Dodaj do ulubionych

kiszenie buraków

22.12.14, 11:11
czy są tu amatorzy kiszenia buraków ?
pytanie mam. zakisiłam i przed chwila przecedzałam. na górze była zabarwiona woda a niżej gesty glut o cudowny zabarwieniu. i teraz, czy to normalny objaw i postępować dalej jak zwykle czy mam się bać, tego gluta ? kisiłam już wielokrotnie ale taki glut wyszedł mi pierwszy raz, na ogol był gesty, barszczowy syropik.
Obserwuj wątek
    • lellapolella Re: kiszenie buraków 22.12.14, 11:33
      kurczę, nie wiem, nigdy mi glut nie wychodził w niczym oprócz octu jabłkowego. Jakieś buraki pełne pektyn?A tak poważnie, to pewnie coś nie zagrało, temperatura może? Rozstrzygnęłabym metodą organoleptyczną, bo nowego i tak nie zdążysz zrobić.
      • leloop Re: kiszenie buraków 22.12.14, 14:17
        organoleptycznie jest ok, smak jak zwykle tylko ta konsystencja smarka :P
        może za długo się kisił ...
        • horpyna4 Re: kiszenie buraków 22.12.14, 14:35
          Może da się zmiksować?
          • leloop Re: kiszenie buraków 22.12.14, 14:47
            aż tak nie trzeba :D on ma konsystencje luźnej galaretki i zwykła trzepaczka daje rade. tyle, ze trochę podejrzanie wygląda. jak po świętach się nie odezwę, znaczy, ze zabiły mnie buraczane gile.
            • lellapolella Re: kiszenie buraków 22.12.14, 14:50
              To może już teraz zaproś sąsiadkę na degustację słowiańskiego specjału i obserwuj;) Przez prawie trzy dni powinno wyjść szydło z wora...
              • leloop Re: kiszenie buraków 22.12.14, 15:11
                cwana sąsiadka już wyjechała ;)
                • dorkasz1 Re: kiszenie buraków 22.12.14, 19:54
                  Mówiłaś jej wcześniej o glucie czy ma takie wyczucie?
                  Też kiedyś raz wyszedł mi glut, taki mniej więcej w formie rzadkiego kisielu. Żyję jeszcze. Nie wiem co to tak robi. Może jakaś specjalna odmiana buraków?
                  • leloop Re: kiszenie buraków 22.12.14, 20:31
                    o to, to - rzadki kisiel.
            • leloop Re: kiszenie buraków 26.12.14, 10:07
              i po świętach, ufff :)
              przeżyłam, buraki mnie nie zabiły ale glut przelany do słoików stracił swoja glutowatość i kolor przy okazji. barszcz był smaczny ale jednak miał trochę inny smak niż zwykle.
              • yoma Re: kiszenie buraków 26.12.14, 14:09
                Komu po świętach, temu po świętach...
                • dorkasz1 Re: kiszenie buraków 27.12.14, 13:13
                  No dzisiaj to i u nas po świętach. Ufff...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka