Gość: kim IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.10.15, 19:25 Zakisiłem ogórki w przezroczystym słoju. Klasycznie: ogórki, czosnek, chrzan, koper, sól niejodowana, woda. Czosnek zrobił się niebieski. Ki diabeł? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
squirk Re: Help! Zakisilem ogorki 09.10.15, 19:27 Gość portalu: kim napisał(a): > Zakisiłem ogórki w przezroczystym słoju. Klasycznie: ogórki, czosnek, chrzan, k > oper, sól niejodowana, woda. Czosnek zrobił się niebieski. Ki diabeł? To naturalna reakcja chemiczna, nic Ci nie grozi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: Help! Zakisilem ogorki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.10.15, 19:29 Jak do tej pory czosnek w kiszonych był biały. Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Help! Zakisilem ogorki 09.10.15, 19:43 Gość portalu: kim napisał(a): > Jak do tej pory czosnek w kiszonych był biały. U mnie zwykle też pozostaje biały ale kilka razy kolor zmienił. www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=dlaczego+czosnek+zmienia+kolor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdalena Re: Help! Zakisilem ogorki IP: *.Red-79-154-33.dynamicIP.rima-tde.net 09.10.15, 20:40 squirk: To naturalna reakcja chemiczna, ... Jaka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x tak ogólnie: siarka + miedź IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 10.10.15, 12:33 Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczek1 Re: Help! Zakisilem ogorki 09.10.15, 19:45 Niektóre odmiany sinieją. To samo się czasem robi w żurku. Taka uroda, nie otrujesz się ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: Help! Zakisilem ogorki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.10.15, 20:55 Jakieś nowe te odmiany. Dobra, da się zjeść i się nie na miejscu umiera. Taka rtęć tez nic nie robi od razu. W miejsce rtęci można wpisać co tam chcecie: pestycydy, związki radioaktywne i inne gó... Od kiedy czosnek robi się niebieski?!!!! Z podanego przez Squirk linka wynika, że zaledwie od kilku lat. Wcześniej był biały. Odpowiedz Link Zgłoś
hazo Re: Help! Zakisilem ogorki 09.10.15, 21:49 Siny, niebieski lub zielonkawy robi się czosnek chiński. Polski lub hiszpański pozostaje biały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x czosnek pochodzi z centralnej i południowej Azji, IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 10.10.15, 07:09 czyli ten chiński jest prawdziwy a reszta to mutanty Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Help! Zakisilem ogorki 10.10.15, 18:07 dwie dekady temu polski tez czasami zmienial kolor Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Help! Zakisilem ogorki 10.10.15, 11:00 nowaczek1 napisał: > Niektóre odmiany sinieją. korzystam rozne gatunki w latach, tego fenomenu nie mialam! Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Help! Zakisilem ogorki 10.10.15, 15:06 Gość portalu: kim napisał(a): > Zakisiłem ogórki w przezroczystym słoju. w kamionce tak samo;) Odpowiedz Link Zgłoś