zona_mi Re: Zakisiłam ogóraski 17.06.07, 11:03 Zwykle też robiłam, ale od niedawna mamy w okolicy nowy warzywniak, w którym robią takie znakomite, że sobie tam kupujemy. I też mniam! Madzia, a w temacie ogóreczków odbierz pocztę Odpowiedz Link
delfina7 Re: Zakisiłam ogóraski 17.06.07, 11:39 Moja mama już 4 raz kisi dwa słoje , bo zjadamy w tępie ekspresowym . Odpowiedz Link
gusia210 Re: Zakisiłam ogóraski 17.06.07, 20:52 ja jeszcze nigdy nie kisiłam.Nawet nie wiem jak to się robi. poproszę o przepis na te pyszności Odpowiedz Link
mama_ania77 Re: Zakisiłam ogóraski 18.06.07, 02:04 u mnie sezon kiszenia rozpoczęty jakieś 2-3 słoje temu, teraz konsumujemy czwartą turę. Wychodzą pyszne, a robię je tak : kilogram ogórków gruntowych ( raczej drobnych) - na duuuży słój, myję, obcinam końcówki z dwóch stron, układam w słoju na przemian z : koprem, ząbkami czosnku, korzeniem chrzanu, dorzucam parę lisci wiśni. Zalewam wszystko letnią przegotowaną, osoloną woda - w ilości takiej, zeby zakryć zawartosć. ( ilosć soli - tak, żeby było czuc, że woda jest słona, ale bez przesady). Uzbroic sie w cierpliwosć i po dwóch dniach mozna wcinać ( aha, im cieplejszą wodą zalewa się, tym szybciej się kiszą). Wierzch słoika zakrywam gazą, zeby meszki sie nie mnożyły Odpowiedz Link