:26
      Moja też na początku wykrzywiała nogi(do środka).Im chudsze nóżki tym bardziej
      jest to widoczne.Moja mała miała nóżki pulchne i nie rzucało się to w oczy.
      Oczywiście,że niech lekarz ją obejrzy.Ja też jak tylko coś mi się w
      głowie "uroi"biegnę do lekarza.Mam nadzieję,że okaże się,że to nic takiego i
      mała tak po prostu stawia pierwsze kroki!Powodzenia!
    • bj32 Re: Mam problem! 09.01.07, 12:26
      Idź do jakiegoś rozsądnego ortopedy. Wszystko wyjaśni, ewentualnie zaleci
      wkładki i cześć. Trudno oczekiwać, że pulchny malusek, który ma nóżki jeszcze
      niewyćwiczone będzie od razu wyglądać jak Barbie. Zresztą zważywszy na
      proporcje Barbie lepiej, żeby nigdy tak nie wyglądał, bo problemy z kręgosłupem
      murowanewink Spokojnie i bez nerwsmile
    • gusia210 Re: Mam problem! 09.01.07, 20:57
      Zobaczysz co powie ortopeda.A swoją drogą polecam też udanie się do pediatry po
      skierowanie na poziom wapnia i wit.D.Pediatra powinien dać takie skierowanie i
      wtedy wszystko będzie jasne.
      • sarah_black38 Już po badaniu! 11.01.07, 15:41
        Okazało sie, że Ania ma lekką szpotawość nóg. Pani doktor zbadała małą,
        porozmawiała ze mną i zaleciła wysokie skórzane trzewiczki, Vibowit, wapno,
        chodzenie boso po domu, masaż stóp oraz ćwiczenia pod kierunkiem rehabilitanta
        ( to juz się w żłobku ktoś się tym zajmie). Za trzy miesiące kolejne badanie.
        Lekarka uspokoiła mnie mówiąc ,że to minie. Ufff.... troche mi ulżyło.

Dzięki za słowa pociechy. Mam nadzieję, ze będzie dobrze.
        • zona_mi Re: Już po badaniu! 11.01.07, 16:36
          Niech Wam przedszkolny rehabilitant pokaże jak i też róbcie małej masaż - bo
          jeśli ma to być raz czy dwa w tygodniu (jak np. gimnastyka korekcyjna w
          przedszkolach) to może być za mało.
          Dobrze, że to nie jest coś gorszego smile
          • bj32 Re: Już po badaniu! 11.01.07, 17:05
            Ani po porodzie wymyślili szpotawość, ale to było co innego. Lekarz pokazał,
            jak masować i po kilku tygodniach było OK. Zona ma rację. Niech Ci też pokażą.
            • gusia210 Re: Już po badaniu! 11.01.07, 22:15
              Dobrze że to tylko to.Ale swoją drogą nadal polecam zbadanie poziomu wapnia i
              wit.D.Tak dla pewności.
              • sarah_black38 Re: Już po badaniu! 12.01.07, 21:48
                Hmmmm ..... czy sa to badania z krwi? A co do ćwiczeń w domu to porozmawiam z
                tą panią w poniedziałek, bo dzisiaj jej nie było.
                • gusia210 Re: Już po badaniu! 13.01.07, 20:39
                  tak,to są badania z krwi.Dadzą obraz poziomu wapnia i będziesz wiedziała czy
                  faktycznie należy go uzupełnić.Myślę że warto.
                  a co do ćwiczeń w domu to niech Ci napiszą na kartce co masz robić-wtedy
                  szybciej i dokładniej zapamiętasz
                  no i podstawowy zakaz w szpotawości-absolutny zakaz siedzenia po turecku czyli
                  w siadzie skrzyżnym
                  • sarah_black38 Re: Już po badaniu! 14.01.07, 11:25
                    Właśnie wstukałam w wyszukiwarkę hasło ,,szpotawość " i poczytałam sobie. Moja
                    Ania o czasie ząbkowała, ciemiączko zawsze było OK, waży około 9,5 kg więc
                    gruba nie jest. Niedawno zaczęła chodzić. Lekarka o szpotawości w cm nie
                    wspominała, gdyż wyczytałam ,że powyżej 5 cm leczy się operacyjnie lub jakieś
                    szyny ! Dobrze ,że napisalaś o tym siadzie po turecku, bo nie wiedziałam. Mała
                    na razie tak nie siada, ale to na przyszłośc. Co do tych badań to lekarka nie
                    zalecała, ale sprawdzę w przychodni czy je robią . Problem w tym ,że Malutka
                    nie chce mleka ( a dieta musi być bogata w wapń ).Podaję jej Bebiko a ona go
                    nie chce pić. Z mlecznych rzeczy lubi serek wiejski, jogurt wypluwa.Krowiego
                    mleka jej nie podawałam,a może to już pora? Zobaczę w tabeli żywienia.

Trochę to dziwne, ona jszcze jest na piersi, niby najlepszy pokarm..... Teraz
                    co prawda podaję jej tylko ze dwa razy na dobę. Myślałam,że ja tak długo
                    karmiąć będę miala słabe wyniki, a więc i mój pokarm będzie do niczego. A tu
                    zaskoczenie, bo wyniki mam dobre, a nawet bardzo dobre. Więc już sama nie
                    wiem?????........;.....
                    • edelka Re: Już po badaniu! 15.01.07, 13:18
                      Basiu, to może spróbuj podać Ani mleko innef firmy? Może będzie jej bardziej
                      smakowało?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka